Wygaszanie ekranu podczas oglądania filmu we flashu - firefox
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Wygaszanie ekranu podczas oglądania filmu we flashu - firefox
Witam, mam problem z wygaszaniem ekranu i przechodzeniem laptopa w stan uśpienia podczas oglądania filmu na pełnym ekranie w przeglądarce. Wiem, że można wyłączyć oszczędzanie energii, ale nie chce tego osiągnąć w ten sposób. Jak sobie poradzić z tym problemem?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Wygaszanie ekranu podczas oglądania filmu we flashu - firefox
Może któraś z opcji się przyda: http://askubuntu.com/questions/171143/h ... ng-when-wa
EDIT:
Kolejny sznurek i to z dzisiejszą datą: http://www.maketecheasier.com/prevent-u ... 2013/08/09
EDIT:
Kolejny sznurek i to z dzisiejszą datą: http://www.maketecheasier.com/prevent-u ... 2013/08/09
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Caffeine działa 
Dla potomnych: caffeine ma problem ze startem (u mnie pod xfce). Aby to naprawić należy wykonać:

Dla potomnych: caffeine ma problem ze startem (u mnie pod xfce). Aby to naprawić należy wykonać:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install gir1.2-appindicator3-0.1
sudo apt-get install gir1.2-notify-0.7
-
- Serdeczny Borsuk
Wybaczcie mi naczelny tytuł kopacza ale podepnę się do tematu gdyż problem jest bardzo pokrewny 
Mam włączone automatyczne blokowanie ekranu i niestety działa ono również gdy oglądam jakiś film zarówno przez internet jak i przez smplayera. Chciałem użyć skryptu lightsOn z jednego z linków beara i wrzucić go w autostart, ale mówi on, że nie mam żadnego screensavera zainstalowanego. Jest może jakiś inny sposób na to?
Dodam, że używam Ubuntu 12.04.3, Unity z lightdm (coś mi mówi, że to info się może przydać xd).

Mam włączone automatyczne blokowanie ekranu i niestety działa ono również gdy oglądam jakiś film zarówno przez internet jak i przez smplayera. Chciałem użyć skryptu lightsOn z jednego z linków beara i wrzucić go w autostart, ale mówi on, że nie mam żadnego screensavera zainstalowanego. Jest może jakiś inny sposób na to?
Dodam, że używam Ubuntu 12.04.3, Unity z lightdm (coś mi mówi, że to info się może przydać xd).
Linux Mint 17 + Cinnamon (x64) / Windows 7 (x64)
-
- Przyjaciel
Może Bulbon autorstwa empitta: http://www.linuxone.pl/inne#bulbon
Co prawda na stronie nie widzę informacji dotyczącej Unity, ale znalazł się ten skrypt w naszym Remiksie 12.04.

Co prawda na stronie nie widzę informacji dotyczącej Unity, ale znalazł się ten skrypt w naszym Remiksie 12.04.
Mamy lepszych górników...Wybaczcie mi naczelny tytuł kopacza ale podepnę się do tematu gdyż problem jest bardzo pokrewny

O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
- raawek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86
Co do caffeine, to można się nie sugerować dostosowaniem wersji programu do wersji ubuntu. Jest jedna wersja, która zawsze działa sprawnie, jedna z najstarszych, a mianowicie Caffeine 1.0.1. Działa na wszystkich dystrybucjach deb, nawet na debianie..i nigdy nie zawodzi, uruchamia się przy starcie. Nie posiada może wszystkich funkcji, takich jak najnowsze numerki, ale do wygaszania ekranu na życzenie klienta się nadaje. Wprowadzić można wszystkie programiki do ewentualnej blokady, polecam. Akurat caffeine testowałem dość dokładnie, ponieważ w linuksie jest to bardzo pożyteczny program i trudno było mi znaleźć idealną wersję, ale znalazłem;
Wpisujemy w wyszukiwarkę ten tekst: caffeine_1.0.1-0ubuntu0~ppa16~jaunty_all.deb, ściągamy, instalujemy i dodajemy do autostartu, wybieramy programy wideo, wpisujemy w listę. To wszystko na ten temat, trochę za obszernie chyba;). Nie testowałem tylko w Unity, ale w innych środowiskach (akurat używam kde) sprawdza się zawsze.
Ważne jest, żeby nie dodawać repozytorium, bo wtedy zaktualizuje się do najnowszej wersji i nie będzie już wtedy takie dobre, będzie tylko ładniejsze.
Wpisujemy w wyszukiwarkę ten tekst: caffeine_1.0.1-0ubuntu0~ppa16~jaunty_all.deb, ściągamy, instalujemy i dodajemy do autostartu, wybieramy programy wideo, wpisujemy w listę. To wszystko na ten temat, trochę za obszernie chyba;). Nie testowałem tylko w Unity, ale w innych środowiskach (akurat używam kde) sprawdza się zawsze.
Ważne jest, żeby nie dodawać repozytorium, bo wtedy zaktualizuje się do najnowszej wersji i nie będzie już wtedy takie dobre, będzie tylko ładniejsze.