Ubuntu na serwer domowy

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
bartoszmilewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Ubuntu na serwer domowy

Post autor: bartoszmilewski »

Witajcie, nie wiem czy to dobre miejsce na to pytanie, gdyż przesiadują tutaj sami fani Ubuntu. Mimo tego liczę na obiektywną odpowiedź.

Chcę zrobić w salonie centrum multimedialne. System i komputer ma obsługiwać XBMC, serwer muzyki, ma odtwarzać filmy DVD, i przez internet. chciałbym także by komputer i system był dyskiem na pliki do którego będą mieć dostęp pozostałe dwa komputery w domu. Posiadam dwa komputery Apple. Chciałbym aby komputer w salonie był zdolny przechowywać kopie zapasowe plików z wcześniej wspomnianych komputerów Apple. Dodatkowym moim wymysłem jest to, że chce udostępnić jeden katalog osobą które nie są w sieci domowej.

Zajmuje się obróbką i montażem wideo. Chciałbym by projekty jak i skończone wersje filmów mogły być kopiowane z komputera roboczego na serwer w salonie. Chciałbym podpiąć do niego swoją domenę i tak, by każda osoba znająca adres www i hasło mogła pobrać pliki z katalogu.

Jaka wersja Ubuntu będzie do tego najlepsza? Ubuntu Server czy zwykła wersja, a może lepiej zainteresować się inną dystrybucją?

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu na serwer domowy

Post autor: zibiboniek1 »

Do tego zastosowania co wymieniłeś to może ubuntu studio? https://duckduckgo.com/l/?kh=-1&uddg=ht ... ntu_Studio
bartoszmilewski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: bartoszmilewski »

Nie robiłem tego wcześniej, będzie to mój pierwszy serwer do takich celów. Dla tego pytam się was co myślicie o moim pomyśle i co będzie do tego najlepsze i jednocześnie nie za bardzo skomplikowane.
Awatar użytkownika
marcinmax232
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: marcinmax232 »

Mam serwer domowy na ubuntu 12.04.1 , w sieci jest sporo pomocnych postów nie powinno bycć problemu z podstawową konfiguracją , szybko się wgrywa i działa intuicyjnie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”