Jaki linux dla mnie - Dystrybucja bez SElinux ?

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
alzzen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jaki linux dla mnie - Dystrybucja bez SElinux ?

Post autor: alzzen »

Witam

Jestem początkujący w tematach Linuksa, co prawda wypróbowałem już: ubuntu,debiana,open suse i fedore. A więc coś tam można powiedzieć wiem, takie podstawy ogarniam ale dowiedziałem się, że prawie wszystkie dystrybucję mają w sobie Selinux - tych od NSA, nie przepadam za tym i wolalbym dystrybucję gdzie w ogóle tego nie będzie albo będę mógł z łątwością nie-zainstalować lub usunąć, dodam, że uczę się też programować(początki, dopiero piszę swoje pierwsze kalkulatory ;p) i fajnie by było miec system pod tym względem również przyjazny. Mogę na naukę systemu poświęcić dużo czasu, właściwie chcę, myślałem o gentoo ale chyba nie ogarnąłbym, bo na fedorze już miałem problemy z instalacją oprogramowania... :< No jeśli moglibyście mi coś doradzić rozsądnego i bez tego Selinux to byłbym ogromnie zobowiązany

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Arkosake
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Jaki linux dla mnie - Dystrybucja bez SElinux ?

Post autor: Arkosake »

A więc Security-Enhanced Linux jest systemem kontrolującym dostęp do jądra linux-a, aby nie dało się w nim w sposób nieuprawniony wprowadzać zmian czyli na ludzki dużo trudniej jest przejąć kontrole nad maszyną i narobić bajzlu. Jeżeli chcesz się bawić w systemy zapewniające maksymalna anonimowość to poczytaj o "Tails Linux". Tak więc jeżeli chodzi o linux-a i NSA, to raczej się nie lubią. W jakieś niemieckiej gazecie opisywali że osoby czytające o lunuxie albo używające Tora są dla NSA ekstremistami :razz: A Linus Torvalds opisywał że ludzie z NSA naciskali na jego syna aby ten wprowadził do jądra systemu tzw. Backdoor, ale tego nie uczynił.
alzzen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A więc gdybym chciał dużą anonimowość to mógłbym sobie zainstalować tego Taila tak na jakiś 10gb na dysku i wlaczac czasem do przeglądania a normalnie miec jakas inna dystrybucje np tak ? :)

A może jednak bym spróbował gentoo bo gdybym tam zainstalowal jądro z vanilla-sources 2.6 albo gentoo-sources 2.6 to chyba nie miałbym selinux ?
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Tu masz wątek dot. Tailsa, poczytaj. Tailsa się przede wszystkim nie instaluje.
Co do przekonania, że Debian i Ubuntu są skompromitowane ponieważ jak się wyraziłeś "mają w sobie Selinux - tych od NSA", to setnie mnie ubawiłeś. :lol:
Nie ma to jak odrzucić duże, podane wielostronnej kontroli i audytowi projekty i powierzyć swoje dziewictwo anonimowej grupie chińskich hakerów, żeby kopać dla nich bitcoiny po kres swoich dni. :mrgreen:
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
alzzen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie wyraziłem się, że są skompromitowane, ja tylko spytałem o system który tego nie posiada, to wszystko :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Ok, możesz sobie to bezproblemowo wyłączyć w Ubuntu, albo w innych dystrybucjach ... sensu w tym tyle co w wyłączeniu firewalla, ale można.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

O co chodzi?

Przecież poza RHEL, Fedorą, CentOS i SUSE nie widziałem dystrybucji Linuxa, w ktorej SElinux byłby gdziekolwiek domyślnie włączony.

Zazwyczaj trzeba go samodzielnie wlączyć i skonfigurować, co jest samo w sobie dosyć problematycznym i skomplikowanym zadaniem. :twisted:
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: norvoles »

alzzen pisze:Nie wyraziłem się, że są skompromitowane, ja tylko spytałem o system który tego nie posiada, to wszystko :)
O ile się nie mylę, selinux domyślnie nie jest włączone praktycznie nigdzie. Natomiast to, że możesz mieć włączoną obsługę w kernelu to niewiele oznacza, bo selinux trzeba jeszcze zainstalować (to są osobne binarki) i skonfigurować.
Z resztą, jak masz paranoję, to możesz sprawdzić, czy masz w kernelu włączoną obsługę selinux:

Kod: Zaznacz cały

zgrep -i selinux /proc/config.gz
jacekalex pisze:O co chodzi?
Chodzi o to, że kolega pewnie się obawia, że NSA go podgląda :craz:
alzzen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Niekoniecznie ? Może np uważam, że selinux jest mi zbędny i do ochrony pc wolę użyć samego apparmor albo czegokolwiek innego co uważam za skuteczniejsze ? ;>
Chyba zdecyduje się na debiana, bo na gentoo i archlinuxa jeszcze za wczesnie... a jądro postaram skompilować sobie sam, jeśli ktoś byłby chętny pomóc, to byłbym megawdzięczny ^^
ShFil
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: ShFil »

Nie nastawiaj się do SElinux'a negatywnie. Może dla desktopa ma nikłe znaczenie, ale przy jakiejkolwiek administracji jest bardzo przydatny.
alzzen
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiem, poczytałem o nim i jest spoko, zamierzam aktywować i jakoś skonfigurować ew dodać coś do niego jeszcze ;)
Wybór padł na dystrybucję wzorcową dla ubuntu - debiana, dzięki za rady, pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”