gitarzystaa pisze:Kubuntu zainstalowane i skonfigurowane!

Działa niezwykle płynnie, okienka nie tną, a poza tym nawet na otwartych sterownikach przed instalacją catalystów wszystko chodziło dosyć sprawnie. Dzięki za wsparcie! Aktualnie testuje beta kernel v17.4.
Pozdrawiam
-- 1 sty 2012, o 19:19 --
Widzę kolejny problem, przed instalacją twojego skryptu do AMD Catalyst, grafika po wpisaniu w terminal glxgears utrzymuje wyniki na poziomie ~660 fpsów, na pełnym ekranie 450~500. Po instalacji twojego skryptu 60fpsów "i tak i tak". Przed instalacją mogę oglądać filmy na YT 720p i 480p na pełnym ekranie, po instalacji tylko 480p i to z przycinkami. Tak to się zachowuje na zasilaczu i na baterii wszystkie inne skrypty także zainstalowane.
Pozdrawiam
zatem tak, jaki wynik daje:
fglrxinfo,
modinfo fglrx oraz (po wykonaniu
sudo apt-get install mesa-utils)
glxinfo, a także wynik
fgl_glxgeras - tu powinieneś mieć od 225 do ok 300 FPS. Opisana przez Ciebie sytuacja to, albo błąd instalacji sterownik, albo włączony vblank.
Pozdrawiam
-- 03 sty 2012 22:37 --
almars pisze:Mam lapa compaq nw8440 i usilnie z uporem maniaka chcę miec linuxa obojętnie czy to będzie (Ubuntu 11.04, 11,10, Mint 11, 12) od kilkunastu dni próbuje wszystkie rozwiązania by uciszyć wentylator i żeby się tak nie gotował,
Co spostrzegłem na podanych niżej dystrybucjach
1. Instaluje goły 11.04, lap chodzi cicho i spokojnie przez ok 10 min potem went zaczyna szaleć i nie jest w stanie się uspokoić aż do wyłączenia z zasilania, zmieniam wpis w grub, instaluje karnel 17.4 i skrypty cpufreqd, apm 1.3 z tego forum i po restarcie systemu start linuxa i natychmiast went zaczyna kręcić jak wściekły, czyli się pogorszyło
2. Instaluje goły 11.10, went zaraz po starcie przypomina o sobie, instaluje nowy karnel 17.4 + skypty i oczywiście zmiana w grub i niestety nic nie daje.
Te same objawy mam chronologicznie przy wersjach Minta, zgłupiałem już i nie mam pomysłu, ale mam nadzieje że jest jakieś rozwiązanie i może ktoś pomoże. W wingrozie XP mam totalną ciszę i nie gotuje, ktoś powie to po co ci Linux ano po to że zawsze mnie intrygował i bardzo chciałem zagłębić wiedzę o nim.
hmm dziwne ostatnio zgłaszane problemy to "w kółko" core2duo. Opisana sytuacja wynika, albo z dużego obciążenia maszyny, albo z problemów z ACPI. Opisz dokładnie, co instalowałeś, jakie wpisy w Grub, co podaje PowerTOP (good/bad) oraz wynika sensors. Zobacz także, jakie obciążenie jest na każdym rdzeniu/wątku procesora.
Ostatnio miałem ciekawa sytuacje. Pewna osoba stwierdziła, że Ubuntu/Kubuntu nie nadaje się na Asusa 1201n, gdyż wentylator pracuje na maksymalnych obrotach, strasznie się grzeje i bateria trzyma ok 1.5-2 godzin. Jako, że jedna z moich maszyn to właśnie 1201n zabrałem ją ze sobą i pokazałem pracujące na tym Kubuntu 11.10 z moim kernelem, skryptami i innymi zmianami (przekonfigurowane KDE). Kolega ten nie mógł uwierzyć, że 1201n w pracy na baterii jest zimny (Jego był naprawdę wręcz gorący - tak z 50 st. C, mój ok 17-20 st. C - Obudowa pod procesorem), wentylator ledwie słyszalny, pracuje do 6 godzin (przy bardzo minimalnym obciążeniu - standardowo ok 4-4.5 h) i po wyłączeniu dysku (ok 30 sekund - bateria) jest praktycznie niesłyszalny. Po prostu zła konfiguracja [często niestety, taką jest standardowa od Canonical], błędy przy instalacji powodują (tu także moich skryptów, kerneli, sterowników), że system nie działa, jak powinien.
Pozdrawiam