Kernele testowe/stabilne wersja v18.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v18.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

Bez restartu system nie chce mi montować pendrive'ów. Udev-notify na przemian wyrzuca komunikaty o rozpoznaniu i usunięciu urządzenia (pomaga dopiero ubicie notify-ods). Dodatkowo, przy zamykaniu i uruchamianiu systemu wyskakuje duża ilość takich błędów/komunikatów:

Kod: Zaznacz cały

unable to enumerate USB device on port 5
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Post autor: elzear »

oj oj bardzo przepraszam :) i dziękuje za przeniesienie postów w odpowiednie miejsce :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

elzear pisze:oj oj bardzo przepraszam :) i dziękuje za przeniesienie postów w odpowiednie miejsce :)
Masz Pan racje, link poprawiony ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

dziękuje za przeniesienie postów w odpowiednie miejsce :)
bo ja to zgłosiłam zorientowawszy o które jajko chodzi
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Galvatron pisze:Bez restartu system nie chce mi montować pendrive'ów. Udev-notify na przemian wyrzuca komunikaty o rozpoznaniu i usunięciu urządzenia (pomaga dopiero ubicie notify-ods). Dodatkowo, przy zamykaniu i uruchamianiu systemu wyskakuje duża ilość takich błędów/komunikatów:

unable to enumerate USB device on port 5
hmm zastanawiam się, czy nie wynika to z wbicia przeze mnie na sztywno UHCI HCD [most Intel and VIA support]. Może zbuduje specjalnie do testów wersje v18.2, bez w/w i zobaczymy.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe/stabilne wersja 17.x - atom oraz K8

Post autor: Galvatron »

elzear pisze:Wersja kernela:

Kernel 3.2.9-ext73-f1-18.1-k8-64-ags-cfs
Wydajność możesz wyraźnie poprawić instalując KDE 4.8.1 z PPA (domyślnie jest tam 4.7.x).
Tak zrobiłem i działa znacznie szybciej i stabilniej, choć nadal są problemy np. czasami gdy wyłączę aplikację na pasku "menedżera zadań" pozostaje mi program (po 30-50 sec znika). Csami pojawiają się artefakty, co do płynności działania to też mam pewne zastrzeżenia :) Przy standardowych animacjach lubi sie przycinać.
Dodam, że zainstalowałem u siebie zamknięte sterowniki od AMD 12.2. Czy ktoś działa może na otwartych?
Wygląda na to że w tej chwili wąskim gardłem jest sam Kwin, któremu, mimo dużego skoku, nadal sporo brakuje do Compiza. W tej sytuacji, mimo pewnej problematyczności gałęzi 0.9.x, może warto by było zastąpić nim Kwin'a - powinno to dać dość odczuwalny, spory wzrost wydajności.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jeszcze, co do budowy przez dkms modułów i sterowników. W przypadku virtualbox, proszę wypróbować to ppa - ppa:debfx/virtualbox. Natomiast sterowniki graficzne: nvidia przez ustawiamy nvidia-updates, a Catalysty Ja jutro dam.

Jeszcze w kwestii kernela opartego o Linux 3.2.x, z zatem mojej linix v18.x. Opóźnienia w jego realizacji wynikały z wielu moich oba - które się właśnie ziszczają = nie działa ten, czy tamten element [stare źródła sterownika/modułu].Ten kernel posiada tak wiele zmian i tak przebudowaną strukturę, że nie ma się czemu dziwić, ze stare sterowniki nie mogą zbudować nowych modułów przez dkms. Zresztą powiem Wam Pani i Panowie, że obecnie optymalizacja nowych kerneli w porównaniu do kerneli z rodziny np. 2.6.3x. jest po prostu znacznie cięższym zadaniem. Poprzednio elementów decydujących o wydajności, responsywności i energooszczędności było może z 30-40, obecnie trzeba zwrócić uwagę na minimum 60-100 elementów konfiguracyjnych [konieczna wiedza o ich odpowiednich "relacjach"] - aby zapewnić włąsciwą wydajność, przy zachowaniu odpowiedniej responsywności i energooszczędności ;) ... a ten proces cały czas się pogłębia ;). Choć należy przyznać, ze te elementy dają coraz większe możliwości dla doświadczonych "tunerów". Szczególnie ciekawie jest pod 3.3.x, a jeszcze lepiej będzie pod 3.4.x ;).

Pozdrawiam

-- 10 mar 2012 17:03 --
Galvatron pisze:
elzear pisze:Wersja kernela:

Kernel 3.2.9-ext73-f1-18.1-k8-64-ags-cfs
Wydajność możesz wyraźnie poprawić instalując KDE 4.8.1 z PPA (domyślnie jest tam 4.7.x).
Tak zrobiłem i działa znacznie szybciej i stabilniej, choć nadal są problemy np. czasami gdy wyłączę aplikację na pasku "menedżera zadań" pozostaje mi program (po 30-50 sec znika). Csami pojawiają się artefakty, co do płynności działania to też mam pewne zastrzeżenia :) Przy standardowych animacjach lubi sie przycinać.
Dodam, że zainstalowałem u siebie zamknięte sterowniki od AMD 12.2. Czy ktoś działa może na otwartych?
Wygląda na to że w tej chwili wąskim gardłem jest sam Kwin, któremu, mimo dużego skoku, nadal sporo brakuje do Compiza. W tej sytuacji, mimo pewnej problematyczności gałęzi 0.9.x, może warto by było zastąpić nim Kwin'a - powinno to dać dość odczuwalny, spory wzrost wydajności.
Mi kwin działa idealnie płynnie nawet pod Lenovo s10 = Atom 1.6 GHz 1 rdzeń + GMA950 taktowana 166 MHZ ;). To samo pod MSi X370 - tu kernel Brazos 18.1 i 19.0 + catalysty 12.2. Jedyną maszyną na której jest z tym problem jest Asus 1201n pod ION`em 1 - tu Nvidia mocno "nie wyrabia" = nie ma szans do Intela i Radeona. Zresztą od jakiegoś roku Nvidia traci w moich oczach, a AMD znacznie zyskuje. Niedługo może napisze dlaczego.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Jak narazie chce chwilę jeszcze pozostać przy ustawieniach jakie są :) Gdy zaczną mnie irytować artefakty pojawiające sie na ekranie, to prawdopodobnie potestuje compiz'a :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

elzear pisze:Jak narazie chce chwilę jeszcze pozostać przy ustawieniach jakie są :) Gdy zaczną mnie irytować artefakty pojawiające sie na ekranie, to prawdopodobnie potestuje compiz'a :)
Witaj, o jakich "artafektach" mówisz ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

w momencie gdy otwieram np. kalendarz to przez chwile pojawiaja sie paski zamiast kalendarza... gdy wlaczam glowne menu jest podobnie.

W sumie wielu bugów nie ma, dlatego też nadal testuje KDE (przyznam, że za każdym razem gdy próbowałem tego środowiska graficznego, miałem jakieś problemy a to zaraz po zainstalowaniu brak całkowicie obrazu, a to jakies problemy z odświeżaniem i takie tam). Z biegiem czasu gdy zacząłem pojmować po trochu komendy linuksowe coraz miej tych błędów mam których nie byłbym w stanie naprawić :) W KDE muszę przyznać, że możliwości personalizacji są naprawdę świetne. Od niedawna bardzo ładnie zrobiony panel zarządzania energią jak również manager sieci.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

elzear pisze:w momencie gdy otwieram np. kalendarz to przez chwile pojawiaja sie paski zamiast kalendarza... gdy wlaczam glowne menu jest podobnie.
hmm Ja nie odnotowałem takiego na żadnej z moich maszyn [obecnie 6], ale widziałem coś takiego i ... może oznaczać przegrzewanie lub przegrzanie układu graficznego ... jaka masz temperaturę tego elementu ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

U mnie było coś takiego na Xorgu w wersji 1.10.x. Po zmianie na 1.11.x problem zniknął.

-- 10 mar 2012 22:48 --

U mnie było coś takiego na Xorgu w wersji 1.10.x. Po zmianie na 1.11.x problem zniknął.
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

e X t 7 3 pisze:
elzear pisze:w momencie gdy otwieram np. kalendarz to przez chwile pojawiaja sie paski zamiast kalendarza... gdy wlaczam glowne menu jest podobnie.
hmm Ja nie odnotowałem takiego na żadnej z moich maszyn [obecnie 6], ale widziałem coś takiego i ... może oznaczać przegrzewanie lub przegrzanie układu graficznego ... jaka masz temperaturę tego elementu ?

Pozdrawiam
Kurcze sprawdzam temperatury i za nic nie przekraczają na żadnych norm :) CPU 37-40 stopni, hdd (jako 2 dysk) 45 stopni wiec kurcze temperatury to raczej nie to :/
Grafika również nie jest raczej uszkodzona poniewaz mam na 2 partycji windowsa i gralem juz nawet w skyrim bez zadnych lagow, przyciec oraz artefaktow...
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Podaj wersję systemu, bo nie wiem czy masz aktualną podaną w swoim profilu oraz wersję Xorg'a i jakie środowisko masz?
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Oj podpis dość stary :)
lsb-release:

DISTRIB_ID=LinuxMint
DISTRIB_RELEASE=12
DISTRIB_CODENAME=lisa
DISTRIB_DESCRIPTION="Linux Mint 12 KDE"
Xorg -version

X.Org X Server 1.10.4
Release Date: 2011-08-19
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.24-29-server x86_64 Ubuntu
Current Operating System: Linux 6465b 3.2.6-ext73-f1-18.0-k8-64-ags-cfs #15 SMP Fri Feb 17 08:48:21 CET 2012 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.6-ext73-f1-18.0-k8-64-ags-cfs root=UUID=1257724a-8eab-4651-b61d-e36f201f2220 ro quiet splash vt.handoff=7
Build Date: 29 September 2011  02:45:13AM
xorg-server 2:1.10.4-1ubuntu4 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support) 
Current version of pixman: 0.22.2
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
Srodowisko KDE 4.8 :)
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

To wina Xorga w wersji 1.10.x. Miałem to samo co ty. Pomaga aktualizacja do wersji 1.11.x ;)
Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

ok w takim razie sprawdze :)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem rzeczywiście może to wynikać z jakiś błędów Xorg. Choć Ja nigdy tego nie odnotowałem.

Pozdrawiam

-- 11 mar 2012 13:08 --

Co do płynności działania. Tak działa Kubuntu 11.10 [KDE 4.7.4] na Lenovo s10 z moim kernelem v18.1-atom [może widać działa bez problemów Broadcom sta wifi = wczytał "pogodę" ;)]. Podkreślam tu mamy 1 rdzeniowego atoma 1.6 GHz [pierwsza generacja] + grafika Intela GMA950 ... specjalnie zostawiłem standardowe taktowanie na poziomie 166 MHz. Wybaczcie jakość, na "podorędziu" miałem jedynie starego HTC Hero:

Lenovo s10 + v18.1-atom, KDE 4.7.4

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
elzear
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Shevchenko1987 pisze:To wina Xorga w wersji 1.10.x. Miałem to samo co ty. Pomaga aktualizacja do wersji 1.11.x ;)

Powiedz mi z jakiego repo dociągnąć X server w wersji 1.11
dodałem sobie ppa:

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa 
zrobiłem aktualizację, dociągnąłem zależności etc. jednak nadal mam wersję 1.10.4

X.Org X Server 1.10.4
Release Date: 2011-08-19
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.24-29-server x86_64 Ubuntu
Current Operating System: Linux 6465b 3.2.6-ext73-f1-18.0-k8-64-ags-cfs #15 SMP Fri Feb 17 08:48:21 CET 2012 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.2.6-ext73-f1-18.0-k8-64-ags-cfs root=UUID=1257724a-8eab-4651-b61d-e36f201f2220 ro quiet splash vt.handoff=7
Build Date: 19 October 2011  05:21:26AM
xorg-server 2:1.10.4-1ubuntu4.2 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support) 
Current version of pixman: 0.25.2
        Before reporting problems, check http://wiki.x.org
        to make sure that you have the latest version.
e X t 7 3 pisze:Zatem rzeczywiście może to wynikać z jakiś błędów Xorg. Choć Ja nigdy tego nie odnotowałem.

Pozdrawiam

-- 11 mar 2012 13:08 --

Co do płynności działania. Tak działa Kubuntu 11.10 [KDE 4.7.4] na Lenovo s10 z moim kernelem v18.1-atom [może widać działa bez problemów Broadcom sta wifi = wczytał "pogodę" ;)]. Podkreślam tu mamy 1 rdzeniowego atoma 1.6 GHz [pierwsza generacja] + grafika Intela GMA950 ... specjalnie zostawiłem standardowe taktowanie na poziomie 166 MHz. Wybaczcie jakość, na "podorędziu" miałem jedynie starego HTC Hero:

Lenovo s10 + v18.1-atom, KDE 4.7.4

Pozdrawiam
No fajnie :) Ja jeśli chodzi o środowisko graficzne jestem może troszkę nazbyt pedantyczny, czyli jeśli widzę małe krzaki podczas otwierania okien (nawet trwające 1 sec) to mnie krew zalewa :) Ogólnie po update działa system bardziej responsywnie (albo jest to efekt placebo :)) choć nadal mam te małe krzaki od czasu do czasu :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

ja mam unity testowe 5.0 i jest lepsze od poprzednika ale problemów z xorg nie mam na ubuntu 11.10
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”