powrót do Windowsa?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Odp: powrót do Windowsa?
Najlepiej jest jak samemu dojdzie się do sedna sprawy i uda się rozwiązać problem, wtedy jest większa satysfakcja.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: inny OS
Hej!
Ja ostatnio się po prostu nudzę używając linuxa. Jeszcze rok temu używając Ubuntu co krok napotykałem problemy w rodzaju instalacja, karta graficzna, internet z neostrady, karta ralink wifi itd. Wersja Ubuntu 7.10 zeźliła mnie ostatecznie ze względu na konieczność dziwnych operacji z moją kartą wifi ralink 2460. Spróbowałem PCLINUXOS w wersji KDE, a teraz Gnome. No i nudzę się. Wszystko po prostu instaluje się tak jak trzeba. Mój Ralink od dotknięcia działa. Przyjaciołom, którym to instaluję nawet na neostradzie też działa out of put. Po prostu nuda. Dlatego przerywam ten błogostan i zaś wybróbuję ubuntu 8.04, którego płytki właśnie nadeszły pocztą. Mam nadzieję, że nudzić się nie będę:)
Ja ostatnio się po prostu nudzę używając linuxa. Jeszcze rok temu używając Ubuntu co krok napotykałem problemy w rodzaju instalacja, karta graficzna, internet z neostrady, karta ralink wifi itd. Wersja Ubuntu 7.10 zeźliła mnie ostatecznie ze względu na konieczność dziwnych operacji z moją kartą wifi ralink 2460. Spróbowałem PCLINUXOS w wersji KDE, a teraz Gnome. No i nudzę się. Wszystko po prostu instaluje się tak jak trzeba. Mój Ralink od dotknięcia działa. Przyjaciołom, którym to instaluję nawet na neostradzie też działa out of put. Po prostu nuda. Dlatego przerywam ten błogostan i zaś wybróbuję ubuntu 8.04, którego płytki właśnie nadeszły pocztą. Mam nadzieję, że nudzić się nie będę:)
Jaśniej już jest. Teraz czekam października!
- figa
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Architektura: x86
Kod: Zaznacz cały
Mam nadzieję, że nudzić się nie będę

Temat rozwiązany - dodaj do tematu [solved] za pomocą zaawansowanej edycji pierwszego wpisu wątku.
- damianskulski
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
gorzej jeśli problem trzeba rozwiązać wpisując sudo lub su w konsoliMieszko1 pisze:Najlepiej jest jak samemu dojdzie się do sedna sprawy i uda się rozwiązać problem, wtedy jest większa satysfakcja.

A w Windows istnieje przycisk Start, który zamiast zaczynać, kończy naszą przygodę z systemem.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Mieszko1damianskulski pisze:gorzej jeśli problem trzeba rozwiązać wpisując sudo lub su w konsoli
To nie jest problem, trzeba tylko wiedzieć co dalej wpisać po sudo lub su, natomiast w windows jak coś jest nie tak to można przywrócić system w konsoli przywracania lub dokonać naprawy i system działa dalej natomiast w linux dla takich żółtodziobów np;jak ja jeżeli coś się z knoci niema innego ratunku jak tylko od nowa instalka systemu.
Dlatego łatwiej jest moim zdaniem pracować w windows, jest łatwiejsza możliwość dodawania programów takich, które mi odpowiadają i jak na razie producenci więcej dbają o wndows niż linux chociaż widzę przyszłość w linux bo to jest dobry system tylko jeszcze musi być dopracowany bardziej dla początkujących starszych osób, którym jest ciężej przejść z windows na linux.
Pozdrawiam
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Mieszko ja chyba instalke od nowa robiłem piętnaście razy
kwestia chęci ,samozaparcia ,cierpliwości no i trzeba trooochę czasu żeby to wszystko ogarnąć .Jak już wszystko dobrze zainstalujesz to pozostaje tylko nuda... bo system raz porządnie zainstalowany działa znakomicie.Po za tym nikt nikogo nie zmusza do używanie linuxa czy innego systemu (poniekąd do windowsa jesteśmy zmuszani) wolny wybór . Ja używam windows i ubuntu najednym dysku i pewnie zostane przy tej opcji ,wkońcu M$ jest wszechobecny i trzeba wiedzieć jak sie nim posługiwać (chociażby w pracy)
pozdrawiam.

pozdrawiam.
pozdrawiam
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 9.04
Ta konsola odzyskiwania w Windows to tak zupełnym przypadkiem nie jest tekstowa? Inna sprawa, że ma odrobinę prostsze polecenia - żeby przywrócić GRUB-a muszę korzystać z poradnika, a w Windows bootmanager przywraca się przez samo fixmbr.
PS. Słowo "Linux" się odmienia, przy czym przy odmianie 'x' staje się 'ks'.
PS. Słowo "Linux" się odmienia, przy czym przy odmianie 'x' staje się 'ks'.
- lukitd
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Jednak po głębszym i dokładniejszym poznaniu Linuxa powiem, że nie jest to system dla domu, dla przeciętnego użytkownika.
Nie wszystko od razu działa jak należy, trzeba siedzieć, szukać poradników po angielsku często w sieci. Żeby skonfigurować bo instalacji też trzeba posiedzieć.
Najnowsza wersja 8.04 ma sporo poważnych błędów. Nowy standard dźwięku pulse w niej zastosowany powoduje wiele błędów. Filmy nie wszystkie mi się otwieraja poprawie w smplayer mimo instalacji w32codecs i jeszcze innych koderów/dekoderów.
Ostatnio chciałem otworzyć archiwum RAR, oczywiście nie dało rady. Trzeba siedzieć, główkować.
Czy Wy wiecie ile ja musiałem siedzieć nad Kadu, żeny je upodobnić go Gadu Gadu? Tzn.żeby były w Kadu emoty z gg i dźwięki. Niby wszystko zrobiłem jak trzeba a to nie działają dźwięki, emoty tak samo. A wszystko było dobrze. Aż mnie szlak trafiał!
Ostatecznie do Linuxa w domu zniechęcił mnie brejdak. Porobił trochę u mnie na Linuxie. Po 1 nie spodobał mu sie wizualnie. Chciał coś ściągnąć z sieci, nie wiedział gdzie zapisać. Potem chciał to co ściągnął zapisać na dyskietke i nie wiedział gdzie i jak otworzyć dyskietkę. I w końcu wstał od kompa i powiedział a idź Pan w cho........ z takim systemem, nei chcę tego widzieć. I poszedł...
Na koniec chciałbym prosić abyście sobie zadali pytanie do czego jest i w jakim celu postał system UNIX?
Powstał on z myślą o pracy sieciowej, serwerach a napewno nie powstał do gier, multimediów.
I dlatego pomimo usilnych starań nigdy nie dorówna on systemom z Redmond pod tym względem.
Bo komputer domowy przeciętnego użytkownika służy do wszystkiego, gier, multimediów, rozrywki.
W szkołach uczą systemów Windows i niestety przeciętny użytkownik nie ma czasu się uczyć Linuxa a ja pomimo tego, że sam znam UNIXA, nie mam czasu ani siły nikomu kto zasiądzie do mojego PC tłumaczyć jak przekonwertować dokument OpenOffice na format DOC, jaka jest struktura katalogów, co to jest folder domowy, jak uruchamiać gry Windowsowe, itp.
Ważnym też powodem, dla którego nie zrezygnuję z Windows jest to, że często naprawiam komputery ludziom. I jeszcze się u nikogo nie spotkałem się z Linuxem...
Nie wszystko od razu działa jak należy, trzeba siedzieć, szukać poradników po angielsku często w sieci. Żeby skonfigurować bo instalacji też trzeba posiedzieć.
Najnowsza wersja 8.04 ma sporo poważnych błędów. Nowy standard dźwięku pulse w niej zastosowany powoduje wiele błędów. Filmy nie wszystkie mi się otwieraja poprawie w smplayer mimo instalacji w32codecs i jeszcze innych koderów/dekoderów.
Ostatnio chciałem otworzyć archiwum RAR, oczywiście nie dało rady. Trzeba siedzieć, główkować.
Czy Wy wiecie ile ja musiałem siedzieć nad Kadu, żeny je upodobnić go Gadu Gadu? Tzn.żeby były w Kadu emoty z gg i dźwięki. Niby wszystko zrobiłem jak trzeba a to nie działają dźwięki, emoty tak samo. A wszystko było dobrze. Aż mnie szlak trafiał!
Ostatecznie do Linuxa w domu zniechęcił mnie brejdak. Porobił trochę u mnie na Linuxie. Po 1 nie spodobał mu sie wizualnie. Chciał coś ściągnąć z sieci, nie wiedział gdzie zapisać. Potem chciał to co ściągnął zapisać na dyskietke i nie wiedział gdzie i jak otworzyć dyskietkę. I w końcu wstał od kompa i powiedział a idź Pan w cho........ z takim systemem, nei chcę tego widzieć. I poszedł...
Na koniec chciałbym prosić abyście sobie zadali pytanie do czego jest i w jakim celu postał system UNIX?
Powstał on z myślą o pracy sieciowej, serwerach a napewno nie powstał do gier, multimediów.
I dlatego pomimo usilnych starań nigdy nie dorówna on systemom z Redmond pod tym względem.
Bo komputer domowy przeciętnego użytkownika służy do wszystkiego, gier, multimediów, rozrywki.
W szkołach uczą systemów Windows i niestety przeciętny użytkownik nie ma czasu się uczyć Linuxa a ja pomimo tego, że sam znam UNIXA, nie mam czasu ani siły nikomu kto zasiądzie do mojego PC tłumaczyć jak przekonwertować dokument OpenOffice na format DOC, jaka jest struktura katalogów, co to jest folder domowy, jak uruchamiać gry Windowsowe, itp.
Ważnym też powodem, dla którego nie zrezygnuję z Windows jest to, że często naprawiam komputery ludziom. I jeszcze się u nikogo nie spotkałem się z Linuxem...
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 13:23 przez lukitd, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.wopr.kazimierz-dolny.pl/ - WOPR Kazimierz Dolny drużyna nr 2
- Rocky_Balboa
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
To jest kwestia przyzwyczajenia, wygląd jest sprawą drugorzędną.Czy Wy wiecie ile ja musiałem siedzieć nad Kadu, żeny je upodobnić go Gadu Gadu?
Przecież to twój system a nie twojego 'brejdaka', a poza tym wygląd można zmienić.Ostatecznie do Linuxa w domu zniechęcił mnie brejdak. Porobił trochę u mnie na Linuxie. Po 1 nie spodobał mu sie wizualnie(...).
Ale ubuntu to linux i został stworzony z myślą o przeciętnym użytkowniku...Na koniec chciałbym prosić abyście sobie zadali pytanie do czego jest i w jakim celu postał system UNIX
"But it ain't about how hard you hit, it is about how hard you can get hit and keep moving forward"
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.
Ucz się angielskiego i pomagaj głodnym! |Na progu nieznanego.
Juz nie przesadzajmy ze o przeciętnym w takim razie co dla ludzi nie przeciętnychpc_master pisze:Wystarczyło zainstalować unrar, aby w windows otworzyć archiwum rar także trzeba zainstalować zewnętrzny program (np. winRAR)Kod: Zaznacz cały
To jest kwestia przyzwyczajenia, wygląd jest sprawą drugorzędną.
Przecież to twój system a nie twojego 'brejdaka', a poza tym wygląd można zmienić.
Ale ubuntu to linux i został stworzony z myślą o przeciętnym użytkowniku...
I dlaczego Kadu upodabniać do gg?????????
EDIT:
lukitd;Jednak po głębszym i dokładniejszym poznaniu Linuxa powiem, że nie jest to system dla domu, dla przeciętnego użytkownika.
Masz się za przeciętnego użytkownika?
A to wszystko trzeba mieć od razy tak na tacy wyłozone??
No tego to nie skomentuje
To co mnie zawsze wkurzało w gg to własnie dzwięki a po co używać oryginalnych?
NO jeszcze wstyd przed nie doświadczonymi kolegami fakt załamać się idzie
Unix powstał tak jak piszez ale zapominasz ze ubuntu to system z gałezi linuxa a linux to nie to samo co unix
No przeciętni ludzie tak
Uczą zarówno windowsa jak i linuxa a poza tym człowiek nie jest skazany na monotonność można coś zrobić samemu. Po co konwertować skoro można zapisać w formacie doc?
struktura hmmmmmm w gruncie rzeczy polaga na tym samym. Tylko inaczej się nazywa pisząc złośliwe
NO nie spotkałeś bo jak wyżej pisałes o samych przeciętnych
Tak kończąc temat Lukitd jesteś osobą która chyba jesteś lekko sfrustrowany na Linuxa, jakieś nie powodzenie czy co?
EDIT:
luki85pwy pisze:Ehh... Ja Wam powiem Panowie że w całości się zgadzam z postem 1. Jeszcze jak ktoś ma czas i zdrowie ślęczeć przed kompem dniami i nocami to może sobie pozwolić na Linuxa. Ja niestety nie mam. A nie oszukujmy się tyle trzeba czasu spędzić, żeby coś zrobić.
Dniami i nocami hmmmmm oj zraził się kolega i tyle? Mam takie pytanie próbowałeś jakieś innej dystrybucji?
I czy ktoś mi może wyjaśnić dlaczego tak się dzieje? W Windows jest to nie do pomyślenia. Działa bo musi działać. Windows jest niezawodny. Natomiast Linux nie raz już mnie zawiódł.
Windwos nie zawodny hmmmm tu wraca temat stary jak świat
Nie chcę być programistą bo nie mam na to zdrowia ani nerwów. Chcę być normalnym użytkownikiem komputera. W końcu siedzenie w wolnych przed kompem powinno być rozrywką, przyjemnością a nie zepsuciem sobie nerwów.
Chcesz być normalnym? to zacznij i po prostu daj za wygraną
Unix/Linux według mnie idealnie nadaje się na serwery. Bo i do tego został stworzony. A na pewno nie został stworzony jako system uniwersalny do domu. Czy on został stworzony z myślą o graniu w gierki 3D albo oglądanie filmów? A nie oszukujmy się, komputery domowe służą do wszystkiego. Bardziej do rozrywki niż pracy. Także muszą mieć odpowiedni do tego celu system operacyjny. Ten system już dawno istnieje i jest to Windows.
Tutaj calkowicie się z toba nie zgodzę ja uzywam w pracy linuxa w domu linuxa z zadnymi problemami dotyczacymi multimediów nie spotkałem się ani jednego razu wszystko było wręcz za proste - kodeki, sterowniki, [/B]
Czego ja oczekuję od domowego systemu operacyjnego? Przede wszystkim prostoty, przyjaznej, łatwej obsługi, żadnych Errors, wszystko a działać jak należy.A i wiem, że nie ma nic za darmo. Ale obecnie Windows XP kosztuje 259zł. Resztę aplikacji można mieć darmowych legalnych. Natomiast gry są teraz bardzo tanie. A darmowe gry w Linuxie. proszę bardzo: OpenArena, OpenRacer, Niezła grafika nie?
Skoro oczekujesz takich atutów to skąd ubuntu 259 zł po co wydawac jak można mieć to samo za darmo? Gry windowsowe tez można uruchomić na ubu.... Wieć ponownie nie widzę problemu
No i co mi na to powiecie? Dlaczego mam używać Linuxa, skoro są takie komplikacje z nim? Czy mam sobie w życiu utrudniać czy ułatwiać?
Proszę o szczere wypowiedzi.
Komplikacje są zawsze przy każdych systemach od a do z rzecz w tym żeby sobie poradzić z problemami a nie dawać za wygraną tak jak ty przepraszam bardzo
Sam długo nie mogłem się zdecydować czy używać miłego, prostego w obsłudze, przyjaznego dla urztkownika systemu Windows, czy męczyć się tymi komendami, skryptami, kompilacjami i podobnymi na Linuxie ale za to mieć STABILNOŚĆ i BEZPIECZEŃSTWO. Długo sobie nie mogłem na to pytanie odpowiedzieć.
Wiecie co mi pomogło? Otórz... Mój nauczyciel sam zachwala Unixa, Linuxa, że co to nie jest, jakie to nie jest. A sam na swoim kompie prywatnym ma Windowsa. A Linuxa uruchamia sobie z maszyny virtualnej. To jak to takie dobre a Windows taki zły to dlaczego używasz Windowsa a nie samego Linuxa do wszystkiego. Powiedział, że nie ma sensu uruchamiać gier czy innych medialnych programów pod Linuxem, bo do tego lepszy jest Windows.
Drugi argument. Na forum Debiana, sam Moderator mi napisał w swoim poście że sam używa XP, bo jednak sądzi, że Linux lepszy na serwer a Windows lepszy na desktop.
I właśnie o to mi cały czas chodzi.
To wszystko niech będzię subiektywną oceną każdego użytkownika i tyle każdy lubi i ceni coś innego
Czy naprawdę te 259zł za system, w zamian za prostotę obsługi, przyjazne sprawdzone, bez błędów środowisko. czy to jest dużo?
tak dużo i skąd ten mit o bez błędnym środowisku???
Poza tym Linuxa nie uczą w nie specjalistyczno informatycznych szkołach. Wszędzie Windows i MS Office. I mało kto go czai. I wogóle dużo już komputerów naprawiałem znajomym, itp. I jeszcze nie widziałem żadnego Linuxa u kogoś na desktopie. I producenci często rezygnują ze sterowników pod Linuxa a pod Winde zawsze są. Trzeba sobie zadać pytanie dlaczego tak jest?
Dlatego tak jest bo istnieje na świecie wiele ludzi z poglądami podobnymi do Twoich po co zrobić coś nowego jak już jest dobre i sprawdzone win
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
A ja ostatnio komuś zainstalowałem Windowsa. I sterowniki do karty sieciowej miałem przezornie na dysku, w .rar. Tylko, nikt nie powiedział, że windows nie pozna karty sieciowej i nie będzie potrafił otworzyć archiwum rar bez instalowania dodatkowego oprogramowania (którego nie było skąd wziąć, bo internet nie działał, poza tym i tak nie wiedziałem co w windowsach otwiera rar'y).
I ludzie do czegoś takiego 'wracają'? Gratuluję. Wszystkiego.
I ludzie do czegoś takiego 'wracają'? Gratuluję. Wszystkiego.
Root walks behind you.
404 sposoby na Linuksa: http://404.g-net.pl
co do rarów - szczyt szczytów instalka rara spakowana rarem - samorozpakowujące ale fakt zię liczy 
EDIT:
Co do wracania do windowsa tak na powrót to teraz to już całkiem odpada z linuxe trzeba być twardym nie miętkim Jak się wytrzyma 1 ciężki okres to potem jest kosmicznie łatwo lekko i przyjemnie no prawie zawsze

EDIT:
Co do wracania do windowsa tak na powrót to teraz to już całkiem odpada z linuxe trzeba być twardym nie miętkim Jak się wytrzyma 1 ciężki okres to potem jest kosmicznie łatwo lekko i przyjemnie no prawie zawsze

- lukitd
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Dlatego tak jest bo istnieje na świecie wiele ludzi z poglądami podobnymi do Twoich po co zrobić coś nowego jak już jest dobre i sprawdzone win
Bo jakby nie patrzeć to długotrwałe siedzenie przed kompem szkodzi. A jak wszyscy wiemy aby zrobić Linuxa na bóstwo to trzeba posiedzieć. A ja i tak za dużo czasu spędzam przed kompem i muszę to ograniczyć.
To jak dla Ciebie dużo to napisz sobie swój system od zera i zobaczymy czy nie będziesz chciał za swoją ciężką pracę zapłaty...tak dużo(kosztuje Windows XP) i skąd ten mit o bez błędnym środowisku???
Po co radzić sobie z problemami jak można ich poprostu nie mieć? Może i można jakoś sobie z nimi poradzić ale to wszystko wymaga czasu a ja nie mogę ciągle tylko przed kompem(linuxem) ślęczeć i nic innego nie robić. Większość linuxiarzy to fanatycy siedzący nocami przed kompem.Komplikacje są zawsze przy każdych systemach od a do z rzecz w tym żeby sobie poradzić z problemami a nie dawać za wygraną tak jak ty przepraszam bardzo
Nie obchodzą mnie tam jakieś luki w zabezpieczeniach, bo w domu to mi i tak nikt się nie włamie a poza tym mam dobry pakiet zabezpieczający. Tylko chodzi mi o prostotę obsługi, żeby sobie nerwów nie psuć, tylko żeby wszystko działało od razu jak należy.Windwos nie zawodny hmmmm tu wraca temat stary jak świat
No nieprzeciętnego jednego znam ale to heh obcykany z Unixa lepiej od nas wszystkich ale tylko w trybie tekstowym. A kde i gnome jest mu niepotrzebne...NO nie spotkałeś bo jak wyżej pisałes o samych przeciętnych
Bo jak ja dajmy na to pójdę do pracy w sieci to mnie się nie będą pytać czy znam GNOME czy KDE, bo to jest intuicyjne, klikanie takie. Tylko mnie się będą pyta czy znam komendy SHELLa, BASHa, czy umiem skrypty pisać, czy umiem stawiać i konfigurować serwery APACHE, DNS, SAMBA, konfiguracja FIREWALL.
Samo siedzenie na KDE czy GNOME to nic nie daje, szkoda czasu. Kolorowe okienka to mam i pod Windowsem i to jeszcze lepsze bo mi gry i multimedia chodzą bez problemów.
Ostatnio na forum Debiana pisałem z jednym moderatorem. Bo pisało w jego postach że ma Windowsa XP. To ja się go pytam czemu nie używa Debiana jak tak go umie i taki dobry? A on, że jednak do domu na desktop lepszy jest Windows. A Unix/Linux to na serwery. I to doświadczony gość i wszystko umie i tak mi powiedział.
Tak samo nauczyciel, ekspert od UNIXA powiedział mi. Że po co ma uruchamiać jakąś grę, film, gadu gadu na Unixie jak może to lepiej zrobić pod Windowsem. To jest bezcelowe bo ten system nie słuzy do gier ani multimediów.
Na początku jak się zafascynowałem Linuxem to siedziałem przez tydzień całymi dniami i połowę nocy aby to wszystko dojść i zrobić jak trzeba. Nadal wiele kwestii pozostaje nierozwiązanych, np.mój modem ZXDSLnadal kuleje pod Linuxem. I już wszystkiego z nim próbuję od dawna i nic. Ja już nie mam siły siedzieć tyle, oczy mam napuchnięte.Dniami i nocami hmmmmm oj zraził się kolega i tyle? Mam takie pytanie próbowałeś jakieś innej dystrybucji?
Przepraszam bardzo w szkołach nieinformatycznych uczą tylko Windowsa. A poza tym co mam robić samemu? Sterownik w wersji Alfa pod Linuxa do mojego modemu ZXDSL mam poprawiać? Sorry ale nie mam na to ani chęci ani czasu, wolę mieć od razu gotowy i mam ale pod XP.Uczą zarówno windowsa jak i linuxa a poza tym człowiek nie jest skazany na monotonność można coś zrobić samemu.
Próbowałem Debiana, Mandrivę, SuSe, Ubuntu. Z czego najlepsze jest Ubuntu, najstabilniejszy Debian Etch.Mam takie pytanie próbowałeś jakieś innej dystrybucji?
Jak widać nawet nieprzeciętni używają w domu na desktopie Windowsa bo jest on przyjazny, prosty w obsłudze a zawsze tam jakąś konsolę mają na Virtualu i wiedzą z Unixa więcej niż Ci, którzy siedzą tylko na KDE i sobie cpykają, mam na to dowody.Masz się za przeciętnego użytkownika?
Czy Ty Panie umiesz skrypty pisać albo serwer jakiś postawić?? Ile komend znasz??
Ja o Unixie wiem tyle trzeba i dalej się będę szkolił z niego i mi do tego żadne siedzenie na Linuxie nie jest potrzebne. Jakby on był taki dobry to by był spotykany wszędzie na PC a nie jest.
A po to Panie, żeby widzieć co pisze osoba po drugiej stronie. Jak mi pisze ktoś jakąś emotikonkę z gg i mi wyskakuje jakiś pingwin to ja przepraszam bardzo, nie wiem co ta osoba mi pisze wogóle. I w gg jest gotowe od razu to użytku a kadu wogóle, albo dźwieku nie ma, albo dźwięk jest tylko przy zminimalizowanym oknie rozmowy i wogóle, kupe siedzenia nad tym. Na co to komu potrzebne takie siedzenie...To co mnie zawsze wkurzało w gg to własnie dzwięki a po co używać oryginalnych?
A skąd ja to niby miałem wiedzieć jaki program zainstalować? Pod Windowsa to każdy wie co zainstalować bo o tym głośno wszędzie a pod Linuxa to wiedzą tylko wtajemniczeni (za słaba reklama czy co?).Wystarczyło zainstalować unrar, aby w windows otworzyć archiwum rar także trzeba zainstalować zewnętrzny program (np. winRAR)
No mój ale jak ktoś przyjdzie normalny do mojego kompa, a brejdak tez z mojego PC korzysta. To taki normalny człowiek, przeciętny człowiek, nieinformatyk w życiu nie widział Linuxa na oczy. To jak ma się obsłużyć kompem moim?? A poza tym wywalę Linuxa i nie będę pogłębiał wiedzy z Windows i ktoś mi przyniesie kompa z Windows do naprawy i co ja mu zrobię potem? Pingwina narysuję w Paincie?Przecież to twój system a nie twojego 'brejdaka', a poza tym wygląd można zmienić.

Chyba tak bym skończył jak kolega, który siedzi tylko na Linuxie a jak mu ktoś przyniesie kompa do zrobienia z Windows to takie skutki:
Tylko, że sterownik najpierw trzeba wypakować. A co do rarów to nie będziesz wiedział jakim programem się otwiera jak będziesz siedział tylko na Linuxie. Prawdziwy informatyk szanuje każdy system. A nie zapominajmny że na zdecydowanej większości desktopów siedzą systemy z Redmond. A Microsoft nie wrzuca niepewnych i wszystkich sterowników do płyty instalacyjnej bo żeby nie było takiego wypadku że potem system łapie zawiechę podczas instalacji albo w czasie bootowania. Co mi się zdarzało(taka zawiecha Linuxa podczas bootowania) gdy zainstalowałem sterownik Alfa do mojego modemu ZXDSL.A ja ostatnio komuś zainstalowałem Windowsa. I sterowniki do karty sieciowej miałem przezornie na dysku, w .rar. Tylko, nikt nie powiedział, że windows nie pozna karty sieciowej i nie będzie potrafił otworzyć archiwum rar bez instalowania dodatkowego oprogramowania (którego nie było skąd wziąć, bo internet nie działał, poza tym i tak nie wiedziałem co w windowsach otwiera rar'y).
Za rok będę miał egzamin zawodowy na zakończenie studium informatycznego. Na egzaminie praktycznym będzie komp z Windows do naprawy. Aż strach pomyśleć co bym teraz zrobił jakbym od dawna, tak jak Wy używał tylko Linuxa...
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 13:23 przez lukitd, łącznie zmieniany 1 raz.
- cloud
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Ja nie wiem nad czym trzeba główkować bo problemy z kodekami, rarem itp. rozwiązuje 1 metapakiet ubuntu-restricted-extras. Jeden pakiecik i jest prawie wszystko
.

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
A idź Pan w ... z takim system, skąd zwykły użytkownik ma wiedzieć coś na temat jakichś sterowników, skąd to się w ogóle bierze? Że z internetu? A jak karta sieciowa nie działa? Że są na płytkach? Jakich, których, co mam instalować, a co nie? Przecież to po pół godziny można rozstroju nerwowego dostać. System stawiałem po koleżeńsku i z ciekawości, czy od ośmiu lat coś się w Windowsach zmieniło.lukitd pisze:Tylko, że sterownik najpierw trzeba wypakować. A co do rarów to nie będziesz wiedział jakim programem się otwiera jak będziesz siedział tylko na Linuxie. Prawdziwy informatyk szanuje każdy system. A nie zapominajmny że na zdecydowanej większości desktopów siedzą systemy z Redmond. A Microsoft nie wrzuca niepewnych i wszystkich sterowników do płyty instalacyjnej bo żeby nie było takiego wypadku że potem system łapie zawiechę podczas instalacji albo w czasie bootowania. Co mi się zdarzało(taka zawiecha Linuxa podczas bootowania) gdy zainstalowałem sterownik Alfa do mojego modemu ZXDSL.
Za rok będę miał egzamin zawodowy na zakończenie studium informatycznego. Na egzaminie praktycznym będzie komp z Windows do naprawy. Aż strach pomyśleć co bym teraz zrobił jakbym od dawna, tak jak Wy używał tylko Linuxa...
Pozdrawiam!
Linuksa wrzucam i mi się sam instaluje, wszystko mi się samo konfiguruje, tylko tapetkę i tematy graficzne sobie przestawiam. To jest system dla świadomego swej wygody użytkownika. Pretensje, że jakiś sprzęt nie działa, można kierować do producenta sprzętu, że nie napisał sterowników, a nie do społeczności, że w brawurowej akcji nie skradła dokumentacji z siedziby producenta.
Niestety, Wasze argumenty nie przekonują mnie, aby wrócić do Windowsa

Root walks behind you.
lukitd;449167]Bo jakby nie patrzeć to długotrwałe siedzenie przed kompem szkodzi. A jak wszyscy wiemy aby zrobić Linuxa na bóstwo to trzeba posiedzieć. A ja i tak za dużo czasu spędzam przed kompem i muszę to ograniczyć.
OJjjj szkodzi szkoodzi podobnie jak palenie picie zatwardzenie impotencja to troszkę inne rozważania na pewno na inny post
To jak dla Ciebie dużo to napisz sobie swój system od zera i zobaczymy czy nie będziesz chciał za swoją ciężką pracę zapłaty...
To co powiesz na to ze w pełni działający system można zrobić "za darmo" dostarczyć do domu https://shipit.ubuntu.com/ i na całym świecie sa setki zadowolonych użytkowników - jedni bardziej inni mniej.
Po co radzić sobie z problemami jak można ich poprostu nie mieć? Może i można jakoś sobie z nimi poradzić ale to wszystko wymaga czasu a ja nie mogę ciągle tylko przed kompem(linuxem) ślęczeć i nic innego nie robić. Większość linuxiarzy to fanatycy siedzący nocami przed kompem.
a czy bycie fanatykiem to źle? ale człowiek z ciebie zapracowany tylko o mijającym czasie i zdrowiu a nie trzeba ślęczeć zeby coś umieć -wiedzieć
Nie obchodzą mnie tam jakieś luki w zabezpieczeniach, bo w domu to mi i tak nikt się nie włamie a poza tym mam dobry pakiet zabezpieczający. Tylko chodzi mi o prostotę obsługi, żeby sobie nerwów nie psuć, tylko żeby wszystko działało od razu jak należy.
a po co miałby się włamywać zastanów się po co to komu było - zwykli użytkownicy sami się łapią w pułapki: wirusy trojany ...... itp itd co kto lubi dobry pakiet woooow ile zapłaciłes????
to windows nie jest dobrym przykładem - laptop dell d630 i współpraca z sieciówką hmmm żeby działała trzba ściągnąć sterowniki a jak sciągnać skoro ...... Windows i spokojność nerwów jakoś samo do siebie nie pasuje z założenia i w windowsie nigdy nic nei działa od razu tak kończac ten punkt
No nieprzeciętnego jednego znam ale to heh obcykany z Unixa lepiej od nas wszystkich ale tylko w trybie tekstowym. A kde i gnome jest mu niepotrzebne...
a hakerzy i geekowie linuxa widzą czysty kod i komendy shella
Bo jak ja dajmy na to pójdę do pracy w sieci to mnie się nie będą pytać czy znam GNOME czy KDE, bo to jest intuicyjne, klikanie takie. Tylko mnie się będą pyta czy znam komendy SHELLa, BASHa, czy umiem skrypty pisać, czy umiem stawiać i konfigurować serwery APACHE, DNS, SAMBA, konfiguracja FIREWALL.
a skąd ten temat o x'ach??? nie chcesz nie używaj x'y po to powstały żeby sobie komfort pracy polepszyć. Co do komend fakt a o stawianiu do wszystko zależy chyba nie bardzo wiesz w takim razie jak wyglada instalacja i konfiguracja apacha dnsa samby w debianie/ubuntu.
Samo siedzenie na KDE czy GNOME to nic nie daje, szkoda czasu. Kolorowe okienka to mam i pod Windowsem i to jeszcze lepsze bo mi gry i multimedia chodzą bez problemów.
loool
Ostatnio na forum Debiana pisałem z jednym moderatorem. Bo pisało w jego postach że ma Windowsa XP. To ja się go pytam czemu nie używa Debiana jak tak go umie i taki dobry? A on, że jednak do domu na desktop lepszy jest Windows. A Unix/Linux to na serwery. I to doświadczony gość i wszystko umie i tak mi powiedział.
Tak samo nauczyciel, ekspert od UNIXA powiedział mi. Że po co ma uruchamiać jakąś grę, film, gadu gadu na Unixie jak może to lepiej zrobić pod Windowsem. To jest bezcelowe bo ten system nie słuzy do gier ani multimediów.
no windowsa może mieć dlaczego nie, a co do wyboru to musi być czyjaś decyzja i tyle, Expert od unixa ma racje ciezko na hp-ux albo solarisie pograć w pasjansa albo w sapera albo film obejrzeć, "To jest bezcelowe bo ten system nie słuzy do gier ani multimediów" - bez celowe - nie przytaczaj stale tego samego. Jak narazie to tylko gryyyyyy filmyyyyy o o buuuu nie chodzi.
czym ty się tak zraziłes??????????
Przepraszam bardzo w szkołach nieinformatycznych uczą tylko Windowsa. A poza tym co mam robić samemu? Sterownik w wersji Alfa pod Linuxa do mojego modemu ZXDSL mam poprawiać? Sorry ale nie mam na to ani chęci ani czasu, wolę mieć od razu gotowy i mam ale pod XP.
no fakt po co być ambitym postarać się coś samemu zrobić - ech ten czassss skoro masz to pod xp ....
Próbowałem Debiana, Mandrivę, SuSe, Ubuntu. Z czego najlepsze jest Ubuntu, najstabilniejszy Debian Etch.
szanowny kolega myli się w zeznaniach
" czego najlepsze jest Ubuntu, najstabilniejszy Debian Etch."
Jak widać nawet nieprzeciętni używają w domu na desktopie Windowsa bo jest on przyjazny, prosty w obsłudze a zawsze tam jakąś konsolę mają na Virtualu i wiedzą z Unixa więcej niż Ci, którzy siedzą tylko na KDE i sobie cpykają, mam na to dowody.
No jasne ze user frendly przecież po to to jest zeby Pani krysia z księgowości albo Zofia z mięsnego umiała wypełnić i wydrukować fakturkę
Czy Ty Panie umiesz skrypty pisać albo serwer jakiś postawić?? Ile komend znasz??
Ja o Unixie wiem tyle trzeba i dalej się będę szkolił z niego i mi do tego żadne siedzenie na Linuxie nie jest potrzebne. Jakby on był taki dobry to by był spotykany wszędzie na PC a nie jest.
ale przyznaj się po nocach ci się konsola i pingwinki śnią???? takkk?????? Co ja potrafię to dobrze wiem komend znam 2,62226336962182501403172022952e+50 Uwierz Mi takie systemy są bardzo często spotykane tylko ty o tym nie wiesz
A skąd ja to niby miałem wiedzieć jaki program zainstalować? Pod Windowsa to każdy wie co zainstalować bo o tym głośno wszędzie a pod Linuxa to wiedzą tylko wtajemniczeni (za słaba reklama czy co?).
No mój ale jak ktoś przyjdzie normalny do mojego kompa, a brejdak tez z mojego PC korzysta. To taki normalny człowiek, przeciętny człowiek, nieinformatyk w życiu nie widział Linuxa na oczy. To jak ma się obsłużyć kompem moim?? A poza tym wywalę Linuxa i nie będę pogłębiał wiedzy z Windows i ktoś mi przyniesie kompa z Windows do naprawy i co ja mu zrobię potem? Pingwina narysuję w Paincie?
Do tego jest http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy_plGdzie wszystko jest pięknie wyjaśnione i na prawde można wiele się dowiedziec
Ale będzie zgroza jak tam będzie linux.
Prawdziwy informatyk szanuje każdy system. A nie zapominajmny że na zdecydowanej większości desktopów siedzą systemy z Redmond.
A kto mówi ze nie szanuje ??????
Skąd ta mania prześladowcz u Ciebie????
Pozdrawiam![/quote]
OJjjj szkodzi szkoodzi podobnie jak palenie picie zatwardzenie impotencja to troszkę inne rozważania na pewno na inny post

To jak dla Ciebie dużo to napisz sobie swój system od zera i zobaczymy czy nie będziesz chciał za swoją ciężką pracę zapłaty...
To co powiesz na to ze w pełni działający system można zrobić "za darmo" dostarczyć do domu https://shipit.ubuntu.com/ i na całym świecie sa setki zadowolonych użytkowników - jedni bardziej inni mniej.
Po co radzić sobie z problemami jak można ich poprostu nie mieć? Może i można jakoś sobie z nimi poradzić ale to wszystko wymaga czasu a ja nie mogę ciągle tylko przed kompem(linuxem) ślęczeć i nic innego nie robić. Większość linuxiarzy to fanatycy siedzący nocami przed kompem.
a czy bycie fanatykiem to źle? ale człowiek z ciebie zapracowany tylko o mijającym czasie i zdrowiu a nie trzeba ślęczeć zeby coś umieć -wiedzieć
Nie obchodzą mnie tam jakieś luki w zabezpieczeniach, bo w domu to mi i tak nikt się nie włamie a poza tym mam dobry pakiet zabezpieczający. Tylko chodzi mi o prostotę obsługi, żeby sobie nerwów nie psuć, tylko żeby wszystko działało od razu jak należy.
a po co miałby się włamywać zastanów się po co to komu było - zwykli użytkownicy sami się łapią w pułapki: wirusy trojany ...... itp itd co kto lubi dobry pakiet woooow ile zapłaciłes????
to windows nie jest dobrym przykładem - laptop dell d630 i współpraca z sieciówką hmmm żeby działała trzba ściągnąć sterowniki a jak sciągnać skoro ...... Windows i spokojność nerwów jakoś samo do siebie nie pasuje z założenia i w windowsie nigdy nic nei działa od razu tak kończac ten punkt
No nieprzeciętnego jednego znam ale to heh obcykany z Unixa lepiej od nas wszystkich ale tylko w trybie tekstowym. A kde i gnome jest mu niepotrzebne...
a hakerzy i geekowie linuxa widzą czysty kod i komendy shella
a skąd ten temat o x'ach??? nie chcesz nie używaj x'y po to powstały żeby sobie komfort pracy polepszyć. Co do komend fakt a o stawianiu do wszystko zależy chyba nie bardzo wiesz w takim razie jak wyglada instalacja i konfiguracja apacha dnsa samby w debianie/ubuntu.
loool

no windowsa może mieć dlaczego nie, a co do wyboru to musi być czyjaś decyzja i tyle, Expert od unixa ma racje ciezko na hp-ux albo solarisie pograć w pasjansa albo w sapera albo film obejrzeć, "To jest bezcelowe bo ten system nie słuzy do gier ani multimediów" - bez celowe - nie przytaczaj stale tego samego. Jak narazie to tylko gryyyyyy filmyyyyy o o buuuu nie chodzi.
Przepraszam bardzo w szkołach nieinformatycznych uczą tylko Windowsa. A poza tym co mam robić samemu? Sterownik w wersji Alfa pod Linuxa do mojego modemu ZXDSL mam poprawiać? Sorry ale nie mam na to ani chęci ani czasu, wolę mieć od razu gotowy i mam ale pod XP.
no fakt po co być ambitym postarać się coś samemu zrobić - ech ten czassss skoro masz to pod xp ....
Próbowałem Debiana, Mandrivę, SuSe, Ubuntu. Z czego najlepsze jest Ubuntu, najstabilniejszy Debian Etch.
szanowny kolega myli się w zeznaniach

Jak widać nawet nieprzeciętni używają w domu na desktopie Windowsa bo jest on przyjazny, prosty w obsłudze a zawsze tam jakąś konsolę mają na Virtualu i wiedzą z Unixa więcej niż Ci, którzy siedzą tylko na KDE i sobie cpykają, mam na to dowody.
No jasne ze user frendly przecież po to to jest zeby Pani krysia z księgowości albo Zofia z mięsnego umiała wypełnić i wydrukować fakturkę

ale przyznaj się po nocach ci się konsola i pingwinki śnią???? takkk?????? Co ja potrafię to dobrze wiem komend znam 2,62226336962182501403172022952e+50 Uwierz Mi takie systemy są bardzo często spotykane tylko ty o tym nie wiesz
A skąd ja to niby miałem wiedzieć jaki program zainstalować? Pod Windowsa to każdy wie co zainstalować bo o tym głośno wszędzie a pod Linuxa to wiedzą tylko wtajemniczeni (za słaba reklama czy co?).
No mój ale jak ktoś przyjdzie normalny do mojego kompa, a brejdak tez z mojego PC korzysta. To taki normalny człowiek, przeciętny człowiek, nieinformatyk w życiu nie widział Linuxa na oczy. To jak ma się obsłużyć kompem moim?? A poza tym wywalę Linuxa i nie będę pogłębiał wiedzy z Windows i ktoś mi przyniesie kompa z Windows do naprawy i co ja mu zrobię potem? Pingwina narysuję w Paincie?

Do tego jest http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy_plGdzie wszystko jest pięknie wyjaśnione i na prawde można wiele się dowiedziec
Prawdziwy informatyk szanuje każdy system. A nie zapominajmny że na zdecydowanej większości desktopów siedzą systemy z Redmond.
A kto mówi ze nie szanuje ??????
Skąd ta mania prześladowcz u Ciebie????
Pozdrawiam![/quote]
- castor_troy
- Przyjaciel
Unix/Linux według mnie idealnie nadaje się na serwery. Bo i do tego został stworzony.
A na pewno nie został stworzony jako system uniwersalny do domu.
Czy on został stworzony z myślą o graniu w gierki 3D albo oglądanie filmów?
A nie oszukujmy się, komputery domowe służą do wszystkiego. Bardziej do rozrywki niż pracy.
Także muszą mieć odpowiedni do tego celu system operacyjny.
Ten system już dawno istnieje i jest to Windows.
Poczekaj jeszcze trochę, a na linuksie też będziesz grał w gry 3D stworzone na linuksa. Po prostu producenci muszą dostrzec w tym swój zysk.
Irek to Ty taką historię pamiętasz??? 

- castor_troy
- Przyjaciel
Trochę się bawiłem windowsem 3.11.
- lukitd
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Z tymi setkami to ja bym nie przesadzał... Czytałem na Wikipedii, że w zdecydowanej większości serwerów siedzi Unix/Linux, natomiast w zdecydowanej większości desktopów PC - ponad 90% siedzi Windows.To co powiesz na to ze w pełni działający system można zrobić "za darmo" dostarczyć do domu https://shipit.ubuntu.com/ i na całym świecie sa setki zadowolonych użytkowników - jedni bardziej inni mniej.
Poza tym wg mnie wszystko co darmowe to nie najlepszej jakości.
Ja się na to jeszcze jakoś nie złapałem. Trochę wiedzy i jest oki. Natomiast na Linuxie bym się bardziej bał. Bo nie ma tam antyvirusa ani domyślnie zapory, a wszystko da się złamać, nawet tego Twojego Linuxa też. Zwłaszcza, że takie kolorowe, naszpikowane przeróżnymi paczkami okienka GNOME czy KDe nie są już takie bezpieczne i noezawodne jak np. sam tryb tekstowy FreeBSD albo Debian Etch.
Dobra Windows nie miał od razu sterów do jakiejś tam sieciówki. Żaden problem wejść na stronę producenta i ściągnąć stery. A jeszcze prościej kliknąć na setup.exe i się samo instaluje i działa bo musi działać. A teraz kolego powiedz mi jak się zdarzy, że coś na Linuxie nie działa, chodź ma powiem zadziwiająco dużo sterów od razu. To jak np. nie działa taki modem ZXDSL to co wtedy zrobisz? Znajdź mi na stronie producenta mojego modemu stery do Linuxa: http://wwwen.zte.com.cn/ co więcej jeśli wejdę na stronę TPSA i wpiszę w wyszukiwarce: ZXDSL 852 v.2 to co otrzymam?: http://www.tp.pl/prt/pl/wyszukiwanie/;j ... h_form.jsp oczywiście sterowiki do Visty i XP a instalacja na Linuxie tez jest opisana ale pod Fedorę Core 2. A te sterowniki są w wersji Alfa i nie działają w nowszych jądrach. Wprawdzie Adrian robi co może ale ten modem na najnowszym UBUDSL nie działa jeszcze dobrze. I co mi powiesz na to? taki niezawodny Linux? A jak kamerkę sobie kupię? To jak ją zainstaluję? Zamiast dostosować się do instrukcji to będę grzebał po necie pół dnia i czytał angielskie poradniki, nie do końca działające jak tą kamerę zainstalować pod Linuxem? A w Windowsie mam od razu...to windows nie jest dobrym przykładem - laptop dell d630 i współpraca z sieciówką hmmm żeby działała trzba ściągnąć sterowniki a jak sciągnać skoro ...... Windows i spokojność nerwów jakoś samo do siebie nie pasuje z założenia i w windowsie nigdy nic nei działa od razu tak kończac ten punkt
Ludzie po co tak sobie życie utrudniać??
Tak, widzą twoje komendy SHELLa pod Ubuntu może ale raczej nie np. pod trybem tekstowym FreeBSD.a hakerzy i geekowie linuxa widzą czysty kod i komendy shella
A Ubuntu to niby takie bezpieczne może nie?? Zainstaluj sobie Ubunciaka 8.04. No i dobra zabezpiecz go sobie jak chcesz. No i mi go daj do wlamania. Ja sobie wchodzę w grubie wybieram opcję uruchamiania RECOVERY MODE i czekam na uruchomienie. Potem jak się uruchomi to jest takie menu. To sobie wybieram tryba roota i już mam bez hasła konto roota. Ale bezpieczne! To nawet w Windowsie tak nie ma. Co za pustak to wymyślił?
No to bez X'ksów w domu znów nic nie zrobie. I się koło zamyka. Unix/Linux na serwery, Windows na desktop do domu.a skąd ten temat o x'ach??? nie chcesz nie używaj x'y po to powstały żeby sobie komfort pracy polepszyć. Co do komend fakt a o stawianiu do wszystko zależy chyba nie bardzo wiesz w takim razie jak wyglada instalacja i konfiguracja apacha dnsa samby w debianie/ubuntu.
A kto serwery stawia na Ubuntu? Są do tego o wiele bezpieczniejsze systemy w trybie tekstowym. A jak Ci okienka pod ubuntu padną to co zrobisz? tryb tekstowy nie padnie.
napewno nie w domach przeciętnego użytkownika, no chyba że ktoś ma serwer w domu.Uwierz Mi takie systemy są bardzo często spotykane tylko ty o tym nie wiesz
Tylko że np. FreeBSD też ma nakładkę GNOME i KDE, więc czym to się różni od Linuxa?no windowsa może mieć dlaczego nie, a co do wyboru to musi być czyjaś decyzja i tyle, Expert od unixa ma racje ciezko na hp-ux albo solarisie pograć w pasjansa albo w sapera albo film obejrzeć, "To jest bezcelowe bo ten system nie słuzy do gier ani multimediów" - bez celowe - nie przytaczaj stale tego samego. Jak narazie to tylko gryyyyyy filmyyyyy o o buuuu nie chodzi.
Co w tym dziwnego, że w domu ktoś sobie chce pograć w jakąś grę Windowsową, czy film zakodować? Co mam aby w domu na konsoli napie***lać??
A ile jest tam stron? Panie! Jak ja mam to wszystko się nauczyć to ja podziękuję. Do Windowsa żadnej książki nigdy nie miałem i wszystko było takie proste, że obcykałem zaraz. Zresztą Linux też wcale nie jest trudny ale się nie nadaje zbytnio do domu poprostu według mnie. no po co mam kombinować i gry Windowsowe odpalać pod Wine czy Cedega jak lepiej to zrobię pod samym Windowsem? Zresztą takie emulatory nie zawsze prawidłowo działają i wtedy wolniej chodzą gry.Do tego jest http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy_plGdzie wszystko jest pięknie wyjaśnione i na prawde można wiele się dowiedziec
Zresztą Widziałeś kiedyś jakieś forum Windowsowe, żeby tam ludzie mieli tyle problemów z systemem, ze sprzętem co te fora linuxowe? Bo ja nie widziałem.
A nawet jakby był Linux to bym zrobił co trzeba bo ja już go obczaiłem. I nie jest to mi nic więcej potrzebne. Lepiej zrobię jak przez ten czas się pouczę trybu tekstowego UNIXA na Virtualu i będę więcej wiedział od Ciebie.
Na forum Debiana pisali mi, że widzą tylko Linuxa a komputery z systemem z redmond traktują młotkiem. Co bardzo mi się niespodobało... A jak stanąłem w obronie Windowsa to mnie zbanowali i tyle...A kto mówi ze nie szanuje ??????

Nie myślcie sobie, że ja takich czasów nie pamiętam. W podstawówce na informatyce mieliśmy tylko kompy z DOSem a potem był Windows 3.1 No i proszę mi głupot tylko nie opowiadać, bo nawet pod DOSem grałem na lekcji np.w Mario i jeszcze inne gry. A gdy potem w szkole mieliśmy tylko tryb tekstowy UNIXA to już tam żadnych gier nie było. I co?Windows też nie został stworzony z myślą o graniu. Pierwsza wersja windows była zwykłą aplikacją uruchamianą w dosie. Dopiero po jakimś czasie stał się systemem operacyjnym. A, że był pierwszym ogólnodostępnym systemem operacyjnym to właśnie na niego zaczęło powstawać oprogramowanie, gry itp., i do dziś jest rozwijane przez producentów.
Poczekaj jeszcze trochę, a na linuksie też będziesz grał w gry 3D stworzone na linuksa. Po prostu producenci muszą dostrzec w tym swój zysk
Podsumowując ja od systemu domowego oczekuję niezawodności, przyjazności, prostoty obsługi, żeby każdy zwykły użytkownik nieinformatyk potrafił się moim kompem bezproblemowo obsłużyć, wiedział gdzie otworzyć stację dyskietek, jaka jest struktura katalogów, itp.
Linuxa pozostawiam wtajemniczonym, mającym dużo czasu wolnego, mającym mocne nerwy ludziom.
Jak jesteście tacy obcykani w Linuxie to może mi któryś poprawi sterownik do mojego modemu ZTE ZXDSL 852 v.2, który to dostarczył producent tylko w wersji Alpha to wtedy pomyślę:-) Bo jak narazie, to jakbym nie miał mojego niezwodnego Windowsa NT5.1 to bym raz miał net przy logowaniu do Linuxa, raz bym nie miał, raz by mi się system zawiesił na bootowaniu przez sterownik albo daemon ubudsl by sie nie załadował i trzeba co rusz kompilować ręcznie sterownik albo instalować od nowa UBUDSL. Panie! I żeby naprawić net to bym latał z kafejki do domu i tak w kółko. A na XP zawsze mam net. I który tu system jest niezawodny? Bardzo problemwy jest Linux.
Borkos używaj w swoich postach w cytatach tagów "quote" "/quote" w nawiasach [ ] bo Ciężko Cię rozczytać.
Pozdrawiam!;-)
Ostatnio zmieniony 04 sie 2013, 13:25 przez lukitd, łącznie zmieniany 1 raz.