Jaki laptop dobrze chodzi pod Ubuntu?

Porady sprzętowo-handlowe
pigmej

Post autor: pigmej »

Co do delli to slyszalem ze sa problemy z WI-Fi IntelŽ PRO/Wireless 3945 802.11b/g Mini Card....

sam zamierzam kupic della Dell Inspiron E1505 (6400)...
Podobno mozna http://ipw3945.sourceforge.net/ tym bez problemu zmusic ja do dzialania...

Sprawdzimy i zobaczymy
john_himself

Post autor: john_himself »

heh, tez wlasnie znalazlem ten sprzecik...
http://www.allegro.pl/item122209507_del ... vd_rw.html

tylko hdd maly ;/
pigmej

Ja zupelnie inny kupuje;)

Z radeonem x1400 i i dyskiem 120 sata no i ramem 1 lub 1,5 GB :) A nad prockeim sie zastanawiam czy Core Duo 1,66 (fsb 667)czy Core Duo 1,83 (fsb 533)

ale Wi-Fi to samo:)

Pozatym ten co podales jest sporawdzany z USA a wiec z gwarancji nici... Dell nie przenosi gwarancji z USA do europy...

Pozatym ten model jest trpche bez sensu skonfigurowany. 512 MB ram przy karcie GMA 950 ktora bierze 224 MB z ramu...
john_himself

A co myslicie o HP NX7400 [EY505ES]
http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/1771/ ??

Calosc - procek, chip, grafika i wifi oparte na Intelu. Teoretycznie nie powinno byc zadnych problemow. Tylko jak z dyskiem Serial ATA (SATA), bez problemu 6.06 wykryje dysk?

Po za tym z tego co doczytalem Intel Core Solo to procek 32-bitowy? czy jednak 64?
mloskot

Post autor: mloskot »

john_himself pisze:Szczerze to za Dellami nie przepadam. Na codzien pracuje na Dellach Optiplex i mam juz ich dosyc.
Ale co ma desktop do ciężarówki. Różne sprzęty, wykonywane przez różne fabryki dla Dell. WAcer Aspire 5021 za prawie 5000,- zł i wykonanie pozostawia wiele do życzenia (nie mówię o kwestii pracy z Ubuntu, bo tę opisałem jako bez zarzutów).
Prawy i lewy klawisz przy touchpad'dzie latają, jakby miały wypasć,
gniazdo słuchawkowe wykonanie niedokładnie tak, że 2-3 na 10 słuchawek działa,
pokrywa srebrna z wygląda elegancko w I-szym tygodniu, a wystarczy w że torbie kabel na nią położysz i tak przetransportujesz a zosaną spore wytarcia nie do usunięcia, po prostu bez lakieru. Z Acerem możesz pracować na 20 mrozie i Ci ręce nie zmarzną ]identyczny w 100%[/b] model co Aristo, ale pod różnymi markami, więc przy takim traktowaniu sprawy o jakiejś kontroli jakości w Aristo nie ma nawet co marzyć).

W porównaniu do w/w wykonanie Dell'e Latitude sprzed 2 lat to bajka. Po 5 latach intensywnej pracy na laptopach (jestem programistą) mam zdanie takie, że dobry notebook nie będzie kosztował < 5000, a każdy w okolicach 3000 zł nadaje się na biuro, dla studenta, do przeglądania WWW i mało intensywnego używania w terenie. Ale to moje subiektywne zdanie.
john_himself pisze: Z zakupem jeszcze sie wstrzymalem, ale rozwazam takie opcje:

Acer Aspire 3102WLMi // Sempron64 3200+ 1.6GHz / 1024MB / 80GB / Xpress 1100 / DVDRW / 15,4" / Linux ----------- 2887,91 zł

Acer Aspire 5102WLMi // Turion64 X2 TL-50 1.60 GHz / 1024MB / 120GB / Xpress 1100/ DVDRW / 15,4" / WinXP -------- 3199,00 zł

BENQ Joybook A33E // Celeron M 390 1.7GHz / 512MB / 60GB / GMA 900 / 2,7h / 15,4" / Linux -------------- 2440,00 zł

Compaq V5000z // Turion64 ML-34 1.8GHz / 512MB / 80GB / Xpress 200M / DVDRW / 15,4" / WinXP ----------- 2899,00 zł

Gateway MX6424 // Turion64 ML-34 1.8GHz / 1024MB / 120GB / Xpress 200M / DVDRW / 15,4" / WinXP ---------- 2995,00 zł
Nie kupiłbym Sempron'a w laptopie, to tani procesor, grzeje się niemiłosiernie.
Cena Celerona wskazuje wyraźnie na to, że nie warto, bo AMD Turion znacznie lepszy jest i podobna cena.
john_himself pisze: Wizualnie Acery (jak zwykle lipna bateria,)
W swoim Acer Aspire 5021 nie narzekałem. Oglądałem 1 film odtwarzany z dwóch płyt, czyli 2h kręcenia napędem non-stop, bez ładowania baterii.

Przy okazji, z bateriami to jest loteria. Ostatnio Dell przyjmuje zwroty niektórych modeli bo się kopcą ]
i Benq najmniej mi sie podobaja, ale np. Benq gwarantuje bezproblemowa prace pod Ubuntu (GMA900 itp). Gateway'a sie boje, bo nie ma serwisu w Polsce. Lubie AMD, stad chcialbym Turiona. Najbardziej sklaniam sie ku Compaqowi.
[/quote]

Ja bym się trzymał jak najdalej od tego typu wynalazków, choć zależy co chcesz na nich robić.
john_himself pisze:Jak uwazacie, z ktorym bedzie najwiecej problemow?
Ja bym postawił na compaq, potem na Acer, pozostałych - subiektywnie!!! nie brałbym w ogóle pod uwagę. A widziałeś to: http://www.linuxcertified.com ?

Pozdrawiam

[ Dodano: 20 Sierpień 06, 14:40 ]
pigmej pisze:Co do delli to slyszalem ze sa problemy z WI-Fi IntelŽ PRO/Wireless 3945 802.11b/g Mini Card....

sam zamierzam kupic della Dell Inspiron E1505 (6400)...
Podobno mozna http://ipw3945.sourceforge.net/ tym bez problemu zmusic ja do dzialania...
W moim Dell Latitude D600 po standardowej instalacji i konfiguracji wsio działa bez problemów.
john_himself

mloskot-- a jaki masz gpu na tym d600, radeon 9000? dziala akceleracja?
pigmej

Z tego Co wiem D600 ma zupelnie inna karte Wi-Fi...
a wasnie naczytalem sie ze Intel Pro 3945 (ta wspomniana przeze mnie wczescniej) sprawia troche problemow. Ale podobno http://ipw3945.sourceforge.net/ rozwiazuje sprawe...

Radeony x1300 i x1400 dzialaja bez problemu??

Nie chce wydac sporo kasy (naprawde sporo)jesli nie bede mogl sprawnie kozystac z Ubuntu...

A tak pozatym mloskot co sadzisz o Dellach i serii inspiron oraz o modelu 1505 (6400)
lukasg
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: lukasg »

mam acera aspire 3024, zainstalowany ubuntu 6.06 i wszystko śmiga aż miło :whis: jedyne co musialem zrobic to w xorg.conf dodac swoja rozdzielczosc i doinstalowac sterowniki ati oraz wyłaczyc w TouchPad kliknięcie przez stuknięcie (wole jednak klikać przyciskami), jestem zadowolony z ubuntu pozdrawiam
mloskot

john_himself pisze:mloskot-- a jaki masz gpu na tym d600, radeon 9000? dziala akceleracja?
Domyślnie rozpoznawany jako Radeon R250 Lf [FireGL 9000], ale dokładnie to jest ten model:

ATI Radeon Mobility 9000 Lf

w wersji 32 MB, Video Type 64-bit, hard-ware accelerated, 4X AGP support.

Co do akceleracji, bez dodatkowych zabiegów i konfiguracji jest tak:

mloskot:~$ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI R200 20041207 AGP 1x TCL

mloskot:~$ glxgears
.... i przy pracy tego dema zajętość CPU waha się między 22 a 27 % (w gnome system monitor).

To jest model AFAIK najwyższy z Latitude D600, z matrycą SXGA Active Matrix LCD.
Niższe, z mniejszą rozdzielszością to XGA, bez S.

[ Dodano: 20 Sierpień 06, 21:14 ]
pigmej pisze:Z tego Co wiem D600 ma zupelnie inna karte Wi-Fi...
a wasnie naczytalem sie ze Intel Pro 3945 (ta wspomniana przeze mnie wczescniej) sprawia troche problemow. Ale podobno http://ipw3945.sourceforge.net/ rozwiazuje sprawe...
W moim mam taką: Intel PRO/Wireless 2200BG 802.11b/g
pigmej pisze: Radeony x1300 i x1400 dzialaja bez problemu??
Ja miałem x700 (ATI Mobility Radeon X700 128MB) w Acer Aspire 5021 i sporo sobie grałem w America's Army, używałem Google Earth i innych programów z renderingiem 3D. Nie zanotowałem żadnych problemów, ale nie powiem Ci nic bardziej sensownego, nie benchmarkowałem :)
pigmej pisze: Nie chce wydac sporo kasy (naprawde sporo)jesli nie bede mogl sprawnie kozystac z Ubuntu...
Przed zakupem Acer Aspire robiłem 1-2 m-ce rozeznanie, trułem zadki ludziom w paru sklepach itd. Wszyscy, z grubsza, odradzali mi karty Intel oraz SiS na rzecz ATI. Więc tylko mam doświadczenie z ATI. Na desktopach jakie mam w domu, siedzą ATI Radeon 9200 i jestem cholernie zadowolony, ale znów nie wiem nic o nVidia.
pigmej pisze: A tak pozatym mloskot co sadzisz o Dellach i serii inspiron oraz o modelu 1505 (6400)
Ja zawsze interesowałem się serią Latitude. AFAIK sprawa wygląda tak, że seria Latitude oferuje nienajnowsze komponenty, ale za to ma zapewniać wysoką stabilność pracy i dobrą mobilność.
Zaś Inspiron oferuje najnowsze zdobycze technologiczne, więc sprzęt często jest najświeższy z możliwych, ale przez to np. jak ktoś kombinuje z Linuksem to może
napotkać problemy -> brak dobrych sterowników aby wycisnąć 100% mocy z Inspirona. Tyle tylko mogę się pomądrzyć w tym temacie.

Wrzuciłem właśnie latitude vs inspiron w Google i znalazłem to:

Latitude versus Inspiron

Pozdrawiam
pigmej

Co do reszty to na 99% dziala ale 'martwi' mnie to Wi-Fi.... czy ktos uruchomil wlasnie tego intela?

Ps. Na della warto wydac pieniadze... Nie mam zadnych zawachan poza wspomnianym Wi-Fi... Coprawda wybrany przeze mnie ma tez zwykla sieciowke ale Wi-F-i to Wi-Fi nie chce trzymac windowsa tylko daltego ze nie dziala mi Wi-Fi... BO sprzet jest Super... ale Linux by sie przydal:)

Dlatego jesli ktos cokolwiek wie o intelu 3945 to prosze o info:)

na ubuntuforums wyczytalem ze POWINNO dzialac z tymi sterami z sf... ale POWINNO nie znaczy ze dziala...

Co do tego arta to jest on chyba stary...

Kod: Zaznacz cały

"This means that Dell’s Inspiron systems are typically equipped with the latest and greatest technology (such as DVD/CDRW combo, Nvidia Graphics, etc.). "
szczegolnie ten fragment:

"such as DVD/CDRW combo"
Jako najnowsza tachnologia:|
mloskot

pigmej pisze:na ubuntuforums wyczytalem ze POWINNO dzialac z tymi sterami z sf... ale POWINNO nie znaczy ze dziala...
Jak dla mnie to poniższe stwierdzenia oznacza, że działa (autorowi) a nie że powinno:

After much head banging I just got ipw3945 working and figured I would post to help any one out.

wiecej:

intel pro wireless 3945
pigmej pisze: Co do tego arta to jest on chyba stary...

"This means that Dell&#65533]
szczegolnie ten fragment:
[code]"such as DVD/CDRW combo"
Jako najnowsza tachnologia:|
Eee, nie chodzi o to, co konkretnie jest napisane w artykule, ale o jego sens w sensie tendencji rozwojowych Inspiron i Latitude. Wystarczy porównać modele tych serii i wniosek będzie podobny.

Z resztą wystarczy odwiedzić stronę Dell, gdzie jednym zdaniem obie linie są opisane:

Dell Latitude
Looking for Professional Laptops?
Visit Dell's Small Business Latitude page to learn about notebooks designed to meet business users' needs.

Inspiron. Dell Entertainment Notebooks
Digital entertainment. Inspiron notebooks.
a wiadomo, że entertainment to multimedia, gry, itd. a te zaś wymagają dopalaczy z ostatnich m-cy :-)

Pozdrawiam
pigmej

Racja:)

dzieki za link:)

<spoko>

Co do arta to stwierdzilem tylko fakt 'starosci' tego arta:)

Dzieki za poswiecony czas...

A takie pytanie zepsul Ci sie juz twoj dell??
mloskot

pigmej pisze:Co do arta to stwierdzilem tylko fakt 'starosci' tego arta:)
Wsio jasne.
pigmej pisze:A takie pytanie zepsul Ci sie juz twoj dell??
Odpukać, jeszcze nie. Kupiony jako 2 letni, używany, w idealnym stanie no i od kwietnia świetnie się sprawuje, tak więc kombinuję zakup drugiego, też Latitude D600, na zapas ale już nie w PL tylko na ebay.com, bo jak pisałem 50% taniej :-)

Pozdrawiam
pigmej

Dell Wireless 1390 WLan

Ktos wie czy taka karta działa z Ubuntu ??

Jak działa to jak to zrobic...

Ps. Pdo suse dziala z Ndiswrapper...

6,06 chyba z ndiswrapper nie ma problemow? Chyba nawet sam wykrywa i robi co trzeba.

Prosze o szybka odpowiedz
mloskot

pigmej pisze:Dell Wireless 1390 WLan

Ktos wie czy taka karta działa z Ubuntu ??
Jak widać jest:

Numer 52.
Lista kart obsługiwanych przez Ndiswrapper
Steve

Post autor: Steve »

Witam! Na Toshibie Satelite L20-183 też ładnie śmiga. Próbowałem już kilka innych dystrybucji, ale zawsze wychodziły jakieś problemy.
Co prawda jestem zielony w linuxie (jeszcze) ale mam nadzieję się wyedukować.

BTW. Myszka tylko coś ostatnio się sama wyłącza. WiFi śmiga pięknie
Maciorra
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Bry:)

Post autor: Maciorra »

Lenovo 3000 N100 - dziala elegancko na Kubu 6.06

Nie sprawdzalem modulu BT z braku urzadzen tego typu, ale zostal wykryty i laduja sie jakies sterowniki.

Nie do konca poprawnie dziala dzwiek - tzn glosniki laptopa dzialaja nawet po podlaczeniu zewnetrznych.

Nie sprawdzalem modemu.
Reszta hula swietnie, lacznie z czytnikiem kart Ricoch.
Pozdrrawiam
Maciorra
fl4pj4ck
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

compaq presario v2000

Post autor: fl4pj4ck »

centrino 1.6
i855
wifi (do wpa-psk potrzeba network-manager a)
hp psc 1310
wszystko chodzi na standardowych sterownikach
Oddać życie bez walki?
Poddać się? Żyć smutnie?
O nie! nie! nie!
Absolutnie!
john_himself

Wracajac jeszcze do HP NX7400...
http://www.sklep.hp.com.pl/sklep/templa ... %20catalog

to karta Ethernet jest oparta na chipie Broadcom ale ale WLAN 802.11 na Intelu, czyli bedzie chodzic z biegu bez zadnego ndiswrappera, taa?

swoja droga, Ethernet sie w ogole jakos konfiguruje? czy tylko wtyka sie RJ-45 i wsio? bo ja nie wiem, cale moje LANowe doswiadczenie opiera sie na Windozie XP ;p

[ Dodano: 26 Sierpień 06, 11:42 ]
ej, no.. znawcy, gdzie jestescie? ;p
bloody marian

Post autor: bloody marian »

Ethernet tylko wtykasz i powinno śmigać.
Ja mam HP nx6110. Na procku Intel 1,4 Ghz i 512RAM, Ubuntu szaleje, nie było też najmnieszych problemów z kartą dźwiękową i graficzną oraz napędem DVD. Ubuntu mam od kilku dni, jak narazie z moim laptopem dogadują się wyśmienicie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”