Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8
Moderator: e X t 7 3
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8
Chyba po pierwszej próbie odpalenia glxgears z optirun (czyli z karty nVidia ) włączyła się ona na stałe mimo że odpowiedź systemu była jak wcześniej pisałem. Pobór prądu już mam tylko powyżej 20W. Bateria siadła po godzinie. Jak sprawdzić czy to dedykowana karta pobiera prąd ?
i915.i915_enable_rc6=7 powodowało niewłaściwą rozdzielczość na starcie, niby bez znaczenia bo potem wskakiwała właściwa ale brzydko wyglądały te kulfony. Wróciłem do i915.i915_enable_rc6=1 problem naprawiony.
Na starcie jest też nowość, zaraz po wybraniu systemu na kilka sekund mam maksymalnie podświetlony ekran dopiero potem leci "litania" ładowania jak należy na czarnym ekranie.
Start systemu jest jednak zdecydowanie krótszy nawet doliczając ten przestój po grub. Tylko czemu wyłączenie i włączenie systemu zjada aż 16 % baterii ?
22% restart 6% jednorazowy przypadek ale pasuje do tego że bateria poleciała w 1,5h zamiast zwyczajnych 3-4h Zobaczę co dalej jak się naładuje na full.
i915.i915_enable_rc6=7 powodowało niewłaściwą rozdzielczość na starcie, niby bez znaczenia bo potem wskakiwała właściwa ale brzydko wyglądały te kulfony. Wróciłem do i915.i915_enable_rc6=1 problem naprawiony.
Na starcie jest też nowość, zaraz po wybraniu systemu na kilka sekund mam maksymalnie podświetlony ekran dopiero potem leci "litania" ładowania jak należy na czarnym ekranie.
Start systemu jest jednak zdecydowanie krótszy nawet doliczając ten przestój po grub. Tylko czemu wyłączenie i włączenie systemu zjada aż 16 % baterii ?
22% restart 6% jednorazowy przypadek ale pasuje do tego że bateria poleciała w 1,5h zamiast zwyczajnych 3-4h Zobaczę co dalej jak się naładuje na full.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Niestety nie wypaliło z tą wersją sterowników. Posiadam w laptopie GF7300 dla którego ostatnia wersja sterowników wspierających to rodzina 304.xx. Chociaż na stronie nvidia w spisie modeli wspieranych dla 310.xx nadal wypisane są GF z rodziny 6 i 7 - sam już nie wiem co mam o tym myśleć-- 22 paź 2012 19:04 --
Oki dodaj Pan repo: ppa:xorg-edgers/ppa, tam są 310.14
Oczywiście to repo z bardzo "świeżymi" sterownikami, mesą 9.1 [ta z moim nowym kernelem v21.0 powinna dać chipom intela niezłego "kopa"] etc. = z reguły bardzo szybkimi i nowymi = edge ... ale czasem mogą być niestabilne.
btw. Ja właśnie upgradowałem sobie X`y, mesę i sterowniki Nvidii
Pozdrawiam

A teraz hit

Kod: Zaznacz cały
Pakiet nvidia-current
quantal (misc): NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library [restricted]
304.51.really.304.43-0ubuntu1: amd64 i386
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
Potwierdzam wcześniej zgłaszane niekorzystne zmiany po przejściu na v.21.0.
Pod v.20.3:
- Wszystko OK z Bumblebee, optirun włącza kartę.
- Pobór energii do 8W już po 3 minutach bezczynności ( terminal + wifi, podświetlenie ekranu 10%)
- Firefox 1 karta forum ubuntu.pl - 11.4W
- (Optirun) glxgears, Firefox 1 karta forum ubuntu.pl - 36W - z tego chyba wynika że to nie dedykowana karta robi te 20W pod v.21.0
Pod v.20.3:
- Pobór energii do 8W już po 3 minutach bezczynności ( terminal + wifi, podświetlenie ekranu 10%)
- (Optirun) glxgears, Firefox 1 karta forum ubuntu.pl - 36W - z tego chyba wynika że to nie dedykowana karta robi te 20W pod v.21.0
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Zatem przyjmujemy, że najniższa działającą wersja sterownika Nvidii jest 304.43.witek pisze:...
A teraz hitobok Kubuntu 12.04 32 bit mam postawione Kubuntu 12.10 64bit i uwaga tu kernel 21.0 wraz sterownikiem Nvidia działa bez problemu. Niestety nie wiem jaka to wersja bo zgłasza się w nvidia-settings 304.43 a nazwa pakietu to
Pakiet nvidia-current quantal (misc): NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library [restricted] 304.51.really.304.43-0ubuntu1: amd64 i386
Pozdrawiam
-- 23 paź 2012 07:30 --
Wygląda zatem tak, że Bumblebee - wersja, która Pan posiadasz nie współpracuje prawidłowo z kernelami Linux-3.6.x. Sprawdzałeś Pan nowszą wersje ?quatrolibro pisze:Potwierdzam wcześniej zgłaszane niekorzystne zmiany po przejściu na v.21.0.
Pod v.20.3:
Pozdrawiam
-- 23 paź 2012 07:36 --
Zatem odinstaluj Koleżanko te sterowniki - tu albo Bumblebee nie działa prawidłowo pod tą wersją kernela, albo coś w połączeniu Bumblebee <-> sterowniki zamknięte Nvidii ... a jak wygląda sprawa bez sterowników i przy przełączaniu Nvidia <-> intel ale pod nouveau ?linuxozaurus pisze:Kod: Zaznacz cały
karolina@karolina-Vostro-3500:~$ optirun glxspheres [ 201.094099] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver [ 201.094148] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled. karolina@karolina-Vostro-3500:~$
fragmenty polecenia lspci -k dotyczące grafikiKod: Zaznacz cały
karolina@karolina-Vostro-3500:~$ glxspheres Polygons in scene: 62464 Xlib: extension "GLX" missing on display ":0". ERROR (593): Could not obtain RGB visual with requested properties karolina@karolina-Vostro-3500:~$
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GT218 [GeForce 310M] (rev a2) Subsystem: Dell Device 044e Kernel modules: nvidia_experimental_310, nouveau, nvidiafb
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 18) Subsystem: Dell Device 044e Kernel driver in use: i915 Kernel modules: i915
tyle mi podają powyższe polecenia oczywiście po instalacji i restarcie tego eksperymentalnego sterownika dla Nvidii
Co powoduje ze ten sterownik jest nie aktywny? A ty mówisz że dają "kopa"
Widzę, że w tym miejscu opisują podobne problemy, zobacz.
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
bez tego sterownika na intell plus Nouveau było ok co prawda nie są to szybkie sterowniki. Czas renderowania jednej kropli był około pół minuty na Nouveau. Widać ze jest tak wolno , ze lepiej siedzieć na słabszym intelu. przynajmniej działa. (opisałam wcześniej)a jak wygląda sprawa bez sterowników i przy przełączaniu Nvidia <-> intel ale pod nouveau ?
Pamiętam starsze wersje nouveau (czasy 11.10 nie były zgodne z Bumblebee i wstedy trzeba było korzystać tylko z reppo gdzie były sterowniki do AMD i NVIDII.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, 08:53 przez linuxozaurus, łącznie zmieniany 1 raz.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Odpowiedziałem wyżej = wygląda na brak kompatybilności sterownik <-> Bumblebee.linuxozaurus pisze:Jak ty się odniesiesz to problemu z aktywacją sterownika eksperymentalnego do Kart NVIDII
viewtopic.php?f=216&t=162303&start=80#p926359
Sterownik jest zainstalowany ale jest nie aktywny a Bumblebee nie działa.
Pozdrawiam
-- 23 paź 2012 07:50 --
W związku ze zgaszanymi problemami w aktywacji i915.i915_enable_rc6=7 ... jako deputowane zalecam i915.i915_enable_rc6=1. Tu prośba o testy - jakie efekty daje jedno i drugie rozwiązanie.
Pozdrawiam

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Nie wiem co lepsze Bumblebee + intel + Nouveau (wiem ze nie zadziała z Nvidia-Current) czy sam eksperymentalny sterownik do kart NVIDII ?
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
No z tego co wiem jeszcze nowe sterowniki Nvidii nie obsługują Optimusalinuxozaurus pisze:nie wiem co lepsze Bumblebee + intel + Nouveau (wiem ze nie zadziała z Nvidia-Current) czy sam eksperymentalny sterownik do kart NVIDII ?

Pozdrawiam
-- 23 paź 2012 09:15 --
Właśnie zainstalowałem Catalysty 12.10 [zamknięte sterowniki Ati/AMD] ... szczęka opada - już Catalysty 12.9 beta były szybkie, ale te wydajnością i responsywnością wbijają w ziemie - rewelacja !

Pozdrawiam

- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
No właśnie na Phoronixie widziałem wpis o wypuszczeniu nowych Catalystów. Chociaż tam piszą, że dużych zmian nie ma
Będę w domu to sam sprawdzę 

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Cóż Ja pod kernelem Brazos widzę różnicę - nawet w stosunku do 12.9 beta = odczuwalnie wyższa płynność środowiska [KDE] i w grach dochodzi częściej do "górnych" granic [FPS]Shevchenko1987 pisze:No właśnie na Phoronixie widziałem wpis o wypuszczeniu nowych Catalystów. Chociaż tam piszą, że dużych zmian nie maBędę w domu to sam sprawdzę

Pozdrawiam

- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Zainstaluje to również się wypowiem. 

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
No to AMD z nowymi sterownikami dała ciała wg. UbuntuVibes http://www.ubuntuvibes.com/2012/10/amd- ... oesnt.html
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Co do wsparcia xrandr 1.13 to fakt, ale nie można mówić, że nic nie wnoszą. Mam porównanie z 12.9 beta i wyraźnie czuć poprawę responsywności systemu we współpracy z nimi np. mojego nowego v21.1-Brazos [oparty o Linux-3.6.3 - na razie testuje] ... cóż nie da się ukryć, że te sterowniki pod generykiem mogą nie "wykazać się" ...po prostu ten kernel jest tak ociężały, że nieduża - ale mogąca być odczuwalną zmiana przejdzie niezauważona ... jak sobie pomyślę o supportowaniu 256 procesorów dla desktopu = "spory" bezsensowny narzut na planistę.witek pisze:No to AMD z nowymi sterownikami dała ciała wg. UbuntuVibes http://www.ubuntuvibes.com/2012/10/amd- ... oesnt.html
Pozdrawiam
-- 23 paź 2012 14:19 --
Po wstępnych testach v21.1 [oparty o Linux-3.6.3] mogę już powiedzieć, że zapewni lepsza responsywność od v21.0

Pozdawiam

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
U mnie na 21.0.i7, wersja poprawiona mam zużycie 6.52W. Uruchomione mam:
Amarok
Kadu
Dolphin (2 okna)
Chromium (95 kart - sporo flasha i dużych stron)
Oprócz tego jakieś dropboxy w tle itp.
System mega responsywny wszystko śmiga szybciej niż na wersjach poprzednich. Jak postawię system na świeżo to efekty powinny być jeszcze lepsze (spory śmietnik mam xD). Nic tylko polecić.
Pozdrawiam.
Amarok
Kadu
Dolphin (2 okna)
Chromium (95 kart - sporo flasha i dużych stron)
Oprócz tego jakieś dropboxy w tle itp.
System mega responsywny wszystko śmiga szybciej niż na wersjach poprzednich. Jak postawię system na świeżo to efekty powinny być jeszcze lepsze (spory śmietnik mam xD). Nic tylko polecić.
Pozdrawiam.
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Xfce
Witam
Mój komputer to laptop IBM T61, procesor intel T8300, 2Gb RAM, karta grafiki Intel 965GM, karta WiFi Intel.
Mam w tej chwili Ubuntu 12.04PL 64bit, wykonałem Pisklaka, wykonałem
Pozdrawiam
Mój komputer to laptop IBM T61, procesor intel T8300, 2Gb RAM, karta grafiki Intel 965GM, karta WiFi Intel.
Mam w tej chwili Ubuntu 12.04PL 64bit, wykonałem Pisklaka, wykonałem
Proszę o proste wytłumaczenie co mam dalej zrobić by zainstalować tego energooszczędnego kernela. Poza tym jak odczytujecie ile wam Watów zżera komputer prądu?sudo apt-get install microcode.ctl intel-microcode
Pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
Witam eXt73
Instalowałeś już na swoim asusie 1201n Kubuntu 12.10 (64bit)? Pytam bo mam parę dziwnych objawów pod tym systemem ale zarówno na genericu jak i 21.0 więc to nie wina twojego kernela. Otóż sensors pokazuje około 2 razy wyższe temperatury rdzeni niż powinien czyli ok.85 stopni. System nie usypia (sterownik Nvidi 304.48 z oficjalnego repo , expiremental się zwie paczka) mimo że pod 12.04 ta funkcja działała.
Mam jeszcze pytanie odnośnie twojego projektu sprzedawania laptopów. Gdzieś (nie mogę znaleźć gdzie dokładnie) czytałem niedawno, że asus zamierza wznowić produkcje netbooków tyle, że teraz opartych na jakimś celeronie na rdzeniach dwóch SB. Podejrzewam, że na Intelu nie ma żadnych problemów z kompatybilnością z Linuxem (nie wiem jak tam ta zintegrowana w procesor grafika). Otóż zmierzam do tego, że byłbym chętny na zakup takiego czegoś wraz z twoimi rozwiązaniami tylko nie wiem jak tam ci idzie z realizacją tego projektu?
Instalowałeś już na swoim asusie 1201n Kubuntu 12.10 (64bit)? Pytam bo mam parę dziwnych objawów pod tym systemem ale zarówno na genericu jak i 21.0 więc to nie wina twojego kernela. Otóż sensors pokazuje około 2 razy wyższe temperatury rdzeni niż powinien czyli ok.85 stopni. System nie usypia (sterownik Nvidi 304.48 z oficjalnego repo , expiremental się zwie paczka) mimo że pod 12.04 ta funkcja działała.
Mam jeszcze pytanie odnośnie twojego projektu sprzedawania laptopów. Gdzieś (nie mogę znaleźć gdzie dokładnie) czytałem niedawno, że asus zamierza wznowić produkcje netbooków tyle, że teraz opartych na jakimś celeronie na rdzeniach dwóch SB. Podejrzewam, że na Intelu nie ma żadnych problemów z kompatybilnością z Linuxem (nie wiem jak tam ta zintegrowana w procesor grafika). Otóż zmierzam do tego, że byłbym chętny na zakup takiego czegoś wraz z twoimi rozwiązaniami tylko nie wiem jak tam ci idzie z realizacją tego projektu?
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
zdecydowałam wywalić sterowniki eksperymentalne do Nvidii i dać te z paczki nvidia-current bez wywalania Bumblebee.
przy Nvidia current mam
a to mam po wywaleniu tego eksperymentalnego sterownika i tego z Nvidia-Current
spróbuję wobec tego wywalić bumblebee i zainstalować ten eksperymentalny
mam to a więc Nvidia jest nie aktywna
przy Nvidia current mam
karolina@karolina-Vostro-3500:~$ glxspheres
Polygons in scene: 62464
Visual ID of window: 0x94
Context is Direct
OpenGL Renderer: Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile
26.737672 frames/sec - 29.839242 Mpixels/sec
karolina@karolina-Vostro-3500:~$ optirun glxspheres
[ 110.029327] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver
[ 110.029375] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
karolina@karolina-Vostro-3500:~$
a to mam po wywaleniu tego eksperymentalnego sterownika i tego z Nvidia-Current
[ 72.386635] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver
[ 72.386687] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0".
ERROR (593): Could not obtain RGB visual with requested properties
Xlib: extension "GLX" missing on display ":0".
ERROR (593): Could not obtain RGB visual with requested properties
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
No cóż miałem zawirowania finansowe i stąd opóźnienie i to już znaczne. Może uda mi się coś już robić w listopadzie, ale nie ma gwarancji. Może na priv napisze, jaki miałbym na teraz rozwiązanie, oki ?sokarsg-1 pisze:Witam eXt73
Co do maszyny - taka nie sprawi żadnego problemy. Wszystko będzie działać idealnie.
Pozdrawiam
-- 23 paź 2012 19:04 --
Witaj przeczytaj dokładnie wątek nt. kernel v21.0 oraz ten dotyczący skryptów i wszystko powinno być jasneLaos pisze:Witam
Mam w tej chwili Ubuntu 12.04PL 64bit, wykonałem Pisklaka, wykonałemProszę o proste wytłumaczenie co mam dalej zrobić by zainstalować tego energooszczędnego kernela. Poza tym jak odczytujecie ile wam Watów zżera komputer prądu?sudo apt-get install microcode.ctl intel-microcode
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-- 23 paź 2012 19:07 --
hmm tyle, ze sterowniki Nvidi na teraz ni obsługują jeszcze Optimusa = nic Ci to koleżanko nie da. Instalowałaś może te powiązane z Bumblebee ?linuxozaurus pisze:zdecydowałam wywalić sterowniki eksperymentalne do Nvidii i dać te z paczki nvidia-current bez wywalania Bumblebee.
...
spróbuję wobec tego wywalić bumblebee i zainstalować ten eksperymentalny
Pozdrawiam
-- 23 paź 2012 19:11 --
Nie instalowałem jeszcze ... hmm znajdę chwile i zainstaluje - ale pewnie dopiero w weekend - wtedy się wypowiem.sokarsg-1 pisze:Witam eXt73
Instalowałeś już na swoim asusie 1201n Kubuntu 12.10 (64bit)? Pytam bo mam parę dziwnych objawów pod tym systemem ale zarówno na genericu jak i 21.0 więc to nie wina twojego kernela. Otóż sensors pokazuje około 2 razy wyższe temperatury rdzeni niż powinien czyli ok.85 stopni. System nie usypia (sterownik Nvidi 304.48 z oficjalnego repo , expiremental się zwie paczka) mimo że pod 12.04 ta funkcja działała....
Pozdrawiam

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
Jak wywaliłam eksperymentalne sterowniki to na tych z paczki Nvidia-Current działa
wersja sterownika dla NVIDII z paczki NIDIA-CURRENT 295.40 a ty miszesz to nic nie da )p-
U mnie ten eksperymentalny nie chciał działać nawet po wywaleniu Bumblebee.
UWAGA aby u mnie Bumblebee działało musiałam to przeinstalować
dla was informacja
to też działa czyli gimp na grafice nvidii
Visual ID of window: 0x21
Context is Direct
OpenGL Renderer: Gallium 0.4 on NVA8
53.990838 frames/sec - 60.253775 Mpixels/sec
Visual ID of window: 0x94
Context is Direct
OpenGL Renderer: Mesa DRI Intel(R) Ironlake Mobile
27.776404 frames/sec - 30.998467 Mpixels/sec
karolina@karolina-Vostro-3500:~$
Są to sterowniki paczki z Nvidia CurrentCi to koleżanko nie da. Instalowałaś może te powiązane z Bumblebee ?
wersja sterownika dla NVIDII z paczki NIDIA-CURRENT 295.40 a ty miszesz to nic nie da )p-
U mnie ten eksperymentalny nie chciał działać nawet po wywaleniu Bumblebee.
UWAGA aby u mnie Bumblebee działało musiałam to przeinstalować
dla was informacja
optirun gimp
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, 20:33 przez linuxozaurus, łącznie zmieniany 3 razy.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Jeśli do Bumblebee przywiązany jest sterownik 295.40 to nie ma szans aby zadziałało.
Pozdrawiam
Pozdrawiam