Jeżeli chodzi o linucha - jestem totalnym laikiem.
Dziś odpalając jedną gierkę zauważyłem pewne problemy, otóż po dwóch dniach "zabawy" i "instalowania" jej i w końcu upragnionym odpaleniu jej zauważyłem że grafika mi się trochę wiesza. Przez to wpadłem na pomysł aby zainstalować sobie sterowniki do mojej grafiki.
Pogooglałem trochę, poczytałem, znalazłem parę ciekawych artykułów na ten temat i w sumie wiem co powinienem zrobić ale - problemy zaczęły się już na starcie... otóż:
Na dzień dobry muszę się przełączyć na konsolę. Używam kombinacji alt+ctrl+f1 i przechodzę w tryb konsolowy. Tam muszę się zalogować. Na moim Ubuntu mam swojego użytkownika stworzonego podczas instalacji systemu. Drugiego utworzyłem ćwicząc sobie i próbując rozwiązać ten właśnie problem ale i tak nie pomogło - jest to zwykły użytkownik bez żadnych uprawnień a wabi się "[ciach]" (sorki ale z nerwów zakładałem to konto).
Zapodaję zdjęcie z mojego ekranu. Niestety, znając swoje hasła i loginy których używam na codzień do logowania się do systemu - nie udaje mi się zalogować.
Może mnie ktoś pokierować co powinienem w tej sytuacji robić ? Dodam, że instalując programy przy użyciu polecenia "sudo" hasło mojego użytkownika działa za każdym razem.

//bear7: Za takie numery, to możesz wylecieć z forum... Forum jest otwarte dla każdego, w każdym wieku.