[SOLVED] System w zamontowanym dysku wirtualnym

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
xunil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

[SOLVED] System w zamontowanym dysku wirtualnym

Post autor: xunil »

Do tej pory używałem Ubuntu (i niektórych dystrybucji na nim bazujących) w taki oto sposób:
1. Tworzyłem pusty plik np dd if=/dev/zero of=new.disk bs=1M count=10000 i formatowałem go na ext3
2. Kopiowałem do niego zawartość filesystem.squashfs z LiveCD (uruchamiając komputer z obrazu cd na dysku jest on od razu zamontowany w /rofs)
3. Dodawałem użytkownika
4. Uruchamiałem używając Grub2 zainstalowanego na pendrive
Działało to idealnie na moje potrzeby gdyż nie mogę zainstalować standardowo systemu na komputerze którego używam, a tak mogę mieć linuksa nie zmieniając tablicy partycji ani MBR na dysku. Wydaje mi się, ża tak właśnie działa Wubi.
U mnie sam plik z systemem jest na hdd a tylko grub2 na pendrive.
Niestety 14.04 nie chce się w ten sposób uruchomić. Zatrzymuje się na

Kod: Zaznacz cały

Starting enable remaining boot-time encrypted block devices
Co ważne, nie zawiesza się - jak wcisnę ctrl+alt+delete to system normalnie się restartuje.
Doradźcie proszę co muszę zrobić aby to zadziałało bo to jedyny sposób abym miał Ubuntu. Jeśli potrzeba to wpiszę dokładnie krok po kroku co robiłem żeby przygotować taki system, ale może ktoś bardziej doświadczony będzie od razu wiedział o co chodzi - dajcie tylko znać czy pisać coś więcej.
Z góry wielkie dzięki za pomoc.
------------------------------------------------------------------------
Aktualizacja:
Załączam zdjęcia dwóch ekranów/konsol pod F7 i F1. Może to naprowadzi na właściwy trop.
1.jpg
(232.3 KiB) Nie pobierany
2.jpg
(196.65 KiB) Nie pobierany
Ostatnio zmieniony 04 cze 2014, 21:59 przez xunil, łącznie zmieniany 1 raz.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64

Re: System w zamontowanym dysku wirtualnym

Post autor: Ubek308 »

Sprobuj bez szyfrowania.
xunil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A jak to zrobić? Nie włączałem (przynajmniej świadomie) żadnego szyfrowania.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

xunil pisze:Do tej pory używałem Ubuntu (i niektórych dystrybucji na nim bazujących) w taki oto sposób:
1. Tworzyłem pusty plik np dd if=/dev/zero of=new.disk bs=1M count=10000 i formatowałem go na ext3
2. Kopiowałem do niego zawartość filesystem.squashfs z LiveCD (uruchamiając komputer z obrazu cd na dysku jest on od razu zamontowany w /rofs)
3. Dodawałem użytkownika
4. Uruchamiałem używając Grub2 zainstalowanego na pendrive
Działało to idealnie na moje potrzeby gdyż nie mogę zainstalować standardowo systemu na komputerze którego używam, a tak mogę mieć linuksa nie zmieniając tablicy partycji ani MBR na dysku. Wydaje mi się, ża tak właśnie działa Wubi.
U mnie sam plik z systemem jest na hdd a tylko grub2 na pendrive.
Takie pytanie, to nie lepiej jest już zainstalować Ubuntu bezpośrednio na pamięci USB (aka pendrivie) wraz z GRUB-em?

GRUB ma również opcję bootowania bezpośrednio z obrazu ISO, zatem zamiast kombinować z dd i tworzeniem pliku, spróbuj załadować bezpośrednio z obrazu ISO. Co i jak, znajdziesz tutaj:
https://help.ubuntu.com/community/Grub2/ISOBoot
https://wiki.ubuntu.com/BootToRAM
Przykładowa konfiguracja wpisu w GRUB-ie:

Kod: Zaznacz cały

menuentry "Ubuntu 14.04 ISO" {
	set isofile="/bear7/ubuntu-14.04-amd64.iso"
	loopback loop (hd1,1)$isofile
	linux (loop)/casper/vmlinuz.efi boot=casper iso-scan/filename=$isofile quiet noprompt noeject toram --
	initrd (loop)/casper/initrd.lz
}
Powyższa konfiguracja spowoduje załadowanie obrazu do pamięci RAM (parametr toram). Oczywiście, to co widzisz powyżej, musi zostać odpowiednio zmodyfikowana i dopasowane do twoich ustawień.

Jak potrzebujesz mieć zaszyfrowane dane, to możesz podzielić pamięć USB na partycję i jedną z nich, z przeznaczeniem na dane, zaszyfrować.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
xunil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Na pendrajwie nie jest lepiej - jest wolniejszy niż dysk twardy, musiałby mieć kilku(nasto) gigową pojemność, a tak wystarczy mi karta 128mb na samego gruba tylko do wystartowania komputera.

Bootowanie obrazu CD znam i czasami używam, ale tutaj muszę mieć system który zapamięta wszykie zmiany w trakcie użytkowania ("full persistence").

Bardzo specyficzny przypadek :) Ale do wersji 13.04 wszystko pięknie działało. Nie widać różnicy między standardowo zainstalowanym systemem i przygotowanym w ten sposób.

Sęk w tym, że ja nie potrzebuję żadnego szyfrowania i nic takiego nie włączałem. To są standardowe ustawienia na płycie LiveCD, przecież to co zrobiłem to zwykłe kopiuj-wklej.
Pewnie mógłbym się chrootować do tego obrazu i pozmieniać ustawienia, ale nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać - nie jestem zbyt zaawansowanym użytkownikiem linuksa. Dlatego bardzo liczę Waszą pomoc bo sam sobie niestety nie poradzę :(

-----------------------------------------------------
Aktualizacja:
Trzeba dodac flage 'rw' do jadra. Juz dziala.
Ubek308
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Ubek308 »

xunil pisze:A jak to zrobić? Nie włączałem (przynajmniej świadomie) żadnego szyfrowania.
A widzisz na dole swojego zdjecia wyrazy "encrypted block devices" ?
xunil
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: [SOLVED] System w zamontowanym dysku wirtualnym

Oczywiście że widzę, ale nie zmienia to faktu, że nie włączałem szyfrowania i nie wiem jak go wyłączyć.
Poza tym, jak już wspomniałem wyżej, problem rozwiązany i szyfrowanie nie było jego przyczyną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”