Kolego milansport ... cóż aby można było porównywać ... musimy po pierwsze porównywać kernele z tej samej rodziny - np. 2.6.35.x tu co wersja albo mamy poprawę ... albo regresje vide testy Phoronix`a, a po drugie Ja przede wszystkim w ostatnich krenelach skupiałem się na poprawie responsywności ... pisałem już o tym, ze kernele Canonicla skupiają się wydajności ale KOSZTEM responsywności. Ja dążę do zapewnienia maksymalnej wydajności, przy zachowaniu maksymalnej możliwej responsywności systemu. Przykładowo spróbuj skompilować jakiś program z opcją make -jx, gdzie x to liczba większa od rdzeni/wątków procesora. Gwarantuje Ci ze od wersji 10.1 nie zauważysz praktycznie żadnego obniżenia płynności działania systemu ... a spróbuje tego pod Generic`iem (oczywiście Compiz włączony obowiązkowo i ustawiony na best i 60 fps). Po trzecie Ja mierze zmiany do swoich poprzednich kerneli

Pisałem już kiedyś o tym, że mogę zbudować kernel, którego wydajność zdeklasuje kernel Canonical ... ale jego responsywność, będzie wręcz żenująca. Tu jest właśnie clue ... szukam złotego środka. Co z tego, ze masz wysoka wydajność w testach skoro system pod takim kernelem zachowuje się jak żółw ... i odczuwalnie wolniej reaguje na zapytania użytkownika.
Oczywiście największą bolączka każdego developera jest środowisko w jakim działa jego "dzieło", często głupia - niewinnie wyglądająca usługa, potrafi zniwelować ciężką prace

Pozdrawiam
EDIT:
hmm zapewne kernel 10.5 będzie opóźniony, bowiem na 1201n natrafiłem na dziwne "zjawisko" niespodziewane i na chwile obecną niewyjaśnione skoki, czy raczej upadki wydajności ... przykładowo glxgeras potrafi skoczy z 12450 ramek do 11600 ... o ile nie przejmowałbym się tym jeśli by to dotyczyło tylko glxgeras o tyle widać to np pod LFS (pod wine), i tu [wszytskie paramatry jakości na max w 1366x768] zamiast np 18 fps mamy 14-15, a zamiast 25, 20 ... co już (w pierwszym przypadku) jest poniżej granicy płynności ... co ciekawe takie zjawisko nie występuje na stacjonarkach [tu K8], gdzie wydajność jest wyższa od wersji 10.1.. Podobnie się ma sprawa z Lenovo s10 pod Intelem, tu także wydajność jest wyższa ... i w obu przypadkach utrzymuje wysoki stabilny poziom. Cóż muszę to zbadać ... znowu Steven będzie musiał chyba pogłówkować ze mną, a tu do tego mam roboty "od cholery" ... kernel 2.6.36 chyba mnie wykończy

Pozdrawiam
EDIT:
PS. to nie wina kernela ... taaa tylko czego usług nie ... uwielbiam to szukanie igły ..

EDIT:
Prawdopodobnie znalazłem przyczynę ... sterowniki Realteka 0017 ... "waliły błędami" mocno, co zajmowało zasoby, a że kernel bardzo responsywny, to tego wprost nie widać

Pozdrawiam
EDIT:
Jednak jest jakiś problem w kernelu ... i najciekawsze, ze dotyczy tylko ION`a ... hmm zatem na chwilę obecną ... królem

Pozdrawiam