Kernele testowe/stabilne wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
E213
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v23.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: E213 »

linuxozaurus pisze:Ale tak ale wersja testowa 3.9.0 rc3 jest do kitu.

Puki co na razie nie uznaję twojego jajka nie uznaję za stabilne.
Na moim sprzęcie kernel 3.9-rc3 działa rewelacyjnie.
Bez dodawania patchy, buduje wszystkie moduły ( działa fglrx13.2-rc7, virtualbox(najnowszy)).
Nie ma problemu z USB, internetem czy wstrzymaniem sytemu.
System pracuje stabilnie, żadnych "freezów", "failów" (testuje non stop od 6dni).

Kernel z lini 3.9 poddany odpowiedniej obróbce, tu ukłony w stronę Pana eXt73, może stać się okazałym diamentem ;-)
Lenovo Z565 | AMD Phenom™ II Quad-Core N970 | DDR3 8GB 1333MHz | Hitachi 500GB | ATI 5470 | BCM4313 | Huawei E3131 | Linux kernel 3.19-rc2
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Co do Broadcoma ... tu niestety ta firma "jedzie po całości". Nie dość, że nie jest lepiej to jest coraz gorzej - to samo pod Windows. Jak teraz znajomi kupują maszyny, to jednym z podstawowych warunków - oprócz "nie tykania" Optimusa, jest omijanie szeroki łukiem Broadcoma. Można brać przede wszystkim na Realteku i Atherosie [najlepsze], Ralinku oraz Intelu - choć biorąc pod uwagę ostatnie "wyczyny" Developerów Intela tu byłbym ostrożny ;).

Pozdrawiam

-- 23 mar 2013 20:50 --
E213 pisze:
linuxozaurus pisze:Ale tak ale wersja testowa 3.9.0 rc3 jest do kitu.

Puki co na razie nie uznaję twojego jajka nie uznaję za stabilne.
Na moim sprzęcie kernel 3.9-rc3 działa rewelacyjnie.
Bez dodawania patchy, buduje wszystkie moduły ( działa fglrx13.2-rc7, virtualbox(najnowszy)).
Nie ma problemu z USB, internetem czy wstrzymaniem sytemu.
System pracuje stabilnie, żadnych "freezów", "failów" (testuje non stop od 6dni).

Kernel z lini 3.9 poddany odpowiedniej obróbce, tu ukłony w stronę Pana eXt73, może stać się okazałym diamentem ;-)
Po pierwsze dziękuje za zaufanie ;) ... ale chyba bardziej oszlifuje diamant - którym zapewne będzie 3.9.x = zrobię brylant ? ;). Po drugie tak kernele 3.9.x oraz 3.10.x - mam nadzieje - to będą kroki milowe w podnoszeniu jakości środowiska linuksowego ;).

Pozdrawiam

-- 23 mar 2013 20:51 --

Za chwilę udostępnię kernel v23.2.

Pozdrawiam

-- 23 mar 2013 21:09 --

Kernele v23.2 udostępnione można pobierać. Link dla kerneli premium, jak poprzednio.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Zaraz zainstaluję nowsze jajko i zobaczymy.

EDIT

Mi to wywaliło

Kod: Zaznacz cały

2013-03-23 12:22:35--  https://dl.dropbox.com/u/2552069/ext73/lang.sh
Translacja dl.dropbox.com (dl.dropbox.com)... 107.21.207.107
Łączenie się z dl.dropbox.com (dl.dropbox.com)|107.21.207.107|:443... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 404 NOT FOUND
2013-03-23 12:22:36 BŁĄD 404: NOT FOUND.

mkdir: nie można utworzyć katalogu „/tmp/lang_netext”: Plik istnieje
--2013-03-23 12:22:42--  https://dl.dropbox.com/u/2552069/ext73/lang_stable.sh
Translacja dl.dropbox.com (dl.dropbox.com)... 107.21.207.107
Łączenie się z dl.dropbox.com (dl.dropbox.com)|107.21.207.107|:443... połączono.
Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK
Długość: 38089 (37K) [text/x-sh]
Zapis do: `/tmp/lang_netext/lang_stable.sh'

100%[======================================>] 38.089      --.-K/s   w 0,1s     

2013-03-23 12:22:43 (283 KB/s) - zapisano `/tmp/lang_netext/lang_stable.sh' [38089/38089]

cat: /tmp/ok.txt: Nie ma takiego pliku ani katalogu

EDIT

zainstalowałam nowsze jajko.

Zero błędów Kernel Panic.

Jeszcze muszę sprawdzić jak się zachowa po podpięciu gwizdka.

EDIT

Jest dobrze

I komputer jest chłodniejszy niż na Genericu i poprzednim Jajku.
Mniejsze zużycie zasobów procesora.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Zainstalowany.
Brak sieci, probowalem wlaczyc broadcoma, odmowa, karte usb mialem wyjeta na czas instalacji, zeby miec neta musialem ja wlozyc.
Teraz testy, nie uzywam hibernacji ale teraz zamiast usypiania zrobie hibernacje, zobaczymy efekty :)

potwierdze slowa kolezanki, +47*C to o jakie +/- 5*C mniej niz na 23.1

EDIT: Jest broadcom wersja 5, mialem wczesniej wersje 6.
Dalem zainstaluj w programie dostepna wersje, restart i wyjecie karty USB, zobaczymy jeszcze jaki speed, strony dosc szybko sie laduja, ale teraz mam wifi 60mbit.

Edit 2: Nie ma hibernacji do wybrania a byla :(
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Nie ma hibernacji do wybrania a byla
U mnie jest to samo, ale komputer wchodzi ładnie w stan uśpienia. Niestety nie ma opcji hibernacji.

U mnie jest taka sama różnica jeśli chodzi o temperaturę.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do hibernacji, to już nie kwestia kernela, a jakiś zmian w systemie. Ja właśnie teraz pod kernelem v23.2 atom sprawdziłem hibernacje na Asusie 1201n i działa bez zająknięcia - podobnie, jak standardowo używane usypianie [choć na asusie trzeba zmodyfikować parę rzeczy - problemy z niektórymi zasobami. Ja w ogóle nie używam hibernacji i tylko ten asus ma ja aktywowaną do testów ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Juz jest hibernacja, wystarczy utworzyc plik w /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d o nazwie com.ubuntu.desktop.pkla z zawartoscia

[Re-enable hibernate by default]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.upower.hibernate
ResultActive=yes
zrobic restart i cieszyc sie mozliwoscia hibernacji systemu.

W sumie tez nie uzywam, zazwyczaj usypiam laptopa, ale od przybytku glowa nie boli a czasm moze sie przydac zahibernowanie.

Broadcom dziala, mam wlaczone radio i od wczoraj nie slyszalem zadnej przerwy, wiec nie rozlacza jak poprzednio.
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Miło zatem ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: elzear »

Ja również zainstalowałem już najnowsze jajko i co ciekawe, sterowniki do AMD zbudowały się bez zająknięcią pod nowy kernel!
Gorzej jednak jest z broadcom'em :) nie zbudował się ani pod wersją 5 jak i 6. Pozostało mi wrócić na otwarte sterowniki. Zobaczymy jak one będą działać teraz (z tego co czytałem wprowadzili trochę zmian dla mojego układu).

WOW :) powertop pokazuje... no nie mogę uwierzyć spada co jakiś czas poniżej 10 W :)średnio 12-13 W
I opcja powersaver dla Wi-Fi jest wyłączona, prawdopodobnie po wyłączeniu układu system ciągle by pobierał ~10-11 W
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

U mnie przy instalacji kernela i7 w sumie tez nie zbudowal i nie bylo wifi, wszedlem w "Additional Drives" zaznaczylem Activate Broadcom STA - po restarcie dziala.
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

elzear pisze:Ja również zainstalowałem już najnowsze jajko i co ciekawe, sterowniki do AMD zbudowały się bez zająknięcią pod nowy kernel!
Gorzej jednak jest z broadcom'em :) nie zbudował się ani pod wersją 5 jak i 6. Pozostało mi wrócić na otwarte sterowniki. Zobaczymy jak one będą działać teraz (z tego co czytałem wprowadzili trochę zmian dla mojego układu).

WOW :) powertop pokazuje... no nie mogę uwierzyć spada co jakiś czas poniżej 10 W :)średnio 12-13 W
I opcja powersaver dla Wi-Fi jest wyłączona, prawdopodobnie po wyłączeniu układu system ciągle by pobierał ~10-11 W
Nawet nie trzeba by było wyłączać układu. Wystarczyło by obniżyć ilość zapytań do AP, moc radia i spadło by nawet poniżej 10 Watt. Jednak jak pisałem userzy "narzekali" [duże pingi, słabszy zasięg, etc.] i na razie Developerzy kernela wyłączyli power save dla większości układów.

Co do Broadcoma ... tu jak zwykle loteria.

Jakie sterowniki AMD Pan stosujesz ?

Pozdrawiam

-- 24 mar 2013 11:40 --
JerryG pisze:U mnie przy instalacji kernela i7 w sumie tez nie zbudowal i nie bylo wifi, wszedlem w "Additional Drives" zaznaczylem Activate Broadcom STA - po restarcie dziala.
Która to wersja sterownika i pakietu ?

Pozdrawiam

quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: quatrolibro »

U mnie pod v23.1 było wszystko OK i pod v23.2 też jest. Procesor chyba na dobre przestał samowolnie przeskakiwać w tryb turbo i pożerać bez sensu energię. Pozostała kwestia tearingu na filmach, nadgorliwego wiatraka (dmuchanie na zimne) i jego nieczęstych (raz na kilka godzin) dziwnych zachowań - kilkukrotnie w odstępach sekundowych zwalnia i przyspiesza jakby nie mógł się zdecydować. Takie zachowania były już pod v20.x i wróciły z wersją 23.x

Jest też możliwe że część dziwnych zachowań w przeszłości wynikała z uszkodzonego zasilacza, nowy ładuje baterię 2x dłużej, więc stary był prawdopodobnie uszkodzony od zawsze a ostatnio tak mu odbiło że po włożeniu wtyczki komputer wariował, już myślałem że to nowe jajeczko tak ma ale sprawdziłem na innych jajkach i na win 7, było to samo.

Wracając do jajka v23.x jest ciszej i oszczędniej, co prawda na liczniku po włączeniu na pełnej baterii rewelacji nie ma, ale te 3:30 nie znikają już w 1:30 h ale w ponad 2h. Mam wrażenie że szybciej otwierają się programy i tu ograniczeniem jest pewnie talerzowy dysk.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: elzear »

Sterowniki zainstalowałem z Netex'a 13.2 beta 7, jeszcze na poprzednim kernelu 22.1 (który notabene dotąd działał bardzo dobrze), po czym zainstalowałem najnowsze jajko 23.2.
Proces przebiegł prawie bezboleśnie po za (jak wspomniałem) broadcom'em. Odinstalowałem więc wersję :

bcmwl-kernel-source_6.20.155.1+bdcom-0ubuntu6_amd64
I próbowałem zainstalować z Netex'a:

broadcom-sta-dkms_5.100.82.112-8_all
Te również nie chciały się zbudować, więc usunąłem je i wyrzuciłem z blacklist brcmsmac.
Na tą chwilę posiedzę jeszcze na otwartych sterownikach i zobaczę jak działają.

U tych co używają VMware (ja akurat muszę), pojawi się problem, ponieważ nie będzie się chciał zbudować pod kernelem 3.8. Poniżej link do patcha + info jak to zrobić, aby umożliwić zbudowanie modułów:
http://communities.vmware.com/thread/432897
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Miras1990 »

Witam,

U mnie to samo się dzieje co wcześniej. Czyli system Kubuntu 12.10 x86_64 na dysku SSD z jądrem "3.8.4-030804-generic" które ściągnąłem z http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma ... .4-raring/ startuje w ciągu 12s, a na kernelu v23.2 "80s" i tyle samo trwa wyłączenie systemu. Może brakuje czegoś w jądrze, że tak długo to trwa. Sprzęt taki jak w podpisie.

Pozdrawiam
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

Miras1990 pisze:Witam,

U mnie to samo się dzieje co wcześniej. Czyli system Kubuntu 12.10 x86_64 na dysku SSD z jądrem "3.8.4-030804-generic" które ściągnąłem z http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/ma ... .4-raring/ startuje w ciągu 12s, a na kernelu v23.2 "80s" i tyle samo trwa wyłączenie systemu. Może brakuje czegoś w jądrze, że tak długo to trwa. Sprzęt taki jak w podpisie.

Pozdrawiam
Masz drukarkę zainstalowaną?
Sprawdź coś dla mnie, z poziomu netexta wyłącz w UpstartAutomat CUPS i sprawdź start? U mnie z włączonym CUPSEM też startuje mega długo.
Może być potrzebne wyłączenie jeszcze w sysv-expert cups na wszystkich poziomach.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

JerryG pisze:Juz jest hibernacja, wystarczy utworzyc plik w /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d o nazwie com.ubuntu.desktop.pkla z zawartoscia

[Re-enable hibernate by default]
Identity=unix-user:*
Action=org.freedesktop.upower.hibernate
ResultActive=yes
zrobic restart i cieszyc sie mozliwoscia hibernacji systemu.

W sumie tez nie uzywam, zazwyczaj usypiam laptopa, ale od przybytku glowa nie boli a czasm moze sie przydac zahibernowanie.

Broadcom dziala, mam wlaczone radio i od wczoraj nie slyszalem zadnej przerwy, wiec nie rozlacza jak poprzednio.
Dzięki za tę poradę na unity też to działa
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

NetBit73 pisze:

Pozdrawiam
Sprawdź coś dla mnie, z poziomu netexta wyłącz w UpstartAutomat CUPS i sprawdź start? U mnie z włączonym CUPSEM też startuje mega długo.
Może być potrzebne wyłączenie jeszcze w sysv-expert cups na wszystkich poziomach.
Mam zainstalowaną i próbowałem wyłączyć CUPS i nic to nie dało. Problem polega na tym, że długo mu schodzi wypakować kernel spakowany do formatu ".xz" podczas startu komputera. Tak to wyglądało na kernelu v23.1 http://ubuntuone.com/132FAZxIyb01KSESDaE4lB.
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

Miras1990 pisze:
NetBit73 pisze:

Pozdrawiam
Mam zainstalowaną i próbowałem wyłączyć CUPS i nic to nie dało. Problem polega na tym, że długo mu schodzi wypakować kernel spakowany do formatu ".xz" podczas startu komputera. Tak to wyglądało na kernelu v23.1 http://ubuntuone.com/132FAZxIyb01KSESDaE4lB.
aż dziwne, że taka maszyna ma z tym problem. U mnie na 100% zatrzymuje się przy starcie CUPS będąc już w środowisku graficznym. Po wyłączeniu start to kilkanaście sec.
Awatar użytkownika
Miras1990
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

NetBit73 pisze:
aż dziwne, że taka maszyna ma z tym problem. U mnie na 100% zatrzymuje się przy starcie CUPS będąc już w środowisku graficznym. Po wyłączeniu start to kilkanaście sec.
Od wciśnięcia Entera w grubie mruga mi po prawej stronie "-" i potem pojawia się animacja ładowania poszczególnych elementów kde i pulpit. Od wciśnięcia entera do tej animacji mija 60s :!: Dlatego korzystam z kerneli Ubuntu.
Od kernela v22.3 tak sie dzieje. Ale wystarczy, że kernel będzie skompilowany za pomocą Gzipa, a nie XZ i już jest wszystko w porządku.

Pozdrawiam ;-)

Ściągnąłem źródła linux-3.8.4 i wykorzystałem config z v23.2. Zmieniłem IO Schedulers na "noop" i rodzinę procesora na "Generic-x86-64" no i teraz działa tak jak oryginalne jajko od Ubuntu;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dziwne - ta kwestia xz. Raczej nie zmienię na gz. Skutkowało by to obrazem image na poziomie 60 do 80 MB. Wynika to ze sposobu kompilacji = optymalizacje na poziomie kompilatora. Taki wielki obraz rodziłby kolejne problemy ;P. Tu dziwne, że tak się dzieje przy wyłączaniu. Może to dodatkowo jakiś problem udev ... bo raczej nie podejrzewam, że procesor nie radzi sobie z optymalizacjami :P Proszę daj mi dmesg [spod mojego kernela] oraz kern.log.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”