Hej! Dziękuję wszystkim za próbę pomocy. W końcu się niestety poddałem.
Próbowałem robić tak jak radził
sasza. Faktycznie znalazłem plik odpowiedzialny za starego flasha. Tyle tylko, że nie mogłem go usunąć. I nie mam tu na myśli konieczności usuwania go jako administrator. Ot po prostu: usuwam, niby go nie ma. Robię restart - plik jest znowu.
Mało tego. Na laptopie mam 10.04 i tam flasha w tej wersji co trzeba. Wykombinowałem, że skopiuję ten odpowiedzialny za wersję plik na kompa na którym jest problem. Jak pomyślałem tak zrobiłem. Robię restart. I co? W katalogu znowu plik w starej wersji

Zauważyłem też, że w momencie gdy niby usuwam plik to w koszu nadal mam pusto... próba wejścia w kosz kończyła się błędem

Uznałem iż jestem na tyle zdolny, że popsułem ubuntu. Fakt - obecna wersja była aktualizowana z 9.10, a ta z 8.04. Do tego, na obu tych wcześniejszych wersjach coś tam ćwiczyłem i mogłem popsuć. A może po prostu za dużo tych aktualizacji było. Nie wiem.
Ponieważ Ubuntu ciągle się uczę to staram się na nim nie mieć nic ważnego i po prostu strzeliłem format i zainstalowałem na nowo system. I teraz wszystko śmiga

Oby tak dalej. Na lapku używam ubuntu od dłuższego czasu i jest rewelacyjny. Mam nadzieję, że i stacjonarny komp w końcu zacznie z nim działać jak trzeba.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za próbę pomocy
Pozdrawiam
Paweł