Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Post autor: wupra »

Jusko pisze:Co do OldUnreal - oni raczej zrzeszają fanów pierwszego Unreal (nie UT - ludzie ekstremalnie często to mylą). Na chwilę obecną cała para idzie w rozwój dalszy patcha 227x dla Unreal - jeśli ktoś zajmuje się tam UT, to z doskoku. Niemniej - dzięki za info - przetestuję Unreal Tournament 451. Mówiłem właśnie o 436 - kurczę - jeszcze w czasach Ubuntu 8.04 działał. Ech - jak na Linuksa wszystko szybko się starzeje :-/
Sam klient UT 451 jest z 2004 i pracował przy nim Rayan (icculus.org).

Jochen Görnitz (Smirftsch) ma dostęp do kodów źródłowych Unreala jak i UT99. Więc teoretycznie nic nie szkodzi na przeszkodzie pojawienia się nowszej wersji UT99 ( 468 ). Na bazie UT powstał port Unreala.

Mimo wszystko musisz mieć zainstalowaną wersję 436 na którą nadpisujesz pliki z 451.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Jusko »

Wupra - być może wpadłem na pewien pomysł. Wycofałeś Unreal ze sprzedaży w oczekiwaniu na pozwolenia prawda? A nie wiem czy pamiętasz (jeśli interesowałeś się już tematem), jak na początku OldUnreal rozprowadzał natywne binarki. Do czasu pojawienia się mojego instalatora (którego parę osób użyło), binarki rozprowadzane były w paczce zip/rar/7z razem z patchem dla Windows. Instrukcja stworzenia natywnej wersji była prosta:

1. Zainstalować grę pod Wine.
2. Rozpakować paczkę z patchem/binarkami.
3. Skopiować owe pliki do folderu z grą.
4. Uruchomić unreal-bin i cieszyć się natywną wersją.

Do czego piję: otóż skoro było to rozprowadzane w ten sposób legalnie, to na tej samej zasadzie rób tak do czasu uzyskania pozwoleń. Wtedy zaczniesz dołączać stworzony instalator i po problemie. Będziesz po prostu dawał paczkę tą samą co OldUnreal (Smirf z pewnością się zgodzi), lub link do paczki, a w sklepie sprzedawaj tymczasem wersję Windows :-) Wilk syty i owca cała.

EDIT:
Aha - wersję UT 451 testowałem - działa. Niestety sterowniki otwarte do grafiki (RadeonHd) nie pozwalają na komfortową rozgrywkę - gra nie klatkuje, ale do płynności brakuje no i czasem mam dziwne kolory - nic nowego. Gra jednak działa, choć na niższej grafice miałem ten sam problem, a na wyższej gra nie była dostatecznie płynna, by stwierdzić, czy problemu brak. Gra jednak działa. O "przyśpieszonym" problemie możesz poczytać sporo wpisując w Google frazę "Unreal Tournament runs too fast". By testy były miarodajne przyda się przetestować grę na jeszcze ze dwóch różnych komputerach i distrach.
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Problemem nie jest uzyskanie pozwolenia na stworzenie instalatora z binarkami. Tylko uzyskanie pozwolenia na zamieszczenie tych gier na płycie z instalatorem.

W oryginalniej wersji Unreal Anthology dane gier były w plikach .cab które szło rozpakować używając unshielda. Niestety polscy dystrybutorzy lubią robić własne instalatory do wydawanych przez siebie gier i zamiast plików .cab wszystko znajduje się w plikach .bin.
Teoretycznie można zrobić instalator do zainstalowanej gry przez wine używając mojosetup.
Obecnie mojosetup nie ma jeszcze zaimplementowanych kilku ważnych dla mnie funkcji.

Poza tym nie ma zbytniego zainteresowania Unrealem.

UT 451 chyba rozwiązuje problem związany z szybkim działaniem gry.

Nie korzystam z kart AMD/ATI ani nie posiadam obecnie dostępu do komputera z tymi kartami więc nie wiem jakie są z nimi problemy.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Więc spróbuj Nixstaller - MojoSetup wydał mi się przereklamowany, a Nix jest dobrą alternatywą. W nim stworzyłem mój instalator. Wymagana jest przy nim choćby podstawowa wiedza dotycząca języka Lua - bez niej będzie ciężko, coś o tym wiem. Dodatkowo Nixtaller jest cross-platform - działa na OpenSolaris, Linuksie, *BSD...

To chwilowo nie twórz instalatora do tego na płycie. Zamieść binarki na FTP i podaj na stronie gry link do nich. Nie ma sensu wycofywać produktu ze sprzedaży, bo brak pozwoleń :-) Wystarczy je obejść ;-)

bogaczew
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: bogaczew »

instalator na FTPie to swoją drogą dobry pomysł. nawet dla gier na które masz pozwolenie, jak dla prey np. ja chętnie dostałbym tylko pudełko z Preyem, a instalator ściągnął z sieci. ta dodatkowa płytka nie pasuje mi na półce ;)

btw, mojosetup odpala mi się tekstowo. o co może mu chodzić?
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

bogaczew pisze:instalator na FTPie to swoją drogą dobry pomysł. nawet dla gier na które masz pozwolenie, jak dla prey np. ja chętnie dostałbym tylko pudełko z Preyem, a instalator ściągnął z sieci. ta dodatkowa płytka nie pasuje mi na półce ;)
Dzięki za sugestię.

Właśnie dodałem możliwość wyboru instalatora dla gry Prey.
Zawsze można włożyć płytkę do pudełka z grą.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Czyli Unreal wraca do sprzedaży?

Sprawdziłem UT 451 - działa "od kopa" :-) Niestety jak zwykle przeszkodą są dla mnie otwarte sterowniki graficzne, które grę wyświetlają powoli i w niektórych miejscach widzę kolory, których nie powinno być :-P Ale nie o tym - gra działa.

EDIT:
Że jeszcze zapytam...jeśli mogę o to zapytać oczywiście. Czy Wupra wygenerowała już choć minimalne przychody? Może powinieneś dołączyć do AdSense i umieścić parę reklam w neutralnych miejscach? Ewentualnie umieszczać reklamy kogoś (na tyle dyskretne i w temacie, by nie było na Wupra reklam proszku do prania). Zawsze to może jakieś przychody. Nie ma się co czarować - wszystko kosztuje.

wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jusko pisze:Czyli Unreal wraca do sprzedaży?
Że jeszcze zapytam...jeśli mogę o to zapytać oczywiście. Czy Wupra wygenerowała już choć minimalne przychody? Może powinieneś dołączyć do AdSense i umieścić parę reklam w neutralnych miejscach? Ewentualnie umieszczać reklamy kogoś (na tyle dyskretne i w temacie, by nie było na Wupra reklam proszku do prania). Zawsze to może jakieś przychody. Nie ma się co czarować - wszystko kosztuje.
Unreal jeszcze nie będzie dostępny przez jakiś czas. Chyba że sporo osób doda tą grę do listy życzeń.

Oczywiście są już pewne przychody jednak obecny zysk nie pokrywa nawet 1/10 kosztów działania sklepu. Minimalna sprzedaż miesięczna powinna być na poziomie 50-100 sztuk. Obecnie jest to dużo mniej. Stopień konwersji wynosi ok 0,0003. Poczekam do końca tygodnia może coś się zmieni i nie trzeba będzie umieszczać reklam na stronie.

W lutym w pewnym magazynie pojawi się recenzja pewnej gry na Linuksa ale obawiam się, że do tego czasu sklep może zniknąć z rynku.

Najbardziej wkurzające jest to, że ktoś zobaczy daną grę w sklepie i kupuje ją w wersji na Windows i uruchamia przez wine.

Ooops chyba za dużo napisałem.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

wupra pisze:Unreal jeszcze nie będzie dostępny przez jakiś czas. Chyba że sporo osób doda tą grę do listy życzeń.

Obecny zysk nie pokrywa nawet 1/10 kosztów działania sklepu. Minimalna sprzedaż miesięczna powinna być na poziomie 50-100 sztuk. Obecnie jest to dużo mniej. Stopień konwersji wynosi ok 0,0003. Jeśli nic się nie zmieni będzie bardzo nieciekawie.

W lutym w pewnym magazynie pojawi się recenzja pewnej gry na Linuksa ale obawiam się, że do tego czasu sklep może zniknąć z rynku.

Najbardziej wkurzające jest to, że ktoś zobaczy daną grę w sklepie i kupuje ją w wersji na Windows i uruchamia przez wine.

Ooops chyba za dużo napisałem.
Tego właśnie się obawiałem. Sądzę, że za mało Ciebie jest medialnie. Jesteś, funkcjonujesz, ale jakby Cię nie było. Twoje bannery są w paru miejscach. Wiesz co sądzę, że powinieneś się zarejestrować na jak największej ilości forów GNU/Linux i w off-topic lub ogłoszeniach robić reklamę. Może to troszkę spamerskie, ale... Podstawą jest marketing - bez tego nic się nie zdziała. Ale wybacz...myślę kategoriami tego, o czym wiedzę mi wbijali. Przez 4 lata wałkowałem marketing, rachunkowość itd. Nie jest to nic, czego sam nie wiesz. Chodzi mi o to, że poza garstką użytkowników Pingwina, nikt o Tobie nie wie. Jeśli na jakiś serwisach linuksowych była wzmianka, dawno już została przysypana innymi wpisami. Wiemy, że reklama kosztuje. Wiesz...ja też rozkręcałem małą działalność - reklama to była podstawa. W pierwszych trzech miesiącach miałem tylko 5 klientów, ale zacząłem się trochę reklamować, zostawiać w strategicznych punktach swoje wizytówki (np. w kiosku RUCH przy kuponach Lotto). Pomogło to i dziś może idealnie nie jest, ale i tak lepiej. Sądzę, że AdSense na start nie jest złym pomysłem. Delikatnie, nie nachalnie.

EDIT:
A może i można zrobić konkurs - do wygrania parę sztuk gier - np. na jak najlepszy banner lub slogan reklamowy etc. Takie coś przyciąga klientów. Może byłbyś stratny o parę gier, ale zyskałbyś tok myślenia usera "fajny ten sklep, wygrałem tam grę - chyba zacznę tam kupować". To tylko luźny pomysł, nawet nie sugestia. Trzeba się po prostu przebić. Nie zaszkodzi też zareklamować się poza granicami - jesteś w końcu resellerem.

wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jusko pisze:A może i można zrobić konkurs - do wygrania parę sztuk gier - np. na jak najlepszy banner lub slogan reklamowy etc. Takie coś przyciąga klientów. Może byłbyś stratny o parę gier, ale zyskałbyś tok myślenia usera "fajny ten sklep, wygrałem tam grę - chyba zacznę tam kupować". To tylko luźny pomysł, nawet nie sugestia. Trzeba się po prostu przebić. Nie zaszkodzi też zareklamować się poza granicami - jesteś w końcu resellerem.
Tak się składa, że mam jeden egzemplarz X2 którego nie mogę sprzedać kupiłem go drożej i wycofałem go ze sprzedaży dzięki czemu mogłem zmniejszyć cenę tej gry. Np. pytanie dlaczego warto kupować gry na Linuksa. Albo mały opis "moja pierwsza gra na Linuksa"

A może promocja w stylu co 50 zamówienie będzie realizowane za darmo.

Chyba trzeba będzie rozszerzyć ofertę na inne kraje w UE skoro w Polsce nie ma chętnych. Zna ktoś język czeski lub fiński?

Zawsze można spróbować spamować na różnych forach, najwyżej usuną posta/konto.

Dodałem inne państwa Unii Europejskiej, główną walutą nadal pozostaje złotówka, płatności nadal należy dokonywać poprzez wpłatę na konto bankowe
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Cóż - sądzę, że jeśli nie będą to fora stricte o Windows, to powinni zaakceptować na forum o GNU/Linux reklamę sklepu, również z grami dla Linuksa. Wszak tyczy się to systemu. Ktoś musiałby być mało poważny, by takie ogłoszenie likwidować.

Przykładowo dla stałych klientów:

- rabacik.
- raz na X zamówień jakaś gra gratis - nie musi być hit, ale po prostu gra - np. Knights and Merchants, albo możliwość tańszego zakupu gry XYZ.
- na start konkurs - może być np. recenzja jakieś gry - np. omawianego ostatnimi postami Unreal Tournament 99. Nie musi ich być wiele (gier) do wygrania. To jest już trochę kasy, ale trzy miejsca na podium. Pierwsze to fajna gra (np. recenzowany UT 99), druga to jakaś inna (typu Gorky 17) a trzecie to coś jak Knights and Merchants. Te gry wydane za darmo to "parę" złotówek w tył, lecz jednocześnie inne spojrzenie ze strony klienta. Można przeprowadzić też badania panelowe dotyczące preferowanych przez klientów gier. Możliwości jest sporo. Trzeba zwrócić uwagę grupy docelowej (czytaj: graczy) na Ciebie.

bogaczew
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Kontakt:

Post autor: bogaczew »

wupra pisze:
.
może po prostu sprzedawaj tez gry na windowsa?
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

I tak też jest - Prey oraz Unreal Antologia :-) Chociaż...sklep z grami na Windows, MAC oraz Linuksa...why not... Trzeba jednak wziąć poprawkę na to, że Windowsowcy mają już swoje sklepy, Makowcy również. Niemniej trzeba napędzać biznes. Problemem są koszta - sklep ledwo daje radę z obecnym utrzymaniem samego interesu. Skąd tu teraz wziąć pieniądze na zakup gier na MAC i Windows? Dystrybutor nie odda ich za darmo. Jeśli samy (tj. użytkownicy Linuksa w Polsce) nie napędzimy troszkę Wupra... nie licz na wersje gier dla innych systemów niż Linux.

EDIT:
Swoją drogą - czy nie dziwi Was, że mamy w Polsce tylu użytkowników GNU/Linux, a interes ledwo co się kręci? Spójrzmy na licznik aktywnych użytkowników naszego forum: ~3,319. Teraz doliczmy użytkowników forów o Debianie, Archu, Mandrivie itd. Jest pokaźna liczba prawda - minimum dziesięć tysięcy osób? Dlaczego więc u licha jest tak ciężko a sklep wisi na włosku?

mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

Jusko pisze: EDIT:
Swoją drogą - czy nie dziwi Was, że mamy w Polsce tylu użytkowników GNU/Linux, a interes ledwo co się kręci? Spójrzmy na licznik aktywnych użytkowników naszego forum: ~3,319. Teraz doliczmy użytkowników forów o Debianie, Archu, Mandrivie itd. Jest pokaźna liczba prawda - minimum dziesięć tysięcy osób? Dlaczego więc u licha jest tak ciężko a sklep wisi na włosku?
To znaczy jest pewien mały problem. Potrzebujemy dobrego newsa na temat Shadowgrounds Survivor oraz Shadowgrounds, we wszystkich serwisach poświeconych systemowi Linux. To troszkę poprawiłoby obecną sytuację.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
Awatar użytkownika
icyhot12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: icyhot12 »

Może wśród 90% linuksiarzy panuje przeświadczenie że linux nie służy do grania ? Drugie to że więcej kupi na windowsa i uruchomi na wine niż natywna wersja na linux.
# Registered Linux user number 490592
# Asus Z53S + Archlinux :)
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Ale to jest bez sensu - nie wierzę, że wśród tych ~dziesięciu tysięcy wszyscy są programistami/webmasterami/administratorami, którzy gardzą grami. Przykładowo ja nie myślę, że Linux nie służy do grania, bo to nieprawda - skąd się to w ogóle wzięło? Mam wrażenie, że to plotka powtarzana tak długo, aż stała się wiarygodna. Linux jest do gry - spójrz choćby w repo za grami OpenSource - nie wiem, czy zdążysz je kiedyś wszystkie sprawdzić. Mamy po prostu deficyt na komercyjne tytuły.
Drugie to że więcej kupi na windowsa i uruchomi na wine niż natywna wersja na linux.

To może być argument. Na forum mamy wielu użytkowników. Niewielu jednak jest zapewne zdeklarowanymi użytkownikami GNU/Linux i traktuje go jako właściwy OS i w zasadzie jedyny. Niektórzy wiedzą, że i tak u nich będzie Windows, więc kupią wersję dla Windows, która działa i na Oknach, i na Linuksie pod Wine. Nie można jednak generalizować... z tych wszystkich userów nie wszyscy tak jednak myślą. Gdzie zatem tkwi przyczyna? Teraz pomyślmy globalnie - skoro Linux jest tak bardzo mało chodliwy (w kwestii komercyjnych aplikacji) - nie dziwne, że producenci nas olewają. Ani trochę się nie dziwię.

Awatar użytkownika
Carnophage
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Carnophage »

Jusko, popatrz na liste gier dostepna na windowsa, popatrz na liste gier dostepna na maca, a potem popatrz na liste gier dostepnych na linuksa. Na prawde nie widzisz roznicy?

Co z tego, ze jest masa gier OS, jak ledwie kilka (moze kilkanascie) na prawde fajnych, nie mowiac o dorywnywaniu komercyjnym projektom.

Do tego dochodzi mimo wszystko wieksza "swiadomosc" ludzi korzystajacych z linuksa (pomijam oszolomow ideologicznych) i ja bym sie w zyciu nie podjal prowadzenia sklepu z grami tylko dla linuksa w Polsce. Nie, jesli mialbym z tego zyc.

Nie pisze tego zlosliwie, zycze Wuprze jak najlepiej, ale po prostu jak dla mnie poki co oplacalnosc takiego sklepu to odlegla przyszlosc.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Jusko, popatrz na liste gier dostepna na windowsa, popatrz na liste gier dostepna na maca, a potem popatrz na liste gier dostepnych na linuksa. Na prawde nie widzisz roznicy?
Wspominałem o tym wcześniej - mam taki sam punkt postrzegania sytuacji jak Ty.
Do tego dochodzi mimo wszystko wieksza "swiadomosc" ludzi korzystajacych z linuksa (pomijam oszolomow ideologicznych) i ja bym sie w zyciu nie podjal prowadzenia sklepu z grami tylko dla linuksa w Polsce. Nie, jesli mialbym z tego zyc.
Zastanawia mnie dlaczego? User GNU/Linux jest bardziej doświadczonym userem - nic nowego. Nie znaczy to jednak, że nie gra w nic. Mamy parę fajnych natywnych tytułów - DOOM3, X2 wspominam miło (znam tylko demo), Quake 4 zachęcił mnie (demo), Prey to dobra gra (też widziałem tylko demo), Knights and Merchants to dobra gra strategiczna (choć troszkę dziś już odstaje z paru względów) itd. Kiedyś stwierdziłem jedno - na Windows wydawana jest masa szmelcu, podczas gdy na Linuksa wybrane, naprawdę dobre tytuły.

Obecnie wygląda to tak: "Potrzebujemy natywnych produktów na Linuksa, ale mam gdzieś jak już się pojawią i będę tylko narzekał, że nadal źle. Sklepy niech upadną, a my nadal będziemy narzekać". Brak aplikacji - jest źle, są aplikacje - też źle. To narzekajmy dalej a producenci niech nadal postrzegają Pingwina jako system-zabawkę. Gry na Windows a gry na Linuksa to te same tytuły - w czym więc problem?! :-/ Patrzę teraz na to jak na towar - nie przez pryzmat jakieś ideologii. Takim myśleniem Linux pozostanie zdany wyłącznie na OpenSource. Nie dziwię się teraz, że Adobe nie chce portować swoich aplikacji, większość producentów również - po co, skoro i tak będą tylko narzekania i zerowy zysk. Runesoft to zauważył, a efekt był wspominany parę postów temu. Dlatego pewnie też producenci wolą darmowe instalatory - zarobią na wersji Windows, jakiś procent podbiją tym użytkownicy Pingwina, więc zarobią sporo na wersji dla Wind, a instalator będzie darmowy, więc mamy szczęście, że ktoś zrobił na łaskę i mamy możliwość natywnego portu.

Awatar użytkownika
Carnophage
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: Carnophage »

Jusko pisze:(...)Brak aplikacji - jest źle, są aplikacje - też źle.(...)
Powiedzialbym raczej brak aplikacji -jest zle, pojawiaja sie gry - jest marudzenie, ze wszyscy nie rzucili sie na nie z entuzjazmem i otwartym portfelem. To, ze ktos sprzedaje gry na linuksa nie oznacza, ze wydam pieniadze tylko po to, zeby gra lezala w pudelku, a za to rosly slupki sprzedazy.

Aplikacje to nie tylko gry, a liczba uzytkownikow linuksa, to nie liczba uzytkownikow windowsa (w wersji mac vs linux nalezy zamienic liczbe uzytkownikow na ilosc pieniedzy, ktora dany uzytkonik statystycznie wydaje na komputer + soft).

Nie ma co sie doszukiwac w tym jakiejs wyzszej filozofii. Maly rynek zbytu, stosunkowo maly wybor dostepnych pozycji, stosunkowo wysoka cena - jestem studentem matematyki, nie ekonomii, ale dla mnie rowna sie to niskiej rentownosci.
Awatar użytkownika
icyhot12
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: icyhot12 »

Bardzo dużo osób w wieku 20-40 lat i jeszcze więcej młodzieży które choć raz usłyszały nazwę "Linux" i sprawdziły co to za "kolejne dziwactwo" od razu pomyślały: "o kurde co to jakaś konsola jakieś teksty mi przed oczami latają, co to za cyferki !! ?? "

Po czymś takim i rozpowiedzeniu tego znajomym panuje stereotyp:
Linux jest dla zawodowych informatyków, do tworzenia programów, prowadzenia serwerów...
Nikt nawet nie myśli żeby używać go jak a nawet ZAMIAST Windows'a.
To jest nie możliwe nie poradzę sobie -.-
-------------------------------------------------------------
Itp itd można wymieniać tego w nieskończoność. Trzeba wreszcie to zmienić reklamami,informowaniu swoich znajomych,pomoc innym.
Linux dla nas jest w miarę łatwym systemem a dla innych to tragedia...
Trzeba im zainstalować,ustawić admina żeby nic nie mogli zepsuć i gitara gra.
Potem jak się oswoją to sami zaczną myśleć o graniu na swoim zwykłym systemie.
# Registered Linux user number 490592
# Asus Z53S + Archlinux :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”