Dell Inspiron 5537 - nie można ustawić bootowania z USB

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
konstantyildefons
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dell Inspiron 5537 - nie można ustawić bootowania z USB

Post autor: konstantyildefons »

Cześć.Od kilku dni przesiadłem się z Windy na Linuxa i chciałem sobie postawić drugi system na wypadek gdyby zachciało mi się w coś zagrać.Tworzę bootowalnego pendrive'a z Windowsem 7 tylko problem w tym,że przy starcie Ubuntu go nie widzi i nie mogę rozpocząć instalacji,a w biosie nie mogę zmienić uruchamiania tak,żeby jako pierwsze startowało z usb.Ktoś ma pomysł jak to rozwiązać?W Windowsie 8 dało się uruchomić z USB bez wyłączania ponownego uruchamiania więc może na Ubuntu też da się coś podobnego zrobić.
pozdrawiam

EDIT:
Laptop Inspiron 5537,płyta główna nie mam pojęcia i szczerzę to nie wiem jak to sprawdzić na ubuntu.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2014, 09:29 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat.
mati5000
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Dell Inspiron 5537 - nie można ustawić bootowania z USB

Post autor: mati5000 »

Masz dwie opcje:

1. Przerobienie pendrive na CDROM/DVDROM i załadowanie tam obrazu iso. Pendrive będzie widziany jak napęd optyczny. Instalacja jest bezproblemowa. (Pendrive musi to obsługiwać tzn. Kontroler tego nośnika.)

2. Ta druga opcja to skorzystanie z tego poradnika: http://szulcu.net/2013/11/instalacja-wi ... czemu-nie/ również mi znany i przetestowany nada się każdy pendrive. Jeżeli nie masz windowsa możesz skorzystać z virtualboxa z windowsem lub innego komputera.

Dodam, że jeżeli nie masz w tej chwili Windowsa stracisz możliwość zbotowania linuxa po instalacji windows, ponieważ instalator nadpisze boot sektor. Będziesz musiał się wtedy jeszcze zabawić w odzyskanie gruba.
PC Desktop: Debian Squeeze with kernel: 2.6.32-5 amd64 and Ubuntu 10.10 with kernel 2.6.35-22 x86
Notebook IBM T43: Lubuntu 14.04 with kernel: 3.13.0-29 x86
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

konstantyildefons pisze:Tworzę bootowalnego pendrive'a z Windowsem 7 tylko problem w tym,że przy starcie Ubuntu go nie widzi
Ubuntu w tym przypadku nie ma nic do znaczenia. To BIOS, a w twoim przypadku wydaje mi się, że powinna być mowa o UEFI, jest tu problemem. To ustawienia w BIOS-ie/UEFI odpowiadają za rozruch z nośników zewnętrznych. Proponuję, poczytać dokumentację twojego komputera lub zaglądnąć na stronę Della lub - skoro chodzi o instalację Windowsa - zapytać na forum poświęconym systemowi Windows.

Tutaj masz dokumentację Della: http://www.dell.com/support/troubleshoo ... DSN_362048.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
mlody23
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: mlody23 »

Prócz fachowych rad przedmówców dodam tylko , że jeśli kupowałeś tego dell - a z systemem W. 8 to możesz mieć kłopot z zainstalowaniem windy o niższym numerku niż 8 :( .
Podobno taka umowa producentów laptopów z Microsoftem , aby bebechy były dedykowane tylko dla W 8 i wyżej . Sam próbowałem przeinstalować swojego lapka z W8 na W 7 i się nie dało :(.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

mlody23 pisze: Podobno taka umowa producentów laptopów z Microsoftem , aby bebechy były dedykowane tylko dla W 8 i wyżej . Sam próbowałem przeinstalować swojego lapka z W8 na W 7 i się nie dało :(.
Żadna zmowa, czy umowa. Sterowniki same się nie napiszą - komuś trzeba byłoby za ich napisanie zapłacić. Do tego, trzeba by jeszcze testować takie urządzenie, jego zachowania i nanosić poprawki. Zwyczajny postęp i tyle. Podobnie masz z autami. Ile to już modeli Golfa wydał Volkswagen? Żaróweczki z Golfa IV, niekoniecznie będą pasować do VI. A przecież to ciągle Golf...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”