Bootowanie z cd na usb

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Awatar użytkownika
Droom
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Bootowanie z cd na usb

Post autor: Droom »

Witam
Mam pewien problem. System Ubuntu 14.04 (64bit) mam na USB, a windę na dyskach twardych których nie mogę ruszać. Nie mam hasła do BIOSu (nie chcę łamać ani kombinować), który wykrywa tylko CD/DVD po wciśnięciu F12. Chciałbym aby GRUB albo jakiś inny bootlader startował z płyty CD/DVD a później odpalał system który jest na USB. Czy da się tak zrobić? Próbowałem kombinować z GRUBem ale nic mi nie wychodzi. Może ktoś ma jakieś pomysły?

Z góry dzięki za odpowiedzi
Droom
xunil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Bootowanie z cd na usb

Post autor: xunil »

Chyba trzeba tu sprawdzić dwie kwestie:
1 Czy da się "zainstalować" grub na płycie
2 Czy grub potrafi obsłużyć pamięć usb za pomocą UUID
Jeśli na obydwa pytania odpowiedź brzmi "tak" to powinno się udać :) Ale ja się nie znam - może ktoś mądrzejszy coś podpowie.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Bootowanie z cd na usb

Post autor: bear7 »

Sprawdź kolego, czy czasami Super Grub Disk nie ma tego, co szukasz. Dawno już nie zaglądałem i nie bawiłem się tym projektem, ale chyba daje możliwość wyszukania systemów i ich odpalenia bez dodatkowego gmerania i modyfikowania konfiguracji.

Niestety, nie mam ani płyty pod ręką, a nawet gdybym miał, to nie mam czytnika płyt CD/DVD.

Na stronie projektu jest filmik. Sprawdź, co daje Super Grub Disk: http://www.supergrubdisk.org
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”