Ubuntu 14.04 - czarne tło przy próbie instalacji lub włączenia livecd
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Re: Ubuntu 14.04 - czarne tło przy próbie instalacji lub włączenia livecd
Po pobraniu i zainstalowaniu kilku rzeczy z Pisklaka i sterownikow wlasnosciowych do karty graficznej z Centrum Oprogramowania Ubuntu i reboocie, pojawia sie to okienko:
http://www.iv.pl/images/11988184310145699452.jpg
a po wcisnieciu "Anuluj", pokazuje sie jedynie kursor w ksztalcie krzyzyka, na czarnym tle:
http://www.iv.pl/images/06741172597284991304.jpg
Edit:
Wszedlem w tryb recovery i dalem funkcje naprawy pakietow, czy cos. Po tym przy starcie systemu pojawia sie to samo okienko, ale nie widac juz kursora. Mysle, ze trzeba wgrac na nowo srodowisko graficzne lub sterowniki. Czekam na instrukcje.
Edit2:
Po kilku/nastu wlaczeniach komputera, system uruchomil sie i o dziwo w wyzszej rozdzielczosci, choc nie natywnej mojego monitora. Po wylaczeniu i wlaczeniu komputera, znowu pokazalo sie to okienko i tym razem znow z kursorem.
a po wcisnieciu "Anuluj", pokazuje sie jedynie kursor w ksztalcie krzyzyka, na czarnym tle:
http://www.iv.pl/images/06741172597284991304.jpg
Edit:
Wszedlem w tryb recovery i dalem funkcje naprawy pakietow, czy cos. Po tym przy starcie systemu pojawia sie to samo okienko, ale nie widac juz kursora. Mysle, ze trzeba wgrac na nowo srodowisko graficzne lub sterowniki. Czekam na instrukcje.
Edit2:
Po kilku/nastu wlaczeniach komputera, system uruchomil sie i o dziwo w wyzszej rozdzielczosci, choc nie natywnej mojego monitora. Po wylaczeniu i wlaczeniu komputera, znowu pokazalo sie to okienko i tym razem znow z kursorem.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Uruchom w trybie ratunkowym i usuń sterownik karty graficznej.Headset pisze:Po pobraniu i zainstalowaniu kilku rzeczy z Pisklaka i sterownikow wlasnosciowych do karty graficznej z Centrum Oprogramowania Ubuntu i reboocie, pojawia sie to okienko:
Uruchom komputer i zaraz po tym, jak pojawią się informacje BIOS-a, przytrzymaj shift i gdy pojawią się opcje GRUB-a, wybierz Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu, a następnie Ubuntu za pomocą systemu Linux <tu numer kernela> (tryb ratunkowy).
Jak pojawi się "menu trybu awaryjnego" (Recovery Menu), wybierz z listy najpierw "network". Na pytanie, które się pojawi odpowiedz "TAK". Spowoduje to, że system będzie zamontowany w trybie odczytu i zapisu i umożliwi to utworzenie/zmianę hasła.
Gdy ponownie pojawi się "menu trybu awaryjnego" (Recovery Menu), tym razem wybierz root.
Jeżeli przez przypadek pominąłeś powyższy krok z wyborem "network" i od razu przeskoczyłeś do opcji "root", to po ukazaniu się znaku zachęty, jako pierwsze polecenie klepnij:
Kod: Zaznacz cały
mount -o remount,rw /
Usuń następnie zainstalowany sterownik:
sudo apt-get remove --purge fglrx fglrx-amdcccle fglrx-updates fglrx-amdcccle-updates
reboot
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Troche sie pogubilem. Mam to zrobic, wykonujac te czynnosci, o ktorych mi napisales, czy mam go po prostu usunac w trybie ratunkowym (jesli tak, to jak mam to zrobic?)?bear7 pisze:Uruchom w trybie ratunkowym i usuń sterownik karty graficznej.
Jestem jeszcze malo doswiadczonym uzytkownikiem Linuksa, prosze o wyrozumialosc.
-
- Przyjaciel
A przeczytałeś całość, czy zatrzymałeś się na pierwszym zdaniu? Masz rozpisane krok po kroku, w jaki sposób usunąć sterownik.
Ewentualnie jak system znowu załapie:
I pokaż, w jaki sposób system rozpoznaje twoją kartę:
Ewentualnie jak system znowu załapie:
To usuń zamknięty sterownik z systemu:Po kilku/nastu wlaczeniach komputera, system uruchomil sie i o dziwo w wyzszej rozdzielczosci, choc nie natywnej mojego monitora. Po wylaczeniu i wlaczeniu komputera, znowu pokazalo sie to okienko i tym razem znow z kursorem.
sudo apt-get remove --purge fglrx fglrx-amdcccle fglrx-updates fglrx-amdcccle-updates
lspci -k | egrep -iA2 'vga|3d'
lshw -C display
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Przeczytalem calosc. Chodzilo mi bardziej o to, czy mam w jakis sposob "odinstalowac sterownik" i potem zastosowac sie do tych krokow, czy odinstalowanie tego sterownika jest opisane w Twoim poscie.
Edit:
System znów udało się włączyć. Usunąłem sterownik, wpisałem to, co chciałeś, żebym wpisał, dotyczące o rozpoznawaniu mojej karty przez system.
Podaję całość z terminala, włącznie z usuwaniem sterownika, żeby nie było żadnych niejasności.
A to kod, po reboocie (juz bez sterownika wlasnosciowego)
Edit:
System znów udało się włączyć. Usunąłem sterownik, wpisałem to, co chciałeś, żebym wpisał, dotyczące o rozpoznawaniu mojej karty przez system.
Podaję całość z terminala, włącznie z usuwaniem sterownika, żeby nie było żadnych niejasności.
krystian@krystian-B85M-D3H:~$ sudo apt-get remove --purge fglrx fglrx-amdcccle fglrx-updates fglrx-amdcccle-updates
[sudo] password for krystian:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Package 'fglrx' is not installed, so not removed
Package 'fglrx-amdcccle' is not installed, so not removed
Następujący pakiet został zainstalowany automatycznie i nie jest już więcej wymagany:
linux-image-generic
Aby go usunąć należy użyć "apt-get autoremove".
Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE:
fglrx-amdcccle-updates* fglrx-updates*
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 2 usuwanych i 160 nieaktualizowanych.
Po tej operacji zostanie zwolnione 275 MB miejsca na dysku.
Kontynuować? [T/n] t
(Odczytywanie bazy danych ... 225945 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Removing fglrx-amdcccle-updates (2:13.350.1-0ubuntu2) ...
Removing fglrx-updates (2:13.350.1-0ubuntu2) ...
Removing all DKMS Modules
Done.
update-alternatives: użycie /usr/lib/pxpress/ld.so.conf jako dostarczającego /etc/ld.so.conf.d/x86_64-linux-gnu_GL.conf (x86_64-linux-gnu_gl_conf) w tryb auto
update-alternatives: ostrzeżenie: pomijanie tworzenia /usr/bin/amdcccle ponieważ powiązany plik /usr/lib/fglrx/bin/amdcccle (lub grupa dowiązań x86_64-linux-gnu_gl_conf) nie istnieje
update-alternatives: ostrzeżenie: pomijanie tworzenia /usr/share/applications/ubuntu-amdcccle.desktop ponieważ powiązany plik /usr/share/fglrx/amdcccle.desktop (lub grupa dowiązań x86_64-linux-gnu_gl_conf) nie istnieje
update-alternatives: ostrzeżenie: pomijanie tworzenia /usr/share/applications/ubuntu-amdccclesu.desktop ponieważ powiązany plik /usr/share/fglrx/amdccclesu.desktop (lub grupa dowiązań x86_64-linux-gnu_gl_conf) nie istnieje
update-alternatives: ostrzeżenie: pomijanie tworzenia /usr/bin/amdupdaterandrconfig ponieważ powiązany plik /usr/lib/fglrx/bin/amdupdaterandrconfig (lub grupa dowiązań x86_64-linux-gnu_gl_conf) nie istnieje
update-alternatives: ostrzeżenie: pomijanie tworzenia /usr/bin/amdxdg-su ponieważ powiązany plik /usr/lib/fglrx/bin/amdxdg-su (lub grupa dowiązań x86_64-linux-gnu_gl_conf) nie istnieje
update-alternatives: użycie /usr/lib/pxpress/alt_ld.so.conf jako dostarczającego /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf (i386-linux-gnu_gl_conf) w tryb auto
update-alternatives: użycie /usr/lib/x86_64-linux-gnu/mesa/ld.so.conf jako dostarczającego /etc/ld.so.conf.d/x86_64-linux-gnu_GL.conf (x86_64-linux-gnu_gl_conf) w tryb auto
update-alternatives: użycie /usr/lib/i386-linux-gnu/mesa/ld.so.conf jako dostarczającego /etc/ld.so.conf.d/i386-linux-gnu_GL.conf (i386-linux-gnu_gl_conf) w tryb auto
update-initramfs: deferring update (trigger activated)
Purging configuration files for fglrx-updates (2:13.350.1-0ubuntu2) ...
Processing triggers for bamfdaemon (0.5.1+14.04.20140409-0ubuntu1) ...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf-2.index...
Processing triggers for initramfs-tools (0.103ubuntu4.1) ...
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.13.0-30-generic
Processing triggers for libc-bin (2.19-0ubuntu6) ...
krystian@krystian-B85M-D3H:~$ lspci -k | egrep -A2 'vga|3d'
krystian@krystian-B85M-D3H:~$ lshw -C display
WARNING: you should run this program as super-user.
*-display
description: VGA compatible controller
product: Tahiti LE [Radeon HD 7870 XT]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=fglrx_pci latency=0
resources: irq:50 memory:c0000000-cfffffff memory:d0000000-d003ffff ioport:e000(size=256) memory:d0040000-d005ffff
*-display UNCLAIMED
product: Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 06
capabilities: vga_controller cap_list
configuration: latency=0
resources: memory:d0400000-d07fffff memory:b0000000-bfffffff ioport:f000(size=64)
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user.
krystian@krystian-B85M-D3H:~$
krystian@krystian-B85M-D3H:~$ lspci -k | egrep -iA2 'vga|3d'
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Device d000
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
--
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tahiti LE [Radeon HD 7870 XT]
Subsystem: XFX Pine Group Inc. Device 3255
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Tahiti XT HDMI Audio [Radeon HD 7970 Series]
krystian@krystian-B85M-D3H:~$ lshw -C display
WARNING: you should run this program as super-user.
*-display UNCLAIMED
product: Tahiti LE [Radeon HD 7870 XT]
vendor: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI]
physical id: 0
bus info: pci@0000:01:00.0
version: 00
capabilities: vga_controller bus_master cap_list
resources: memory:c0000000-cfffffff memory:d0000000-d003ffff ioport:e000(size=256) memory:d0040000-d005ffff
*-display UNCLAIMED
product: Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 06
capabilities: vga_controller bus_master cap_list
resources: memory:d0400000-d07fffff memory:b0000000-bfffffff ioport:f000(size=64)
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user.
krystian@krystian-B85M-D3H:~$
Ostatnio zmieniony 01 lip 2014, 23:13 przez Headset, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
Jedno z poleceń przepisałeś błędnie. Staraj się na przyszłość stosować metodę "kopiuj-wklej". Teraz jest to już bez znaczenia, bo drugie polecenie było klepnięte poprawnie.
Karty ATI unikam jak mogę i nie są moją mocną stroną. Z tego co przeczytałem tu i tam, wiem, że z niektórymi nowszymi kartami są jakieś problemy. Nie wiem tylko, czy dotyczy to jedynie kart z seri 8xxx, czy tych z serii 7xxx również. Tak czy inaczej, system rozpoznaje dwie karty: ATI i Intela. To jest komputer stacjonarny? Jeżeli tak, to próbowałeś może wyłączyć kartę Intela w BIOS-ie?
Karty ATI unikam jak mogę i nie są moją mocną stroną. Z tego co przeczytałem tu i tam, wiem, że z niektórymi nowszymi kartami są jakieś problemy. Nie wiem tylko, czy dotyczy to jedynie kart z seri 8xxx, czy tych z serii 7xxx również. Tak czy inaczej, system rozpoznaje dwie karty: ATI i Intela. To jest komputer stacjonarny? Jeżeli tak, to próbowałeś może wyłączyć kartę Intela w BIOS-ie?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Tak, jest to komputer stacjonarny. Nie przypominam sobie, żebym wyłączał "integrę" Intel'a z BIOS-ie. Spróbuję to zrobić i napiszę, czy to pomogło.
Polecenia wykonuję raz kopiując i je wklejając, a raz je przepisując. Zależy, czy forum przeglądam z komputera, czy innego urządzenia.
Edit:
Ok, wyłączyłem integrę Intel'a w BIOS-ie. Mam teraz zainstalować sterowniki własnościowe i sprawdzić, czy wszystko będzie poprawnie działać?
Polecenia wykonuję raz kopiując i je wklejając, a raz je przepisując. Zależy, czy forum przeglądam z komputera, czy innego urządzenia.
Edit:
Ok, wyłączyłem integrę Intel'a w BIOS-ie. Mam teraz zainstalować sterowniki własnościowe i sprawdzić, czy wszystko będzie poprawnie działać?
-
- Przyjaciel
Instaluj, instaluj. Jak coś, to będziemy szukać dalej...Headset pisze:Mam teraz zainstalować sterowniki własnościowe i sprawdzić, czy wszystko będzie poprawnie działać?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Ok, po zainstalowaniu sterownika własnościowego, system z nim działa. Sprawdzałem, kilka razy wyłączając i włączając komputer. Ponadto udało mi się usunąć wyskakujące okienko z informacją o błędzie, klikając tę opcję raportowania problemu, czy coś. Kliknąłem tam na coś w stylu pozbycia się problemu, potem coś jeszcze zatwierdziłem i okienko się nie pojawia. Pozostał problem z rozdzielczością. Ustawiona rozdzielczość, jak i najwyższa z możliwych w tym momencie to 1600x1200. Jest jakiś dobry sposób na ustawienie rozdzielczości 1920x1080?
Edit:
Dodam, że bawiłem się plikiem xorg.conf, tzn zmieniałem rozdzielczość ekranu na 1920x1080 itp, ale po zapisaniu i reboocie, pojawiło mi się okienko z błędem, kliknąłem na coś w stylu przywrócenia ustawień domyślnych grafiki. Zauważyłem teraz, że w folderze /etc/X11/ oprócz xorg.conf są jeszcze xorg.conf.failsafe i xorg.conf-backup-(cyferki). Nie wiem, czy one wcześniej były i czy mogę je usunąć, zostawiając sam plik xorg.conf. Wcześniej ich tam chyba nie było.
Monitor posiada jedynie wejście VGA, dlatego podłączony jest przejściówką DVI - VGA, więc może to jest przyczyną problemu. Pamiętam, że na Windows'ie miałem podobny problem i chyba wystarczyło włączyć rozdzielczości niedostępne dla monitora (czy coś takiego) i zmienić coś w ustawieniach Catalyst'ów.
Zawartość pliku xorg.conf:
Edit2:
Pokombinowałem trochę wedle instrukcji z tej strony: http://forum.dobreprogramy.pl/problem-z ... s-t459261/
i teraz w ustawieniach wyświetlają mi się dodatkowo rozdzielczości 1920x1080 i 1650x1050, ale wybierając 1920x1080, ekran staje się ciemny, tak jakby monitor nie był w ogóle podłączony do komputera (pojawia się informacja o braku źródła). Po restarcie wyświetliła mi się taka informacja: http://www.iv.pl/images/03512872727128271223.jpg
Edit3:
Udało się zastosować rozdzielczość 1920x1080 w ustawieniach Catalyst'ów, ale obraz na monitorze zamiast w 16:9, wyświetla się 4:3.. I za nic nie mogę tego zmienić.
Tak wygląda teraz zawartość pliku xorg.conf:
Edit:
Dodam, że bawiłem się plikiem xorg.conf, tzn zmieniałem rozdzielczość ekranu na 1920x1080 itp, ale po zapisaniu i reboocie, pojawiło mi się okienko z błędem, kliknąłem na coś w stylu przywrócenia ustawień domyślnych grafiki. Zauważyłem teraz, że w folderze /etc/X11/ oprócz xorg.conf są jeszcze xorg.conf.failsafe i xorg.conf-backup-(cyferki). Nie wiem, czy one wcześniej były i czy mogę je usunąć, zostawiając sam plik xorg.conf. Wcześniej ich tam chyba nie było.
Monitor posiada jedynie wejście VGA, dlatego podłączony jest przejściówką DVI - VGA, więc może to jest przyczyną problemu. Pamiętam, że na Windows'ie miałem podobny problem i chyba wystarczyło włączyć rozdzielczości niedostępne dla monitora (czy coś takiego) i zmienić coś w ustawieniach Catalyst'ów.
Zawartość pliku xorg.conf:
Section "ServerLayout"
Identifier "amdcccle Layout"
Screen 0 "amdcccle-Screen[1]-0" 0 0
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "0-CRT1"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1600x1200"
Option "TargetRefresh" "60"
Option "Position" "0 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
EndSection
Section "Device"
Identifier "amdcccle-Device[1]-0"
Driver "fglrx"
Option "Monitor-CRT1" "0-CRT1"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "amdcccle-Screen[1]-0"
Device "amdcccle-Device[1]-0"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Pokombinowałem trochę wedle instrukcji z tej strony: http://forum.dobreprogramy.pl/problem-z ... s-t459261/
i teraz w ustawieniach wyświetlają mi się dodatkowo rozdzielczości 1920x1080 i 1650x1050, ale wybierając 1920x1080, ekran staje się ciemny, tak jakby monitor nie był w ogóle podłączony do komputera (pojawia się informacja o braku źródła). Po restarcie wyświetliła mi się taka informacja: http://www.iv.pl/images/03512872727128271223.jpg
Edit3:
Udało się zastosować rozdzielczość 1920x1080 w ustawieniach Catalyst'ów, ale obraz na monitorze zamiast w 16:9, wyświetla się 4:3.. I za nic nie mogę tego zmienić.
Tak wygląda teraz zawartość pliku xorg.conf:
Section "ServerLayout"
Identifier "amdcccle Layout"
Screen 0 "amdcccle-Screen[1]-0" 0 0
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "0-CRT1"
ModeLine "1920x1080_60.00" 172.8 1920 2040 2248 2576 1080 1081 1084 1118 -hsync +vsync
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
Option "PreferredMode" "1920x1080"
Option "TargetRefresh" "60"
Option "Position" "0 0"
Option "Rotate" "normal"
Option "Disable" "false"
EndSection
Section "Device"
Identifier "amdcccle-Device[1]-0"
Driver "fglrx"