net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: wojciechr »

Świetnie, czekamy zatem z (nie)cierpliwością ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

luk1don pisze:Jeszcze pytanie do ext:
W najnowszym zenie z gita nie ma tego "błędu", o którym mówisz, czy to tylko w konfigu?
To Twoje dzieło to między innymi źródła oficjalne z vanilli + nałożona paczka zen z tego adresu:
http://downloads.zen-kernel.org/2.6.35/
?
Nie to nie moja robota ... ;) a co do poprawek, tak nowa wersja została tak zmodyfikowana, że najprawdopodobniej ;) uwzględnia moje uwagi, co do reponsywności, przy jednoczesnym NIE stosowaniu "błędnego" zapisu, który dawał wymagany efekt na procesorach atom ... Widać, że Steven to bardzo "łebski" facet. Szukał przez kilka dniu rozwiązania i je znalazł. W związku z tym udostępnioną wersją kernela, będzie build 9.7. Właśnie kończę testy i być może jeszcze dziś będzie dostępna wersja atom.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
mixiuw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: mixiuw »

drabowicz pisze:W biosie mam włączone. Jaki masz model dokładnie?

ps. ja PED-BLK011W
1015PED-BLK009w
drabowicz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: drabowicz »

e X t 7 3 pisze:udostępnioną wersją kernela, będzie build 9.7. Właśnie kończę testy i być może jeszcze dziś będzie dostępna wersja atom.

Pozdrawiam
Cześć, czytałem Twoje posty - jesteś chyba najbardziej kompetentnym ubuntu-gościem - więc śmiem pytać, czy ta wersja, o której mówisz będzie kompatybilna z 10.10? Da się ustawić tak, aby odtwarzać np. filmy w sposób, który wspiera odciążenie procesora głównego przez procesor karty graficznej? bo jest jak widzę masę uwag odnośnie relatywnie krótkiego czasu pracy na baterii, a takie dodatkowe wsparcie może być dobrym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj, wszystko zależy od posiadanego układu graficznego. Na chwilę obecną bez "zbędnych ceregieli" da się włączyć obsługę strumienia video przez GPU w przypadku Nvidii - tu sterownik VDPAU. Natomiast taka procedura jest także możliwa w przypadku układów ATi/AMD oraz Intela, ale na chwile obecną wymaga to większej wiedzy, niż włączenie vdpau (w szczególności w przypadku Intela) ... w tym linku trochę więcej.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
mixiuw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: mixiuw »

mixiuw pisze:1015PED-BLK009w
Niestety, sieć widzę, szyfrowanie po WEP ale nie mogę się połączyć "Połączenie nieudane: błędne hasło".

Hasło jest OK - sprawdzone pod windowsem drugim notebookiem.

Czy ktoś może mi pomóc?
Loup
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Loup »

Używasz kernela od eXt73?

Ja od około 2 tygodni (czyli od kiedy studiuje w Niemczech) miałem problemy z netem na kablu. Po około 3-5 minutach rozłączał się net i dopiero reset kompa pomagał, ale znowu działał 3-5 (czasami 10 minut) i się rozłączał. Myślałem, że to problem z lokalnym dostawcą netu, ale dzisiaj mnie olśniło, wybrałem w grubie starego kernela i wszystko działa bez problemu.
Dodatkowo, próbowałem się połączyć z wifi na uczelni, sieć widoczna, hasło w porządku , ale połączyć się nie dało. Jutro spróbuję jeszcze raz, na starym kernelu, może na nim będzie działać.
Netbook to asus 1215n....
badziewmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: badziewmax »

Loup pisze:Dodatkowo, próbowałem się połączyć z wifi na uczelni, sieć widoczna, hasło w porządku , ale połączyć się nie dało. Jutro spróbuję jeszcze raz, na starym kernelu, może na nim będzie działać.
Jeżeli to eduroam to pamiętaj o certyfikacie!
sir_herrbatka
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: sir_herrbatka »

hej ext

Trochę offtopic ale nie myślałeś o wspieraniu innych systemów, np. opensuse? Suse w każdym benchmarku lokuje się na samym dnie listy szybkości dystrybucji więc masz pole do popisu ;)
Wolność wyboru to mit, bo zawsze znajdzie się argument, dlaczego źle wybrałeś nie wybierając Linuksa.
wojciechr
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 17.04

Post autor: wojciechr »

Mam problem- Panowie pomóżcie, mam Asusa EEPC 1001 ha, i chcę ponownie zainstalować Ubuntu i jajka ext73, teraz tak chcę zmniejszyć partycję Win7 starter, ale jak to zrobiłem gparted zmniejszyłem rozmiar partycji - to win już nie odpalił- doradźcie mi proszę jak to zrobić, żebym win mial i pomnijeszoną partycję, a jednocześnie żebym nie usunął recovery partycji- napiszcie prosze jak to zrobić. Bo poprzednio nawet recovery nie mogłem uruchomić ( a to netbook bez cd), po tym jak gparted zmniejszyłem partycję windows- niesty już nie ruszył, a recovery też nie mógł znaleźć.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Panowie po pierwsze przepraszam z opóźnienie ... mam nadzieje, że jutro już nowy kernel będzie dostępny.

Natomiast co Kolegi wojciechar ... teraz to najlepiej zrób tak przywróć wielkość partycji do rozmiaru przynajmniej początkowego, wykonaj recovery i zmień rozmiar partycji widny spod win 7 ... prawdopodobnie miałeś bootloader Windows na osobnej partycji i stad zamieszanie.

Pozdrawiam

EDIT:
sir_herrbatka pisze:hej ext

Trochę offtopic ale nie myślałeś o wspieraniu innych systemów, np. opensuse? Suse w każdym benchmarku lokuje się na samym dnie listy szybkości dystrybucji więc masz pole do popisu ;)
Ja ledwie mam ostatnio czas na sen, gdzie tu jeszcze inna dystrybucja ;) ... pomimo wielu niedociągnięć, jakie pojawiają się przy kolejnych wydaniach (na początku ich dystrybuowania) uważam jednak, że Ubuntu jest najszybciej rozwijającym się systemem na rynku. Linux w ogólności robi tak niesowicie duży postęp, że inni mogą tylko o tym pomarzyć. Musiałem się skupić na jednej dystrybucji ... i wybrałem Ubuntu ;).

Pozdrawiam

EDIT:
Loup pisze:Używasz kernela od eXt73?

Ja od około 2 tygodni (czyli od kiedy studiuje w Niemczech) miałem problemy z netem na kablu. Po około 3-5 minutach rozłączał się net i dopiero reset kompa pomagał, ale znowu działał 3-5 (czasami 10 minut) i się rozłączał. Myślałem, że to problem z lokalnym dostawcą netu, ale dzisiaj mnie olśniło, wybrałem w grubie starego kernela i wszystko działa bez problemu.
Dodatkowo, próbowałem się połączyć z wifi na uczelni, sieć widoczna, hasło w porządku , ale połączyć się nie dało. Jutro spróbuję jeszcze raz, na starym kernelu, może na nim będzie działać.
Netbook to asus 1215n....
Mogę prosić o wynik dmesg spod mojego kernela ?

Pozdrawiam

Loup
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze: Mogę prosić o wynik dmesg spod mojego kernela ?

Pozdrawiam
Z jakimś konkretnym parametrem lub grepem?
W tej chwili to polecenie "wyrzuca" tyle informacji, że nie widać początku w terminalu :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Wykonaj proszę polecenie dmesg > dmesg-ext73.log, dla mojego kernela oraz dmesg > dmesg-gen.log, dla kernela generic. Działając oczywiście, raz pod jednym, raz pod drugim. Podaj następnie linki do obu plików.

Pozdrawiam

Loup
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Proszę bardzo :)

Generic
eXt73
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do problemów Kolegi Loup ... mam prośbę wykonaj komendę, jak sieć działa (np. coś ściągasz, albo masz włączoną przeglądarkę). Wygląda, jakby pod moim sieć w ogóle nie była włączona.

Co do kernela, małe opóźnienie wynika z faktu, że ... zbudowałem nową wersje ;) = ostatnie patche ZEN. Zatem udostępnię wersje 9.9 ... to już zrobię, nawet jak nowe patche wejdą ;)

Ten kernel najprawdopodobniej będzie ostatnim z rodziny 2.6.35.x ... kolejny już prawdopodobnie 2.6.36.x.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elmer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: elmer »

Witam ponownie. Mam pytanie o kernela.
Pojawił mi sie jakis czas temu w aktualizacji kernel 2.6.32.x do sciagniecia.
Ale jako ze uzywam kerneli od Ext73 nie zainstalowalem go.
Czy ktos podpowie jak usunac go z listy dostepnych aktualizacji? :)
Pozdrawiam.
milansport
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: milansport »

Otwórz synaptica > własne filtry > do aktualizacji > zaznaczasz kernel, który chce się zaktualizować > pakiet > zablokuj wersję.

e X t 7 3 czy instalowałeś najnowsze sterowniki do 8192se? Bo w wersjach < 0017 siła połączenia wynosiła ok. 87%. W wersji 0017 nastąpiła poprawa i było 100% a w najnowszej wersji 0018 znów moc połączenia wynosi ok. 87%. Zauważyłeś co takiego?
Loup
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

e X t 7 3 pisze:Co do problemów Kolegi Loup ... mam prośbę wykonaj komendę, jak sieć działa (np. coś ściągasz, albo masz włączoną przeglądarkę). Wygląda, jakby pod moim sieć w ogóle nie była włączona.
Log z działającym Internetem (odpalony youtube)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

############### Kernel 2.6.35.6-zen3-ext73-f1-9.9-atom-bfs - Ubuntu 10.04 oraz 10.10 ###############

UWAGA tylko Ubuntu 10.04 oraz 10.10 ... te skrypty, będą błędnie działać na 9.10

Niniejszy wpis zostanie zmodyfikowany. Chciałbym, aby był bardziej przejrzysty oraz łatwiej dostępny. Na chwilę obecną pozostawiam go w takiej formie, aby nie opóźniać (ponownie) udostępnienia nowej wersji kernela. Jeśli tylko znajdę czas, przebuduje, rozbuduje oraz postaram się uprościć cały proces instalacji i optymalizacji (przez odpowiedni opis poszczególnych działań).

Zmodyfikowałem (włączyłem) wymagane opcje debugingu. Zatem poniższy kernel pozwala na uruchomienie PowerTOP.

Poniżej skrypty instalacyjne - w przypadku, gdy po dwukrotnym kliknięciu na skrypt, nie pojawi się okno wyboru (w tym wykonaj w terminalu), nadajmy mu prawo wykonalności:

Nagłówki, kernel. Dla tych użytkowników, którzy używają otwartych sterowników sieciowych (wifi), zawartych w samym kernelu:

instalator-linux-imege-headres-v.9.9-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Broadcoma. Przykładowo dla Lenovo s10:

instalator-linux-imege-headres-broadcom-v.9.9-atom - nowa wersja sterownika 5.60.246.2

Deinstalator starej wersji oraz instalator nowej wersji sterownika Broadcom-sta-wifi:

instalator-broadcom-wifi-sta-wl-kernel-v.9.9-atom - nowa wersja sterownika 5.60.246.2

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Realteka, dla układu rtl8192se. Przykładowo dla Asusa 1201n:

instalator-linux-imege-headres-realtek-v.9.9-atom

instalator-linux-imege-headres-realtek-0017-v.9.9-atom - starsza od powyższej [0018] wersja sterownika 0017. Jeśli pojawiają sie problemy w funkcjonowaniu wersji 0018, zalecam instalacje 0017.

Deinstalator nowej [0018] wersji oraz instalator starej [0017] wersji sterownika :

instalator-realtek-0017-v.9.9-atom - skrypt ten wykonujemy, jeśli już zainstalowaliśmy wersje kernela z 0018 i pojawiają sie problemy (mniejszy zasięg, zrywanie połączeń).

Nagłówki, kernel oraz środowisko ndiswrapper dla sterowników wifi przeznaczonych dla Windows. Wielu użytkowników MSI Wind korzysta z tego rozwiązania:

instalator-linux-imege-headres-ndiswrapper-v.9.9-atom

Nagłówki, kernel oraz sterowniki wifi od Ralinka, dla układu rt3090sta. Ten instalator tworzy odpowiedni katalog, plik .dat oraz dodaje do blacklisty rt2860sta:

instalator-linux-imege-headres-rt3090-v.9.9-atom

!!!!! UWAGA !!!!!
Do poniższych skryptów grub-acpi oraz splash-nvidia-ati dodałem wpisy poprawiające działanie ACPI (m.in. powinny działać odczyty z czujników, których do tej pory system nie widział) oraz mające na celu zarezerwowanie większej ilości pamięci na sterowniki, co powinno i z moich obserwacji wynika, że tak się dzieje - poprawić wydajność i resposnywność systemu.

GRUB - włączanie/wymuszanie ACPI:

grub-acpi - NOWY !

Powyższy skrypt zastępuje oryginalny plik grub, na zmodyfikowany przeze mnie. Wprowadza on zmiany, polegające na dodaniu wpisów wymuszających włączenie obsługi ACPI. Oryginalny plik zostaje zapisay do /var/backups/, jako grub-oryginał. Skrypt ten szczególnie polecam wszystkim użytkownikom maszyn z rodziny eeepc. Jednakże, jeśli nie działają wam skróty klawiszowe, wentylator na procesorze "szaleje", zalecam wykonanie skryptu, także na innych maszynach.

Skrypt zapewniający ładny wygląd Splasha - Plumouth

Poniższe skrypty przeznaczone są dla korzystających ze sterowników Nvidia i Ati (właśnościowych = zamkniętych) - TYLKO i WYŁĄCZNIE - nie stosować na chipach GMA Intela. Jak wiemy w przypadku korzystania ze sterownika np. Nvidii dla układów GeForce oraz ION, wygląd splasha jest tragiczny. Skrypty poniższe pozwalają na obejście problemów. Instalacja jest możliwa tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sieci ! Konieczność ściągnięcia jednego pakietu. Działa zarówno w Ubuntu 9.10, jak i 10.04.

Poniżej dwie wersje - jedna zawierająca wpisy wymuszające określone nastawy ACPI (o czym mowa powyżej), jak już wspominałem przede wszystkim dla maszyn eeepc oraz skrypt, który nie wprowadza tego rodzaju zmian. Skrypty kopiują oryginalne pliki grub i modules do katalogu /var/backups/, jako grub-oryginał oraz modules-oryginał. Paczkę rozpakowujemy i klikamy na skrypt - wykonaj w terminalu.

splash-nvidia-ati - NOWY!

splash-nvidia-ati-bez-acpi

Deinstalator apparmor

Poniżej skrypt usuwający usługę oraz pakiety i pliki konfiguracyjne apparmor. Jak wiadomo, nie wdrażam tego rozwiązania w swoich kenelach - zbyt wolne (obciąża system, co przy netbookach jest już niebagatelnym ograniczeniem) - moim zdaniem nie daje w zamian mocnej ochrony. Dlatego jeśli używacie mojego kernela zalecam jego odinstalowanie - najlepiej skryptem, szybko i sprawnie:

apparmor-remove

Pozdrawiam

badziewmax
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: badziewmax »

Przydało by się jeszcze info o laptop-mode-tools. Tzn. czy instalować, czy instrukcje z 1szego postu nadal aktualne...?
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”