Empathy - przestało łączyć z GG

Jak się dogadać?
gorg81
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Empathy - przestało łączyć z GG

Post autor: gorg81 »

U mnie serwer się łączy ale nie pobiera listy, próbowałem już chyba wszystkich możliwych metod i nic, albo się nie łączy, albo się łączy ale nie pobiera kontaktów.

W przypadku ICQ czy MSN nie ma problemu , wszelkie inne wtyczki działają jak należy.

linuksiarz pisze:Proponuję korzystanie z Kadu lub Pidgina.
Nie gniewaj się na mnie, ale nie rozumiem twojego toku myślenia. Jeśli miałbym stosować twoją zasadę, to równie dobrze mogę napisać, zainstaluje Win bo tam działa bez zarzutu. Ja przykładowo korzystam z kilku komunikatorów i co mam instalować wszystkie odpowiedniki na linuxa ??, nie lepiej znaleźć rozwiązanie dla empathy które na prawdę zapowiadało się nieźle, póki nie wyskoczył bug typu GG.

Ja się nie poddam :) , ktoś może ma jakieś pomysły oprócz tych poruszonych w tym temacie, bo te już wypróbowałem.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit:
amadeo pisze:Mam ten sam problem, błąd: Brak sieci.

Próbowałem tej metody: viewtopic.php?f=132&t=120267&start=80#p800797 . Bez rezultatu. Wszystko po staremu.

Co robić?
A wyłączyłeś SSL ??, w opcjach kont ->modyfikuj parametry połączenia ->zaawansowane ->Encryption - none i na bank się łączy z serwerem ale nie pobiera kontaktów, przynajmniej u mnie.
linuksiarz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: linuksiarz »

Pidgin obsługuje naprawdę wiele różnych protokołów. Kadu oprócz GG również wspiera Jabber/XMPP, Facebook, Gmail/Google Talk.

Proponowałem żebyś skorzystał z innych programów służących do tego celu, ponieważ rozmawiałem z autorem tej wtyczki - raczej nie zamierza jej poprawić. Wcześniej również próbowałem zaprzęgnąć Empathy do działania, ale dla mnie było w nim za mało opcji, więc z czystym sumieniem mogłem zastąpić go jakimś innym programem. Poza tym w ostatnim czasie korzystam z protokołu GG naprawdę okazyjnie :)

Oczywiście, że się nie gniewam :-)
gorg81
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Tak tylko pytanie dlaczego nie działa , jak działało i to jedyny minus był taki że wtyczka GG nie wysyłała edycji listy kontaktów, czyli nawet jeśli dodałeś kontakt bądź go usunąłeś nie było synchronizacji z serwerem GG. W tej chwili po aktualizacji jest kapelusz bo wcale nie pobiera listy kontaktów. Jeśli chcesz dodać kontakt po rozmowie to i tak nawet nie zapisuje go lokalnie. A czy wiesz może gdzie emapthy trzyma kontakty lokalnie , jeśli trzyma ??.

Jeśli natomiast już się poddam to mi trzeba programu który obsłuży GG, ICQ , MSN i Google Talk , co polecasz ??
linuksiarz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Pidgin obsługuje wszystkie wymienione sieci i nawet więcej. Na początku mi się za bardzo nie podobał. Z czasem doceniłem jednak jego minimalizm i dużą konfigurowalność np. dzięki wtyczkom.
A czy wiesz może gdzie emapthy trzyma kontakty lokalnie , jeśli trzyma ??.
Niestety nie wiem. Nie ma tam opcji ręcznego pobrania kontaktów. Jakby była, pewnie wszystko by działało. Z GG łączy, ale nie pobiera kontaktów.
gorg81
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Hmm , no ok to sobie zainstaluje, ale tak czy tak empathy będę męczył :)

Szkoda ze Pan Krzysztof nie chce poprawić wtyczki :(, bo fajnie jest zintegrowany empathy z ubuntu i mogło to by być ciekawe rozwiązanie.
linuksiarz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

On sam już nie używa GG ;-)
gorg81
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

No tak chyba nie do końca, bo na GG widać że jest dostępny, i statusy też się zmieniają. Jeśli oczywiście ten numer co kiedyś podał jest nadal aktywny.
linuksiarz
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Mi pisał, że nie używa, więc nie wiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komunikatory”