pelny pakiet jezykowy ubuntu 14.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Architektura: x86
pelny pakiet jezykowy ubuntu 14.04
Witam, po zainstalowaniu ubuntu 14.04 zauwazylem, ze nie mam polskich znakow podczas pisania oraz nie wszystko jest spolszczone. Jak zainstalowac pelny pakiet jezykowy ?
- valdi74
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: pelny pakiet jezykowy ubuntu 14.04
Uruchom w terminalu program:
wejdź na zakładkę "Zaawansowane" i zaznacz "Użycie systemowych ustawień układu klawiatury".
Kod: Zaznacz cały
ibus-setup
Qui vit sans folie, n'est pas si sage qu'on croit
-
- Piegowaty Guziec
No dobra sprawę polskich znaków mamy załatwioną, ale nadal jeden element w ustawieniach (być może jest ich więcej) jest po angielsku a konkretine "wygląd" - "appearance", jak mogę w pełni spolszczyć ten system ?
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: GNOME
A byłeś w „Ustawienia systemu” - „Języki”?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Niestety, nie wszystkie rzeczy zostały dopracowane podczas tworzenia Ubuntu 14.04. Ten pakiet w tym wydaniu nie doczekał się pełnego spolszczenia. Być może element ten doczeka się spolszczenia w wydaniu 14.04.2. W wydaniu testowym 14.10, element ten jest już spolszczony.pi0tras pisze:jeden element w ustawieniach (być może jest ich więcej) jest po angielsku a konkretine "wygląd" - "appearance", jak mogę w pełni spolszczyć ten system ?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
bear7 no właśnie już wszystkiego próbowałem i to co mówisz najwyraźniej jest prawdą, mam zainstalowany pełny pakiet oraz byłem w ustawieniach systemu w "języki" no i dalej po angielsku, więc nic z tym nie zrobię więcej. Dzięki za odpowiedź 

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Problem ten jest na pewno i powstał w skutego tego, że w Ubuntu 14.04, Unity zaczęło korzystać z unity-control-center, które jest forkiem gnome-control-center. Z tego co mi wiadomo, problem jest w tym, że panowie z Canonical zdecydowali się na forkowanie, gdy pakiet gnome-control-center nie był jeszcze w pełni przetłumaczony. Następnie, gdy wszyscy byli zajęci tłumaczeniem gnome-control-center, deweloperzy Ubuntu zamrozili zmiany w paczce unity-control-center. Tłumaczenie dla gnome-control-center zostało ukończone, ale do finalnej wersji unity-control-center już nie trafiło. Takie niedopatrzenie... Dobra wiadomość jest taka, że w wydaniu 14.10 (pomimo wczesnej fazy rozwoju), panel ten jest już przetłumaczony. Miejmy nadzieję, że trafi również do 14.04.2.pi0tras pisze:bear7 no właśnie już wszystkiego próbowałem i to co mówisz najwyraźniej jest prawdą, mam zainstalowany pełny pakiet oraz byłem w ustawieniach systemu w "języki" no i dalej po angielsku, więc nic z tym nie zrobię więcej. Dzięki za odpowiedź
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.