Spass pisze: 04 maja 2018, 09:48
Cześć
Kurajmo. Jeśli szukasz czegoś prostego, to ja na takiego netbooka najpierw spróbowałbym zainstalować
Lubuntu 18.04 LTS i trochę potestować. Z zastrzeżeniem, że być może musiałbyś poszukać nieco lżejszej przeglądarki niż Firefox (choć może niekoniecznie), filmy na YouTube oglądać maksymalnie w jakości 480p, możesz zapomnieć o otwieraniu 20 kart w przeglądarce, no i pewnie z odtwarzaniem "Blu-ray ripów" w wysokiej jakości ten procesor też sobie już nie poradzi. Poza tym powinien chodzić dość fajnie.
Jeśli to miałby być laptop do multimediów, zapewne będziesz chciał tez zainstalować metapakiet
lubuntu-restricted-extras (kodeki, Flash, czcionki MS)
Nie jestem tylko pewny jak dobrze Ubuntu wspiera Intel GMA 3150, bo coś mi się kojarzy, że były z tym kiedyś jakieś problemy?
Możesz coś więcej powiedzieć o tych aplikacjach z Windowsa, które chciałbyś używać? To przez Wine? Bo może lepiej znaleźć jakieś odpowiedniki dla Linuksa.
Co do twojego wpisu. To Lubuntu oraz dystrybucję Peppermint testowałem wczoraj wieczorem. I właśnie na tych dystrybucjach wszystko oprócz dzwięku z notebooka mi działa. Nie wiem dlaczego dzwięk mi nie działa. Dlatego szukam czegoś w pełni sprawnego zamiast Lubuntu.
Przeglądarka Firefox oraz chromium w tych dystrybucjach działała bardzo sprawnie. Zero zamuleń. Tylko nieszczęsny brak dzwięku.
No co poradzić. Na dystrybucji Linux Puppy najnowsza wersja wszystkołącznie z dzwiękiem mi działa. Ale jest bardziej skomplikowany niż Mint i Lubuntu z tego co widzę. Bo mało ogarniam co i jak tu.
O aplikacje z Windowsa to chodziło mi o korzystanie z np foobara2000 i scrbllera last.fm poprzez WINE właśnie.
Kilka lat temu bawiłęm się Linuxem Mint wgrywałem WINE i parę innych rzeczy i działało to o dziwo bardzo sprawnie na innym laptopie Della z 1gb ram.
O coś takiego mi właśnie chodzi. Łatwą w użytkowaniu dystrybucję, co od razu po instalacji wszystko będzie działać. Dzwięk, wifi, udostępnianie plików z telefonu z Androidem po USB lub wifi.
I tylko tyle. Bo zamierzam korzystać z tego notebooka tylko do multimediów. Muzyka, filmy, scrobllowanie muzyki na last.fm
Plus od czasu do czasu jakiś plik textowy . I to wszystko. Bo do gier się nie nadaje poprzez nędzny procesor ATOM ten notebook.
Jak ktoś ma coś do dodania to jestem otwarty na propozycje