Jak ma wyglądać skrypt tworzący paru użytkowników?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
mackaa
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jak ma wyglądać skrypt tworzący paru użytkowników?

Post autor: mackaa »

Jak stworzyć skrypt tworzący paru użytkowników jednocześnie? Nie może to być robione za pomocą wpisywania do terminalu po kolei poleceń. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Re: Jak ma wyglądać skrypt tworzący paru użytkowników?

Post autor: jacekalex »

To nie Windows, żeby administrować Linuxem, wymagana jest przynajmniej podstawowa znajomość tego systemu.

Z resztą ktoś już kiedyś miał podobny problem.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2014, 14:46 przez jacekalex, łącznie zmieniany 1 raz.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

Podstawy tworzenia skryptów w bashu:
http://bash.0x1fff.com/
(zwróć uwagę na pętle)

Co jeszcze będziesz potrzebował
man adduser
man passwd
Polskie manuale są w pakiecie manpages-pl
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

passwd akurat w tym przypadku nie ma zastosowania - pisałem o chpasswd który do tego służy.
niestety mamy na tym forum moderatorów, którzy jeśli nie rozumieją odpowiedzi na wszelki wypadek takową odpowiedź przenoszą do niebytu...
igi, wytrzeźwiej i zacznij czytać posty zanim je wywalisz!
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

ethanak pisze:passwd akurat w tym przypadku nie ma zastosowania - pisałem o chpasswd który do tego służy.
niestety mamy na tym forum moderatorów, którzy jeśli nie rozumieją odpowiedzi na wszelki wypadek takową odpowiedź przenoszą do niebytu...
igi, wytrzeźwiej i zacznij czytać posty zanim je wywalisz!
Jakbyś po prostu podał rozwiązanie, to nie byłoby sprawy. Ale ty oczywiście musiałeś w typowy dla ciebie sposób zabrać się za "wyrywanie muszce skrzydełek" ... co jak zwykle zaowocowało pozbawionym treści, nikomu niepotrzebnym, długim na stronę wątkiem o niczym ... a jak traktuję i będę traktował twoje wątki o niczym wiesz, bo zostałeś po wielokroć uprzedzony.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

cwrvah matsh...
Podałem dwa polecenia które mają zastosowanie w skryptach których kolega wątkotwórca potrzebował. A Ty po prostu wypierdzieliłeś moje informacje do kosza bo Ci się nie spodobała forma wypowiedzi. A to że całej dyskusji nie zrozumiałeś... cóż, zacznij się wreszcie uczyć.
Stary, zastanów się czy naprawdę nadajesz się na moderatora - bo coś mi się wydaje że jak widzisz w nagłówku "ethanak" to szukasz pretekstu aby post do purgatorium wrzucić, a najlepiej jeszcze od trolli wyzwać. I pierdzieli Cię to czy ja jakieś ważne informacje w poście umieszczam - ważne że ethanak, brzydki i jeszcze złośliwy.
Inaczej: moim zdaniem nie powinieneś być moderatorem. Za dużo prywaty, i to czasem kosztem informacji.
A szkoda - bo po dzisiejszej porannej wymianie postów myślałem że już znormalniałeś...
Proponuję administratorom forum poddanie pod rozwagę odebranie Ci uprawnień moderatora.
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Zgadza się. Nie podoba mi się forma w jakiej zwracasz się do innych użytkowników forum. I korzystając z uprawnień moderatora, zgodnie z Regulaminem takie posty wyrzucam.
Zgadza się, "pierdzieli mnie" jakie informacje utykasz pomiędzy swoimi złośliwościami, nie mam zamiaru bawić się w obróbkę twoich postów i wycinanie z nich tego co urąga przyzwoitości i kulturze.
Nie ma przy tym znaczenia, czy zachowujesz się po chamsku ty, czy zrobiłby to jakiś Maniek, Franek czy Czesiek. Tak się składa, że akurat właśnie ty sobie na to regularnie pozwalasz, więc twoje posty lecą. Przestań pisać w ten sposób, sytuacja ulegnie zmianie. Koniec z mojej strony.

BTW funkcjonujesz tu nie od wczoraj więc powinieneś znać drogę i sposób zgłaszania zastrzeżeń co do moderacji. Chyba że uważasz, iż także ta reguła ciebie nie obowiązuje?
W każdym razie za następne komentarze w wątkach pomocowych dostaniesz bana jak uczniak. Teraz skończyłem.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”