Kontrola rodzicielska

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
ocorp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Kontrola rodzicielska

Post autor: ocorp »

Cześć.
Tytułem wstępu - rodzice maja starszy komputer (P4 3200mhz / 1gb Ram) na którym win 7 chodzi jak krew z nosa pod górkę, a xp co chwilę łapie jakieś infekcje, z tego powodu wrzuciłem im Lubuntu 14.04, bo i tak korzystają tylko z przeglądarki - chodzi super i chyba zostanie na stałe..

Sedno problemu:
z tego komputera korzystają czasem dzieci i chciałem im zarzucić kontrole rodzicielską - wiem że istnieją w repozytorium takie programy ja Nanny, ale nie chce robić żadnych czarnych/białych list itp.
Wiem że dobrze się sprawdza rodzicielski OPEN DNS i to chciałem zastosować.

Pytanie:
Jak sprawić aby ten DNS był tylko dla jednego profilu, a reszta miała normalny taki jak od providera.

P.S.
Tylko proszę łopatologicznie bo ostatni linux z jakiego korzystałem to knoppix 10 lat temu :)
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: i3
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kontrola rodzicielska

Post autor: enedil »

Niestety musisz tego używać w całym systemie. DNS jest przypisany do systemu.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

Niestety nie łopatologicznie ale dam Koncepcję.
Może zamiast modyfikacji DNS, którą i tak można obejść, jeśli się zna adres IP strony zastosować w przeglądarce Proxy.
np:
http://wiki.alpinelinux.org/wiki/Settin ... th_Privoxy
Na profilu dla rodziców przeglądarka może chodzić bez proxy, a na profilu dla dzieci z Proxy.
Dodatkowo możesz ustawić logowanie prób wejścia na daną stronę lub ustawić po próbie wejścia komunikat odstraszający w stylu: "Powiadomiliśmy rodziców"
Jeśli w sieci jest router i router podatny jest na OPEN WRT to można już to zrobić na routerze
Dodatkowo można aby ograniczyć ilość reklam na wejściu poprzez zmodyfikowanie pliku HOST aby nie obciążać maszyny zbędnymi reklamami i adblockiem
http://jazz.tvtom.pl/adblock-w-openwrt-gargoyle/

Modyfikacja host dobrze się sprawdza u mojego Ojca, na starym lapku z 512 Ram. Śmiga pięknie FF zasobów nie zźera, a to, że czasami za wiele zablokuje... No cóż, czego nie widać tego nie ma :) A u kumpla Kiedyś zmodyfikowałem HOSTA ze stronami typu giercownia i Adult w ten sposób, że wszystko przekierowywał na stronę Radia Maryja. Mina jego dzieci po wejściu na giercownię bezcenna :)

Pozdro
P.
ocorp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@ Enedil
Ok, zakładam, że jak wiele ustawień w linuxie adresy DNS są zapisane w jakimś jednym konkretnym pliku.

Nie idzie zrobić jakiegoś prostego pliku (jak *.bat dosie) do autostartu, który będzie wstawiał # w linijce odpowiedzialnej za DNS, a tym samym włącza DHCP i odwrotnie? Może nawet prościej byłoby stworzyć dwa pliki i podmieniać przez kopiowanie przy starcie systemu?

@pijetia
Pomysł zacny :) pytanie tylko które proxy bedzie dobre, zeby działały jakieś gierki online i youtube, bo dzieci głównie tam siedzą
Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

ocorp pisze:@ Enedil
Ok, zakładam, że jak wiele ustawień w linuxie adresy DNS są zapisane w jakimś jednym konkretnym pliku.

Nie idzie zrobić jakiegoś prostego pliku (jak *.bat dosie) do autostartu, który będzie wstawiał # w linijce odpowiedzialnej za DNS, a tym samym włącza DHCP i odwrotnie? Może nawet prościej byłoby stworzyć dwa pliki i podmieniać przez kopiowanie przy starcie systemu?
Problem jest taki, że jeżeli zrobisz taki skrypt, to zadziała dla całego systemu, a nie jednego użytkownika.
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
ocorp
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ok, zrobiłem osobne konto dla rodziców i osobne dla dzieciaków wiec każdy użytkownik może mieć inny skrypt w autostarcie, zrobiłem osobne konto dla rodziców i osobne dla dzieciaków - to wydaje się dosyć realne i proste do wykonania
Awatar użytkownika
pijetja
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: pijetja »

A plik to mieć dwa pliki Hosts, jeden dla rodziców drugi dla dzieciaków i podmieniać Hosts przy logowaniu do systemu.

Tak jak pisałem privoxy do tego się nadaje idealnie do tego jest lekkie i ma możliwośc importu filtrów z adblocka :)
Pozdro
P.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Nie wystarczą DNSy?

Kod: Zaznacz cały

nameserver 208.67.220.123
nameserver 208.67.222.123
Odfiltrowują całe xxxxx dość skutecznie. :clap:
Do tego wyętoliłbym javę, wtedy odpadną pedoczaty, i powinno starczyć. :twisted:

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”