Samba-jak udostępnić pliki dla Windowsa i Ubuntu.

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Nifael
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Samba-jak udostępnić pliki dla Windowsa i Ubuntu.

Post autor: Nifael »

Wiem, że temat wałkowany pierdyliardy razy, ale ja nadal tego nie ogarniam. Chcę stworzyć konfigurację Samby, która udostępni 2 dyski oraz katalogi domowe użytkowników. Widziałem wiele howto dla takiej konfiguracji, ale w żadnym wypadku nic nie działa. A to widać serwer, ale nie można mimo zalogowania wejść w zasoby (spod ubuntu), a to w ogóle serwera nie widać (spod visty), albo widać serwer, loguję się poprawnie, ale jak chcę coś zrobić to mnie wywala...

Pytanie do was, drodzy forumowicze, jak ma wyglądać mój plik smb.conf? A może znacie jakiś sprawdzony tutorial? W ostateczności przebrnę przez oficjalną dokumentację, ale niezbyt mi się uśmiecha perspektywa tłumaczenia tylu rozdziałów ;)

Serwer stawiam na lubuntu 14.04, ma udostępniać zasoby 2 laptopom, jednemu z ubuntu 14.04, drugiemu z windowsem vista.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2014, 00:37 przez Nifael, łącznie zmieniany 2 razy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Ciągłe kłopoty z Sambą.

Post autor: bear7 »

Jak już bawiłeś się w konfigurację Samby, to może podaj zawartość swojego pliku konfiguracyjnego, bo być może w ten sposób będzie Ci łatwiej pomóc.

Ewentualnie, podaj jeszcze informację, z jakiego poradnika/poradników już korzystałeś.
loguję się poprawnie, ale jak chcę coś zrobić to mnie wywala
W takich wypadkach, dokładna treść komunikatu może być istotna.

I popraw tytuł wątku, bo w obecnej formie do bycia precyzyjnym sporo mu brakuje. Zmień na "Samba, jak udostępnić zasoby dla systemu Windows".
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Nifael
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Re: Samba-jak udostępnić pliki dla Windowsa i Ubuntu.

Plików konfiguracyjnych było już baaaardzo dużo, obecnie nie mam żadnego. Można powiedzieć że ciut się wkurzyłem na sambę i na siebie.

Tutoriali też było dużo, np.
http://www.banita.pl/konf/smbudostunix.html
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=202605
http://www.haksior.com/samba-62.html
http://antysoft.wordpress.com/2010/09/2 ... udebian-2/
https://www.gentoo.org/doc/pl/articles/samba-p2.xml

Oraz naprawdę wiele innych. Podejrzewam, że to ja gdzieś zawsze popełniałem błąd, bo prawie niemożliwe jest, żeby dziesiątki poradników były źle napisane.

Co do komunikatów o wywaleniu to po prostu źle się wyraziłem - po prostu nagle mnie rozłączało z serwerem.

Nie będę wnikał, gdzie robiłem błędy (podejrzewam że przy dodawaniu użyszkodników), proszę tylko o małą podpowiedź dotyczącą opcji smb.conf które na pewno powinny się znaleźć u mnie.

-- 1 paź 2014, o 23:44 --

Znalazłem coś, nie wiem na ile prawdziwe, a mianowicie że samba nie działa przez routery. A w moim wypadku każdy komp w sieci jest podpięty do routera.
Czy to prawda? Jeśli tak, to chyba się pożegnam z Sambą.
chp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: chp »

Znalazłem coś, nie wiem na ile prawdziwe, a mianowicie że samba nie działa przez routery. A w moim wypadku każdy komp w sieci jest podpięty do routera.
Czy to prawda? Jeśli tak, to chyba się pożegnam z Sambą.
A przez co ma działać? Router w zasadzie jest "niewidoczny" dla oprogramowania, wystarczy tylko nie popsuć standardowej konfiguracji.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: yahoob3 »

Nifael pisze: Chcę stworzyć konfigurację Samby, która udostępni 2 dyski oraz katalogi domowe użytkowników.
Co masz na myśli pisząc "dyski"? To fizyczne dyski zamontowane w /media/ czy /mnt/ czy partycje zamontowane? Jaki system plików?
Samo udostępnianie - nie ma znaczenia komu - win czy lin.
Musi być logowanie? Każdy z użytkowników ma mieć dostęp do konkretnych zasobów czy do wszystkiego? Rzeźbisz w domowej sieci czy na jakimś serwerze?
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Nifael
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

yahoob3, rzeźbię to co w tym temacie: viewtopic.php?f=137&t=176072 O tym tak jakby zapomniałem więc założyłem nowy. ;)

Pisząc dyski mam na myśli fizyczne dyski zamontowane w /media. System plików ext4
Logowanie by się przydało, ale nie jest konieczne.
Rzeźbię w domowej sieci.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Mój admin podpowiada mi, żeby użyć "webadmina". Tylko nie bardzo wiem o co chodzi. Porzeźbię w domu wieczorem, zobaczę czy dam rade to zrobić i odezwę się (nie obiecuję, że dzisiaj).
A tak jeszcze zapytam: jak ustawiasz to wszystko w sieci domowej, to może na razie bez haseł i loginów?
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
Nifael
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Chyba właśnie zrobię na razie bez logowania, a jak wszystko będzie w miarę działało to dopiero poeksperymentuję. Szału dostanę od tych błędów.

Tylko jak się ustawiało żeby samba nie prosiła o hasła? Bo jak dam security = share (kiedyś to wyczytalem) to testparm wywala błąd że nie można rozpoznać czy coś takiego.
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Coś, kiedyś na temat samby skleciłem, może pomoże:
viewtopic.php?f=137&t=170586&p=970080#p970080
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: Jarni »

Nie wiem jak głęboko już narzeźbiłeś ;-) . Jest sobie taki mały zapomniany programik, dzielnie działający w trybie graficznym:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install system-config-samba
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jarni pisze: [...]

sudo apt-get install system-config-samba
To jest dobre!
Proste jak budowa cepa i działa! Dzięki serdeczne, sam miałem kilka problemów z udostępnieniem montowanych zasobów - a tu, proszę! Dzięki jeszcze raz.
Nifael
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Dzięki! Programik rzeczywiście prosty :) Czy działa to sprawdzę jak czas się znajdzie, jak coś to dam znać co udało się wyrzeźbić ;)

edit:
Hmmmm.... Zdążyłem coś porzeźbić, jednak...
-Gdy ustawię zabezpieczenia na "udział", jest to samo co przedtem - ignoring value "share" for parameter "security" (w testparm)
-Gdy ustawię zabezpieczenia na użytkownik, znowu mam kłopot z tym, co opisywałem w innym temacie (link w jednym z postów u góry), czyli mogę logować się tylko na jednego użytkownika.

Wie ktoś może co się dzieje? :pt36: Sambę instalowałem normalnie, przez sudo apt-get install samba, więc to raczej nie jest wina jakiejś przestarzałej wersji.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: zibiboniek1 »

A masz zainstalowane

libpam-smbpass
?
Awatar użytkownika
yahoob3
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jeżeli smb.conf był "wyrzeźbiony" ;-), to będą problemy. Z tego co zauważyłem najlepiej to cudo "od Jarniego" sprawuje się na świeżutkim smb.conf (jak masz kopię zapasową, to wiesz co robić). Przy czym zrobiłbym kopię tego co masz aktualnie. Poza tym, jeśli dodawałeś użytkowników i hasła z terminala (adduser, smbpasswd) to się może gryźć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”