Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: e X t 7 3 »

taedoju pisze:a masz jakiś pomysł na pozostające w panelu dolnym "duchy" ? ;) tj widok jakby nadal był np chromium włączone? (wklejałem kiedyś print screen)
p.s na włączonym motywie gtk , aurora , wszystko chodzi minimalnie płynniej ale nadal problem z okienkami pozostaje

edit : lub dzieje się tak że w panelu nie pokazują mi się żadne okna, w genericu błąd nie występuje, także jedna rzecz tez sie pojawila ostatnio (ale chyba raz) na opengl crash kwina , i informacja że jest to wina nieprawidłowych sterowników
hmm co do "duchów" to on występuje niezależnie od kernela ... i to wynika z błędów w KDE ... co do OGL i kwina ... pracowałeś tak samo dług robiłeś to samo pod oboma kernelami ?

Pozdrawiam

-- 24 lis 2011 15:26 --

aha a masz aktywny kubuntu-low-fat ... nie pamiętam czy pytałem Ciebie ?
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86

Post autor: taedoju »

hmm cholera nie ;) ale nie omieszkam teraz 2 -3 dni popracować na genericu + open gl , co do duchów, ok dobrze że mi mówis! to z tym że nie wiem czy nie ma na te duchy wpływ wyłączenie jakichś usług ponieważ na samiutkim początku korzystania z kde, zarówno czystego kde jak i kubuntu nie działy się takie rzeczy.
nie mam low fatt, wyrzuciłem;)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:hmm cholera nie ;) ale nie omieszkam teraz 2 -3 dni popracować na genericu + open gl , co do duchów, ok dobrze że mi mówis! to z tym że nie wiem czy nie ma na te duchy wpływ wyłączenie jakichś usług ponieważ na samiutkim początku korzystania z kde, zarówno czystego kde jak i kubuntu nie działy się takie rzeczy.
nie mam low fatt, wyrzuciłem;)
Trzeba to będzie poddać głębszej analizie ;). Jaki usługi KDE masz wyłączone ?

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

anacron/cron/cups/brllty/saned i zastanawialem się czy nie wyłączyć winbind ale nie pamiętam za cholere za co to odpowiada ;)
prócz tego wyłączyłem nepomauk poprzez tutorial w internecie i podobnie uczyniłęm z akonadi, w tym czasie zainstalowałęm low fatt, i go następnie odinstalowałem bo robiły się problemy. hmm to wszystko co ja świadomie wyłączyłęm nie wiem czy nie zostało coś po low fatt.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

taedoju pisze:anacron/cron/cups/brllty/saned i zastanawialem się czy nie wyłączyć winbind ale nie pamiętam za cholere za co to odpowiada ;)
prócz tego wyłączyłem nepomauk poprzez tutorial w internecie i podobnie uczyniłęm z akonadi, w tym czasie zainstalowałęm low fatt, i go następnie odinstalowałem bo robiły się problemy. hmm to wszystko co ja świadomie wyłączyłęm nie wiem czy nie zostało coś po low fatt.
Na razie usług systemowych nie ruszaj - nie przywracaj. Zauważyłem ze po dzisiejszym popołudniowym updacie problem "duchów" występuje bardzo rzadko. Sprawdź.

Pozdrawiam

taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

rzeczywiście wygląda na to że problem został naprawiony, :)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

W końcu mój 7300GT zaczął mniej więcej działać z nvidia-current pod Ubu 11.10 + kernel 17.0 - "mniej więcej", bo przy ładowaniu systemu trzeba było ręcznie włączać X, a moduł najnowszych 290.10, choć się budował, to działać nie chciał, niezależnie od kernela.

Wydajność GNOME Shell, a dokładniej chyba samego Mutter'a, jak już kiedyś mówiłem, jest beznadzieja (dostaje "zadyszki" już przy więcej niż 1 programie). Czysty GNOME 3 ("fallback") byłby nawet dobry, ale chwilowo brakuje wielu przydatnych apletów, jak AppMenu/GlobalMenu, czy Cardapio.

Przekonałem się za to do samego Unity, które ma parę fajnych rzeczy i ogólnie mogłoby być, ale... znowu wracamy do wydajności. Co prawda na starcie zjada tylko ok. 260MB RAM (po kilku minutach ok. 300MB) i wydaje się bardziej responsywne od GNOME 2, lecz ogólne działanie pozostawia trochę do życzenia, bo momentami jest jakby na krawędzi płynności (zauważalnie mniej "gładko" niż w wypadku wersji 0.8.6). Oczywiście biorę pod uwagę, że "mulić" może nie tylko nowy Compiz, ale i samo GNOME3/Unity, oraz X, zwłaszcza sądząc po cyrkach z nim. Do tego sam Compiz 0.9.6 ma chyba nawet więcej "glitch'y" niż 0.9.4 (nie ma to jak pakować rozwojowy soft do "stabilnego" systemu), jest bardziej pamięciożerny, często wiesza X przy odpalaniu ekranu wylogowywania i ma tendencję do zachowania polegającego na tym, że w pamięci pojawiają się 2 dodatkowe procesy "compiz", które całkowicie obciążają CPU.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
taedoju
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

czytając co piszesz, nie brzmi to w ogóle zachęcająco ;) a jak tam rozwój minta ? bo pamiętam że się tym interesowałeś? a się przyznam że ta dystrybucja mimo niewielkich różnic co do ubuntu prezentuje się ciekawie
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem obecnie jest KDE, a jeśli jego rozwój się utrzyma, a "jakość" GNOME 3 i Unity nadal będzie na takim, jak obecnie 'poziomie' to na pewno i na kilka lat. Pod nowym kernelem v17.1 pracuje jeszcze szybciej. Musze przyznać, że wczoraj celem testów sterownika rts5139 w kernelu generic (nadal powoduje wywalenie całego sterowania usb-storaga, aż dziw że ten sterownik dalej dołączają), pracowałem z KDE pod tym kernelem. Musze stwierdzić, że nie do końca bezpodstawne są opinie niektórych, że u nich KDE "muli"- a i tak jest szybszy i to znacznie od GNOME 3 i Unity. Rzeczywiście pod generykiem system działa w sposób, który może zniechęcać = czasem dość odczuwalnie mniejsza płynność środowiska. Porównywałem do kernela w wersji 17.1. Zresztą powinniście odczuć różnicę, na plus miedzy 17.0, a 17.1. Jeszcze muszę testy na intelu zrobić i jeśli będzie jak na AMD i Nvidii, to w niedziele chyba udostępnię.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

taedoju pisze:czytając co piszesz, nie brzmi to w ogóle zachęcająco ;) a jak tam rozwój minta ? bo pamiętam że się tym interesowałeś? a się przyznam że ta dystrybucja mimo niewielkich różnic co do ubuntu prezentuje się ciekawie
Interesowałem się do czasu aż się okazało, że ze względów technicznych oparty na Ubu 11.10 Mint 12 jednak nie będzie mógł mieć GNOME 2/Mate (na ten moment zależności wykluczają obydwa środowiska obok siebie).
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

aha co do Unity można je znacznie przyśpieszyć - efekty, bo pd grami i 3D nadal będzie wolniejsze od KDE ... trzeba zmodyfikować konfiguracje Compzia ... to co dają na start to jakaś tragedia i krzywda dla Compiza.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Próbowałem, ale nie wiem czy to mnie zabrakło wiedzy, czy po prostu nie da się z tego więcej wycisnąć. Gdybyś zechciał zerknąć, to daję swoje nastawy dla 0.9.6:

Kod: Zaznacz cały

[switcher]
s0_auto_rotate = true

[animation]
s0_open_effects = animation:Fade;animation:None;animation:Fade;animation:None;
s0_open_durations = 500;80;80;50;
s0_open_matches = any;(type=Menu | PopupMenu | DropdownMenu | Combo | Dialog | ModalDialog | Normal);(type=Tooltip | Notification | Utility) & !(name=compiz) & !(title=notify-osd);;
s0_open_options = ;;;;
s0_close_durations = 500;80;50;
s0_close_matches = any;(type=Menu | PopupMenu | DropdownMenu | Combo | Dialog | ModalDialog | Normal);(type=Tooltip | Notification | Utility) & !(name=compiz) & !(title=notify-osd);
s0_minimize_effects = animation:Magic Lamp;
s0_minimize_durations = 800;
s0_minimize_matches = any;
s0_focus_effects = animation:Dodge;
s0_focus_durations = 350;
s0_focus_matches = any;

[core]
s0_active_plugins = core;bailer;detection;composite;opengl;compiztoolbox;decor;copytex;imgpng;vpswitch;mousepoll;regex;snap;thumbnail;resize;move;place;unitymtgrabhandles;gnomecompat;wall;session;animation;expo;workarounds;fade;kdecompat;ezoom;showdesktop;scale;unityshell;scaleaddon;
s0_detect_outputs = false
s0_outputs = 1152x864+0+0;
s0_show_desktop_edge = BottomLeft

[expo]
s0_expo_edge = TopRight
s0_zoom_time = 0.400000
s0_vp_distance = 0.150000
s0_multioutput_mode = 1
s0_vp_brightness = 80.199997
s0_vp_saturation = 90.000000
s0_selected_color = #fb5d00ff

[workarounds]
s0_legacy_fullscreen = true
s0_firefox_menu_fix = true
s0_notification_daemon_fix = true
s0_qt_fix = true
s0_aiglx_fragment_fix = false

[showdesktop]
s0_direction = 5
s0_window_opacity = 0.600000

[scale]
s0_spacing = 10
s0_overlay_icon = 1
s0_initiate_all_edge = BottomRight
s0_initiate_output_edge = TopLeft

[mblur]
s0_mode = 1
s0_strength = 0.100000
s0_on_transformed_screen = true

[opengl]
s0_texture_filter = 2
s0_texture_compression = true

[thumbnail]
s0_thumb_size = 270
s0_current_viewport = false
s0_mipmap = true
s0_title_enabled = false

[resize]
s0_border_color = #aafb009f
s0_fill_color = #b5fb0019

[scaleaddon]
s0_pull_button = <Super>Button1
s0_window_title = 2
s0_title_size = 14
s0_highlight_color = #ffffff3c
s0_exit_after_pull = true

[obs]
s0_opacity_matches = ;
s0_opacity_values = 0;

[blur]
s0_focus_blur_match = 
s0_alpha_blur_match = name=slingshot
s0_filter = 1
s0_gaussian_radius = 15
s0_mipmap_lod = 5.000000

[grid]
s0_outline_color = #a9fb009f
s0_fill_color = #abfb004f

[fadedesktop]
s0_window_match = any

[gnomecompat]
s0_main_menu_key = Disabled
s0_run_key = Disabled

[wall]
s0_preview_timeout = 0.300000
s0_preview_scale = 170
s0_edgeflip_move = true
s0_edgeflip_dnd = true

[composite]
s0_detect_refresh_rate = false
s0_refresh_rate = 200

W zasadzie to samo mam w 0.8.6, oczywiście z wyłączeniem elementów obecnych tylko w nowszej wersji.
sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: sokarsg-1 »

Skoro już wszyscy wylewamy co nam na sercu odnośnie środowisk graficznych to i ja się dorzucę. Otóż od jakiegoś czasu szukam sobie dystrybucji dla siebie (wcześniej zawsze ubuntu), a zmusiło mnie do tego wydanie ubuntu 11.10, które nie powinno być moim zdaniem nazywanie nawet alfą. Głównym problemem jak to już ktoś wspomniał jest Compiz 0.9.x.x zawarty w nim, mianowicie sam jest wolniejszy od 0.8.6 a w dodatku jest to wersja wciąż rozwijana i ma mnóstwo błędów (nie znikający pogląd okien z na paska , znikające dekoracje okna w scale, brak wsparcia dla innych dekoratorów okien, co im emerald przeszkadzał itd.). Sam compiz w wersji z ubu 11.10 ma tych błędów właśnie więcej niż w 11.04 właściwie czego by się nie dotknął w ccsm wykraczające poza standardową konfiguracje wywala błędami. Budowania nowszych wersji z gita i patrzenie czy coś naprawiają też mi się nie chce zwłaszcza na atomie. Co do KDE to nie powiem po odpowiednim skonfigurowaniu środowisko to jest ładne a przede wszystkim ma zabawki które bardzo ułatwiają pracę z komputerem. No ale niestety brakuje trochę kde dopracowani niektórych elementów (np. powiadomienia pojawiają się w różnych miejscach na ekranie raz centymetr w tą raz w tą czy też nie znikające aplikacje z paska) tyle że to rzeczy, które będą naprawiane z następnymi wydaniami. Niestety jednak co by nie mówić dla mnie KDE jest zbyt ociężałe jak na atoma (netbooka) za długo się włącza, kwin działa za wolno (wiem wiem mają to poprawić w wersji 4.8).
Testowałem też Linux Mint Debian Edition i nie powie działa to bardzo zacnie (jeśli chodzi o szybkość) wiadomo gnome 2.x + compiz 0.8.4 robi swoje. Niestety ta dystrybucja jest oparta o repa Debiana Testing i zdażają się zgrzyty mniejsze lub większe z zależnościami. Na dodatek natrafiłem w nim na dziwny problem z odpalaniem mplayera po ssh. Nawet z kompilowałem sobie Mplayera ale okazało się, że to jednak błąd w obecnej wersji biblioteki xlib ( system jakimś cudem po ssh nie widził zmennej DISPLAY=:0.0 gdy się ją recznie exportowało). Także Debian Testing czy też Mint na nim oparty nie dla mnie.
Także stanęło na tym że sobie zainstalowałem uwaga Ubuntu 10.04 LTS i jestem mega zadowolony z prędkości i stabilności środowiska, no ale wiadomo jest to rozwiązanie na krótką metę dlatego kibicuje KDE, zobacze co wyjdzie z KDE4.8 i może wtedy się przerzucę.

A teraz odnośnie meritum kernel 17.0 na Ubu 11.10 a właściwie xubu 11.10 bo na nim pracowałem przez ostatni tydzień dwa razy zawieśił mi się w czasie bardzo dużego obciążenia operacjami dyskowymi , no może nie zawiesił ale bardziej zapchał to znaczy myszka skakała po 5 -10 cm raz na 5 s, wiadomo o co chodzi. Stało się to w obydwu przypadkach jak się coś w tle kopiowało między partycjami (wiele małych plików) a ja sobie w między czasie kożystałem z przeglądarki internetowej (raczej duże strony).
A i jeszcze pytanie nie ma raczej szans aby ten kernel odpalić na ubu 10.04 , a i kernel 16.04 też mi nie działa tak jak trza na 10.04 tzn. nie widzi mi system wi-fi mimo że się wszystko zainstalowało bez błedów i lsmod twierdzi że moduły rtl coś ta są załadowanie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Próbowałem, ale nie wiem czy to mnie zabrakło wiedzy, czy po prostu nie da się z tego więcej wycisnąć. Gdybyś zechciał zerknąć, to daję swoje nastawy dla 0.9.6:

Kod: Zaznacz cały

[switcher]
s0_auto_rotate = true
...
W zasadzie to samo mam w 0.8.6, oczywiście z wyłączeniem elementów obecnych tylko w nowszej wersji.
Zobacz to są moim zdaniem najlepsze ustawienia dla Intela i Nvidii - tu dla GNOME 2.x.x, ale da się dostosować do Unity. Niedługo udstępnie te i dla ATi w odrębnym wątku:

Compiz dla GMA Intela

Compiz dla Nvidii

Pozdrawiam

-- 25 lis 2011 12:21 --
sokarsg-1 pisze:...
A teraz odnośnie meritum kernel 17.0 na Ubu 11.10 a właściwie xubu 11.10 bo na nim pracowałem przez ostatni tydzień dwa razy zawieśił mi się w czasie bardzo dużego obciążenia operacjami dyskowymi , no może nie zawiesił ale bardziej zapchał to znaczy myszka skakała po 5 -10 cm raz na 5 s, wiadomo o co chodzi. Stało się to w obydwu przypadkach jak się coś w tle kopiowało między partycjami (wiele małych plików) a ja sobie w między czasie kożystałem z przeglądarki internetowej (raczej duże strony).
A i jeszcze pytanie nie ma raczej szans aby ten kernel odpalić na ubu 10.04 , a i kernel 16.04 też mi nie działa tak jak trza na 10.04 tzn. nie widzi mi system wi-fi mimo że się wszystko zainstalowało bez błedów i lsmod twierdzi że moduły rtl coś ta są załadowanie.
hmm a jaka przeglądarka ? ... 17.1 powinien lepiej także u Ciebie działać nie będę tak obciążał bufora dla systemu ;).

Pozdrawiam

-- 25 lis 2011 12:24 --

aha jeszcze kwestia KDE na atomie ... moim zdaniem Kubuntu 11.10 na Lenovo s10 działa sporo szybciej niż Ubuntu 11.10 z Unity, czy tez Gnome 3 i wcale nie wolniej niż pod 10.04 ze zoptymalizowanym Compizem. Jedynym clue w przypadku wydajności KDE na słabszych maszynach jest ilość pamieci ram ... bez 2 GB bym raczej uważał.

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Przeglądarka to chromium to z oficjalnego repozytorium 11.10.
Co do KDE to pewnie brak mi wiedzy na temat tego co powyłączać (usługi itp.) aby je przyspieszyć. A wszystko testuje na 1201n. Low-fat settings powodowało u mnie błędy nopuka (chyba tak się ta aplikacja nazywała) po prostu ni stąd ni zowąd dostawałem dziesiątki komunikatów o jakiś tam błędach (nie napiszę dokładnie bo nie pamiętam).
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Odnośnie Twoje wcześniejszego posta, spróbuj Ubu 11.04 + Compiz 0.8.6 z PPA (masz tam także Emeralda). Nie dośc, że wydajnośc mocno podskoczy, to jeszcze będziesz mógł korzystać z najnowszego kernela (niestety, ale różnica między 3.x.x i 10.04 jest już zbyt duża).

Nie jesteś także pierwszym, który zgłasza problemy z kubuntu-low-fat-settings, więc jeśli wyłączenie Nepomuka nic nie da, to chyba zostaje to co opisałem wyżej, tym bardziej wobec stopnia niedopracowania 11.10 (możliwe, że trzeba będzie zaczekać na 12.04).
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

sokarsg-1 pisze:Przeglądarka to chromium to z oficjalnego repozytorium 11.10.
Co do KDE to pewnie brak mi wiedzy na temat tego co powyłączać (usługi itp.) aby je przyspieszyć. A wszystko testuje na 1201n. Low-fat settings powodowało u mnie błędy nopuka (chyba tak się ta aplikacja nazywała) po prostu ni stąd ni zowąd dostawałem dziesiątki komunikatów o jakiś tam błędach (nie napiszę dokładnie bo nie pamiętam).
"waliło błędami" bo nie wyłączyłeś Pan serwera akonadi. Na 1201n wolno Ci działa ?!?! dziwne.

No waśnie to już koleje zgłoszenie, które mówi o takiej przypadłości w związku z korzystaniem z Chromium ... hmm dziwne. Ja nawet jak mam 99 % obciążenie każdego rdzenia i system rozpakowuje źródła kernela = cały czas męczy dysk, nie ma takiego efektu - system cały czas idealnie responsywny - testuje głównie na X370 pod AMD APU E-350. Przecież to nie taki "potwór" znowu. Minimalne mocniejszy od najmniejszych atomów - maksymalnie ok. 2 x od Atoma 330.

Pozdrawiam

-- 25 lis 2011 13:34 --

hmm zobaczymy pod 17.1. ten kernel jest odczuwalnie bardziej responsywny od 17.0.

Pozdrawiam

-- 25 lis 2011 14:17 --

Dodałem link do pakietu libtinfo5, konicznego do instalacji kerneli pod Ubuntu 11.04.

Pozdrawiam

sokarsg-1
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

"Na 1201n wolno Ci działa ?!?! dziwne."
No może nie wolno poprostu wolniej niż gnome 2.x + Compiz 0.8.6 . Wolniejszy za to i to znacznie jest czas uruchomienia systemu jeśli mam KDE na pokładzie. I poza tym Kwin aby rozwiną skrzydła wymaga wyłączeni Vsync a to skutkuje rwaniem okien.

"No waśnie to już koleje zgłoszenie, które mówi o takiej przypadłości w związku z korzystaniem z Chromium ... hmm dziwne. Ja nawet jak mam 99 % obciążenie każdego rdzenia i system rozpakowuje źródła kernela = cały czas męczy dysk, nie ma takiego efektu - system cały czas idealnie responsywny - testuje głównie na X370 pod AMD APU E-350. Przecież to nie taki "potwór" znowu. Minimalne mocniejszy od najmniejszych atomów - maksymalnie ok. 2 x od Atoma 330."
A może problemem jest tu to że mam partycje NTFS i to przy kopiowaniu właśnie z niej miałem te dwie śmieszne akcje że operacje dyskowe zapchały (zawiesiły mi system) no a o ile pamiętam to za ntfs odpowiada ntfs-3g który nie jest w kernelu? Sprawdzę to teraz na 2.6.32-35-generic na 10.04. A i takie pytanie który z Twoich kerneli testowałeś na 10.04 na 1201n i na pewno działa (któryś z ostatnich)? Bo już wstępnie widzę że generic przy obciążeniu wszystkich czterech rdzeni bardzo traci na responsywności.
witko
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: witko »

witam,
na 10.04 działa na pewno v 16.4 - przetestowane, nie zanotowałem żadnych problemów.
pozdr, wk
Awatar użytkownika
Sepirio
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Sepirio »

e X t 7 3 pisze: aha jeszcze kwestia KDE na atomie ... moim zdaniem Kubuntu 11.10 na Lenovo s10 działa sporo szybciej niż Ubuntu 11.10 z Unity, czy tez Gnome 3 i wcale nie wolniej niż pod 10.04 ze zoptymalizowanym Compizem. Jedynym clue w przypadku wydajności KDE na słabszych maszynach jest ilość pamieci ram ... bez 2 GB bym raczej uważał.

Pozdrawiam
z moich obserwacji, jako laika wynika, że KDE działa lepiej niż Unity czy Gnome3, jednak do XFCE się nie umywa.
a może po prostu nie potrafiłem odpowiednio tego KDE skonfigurować :P
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”