net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: e X t 7 3 »

Po pierwsze: uwaga na ewentualny downgrade udev !!!! na niektórych maszynach nowy udev powoduje zwolnienie na innych przyspieszenie działania ! Zatem najpierw proszę potestować ;)

Kolego milansport ... cóż aby można było porównywać ... musimy po pierwsze porównywać kernele z tej samej rodziny - np. 2.6.35.x tu co wersja albo mamy poprawę ... albo regresje vide testy Phoronix`a, a po drugie Ja przede wszystkim w ostatnich krenelach skupiałem się na poprawie responsywności ... pisałem już o tym, ze kernele Canonicla skupiają się wydajności ale KOSZTEM responsywności. Ja dążę do zapewnienia maksymalnej wydajności, przy zachowaniu maksymalnej możliwej responsywności systemu. Przykładowo spróbuj skompilować jakiś program z opcją make -jx, gdzie x to liczba większa od rdzeni/wątków procesora. Gwarantuje Ci ze od wersji 10.1 nie zauważysz praktycznie żadnego obniżenia płynności działania systemu ... a spróbuje tego pod Generic`iem (oczywiście Compiz włączony obowiązkowo i ustawiony na best i 60 fps). Po trzecie Ja mierze zmiany do swoich poprzednich kerneli ;). Po czwarte pewnych elementów systemu nie da się, albo jest bardzo trudno przyspieszyć w danym środowisku ... liczą się nie testy syntetyczne, a realne stosowanie systemu i aplikacji, odczucia użytkownika.
Pisałem już kiedyś o tym, że mogę zbudować kernel, którego wydajność zdeklasuje kernel Canonical ... ale jego responsywność, będzie wręcz żenująca. Tu jest właśnie clue ... szukam złotego środka. Co z tego, ze masz wysoka wydajność w testach skoro system pod takim kernelem zachowuje się jak żółw ... i odczuwalnie wolniej reaguje na zapytania użytkownika.
Oczywiście największą bolączka każdego developera jest środowisko w jakim działa jego "dzieło", często głupia - niewinnie wyglądająca usługa, potrafi zniwelować ciężką prace ;P.

Pozdrawiam

EDIT:
hmm zapewne kernel 10.5 będzie opóźniony, bowiem na 1201n natrafiłem na dziwne "zjawisko" niespodziewane i na chwile obecną niewyjaśnione skoki, czy raczej upadki wydajności ... przykładowo glxgeras potrafi skoczy z 12450 ramek do 11600 ... o ile nie przejmowałbym się tym jeśli by to dotyczyło tylko glxgeras o tyle widać to np pod LFS (pod wine), i tu [wszytskie paramatry jakości na max w 1366x768] zamiast np 18 fps mamy 14-15, a zamiast 25, 20 ... co już (w pierwszym przypadku) jest poniżej granicy płynności ... co ciekawe takie zjawisko nie występuje na stacjonarkach [tu K8], gdzie wydajność jest wyższa od wersji 10.1.. Podobnie się ma sprawa z Lenovo s10 pod Intelem, tu także wydajność jest wyższa ... i w obu przypadkach utrzymuje wysoki stabilny poziom. Cóż muszę to zbadać ... znowu Steven będzie musiał chyba pogłówkować ze mną, a tu do tego mam roboty "od cholery" ... kernel 2.6.36 chyba mnie wykończy ;P

Pozdrawiam

EDIT:
PS. to nie wina kernela ... taaa tylko czego usług nie ... uwielbiam to szukanie igły .. ;P

EDIT:
Prawdopodobnie znalazłem przyczynę ... sterowniki Realteka 0017 ... "waliły błędami" mocno, co zajmowało zasoby, a że kernel bardzo responsywny, to tego wprost nie widać ;) ... pod 0018 wygląda, ze jest ok ;)

Pozdrawiam

EDIT:
Jednak jest jakiś problem w kernelu ... i najciekawsze, ze dotyczy tylko ION`a ... hmm zatem na chwilę obecną ... królem ;P pozostaje 10.1. Cóż będę musiał nad tym popracować ... i znowu szukanie, ewentualnie jakie zmiany w kernelu powoduje taki problem ...

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
LiTE
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma

Post autor: LiTE »

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Już testowałem ;) ... ale mniej responsywne niż ostatnie rozwiązanie które proponowałem ... tylko mam tu pewne spadki wydajności i własnie pisałem do Stevena ... zobaczymy co z tym zrobimy. Tutaj bowiem choć nie wiem jakie byłoby obciążenie system reaguje naprawdę płynnie zero zacięć w compizie wszystko płynnie skalowane filmy full hd pod 1201n smagają, gdy włączona kompilacja kernela, strona z flashem, 10 dokumentów w OO.org, etc. ... ale właśnie pod 1201n (na innych maszynach nie) zdążają się "performance drop`y" i na chwile obecną szukam rozwiązania. Zobaczymy

PS. jak by Ktoś samodzielnie budował kernel w oparciu o ostatni patch ZEN1 dla 2.6.36 to ... go nie zbuduje ;P ... jest błąd i rozwiązuje go mały patch by Ingo Molnar

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

Wszystko wszystkim, ale ten bug jest wciąż otwarty:
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=12309#c510
Żadne patche i zene nie rozwiązują tego problemu...
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tu masz Waść racje ... choć w codziennym użytkowaniu nie często natrafisz na taki "zonk" wynikający z problemów związanych z I/O ... mnie też wkurza że akurat w tym względzie scheduler i/o nie jest dopracowany ... ale spokojnie jak znam życie i nad tym się Ktoś w końcu zlituje ;P

Pozdrawiam

EDIT:
a tak swoją drogą Panie i Panowie, którzy używacie mojego kernela 10.1 ... już macie WYŻSZĄ responsywność niż proponowany wyżej patch by Mike Galbraith. Powiem może nieskromnie, ale poziom reposnywności pokazany na filmie by Phoronix team jest dla mnie ... bardzo niski i nie do zaakceptowania ! Patch ck2 Cona Kolivasa dysponował dużo wyższą responsywnością, ale nie był tak "gładki" jak ja tego oczekuje ... dopiero mod, który został przywrócony przez Stevena Barreta - po moich z nim rozważaniach daje responsywność na poziomie wręcz idealnym ... system po prostu płynie. Pojawiają się tu jednak problemy i pech chce, ze akurat na 1201n. Myślę, że zrobię filmiki z działania 10.1 i testowego 10.5, aby Wam Panie i Panowie uświadomić jaki potencjał daje patch ZEN .. oraz moje skromne poukładanie w nim "klocków" ;)

Pozdrawiam

newubuntuuser
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: newubuntuuser »

1)
ext73, odnosnie tego patcha z Phoronixa - zawsze mysalelm ze bfs-owi przy obciazeniu ok 100% doskwiera czkawka i ogolnie rzecz biorac ripowanie filmow, kompilowanie programow i kompresowanie duzych plikow nie sluzylo temu schedulerowi (jesli chodzi o responsywnosc, ofkorz)

2) Nie wiem czy google zmajstrowalo swojego wlasnego schedulera, czy jakos niesamowicie poprawili CFS, ale od Froyo nie ma BFS-a w Androidzie, poniewaz stwierdzono, ze w slepych testach nie ma roznicy. (http://lwn.net/Articles/389230/ )

Ext, mozna prosic o komentaze do tych spraw? (-;
Ribelo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: Ribelo »

Po instalacji kernela 10.1 mam taką oto niespodziankę.

Kod: Zaznacz cały

mount: mounting /dev/coś tam coś tam /root failed: Invalid argument
mount: mounting /dev on /root/dev failed: No such file or directory
mount: mounting /sys on /root/sys failed: No such file or directory
mount: mounting /proc on /root/proc failed: No such file or directory
Target filesystem doesn't have /sbin/init
No init found. Try passing init=bootarg

BusyBox v1.13.3(Ubuntu 1:.13.3 -1ubuntu11) built-in shell(ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
(initframfs)
Stare jądro się bezproblemowo uruchamia, tylko z nowym są takie krzaki.

Dysk już naprawiony(brak wyrównania do cylindra), przeskanowany wszystkim czym się da. Tyle byłem w stanie sam pokombinować, teraz wychodzę do ludzi po pomoc^

Pozdrawiam.
Rafał.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ribelo pisze:Po instalacji kernela 10.1 mam taką oto niespodziankę.

mount: mounting /dev/coś tam coś tam /root failed: Invalid argument
mount: mounting /dev on /root/dev failed: No such file or directory
mount: mounting /sys on /root/sys failed: No such file or directory
mount: mounting /proc on /root/proc failed: No such file or directory
Target filesystem doesn't have /sbin/init
No init found. Try passing init=bootarg

BusyBox v1.13.3(Ubuntu 1:.13.3 -1ubuntu11) built-in shell(ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.
(initframfs)
Stare jądro się bezproblemowo uruchamia, tylko z nowym są takie krzaki.

Dysk już naprawiony(brak wyrównania do cylindra), przeskanowany wszystkim czym się da. Tyle byłem w stanie sam pokombinować, teraz wychodzę do ludzi po pomoc^

Pozdrawiam.
Rafał.
brakuje inird widać ... sprawdź, czy masz Pan w /boot

Pozdrawiam

Ribelo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ribelo@ribelo-U-100:~$ dir /boot/
abi-2.6.35-22-generic
config-2.6.35-22-generic
config-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs
grub
initrd.img-2.6.35-22-generic
initrd.img-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs
lost+found
memtest86+.bin
memtest86+_multiboot.bin
System.map-2.6.35-22-generic
System.map-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs
vmcoreinfo-2.6.35-22-generic
vmlinuz-2.6.35-22-generic
vmlinuz-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs
To mam w /boot/

Jeśli chodzi o obsługę linuxa jestem bardziej zielony niż wygląda na pierwszy rzut oka:neutral:

Ribelo.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

newubuntuuser pisze:1)
ext73, odnosnie tego patcha z Phoronixa - zawsze mysalelm ze bfs-owi przy obciazeniu ok 100% doskwiera czkawka i ogolnie rzecz biorac ripowanie filmow, kompilowanie programow i kompresowanie duzych plikow nie sluzylo temu schedulerowi (jesli chodzi o responsywnosc, ofkorz)

2) Nie wiem czy google zmajstrowalo swojego wlasnego schedulera, czy jakos niesamowicie poprawili CFS, ale od Froyo nie ma BFS-a w Androidzie, poniewaz stwierdzono, ze w slepych testach nie ma roznicy. (http://lwn.net/Articles/389230/ )

Ext, mozna prosic o komentaze do tych spraw? (-;
ad. 1 zatem po części masz Pan racje nawet sam Con twierdzi, ze nie powinno się obciążać systemu pond ilość rdzeni/wątków ... np. przy kompilacji na atomie 330 nie stosujemy make -j5 a tylko make -j4 (atom 330 ma 4 watki/2 rdzenie) ... ale jak dla mnie to nie jest prawidłowe rozwiązanie i stąd wnioskowałem do Stevena aby przywrócił patch`a o jakim pisałem i tutaj link do pierwszej wersji patch`a. Powoduje on, że kernel jest niewiarygodnie responsywny i modyfikuje ostatni patch Cona Kolivas właśnie w zakresie schedulera bfs (chodzi tu o obciążenia tzw. nice). W wyniku naszej wymiany maili Ja <> Steven <> Con Kolivas, Con w mailu skierowanym do Steva poradził, aby używać schedtool "schedtool -D $$ ... This will set your terminal to idle priority so you can do any work in it without altering the behavior of the rest of your system" ... no tak tylko moim zdaniem takie rady można udzielać userowi który "miesza w systemie", a nam wszystkim chyba chodzi o to aby Każdy user na dzień dobry dostawał system "wgniatający go w fotel", a jeśli będzie potrzebował większej wydajności dla określonych zadań to sobie (po obyciu się z Linuksem) będzie priorytety zmieniam i modyfikował polityki schedulera ;). Wracając do głównego tematu ... co do wysokiej responsywności, można się o tym przekonać używając mój kernel 10.1. Tu jednak powstał problem ... o ile pod 2.6.35 wszystko działa bez problemowo, o tyle pod 2.6.36 pojawiają się na niektórych maszynach problemy - testuje na 5 kompach i tylko na Asusie 1201n pojawiają się nagłe spadki wydajności ... i nie mogę na chwile obecną tego problemu rozwiązać. Napisałem już o tym Stevenowi, zobaczymy, czy on coś wymyśli.

ad. 2 a tu akurat nie mam pojęcia :P ;)

Pozdrawiam

EDIT:
Ribelo pisze:

ribelo@ribelo-U-100:~$ dir /boot/
abi-2.6.35-22-generic
config-2.6.35-22-generic
config-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs
grub
initrd.img-2.6.35-22-generic
initrd.img-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs
lost+found
memtest86+.bin
memtest86+_multiboot.bin
System.map-2.6.35-22-generic
System.map-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs
vmcoreinfo-2.6.35-22-generic
vmlinuz-2.6.35-22-generic
vmlinuz-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs
To mam w /boot/

Jeśli chodzi o obsługę linuxa jestem bardziej zielony niż wygląda na pierwszy rzut oka:neutral:

Ribelo.

Zatem initrd jest ... w takiej sytuacji ... z tego co wiem pomaga zmiana w Grubie opisu dysku startowego, np. jest:

linux /boot/vmlinuz-2.6.35xxx[tu prawidłowa nazwa kernela] root=UUID=xxxxxxxxxxxxxxxx ro quiet splash

a winniśmy to zmienić w takiej sytuacji na:

linux /boot/vmlinuz-2.6.35xxxx[tu prawidłowa nazwa kernela] root=/dev/sdax [gdzie x to numer dysku startowego np. sda1] ro quiet splash

to edytujemy w /etc/default/ plik grub

Następnie w konsoli sudo update-grub i powinno działać

Szczerze mówiąc coś z dyskiem musi być namieszane skoro takie cyrki wyprawia.

Pozdrawiam

EDIT:
aha co do ad.2

It was an experimental branch. Some folks reported better experiences on some hardware, but blind testing on Droid and NexusOne did not show a user visible performance difference and we opted to stick with the stock scheduler for the our 2.6.32/Froyo efforts.

no i po części mają racje ... po części na wydajności to bardzo nie wpłynie ale na responsywność w BARDZO dużym stopniu ;) To jest właśnie przykład braku zrozumienia niuansów wydajność <> responsywność ... choć z moich testów wynika, że zestaw bfs + bfq + Parę innych opcji skutkuje wyższą nie tylko responsywnością ale i wydajnością niż zestaw cfs + cfq + Parę innych opcji ;) ... i oczywiście to przy założeniu stosowanie patchy by Mike Galbraith (w/w patch poprawiający responsywność) i patche Peter`a Zijlstra.

Pozdrawiam

Ribelo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

etc/default/grub wygląda u mnie tak.

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.

GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=1024x600

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
Pozwoliłem sobie jednak zajrzeć do /boot/grub/grub.cfg

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
	recordfail
	insmod part_msdos
	insmod ext2
	set root='(hd0,msdos1)'
	search --no-floppy --fs-uuid --set 4e74b5a3-a495-409f-86d1-6e4cf449d3d5
	linux	/vmlinuz-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs root=/dev/sda11 ro acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M  quiet splash
	initrd	/initrd.img-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs

menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
	recordfail
	insmod part_msdos
	insmod ext2
	set root='(hd0,msdos1)'
	linux	/vmlinuz-2.6.35-22-generic root=/dev/sda11 ro acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M  quiet splash
	initrd	/initrd.img-2.6.35-22-generic
Dla tych którzy się zastanawiają czemu aż sda11. Formatowałem dyski pod brtfs, na końcu się dowiedziałem, że potrzebuje partycji /boot pod ext.

Wpis wygląda dokładnie tak, na jaki miałem go zmienić. Co mnie bardziej zastanawia, oba wpisy niczym się nie różnią. Jeden działa drugi nie.

EDIT

Przepuściłem dyski z btrfs przez btrfsck. Okazało się, że z partycjami coś nie gra. Czy to może być powodem problemów? BTW, btrfsck nie potrafi sobie z błędami poradzić.

EDIT2

btrfsck w końcu sobie z błędami poradził. Mimo to dalej nie startuje...

Pozdrawiam.
Sputnik_Wwa
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: Sputnik_Wwa »

Trochę mnie z netbookiem na tym forum nie było, ostatnio dostałem i widzę że ext73 niezmiennie króluje w temacie ;] Muszę się zabrać za ten wątek i pokombinować, chodź nie wiem czy uzyskam dużo na Twoich modach. W wersji podstawowej systemu ubuntu 10.10 na samsungu n150 reposnywność jest w pełni akceptowalna, na wydajność też nie narzekam, ale bestia ze mnie ciekawa więc kto wie, może dołączę się do walki o jajko idealne ;)
Samung n150 Ubuntu power ;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ribelo pisze:etc/default/grub wygląda u mnie tak.

# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.

GRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
GRUB_GFXMODE=1024x600

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_LINUX_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"
Pozwoliłem sobie jednak zajrzeć do /boot/grub/grub.cfg

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
	recordfail
	insmod part_msdos
	insmod ext2
	set root='(hd0,msdos1)'
	linux	/vmlinuz-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs root=/dev/sda11 ro acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M  quiet splash
	initrd	/initrd.img-2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.1-atom-bfs

menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.35-22-generic' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
	recordfail
	insmod part_msdos
	insmod ext2
	set root='(hd0,msdos1)'
	linux	/vmlinuz-2.6.35-22-generic root=/dev/sda11 ro acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M  quiet splash
	initrd	/initrd.img-2.6.35-22-generic
Dla tych którzy się zastanawiają czemu aż sda11. Formatowałem dyski pod brtfs, na końcu się dowiedziałem, że potrzebuje partycji /boot pod ext.

Wpis wygląda dokładnie tak, na jaki miałem go zmienić. Co mnie bardziej zastanawia, oba wpisy niczym się nie różnią. Jeden działa drugi nie.

EDIT

Przepuściłem dyski z btrfs przez btrfsck. Okazało się, że z partycjami coś nie gra. Czy to może być powodem problemów? BTW, btrfsck nie potrafi sobie z błędami poradzić.

EDIT2

btrfsck w końcu sobie z błędami poradził. Mimo to dalej nie startuje...

Pozdrawiam.
co do gruba pomyliłem się .. racja to modyfihujesz w /boot/grub/

aaaa co do brtfs, cóż wywaliłem jego obsługę z kernela zatem nie wystartuje ... walił błędami wcześniej, a teraz nie sprawdzałem ... się przyznam ;P

Pozdrawiam

Ribelo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

ext73, zamierzasz zainplementować btrfs w kolejnej wersji swojego jądra?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Ribelo pisze:ext73, zamierzasz zainplementować btrfs w kolejnej wersji swojego jądra?
Na pewno ... jeśli się uporam (a w zasadzie My bo teraz testujemy różne rozwiązania ze Stevenem) z obniżeniem wydajności na ION`ie w nowym 2.6.36-zen1 to na pewno w nim już włączę obsługę BTRFS.

Pozdrawiam

Ribelo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Teraz całkiem poboczne pytanie wynikające z mojej linuxowej zieloności.

Jakie mam szanse zainstalować Twojej jajko pod gentoo na które się czaje? Pomijam całkowicie fakt, że jest to paczka deb...;P

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

hmm jak przerobisz deb albo jakoś zainstalujesz pod Gentoo powinno działać ;)

Za chwile dam linki do dwóch krótkich filmików z działania 10.1 ... jakość słaba bo jako kamera posłużył mi HERO ... niestety czasem gubi klatki i ostrość ... ale macie podstawowy pogląd, co do jego wydajności i responsywności. Jak dorwę kamerę dam lepszej jakości filmy.

Film 1 - 2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.3-atom-bfs

Film 2 - 2.6.35.8-zen3-ext73-f1-10.3-atom-bfs

PS. sprzęt testowy to Asus 1201n, filmy są odtwarzane ze 100 % płynnością ... ale Hero nie daje rady, jak ma za mało światła (ciemniejsze sceny) ;P. Jak znajdę chwile pokaże, jak pracuje testowe 10.5 na stacjonarce ... tu to dopiero jest responsywność choć bym 5 kerneli na raz kompilował i otworzył 15 stron w Chromium nadal jest super płynnie ;)

Pozdrawiam

newubuntuuser
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: newubuntuuser »

Pomyslec, ze ten Asus 1201n ma marnego dwurdzeniowego atoma, a moj notebook z core 2 duo nie zapewnia takiej plynnosci nawet "bezstresowym" uzytkowaniam (zwykle domowe zastosowania, bez kompilowania make -j2+ (-; ) kde4 + kwin z powylaczanymi blurami i cieniami na gma950.
Oczywiscie nie obwiniam tu Twojego Kernela, bo i tak na nim wszystko dziala wydajniej, niz na stockowym, tu winy dopatrywalbym sie raczej w zespole tworzacow sterownikow Intela.
Czy mozna uzyskac jakas sensowniejsza wydajnosc kwin-a na gma950? lub np czy mozna wrocic do sterownikow Intela sprzed tej rewolucji, ktora spaprawa wydajnosc ich chipsetow graficznych?
Ribelo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dropbox na którym leżały pliki...padł.
Zdechło coś u Ciebie eXt73 czy może u nich?

Pozdrawiam.
Ribelo.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

no coś chłopaki z Dropboxa dali czadu ... ale Kolega Sputnik_Wwa już znalazł sposób ... jak wrócę do domu modyfikuje linki ... ;/

Pozdrawiam

EDIT:
newubuntuuser pisze:Pomyslec, ze ten Asus 1201n ma marnego dwurdzeniowego atoma, a moj notebook z core 2 duo nie zapewnia takiej plynnosci nawet "bezstresowym" uzytkowaniam (zwykle domowe zastosowania, bez kompilowania make -j2+ (-; ) kde4 + kwin z powylaczanymi blurami i cieniami na gma950.
Oczywiscie nie obwiniam tu Twojego Kernela, bo i tak na nim wszystko dziala wydajniej, niz na stockowym, tu winy dopatrywalbym sie raczej w zespole tworzacow sterownikow Intela.
Czy mozna uzyskac jakas sensowniejsza wydajnosc kwin-a na gma950? lub np czy mozna wrocic do sterownikow Intela sprzed tej rewolucji, ktora spaprawa wydajnosc ich chipsetow graficznych?
Da się podciągnąć wydajność ... zmodyfikowałem już xorg.conf dla nowych sterowników intela i Lenovo s10 śmiga z Compizem i emeraldem pod GNOME idealnie płynnie w zasadzie tak jak widziałeś Pan na filmie z 1201n ;) ... tylko nie mam czasu tego wszystko ogarnąć .. na jutro mam raport dać ... chyba spać nie będę :0

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”