UbuDSL 1.0 Wersja Finalna
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
Odp: UbuDSL 1.0 Wersja Finalna
Ja przeszedłem na ten net 0.4 - łatwa konfiguracja, super działa, tylko że nie wiem jak wrzucić to w autostart, bo narazie muszę odpalać ręcznie w terminalu za każdym razem ;/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Posłuchałem rady nr 2 w poście viewtopic.php?p=589441#p589441 i demon się już sam uruchamia. Jedyna wada tej metody jest to ze przy bootowaniu nie ma ładnego loga ubuntu, ale jakoś da się żyć bez niego.
Napotkałem kolejny mały problem z ubudsl (błąd ten miałem również w poprzedniej wersji ubuntu, w której demon się uruchamiał bez problemu). Chodzi o to, że po uruchomieniu komputera i wszystkich programów łącznie z ubudsl wyskakuje mi informacja, że wystąpił błąd synchronizacji. Po czym po jakiś 30sekundach modem się sam synchronizuje, lecz żeby połączyć wtedy z internetem muszę sam nacisnąć guzik połącz.
Czy ktoś się spotkał z czymś takim i czy wie jak to rozwiązać? Przyznam szczerze że irytuje mnie konieczność ręcznego naciskania przycisku "połącz" przy każdym uruchomieniu komputera.
Napotkałem kolejny mały problem z ubudsl (błąd ten miałem również w poprzedniej wersji ubuntu, w której demon się uruchamiał bez problemu). Chodzi o to, że po uruchomieniu komputera i wszystkich programów łącznie z ubudsl wyskakuje mi informacja, że wystąpił błąd synchronizacji. Po czym po jakiś 30sekundach modem się sam synchronizuje, lecz żeby połączyć wtedy z internetem muszę sam nacisnąć guzik połącz.
Czy ktoś się spotkał z czymś takim i czy wie jak to rozwiązać? Przyznam szczerze że irytuje mnie konieczność ręcznego naciskania przycisku "połącz" przy każdym uruchomieniu komputera.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Modem sie sychronizuje dobrze tylko program się za szybko włącza do połączenia z netem 

-
- Piegowaty Guziec
A ja mam pytanie, jak poustawiać w kde tak, żeby ubudsl sie włączało, tzn jak wyłaczyć ten bootscreen?
e: ok,już mam,nvm
e: ok,już mam,nvm
-
- Piegowaty Guziec
A wiesz może wtedy jak opóźnić łączenie programu z netem?clikero pisze:Modem sie sychronizuje dobrze tylko program się za szybko włącza do połączenia z netem

- Watras15
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Poprawiłem swój artykuł o net_0.4
viewtopic.php?t=98445
można dodać program spokojnie do auto startu. Wszystko jest opisane:)
viewtopic.php?t=98445
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.04
Nexx pisze:Witam, ja mam natomiast taki problem ze po kazdym starcie komputera musze na nowo konfigurowac polaczenie, odlaczac modem itp. Spotkal ktos sie z tym, jakies rozwiazania? Na forum szukalem i nic nie znalazlem
i mnieair84 pisze:mam to samo i szlag mnie trafia.

- air84
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Watras15 pisze:Poprawiłem swój artykuł o net_0.4
viewtopic.php?t=98445
Bogu dzięki, nie wszyscy schowali głowę w piasek. życzę powodzenia i wytrwałości przy rozwoju projektu.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
wiadomo czy bedzie naprawiony ten blad z autostartem demona ubudsl?
mozna jakos go wrzucic recznie do autostartu?
"Z Beznadziejną Ciszą Wielu Chce Walczyć, Lecz Większość Partaczy Wraca Bez Tarczy"
-
- Piegowaty Guziec
probowalem ale raczej nie uda sie tego zrobic, dlaczego?:Łuk@$z pisze:wiadomo czy bedzie naprawiony ten blad z autostartem demona ubudsl?
ten program co uruchamia demona już jest dodany do autostartu (w folderach rc) tak wiec ponowne dodawanie go nic nie zmieni (sprawdzone),
po prostu ten program gryzie sie z jakims innym programem w ubuntu i przez to sie nie uruchamia,
jesli chcesz zeby demon sie uruchamial automatycznie (a nie zalezy ci zeby przy bootowaniu i wylaczniu ubuntu, miec ten ladny znaczek) to usun z gruba z linijki kernela "quiet splash", wtedy demon bedzie sie uruchamiac (mi to zadzialalo)
autor ubudsl napisal ze po maturze (czyli gdzies za miesiac) postara sie to naprawic, co wiecej dodal ze rezygnuje z ubudsl i przekaze projekt komus innemu
-
- Przyjaciel
Proszę spróbować najnowszą wersję (1.0.0.298).
[IMG]http://www.ubudsl.com/media/UbuDSL.png[/IMG]
Masz problem z UbuDSL? Nie zapomnij wygenerować i załączyć loga do postu!
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Do niczego. Nie tylko połączenie nie jest zestawiane, nie tylko aplet uruchamia się w kilku (najczęściej czterech) egzemplarzach, ale też cały ten bałagan po prostu wisi, nie reagując na nic. Można tylko pozabijać. Nie da się nawet przejść konfiguracji przy pierwszym uruchomieniu.
Za to demon w uruchamia się wraz z systemem, tyle że i tak nic to nie zmienia.
Wróciłem do 1.0.0.295-1, bo w tej wersji przynajmniej nie ma kłopotów z uzyskaniem połączenia.
Za to demon w uruchamia się wraz z systemem, tyle że i tak nic to nie zmienia.
Wróciłem do 1.0.0.295-1, bo w tej wersji przynajmniej nie ma kłopotów z uzyskaniem połączenia.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Kontakt:
Już pal licho, że demon nie autostartuje z systemem, ale ten dziwny komunikat przy odpaleniu przez terminal: otóż mam dokładnie to samo, ca apocalyptiq:

Poza tym, od aktualizacji Ubudsl do wersji odpowiedniej dla Ubuntu 9.04 (przedwczoraj aktualizowałem system), mimo pozornie udanej synchronizacji z modemem itp, nie łączy się z siecią... podpinam się pod Net24 na łączu tepsy przez Sagem F@st 800 E4.
EDIT:
Po kolejnych próbach, problem znowu się zmienił, tym razem na stałe: po podpięciu modemu, demon automatycznie synchronizuje się z nim. Kłopot w tym, że po kilku-kilkunastu sekundach wyświetla się komunikat o koniecznym restarcie modemu, po czym Ubudsl znowu próbuje synchronizować modem, co znowu się nie udaje... i tak w nieskończoność...
O co chodzi?* Starting UbuDSL Daemon ubudsldaemon [ OK ]
szymek@ubuntu:~$ WARNING: All config files need .conf: /etc/modprobe.d/options, it will be ignored in a future release.

Poza tym, od aktualizacji Ubudsl do wersji odpowiedniej dla Ubuntu 9.04 (przedwczoraj aktualizowałem system), mimo pozornie udanej synchronizacji z modemem itp, nie łączy się z siecią... podpinam się pod Net24 na łączu tepsy przez Sagem F@st 800 E4.
EDIT:
Po kolejnych próbach, problem znowu się zmienił, tym razem na stałe: po podpięciu modemu, demon automatycznie synchronizuje się z nim. Kłopot w tym, że po kilku-kilkunastu sekundach wyświetla się komunikat o koniecznym restarcie modemu, po czym Ubudsl znowu próbuje synchronizować modem, co znowu się nie udaje... i tak w nieskończoność...

- Sławek90
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Witam
Zainstalowałem ubudsl_1.0.0.298-2jaunty_i386.deb i jest tak sprawa że aplet bardzo długo się uruchamia. Okno "Pomoc" wyskakuje też po bardzo długim czasie. I oczywiście jest puste tzn. nie ma żadnych liter itd.
Po naciśnięciu PPM na ikonkę apletu w tray'u nie wyświetla się menu
Konfiguracja łącza internetowego przebiegła pomyślnie.
Zainstalowałem ubudsl_1.0.0.298-2jaunty_i386.deb i jest tak sprawa że aplet bardzo długo się uruchamia. Okno "Pomoc" wyskakuje też po bardzo długim czasie. I oczywiście jest puste tzn. nie ma żadnych liter itd.
Po naciśnięciu PPM na ikonkę apletu w tray'u nie wyświetla się menu
Konfiguracja łącza internetowego przebiegła pomyślnie.
-
- Piegowaty Guziec
Ja rowniez zainstalowalem najnowsza wersje ubudsl do jaunty (amd). Instalacja modemu przebiegla pomyslnie lecz Aplet sie nie uruchamia. Przez to nawet nie sprawdzalem czy z demonem wszystko ok. Wrocilem do porzedniej wersji Ubudsl dla jaunty.
ps. Watras15 bym pokombinowal z tym net_0.4 ale chcialbym miec program ktorego bede mogl uzywac w kolejnych wersjach ubuntu. Natomiast przyszlosc net_0.x stoi pod znakiem zapytania (z forum programu).
ps. Watras15 bym pokombinowal z tym net_0.4 ale chcialbym miec program ktorego bede mogl uzywac w kolejnych wersjach ubuntu. Natomiast przyszlosc net_0.x stoi pod znakiem zapytania (z forum programu).
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Spokojnie właśnie piszę nową wersję programu net. Pozostaje teraz tylko czekaćjulian.b pisze:Natomiast przyszlosc net_0.x stoi pod znakiem zapytania (z forum programu).

-
- Piegowaty Guziec
Probowalem zainstalowac net_0.4 ale mi wywalilo przy instalacji modemu ze brakuje zrodel jadra i naglowkow. Tak wiec nie udalo mi sie zainstalowac tego programu. To tak na marginesie.
Oprocz mojego amd probowalem najnowsze ubudsl na laptopie i386 i w obu przypadkach wywala dokladnie ten sam blad. Na starej wersji ubudsl jaunty nie dzialal demon, na nowszej wersji ubudsl jaunty do nie dzialajcego demona doszedl nie dzialajacy aplet ;(
No nic, trzeba pewnie bedzie poczekac na nowsza wersje ubuntu
albo zmienic dostawce internetu :d
3mam kciuki
Oprocz mojego amd probowalem najnowsze ubudsl na laptopie i386 i w obu przypadkach wywala dokladnie ten sam blad. Na starej wersji ubudsl jaunty nie dzialal demon, na nowszej wersji ubudsl jaunty do nie dzialajcego demona doszedl nie dzialajacy aplet ;(
No nic, trzeba pewnie bedzie poczekac na nowsza wersje ubuntu

3mam kciuki
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Jak zrobić skrypt aby po jego kliknięciu dwa razy odpalał się demon ubudsl? Tj. klikam dwa razy i to co jest w nim, czyli "sudo /etc/init.d/ubudsld start" irichamialo sie automatycznie w terminalu i nie trzeba bylo jeszcze wpisywac hasła.
"Z Beznadziejną Ciszą Wielu Chce Walczyć, Lecz Większość Partaczy Wraca Bez Tarczy"
-
- Piegowaty Guziec
odp znajdziesz w tym linku http://ubuntuforum.pl/showthread.php?t=99426Łuk@$z pisze:Jak zrobić skrypt aby po jego kliknięciu dwa razy odpalał się demon ubudsl? Tj. klikam dwa razy i to co jest w nim, czyli "sudo /etc/init.d/ubudsld start" irichamialo sie automatycznie w terminalu i nie trzeba bylo jeszcze wpisywac hasła.
tylko ze juz napisalem ci odpowiedz pare postow temu ze to nie zadziala ... no ale probuj, powodzenia
-
- Przyjaciel
Ok, spróbujcie najnowszej wersji (1.0.0.299-2). Przed instalacją należy usunąć stary pakiet oraz folder z konfiguracją apletu:
Aplet może być uruchomiony tylko jeden - program korzysta teraz z klasy QtSingleApplication.
Kod: Zaznacz cały
rm -rf ~/.config/UbuDSL
[IMG]http://www.ubudsl.com/media/UbuDSL.png[/IMG]