Frequency out of range po instalacji sterowników.

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
darnok662
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Frequency out of range po instalacji sterowników.

Post autor: darnok662 »

Witam.
Jestem świeżym użytkownikiem Ubuntu 12.4 LTS i bardzo mi się on podoba. Jednak napotkałem problem kiedy system zaproponował mi sterowniki do mojej karty graficznej które zainstalowałem. Po restarcie na monitorze 'lata' tylko napis 'Frequency out of range' w internecie i na tym 4um znalazłem mnóstwo proponowanych rozwiązań. Kto wie może nawet któreś by pomogło, ale że jestem nowy to nie mam pojęcia jak mam cokolwiek edytować/zmieniać w systemie kiedy nie mam żadnego dostępu do niego. Kiedy odpalę livecd partycje są tylko w trybie read-only, tak samo kiedy odpalam tryb awaryjny. Na trybie failsafe sytuacja jest taka sama - Frequency out of range. Proszę więc aby ktoś mi wyjaśnił jak mogę zarządzać systemem jeśli nie działa mi tryb graficzny oraz o pomoc w rozwiązaniu problemu z grafiką.

Serdecznie pozdrawiam, darnok662.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Frequency out of range po instalacji sterowników.

Post autor: bear7 »

To jeszcze napisz, co to za sprzęt i co za karta graficzna w nim siedzi...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
darnok662
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Grafika: ATI Radeon HD 5700 Series
Monitor: Gateway Emachines 19T6W , LCD, 19''
Procesor: AMD Phenom II X6 1055T
Płytę główną niestety niedawno zmieniałem i nie pamiętam już oznaczenia, ale jeśli jest taka potrzeba to sprawdzę.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Karty ATI nie są moją mocną stroną - unikam ich jak mogę. Ale przychodzi mi do głowy kilka rzeczy.

Uruchom komputer normalnie i jak system się załaduje, gdy system wypluje swój komunikat, spróbuj przejść na konsolę (CTRL+ALT+F1). Jak da radę, to spróbuj na początek zaktualizować system:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get update

sudo apt-get dist-upgrade
Uruchom ponownie komputer:

sudo reboot
Jak dalej jest było, to ponownie przejdź na konsolę i sprawdź, na jakim jajku pracuje system. Zrobisz to poleceniem:

uname -a
Jak nie jest to jajko z gałęzi 3.11.x, to spróbuj zaktualizować jajko według poradnika.

Jak system jest zaktualizowany, jajko jest zaktualizowane i problem ciągle występuje, to możesz spróbować usunąć sterownik i wrócić do otwartego sterownika. Jak usunąć sterownik wykorzystując terminal lub konsolę znajdziesz tutaj: https://wiki.ubuntu.com/X/Troubleshooti ... rge_-fglrx.

Jak nie masz dostępu do konsoli, to uruchom Ubuntu w trybie ratunkowym - uruchom komputer i zaraz po tym, jak pojawią się informacje BIOS-a, przytrzymaj shift i gdy pojawią się opcje GRUB-a, wybierz Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu, a następnie Ubuntu za pomocą systemu Linux <tu numer kernela> (tryb ratunkowy).

Z menu trybu ratunkowego wybierz failsafeX i gdy pojawi się prośba o zamontowanie systemu w trybie odczytu i zapisu wybierz odpowiedź twierdzącą. Następnie, gdy zostaniesz zapytany co zrobić, to możesz wybrać:
  • uruchomienie jednej sesji w trybie niskiej rozdzielczości,
  • ponowne skonfigurowanie ustawień graficznych,
  • zbadanie przyczyny błędu.
Ewentualnie, możesz uruchomić ponownie w trybie ratunkowym i tym razem wybrać z menu opcję root. Klepnąć poniższe polecenie:

mount -o remount,rw /
Spowoduje to zamontowanie systemu w trybie odczytu i zapisu.
Następnie, możesz odinstalować sterowniki dla twojej karty graficznej i spróbować uruchomić system na otwartym sterowniku, a następnie ponownie go zainstalować. Polecenia, za pomocą których możesz usunąć sterownik, są podane tutaj: https://wiki.ubuntu.com/X/Troubleshooti ... rge_-fglrx.
darnok662
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na początku chciałbym podziękować za wyczerpującą odpowiedź.
Własnie zamierzałem się do niej zastosować, wiec odpalilem Ubuntu a system, o dziwo, uruchomił się poprawnie. W hardware sterownik jest 'activated but not currently in use', wygląda na to ze Linuks sam coś sobie poukładał...tylko teraz pytanie co mam z tym zrobic? Zostawić jak jest, czy dochodzić dalej? Skoro sterownik który zainstalowałem nie jest w użyciu to karta chyba używa sterowników domyślnych. Tylko po instalacji systemu miałem złą rozdzielczość bez możliwości zmiany, a teraz jest ok. (1440x900).
Pozdrawiam, darnok662.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Pokaż, co zwracają polecenia:

lspci -k | egrep -iA2 'vga|3d'

lshw -C display

uname -a

Xorg -version
darnok662
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Juniper XT [Radeon HD 5770]
	Subsystem: Hightech Information System Ltd. Device 200b
	Kernel driver in use: fglrx_pci
lshw -C display

WARNING: you should run this program as super-user.
  *-display               
       description: VGA compatible controller
       product: Juniper XT [Radeon HD 5770]
       vendor: Hynix Semiconductor (Hyundai Electronics)
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: 00
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=fglrx_pci latency=0
       resources: irq:81 memory:c0000000-cfffffff memory:fea20000-fea3ffff ioport:e000(size=256) memory:fea00000-fea1ffff
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user.
uname -a

Linux darnok-desktop 3.11.0-15-generic #25~precise1-Ubuntu SMP Thu Jan 30 17:39:31 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
Xorg -version

X.Org X Server 1.14.5
Release Date: 2013-12-12
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.42-37-generic x86_64 Ubuntu
Current Operating System: Linux darnok-desktop 3.11.0-15-generic #25~precise1-Ubuntu SMP Thu Jan 30 17:39:31 UTC 2014 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.11.0-15-generic root=UUID=25f43d3f-9e93-45bd-96e5-a317cad3d804 ro quiet splash
Build Date: 06 January 2014  01:37:48PM
xorg-server 2:1.14.5-1ubuntu2~saucy1~precise2 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support) 
Current version of pixman: 0.30.2
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”