Testujemy 12.04 LTS Precise
- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
- Shimmy
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Testujemy 12.04 LTS Precise
Szybciej można tylko baterię wyjąćruomlig pisze:Ciekawostka ...a kto wie czy nie rekord świata .
Od momentu naciśnięcia przycisku ,,wyłącz komputer ,, do wyłączenia ..3(trzy) sekundy.

- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
W 3 sekundy? Trzeba by było mieć bardzo sprawne rączki 

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
Ja oszczędzam baterię wystarczy, że wypnę wtyczkę od zasilaczaShimmy pisze:Szybciej można tylko baterię wyjąćruomlig pisze:Ciekawostka ...a kto wie czy nie rekord świata .
Od momentu naciśnięcia przycisku ,,wyłącz komputer ,, do wyłączenia ..3(trzy) sekundy.

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Kontakt:
Czy mam przez to rozumieć, że w Ubuntu 12.04 bedzie tylko możliwość standardowa przy wyświetlaniu paska Unity (zawsze pokazane, jakby był bocznym panelem)??? Bo jak tak, to właściciele netbooków i laptopów nie mają czego szukać w środowisku unity.[...]Inteligentne ukrywanie[...]
- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Obecnie masz dwie możliwości do wybory i te dwie możliwości zostaną. Pasek może być cały czas widoczny albo może być ukryty przez większość czasu i pojawia się tylko po najechaniu kursorem na lewą część ekranu lub na jego lewy, górny róg.koper18cm pisze:Czy mam przez to rozumieć, że w Ubuntu 12.04 bedzie tylko możliwość standardowa przy wyświetlaniu paska Unity (zawsze pokazane, jakby był bocznym panelem)??? Bo jak tak, to właściciele netbooków i laptopów nie mają czego szukać w środowisku unity.[...]Inteligentne ukrywanie[...]
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
u mnie pojawia się po najechaniu na lewą krawędź ekranu i powiem jest wo wygodniejsze niż to inteligentne ukrywanie i tutaj się zgadzam z autorami ze to się nie sprawdziłoObecnie masz dwie możliwości do wybory i te dwie możliwości zostaną. Pasek może być cały czas widoczny albo może być ukryty przez większość czasu i pojawia się tylko po najechaniu kursorem na lewą część ekranu lub na jego lewy, górny róg.
to bzdura ja od czasu kiedy ja testuję nowe unity nie narzekam i mam laptopaBo jak tak, to właściciele netbooków i laptopów nie mają czego szukać w środowisku unity.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
- PawelBDS
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
potwierdzam w 100% sam na lapku 15" mam unity i cenie sobie je za oszczędność miejsca.linuxozaurus pisze:to bzdura ja od czasu kiedy ja testuję nowe unity nie narzekam i mam laptopa
-------------> www.facebook.com/fundacjaogony.net <---------------------
Wejdź, kliknij "Lubię", Pomóż budować PIERWSZE w Polsce schronisko dla małych zwierząt.
Wejdź, kliknij "Lubię", Pomóż budować PIERWSZE w Polsce schronisko dla małych zwierząt.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
ja narzekałam na stabilne unity ( jest do bani) a jeśli chodzi o to wydanie testowe nie ma powodu aby na niego narzekać i wierzę ze nowe ubuntu 12.04 będzie lepsze od tego co jest (nie dało rady wytrzymać na stabilnej wersji unity) i szybsze (sprawdzałam pierwszą alphę z grudnia i wiem ze szybciej się ładowała z dvd niż stabilne ubuntu 11.10) ja szczerze mówiąc zawiodłam się na ostatnich 2 wydaniach ubuntu przez niedopracowane unity
ja mam niewiele więkrzy laptop bo to 16 calipotwierdzam w 100% sam na lapku 15" mam unity i cenie sobie je za oszczędność miejsca.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
-
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Male OT jesli juz to 15.9 cali 
A tyle to prawie co nic

A tyle to prawie co nic

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Witam wszystkich i proszę o pomoc. Wczoraj wieczorem zainstalowałem Ubuntu 12.04 i za nic nie mogę się połączyć z siecią bezprzewodową. Karta sieciowa jest sprawna, bo mam neta pod zainstalowanymi na tym samym dysku Windows 7 i Ubuntu 11.10. Polecenie lspci daje następujące wyniki co do sieci:
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0).
Instalator Ubuntu 12.04 prawidłowo wyłapał moją neostradę, wpisałem SSID i hasło i połączył się z siecią.
03:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0).
Instalator Ubuntu 12.04 prawidłowo wyłapał moją neostradę, wpisałem SSID i hasło i połączył się z siecią.
- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
U mnie tak samo, ale tylko w przypadku kiedy wcześniej wyłączę Kadu. Kiedy Kadu jest włączone to wyłączenie komputera trwa do kilkudziesięciu sekund.ruomlig pisze:Ciekawostka ...a kto wie czy nie rekord świata .
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
15 cali hehe ja mam 10 i pracuje mi się całkiem wygodnie
Unity dobrze zoptymalizowane byłoby dla mnie świetnym rozwiązaniem
Póki co Xfce 4.8 "przerobione" na Gnome 2
Sprawuje się świetnie ale zdecydowanie wolałbym dobrze dopracowane Unity

- Shevchenko1987
- Zakręcona Traszka
- Kontakt:
Na Kubuntu nawet z odpalonym Kadu wyłącza się równie szybko co i bez.Klusek pisze:U mnie tak samo, ale tylko w przypadku kiedy wcześniej wyłączę Kadu. Kiedy Kadu jest włączone to wyłączenie komputera trwa do kilkudziesięciu sekund.ruomlig pisze:Ciekawostka ...a kto wie czy nie rekord świata .

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Nie podoba mi się zachowanie panelu :/ Albo cały czas widoczne nawet przy zmaksymalizowanych oknach albo cały czas niewidoczny. To drugie byłoby nawet ok gdyby nie to że czasami muszę 4 razy najechać myszką zanim pasek łaskawie wyskoczy. Poza tym jest na razie ok
Póki co jednak... Unity nie stało się wg mnie bardziej funkcjonalne od gnome shell. W zasadzie to podobna filozofia użytkowania.

- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
za szybko poruszasz kursoremgdyby nie to że czasami muszę 4 razy najechać myszką zanim pasek łaskawie wyskoczy.
witam
Linuxozaurus
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
linuxozaurus pisze:za szybko poruszasz kursoremgdyby nie to że czasami muszę 4 razy najechać myszką zanim pasek łaskawie wyskoczy.

Myślę że lepiej by zrobili wrzucając Gnome Shell z motywem ambiance i kilkoma rozszerzeniami powłoki. Shell jest na dzień dzisiejszy bardziej dopracowany od Unity. No ale to Alpha jeszcze dużo się może zmienić

- Klusek
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
A ja mam takie proste i szybkie pytanko. Nie wiem tylko czy "It's Not a Bug, It's a Feature!" 
Otóż w menu kontekstowym czy to np. na pulpicie czy w Nautilusie przy pojawieniu się menu (po kliknięciu PPM) podkreślone są wszystkie skróty pozycji z menu. Podkreślenie znika od razu po najechaniu kursorem na jakąkolwiek pozycję z menu. Troszkę mnie wkurza to miganie w menu i chciałbym zrobić tak żeby albo podkreślenie skrótów było cały czas albo żeby go nie było w ogóle. Problem w tym, że nie wiem jak to zrobić

Otóż w menu kontekstowym czy to np. na pulpicie czy w Nautilusie przy pojawieniu się menu (po kliknięciu PPM) podkreślone są wszystkie skróty pozycji z menu. Podkreślenie znika od razu po najechaniu kursorem na jakąkolwiek pozycję z menu. Troszkę mnie wkurza to miganie w menu i chciałbym zrobić tak żeby albo podkreślenie skrótów było cały czas albo żeby go nie było w ogóle. Problem w tym, że nie wiem jak to zrobić

-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
W 12.04 pasek pojawia się po tym jak kursor przesuniesz "poza" lewą krawędź ekranu - czyli po dojechaniu do lewej krawędzi musisz dalej przesuwać myszkę, "czułość" możesz ustawić w Appearance->Behaviour. To nie działa jak testujesz system w virtualbox (prawodpodobnie w vmware też nie działa).Funnykris pisze::lol: Mam najechać na krawędź a pasek ma się rozwinąć i tyle. Potrzymam to Ubuntu na dysku na razie i będę obserwował ale coraz wyraźniej czuję że u mnie zagości Xubuntu 12.04 LTS. Przerobię go na wygląd znany z gnome 2 i święto. Na 2 lata. Całe to menu programów w Unity stało się strasznie nieintuicyjne i namieszali aż miło.linuxozaurus pisze:za szybko poruszasz kursoremgdyby nie to że czasami muszę 4 razy najechać myszką zanim pasek łaskawie wyskoczy.
Myślę że lepiej by zrobili wrzucając Gnome Shell z motywem ambiance i kilkoma rozszerzeniami powłoki. Shell jest na dzień dzisiejszy bardziej dopracowany od Unity. No ale to Alpha jeszcze dużo się może zmienić :)
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Mogli zostawić opcję inteligentnego ukrywania panelu :/ Zresztą i tak niedługo ktoś to zrobi
Jedno co muszę przyznać to że wyłącza się błyskawicznie
Jakieś zmiany interfejsu są jeszcze przewidziane?

Jedno co muszę przyznać to że wyłącza się błyskawicznie