Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
zadarmo3
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Wupra - pierwszy w Polsce sklep z grami na Linuksa

Post autor: zadarmo3 »

to ja jestem wyjątkiem, haha jako pięciolatka miałam wielkie życiowe marzenie: zobaczyć, co to za ładniutki Linux z tym całym KDE i jak to działa?

Ale to prawda, większość uważa, że Linux to konsola, że co chwilę wypluje jakiś błąd, z którym sobie nikt nie poradzi oprócz "geek'ów" itp.

Ja chyba jakąś grę kupię, mówię serio, tylko uzbieram, sprawdzę demo.. chyba Soul Ride... ;p
Lubię placki.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Jusko »

zadarmo3 - owszem, masz rację - czasem rzeczywiście trzeba być geekiem albo pisać na forum, bo nie każde distro jest prościutkie jak Ubuntu. Z tym, że nie mówimy teraz o kimś, kto nagle ma się przenieść na Linuksa i kupować dla niego gry. Mówimy o tym, dlaczego obecni już użytkownicy Linuksa jakoś nie palą się do kupna, przez co sklep nawet nie działa, bo przynosi straty. Nie do końca to rozumiem. Gdyby był to Windows, powiedziałbym, że wina jest w większości po stronie piractwa, ale w końcu gry od LGP mają jakieś tam zabezpieczenia. Userów w naszym kraju Pingwina są tysiące. Myślę, że:

- niektórzy odpuszczą sobie ze względu na cenę.
- niektórzy faktycznie nie grają.
- niektórzy szykują się do kupna czegoś.
- spora lista osób nie wie, że Wupra istnieje.

Właśnie w reklamie pokładałbym nadzieję. Trochę możemy zdziałać sami. Paru userów naszego forum ma swoje strony internetowe, blogi etc. Umieście zatem banner Wupra na swojej stronie, bloggerzy jeśli nie mają możliwości wstawienia bannera, niech napiszą notkę o sklepie itd. Osobiście traktuję to jak rozwinięcie skrzydeł działalności - nie patrzę na to jako na sklep z grami akurat dla Linuksa. Ktoś jednak zadał sobie trud założenia takiego sklepu, zorganizowania na niego funduszy, kupna gier od dystrybutorów, założenia strony, delikatnej reklamy. I ta osoba wydawała na to sporo gotówki tylko po to, by splajtować, bo użytkownicy mieli swoje "ale"?
Registered Linux User - Number 482487

http://juskoit.cba.pl
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: wupra »

Jusko pisze:Więc spróbuj Nixstaller - MojoSetup wydał mi się przereklamowany, a Nix jest dobrą alternatywą. W nim stworzyłem mój instalator. Wymagana jest przy nim choćby podstawowa wiedza dotycząca języka Lua - bez niej będzie ciężko, coś o tym wiem. Dodatkowo Nixtaller jest cross-platform - działa na OpenSolaris, Linuksie, *BSD...

To chwilowo nie twórz instalatora do tego na płycie. Zamieść binarki na FTP i podaj na stronie gry link do nich. Nie ma sensu wycofywać produktu ze sprzedaży, bo brak pozwoleń :-) Wystarczy je obejść ;-)
Mam pewną koncepcję procesu instalacji Unreala, początkowo może wydać się to trochę chaotyczne.

Instalujemy UA za pomocą wine w domyślnej lokacji tj. ~/.wine/drive_c/Program Files/Unreal Antologia

Następnie trzeba będzie użyć dwóch instalatorów, mojosetup do danych gry (wybór tekstur) oraz loki_setup do zainstalowania binarek.

Użycie Loki Setup pozwoli na bezproblemowe zainstalowanie/odinstalowanie modyfikacji.
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Z tego co pamiętam, instalatory Loki z Liflg pozwalały na wybór czy tekstury S3TC czy normalne (do UT). Da się to widocznie pogodzić w jednym instalatorze. Gdy chciało się tekstury S3TC, instalator prosił o CD2 (gdzie znajdowały się), po czym kopiował je i oto mieliśmy fajny wybór w instalatorze.

W każdym razie zbieraj pomysły :-)

wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Jusko pisze:W każdym razie zbieraj pomysły :-)
Mam już prawie gotowe instalatory do Unreala.

Niestety nadal do pierwszej instalacji wymagane jest wine.

Przed uruchomieniem instalatora z płyty należy użyć polecenia do wskazania płyty z grą tj. miejsca gdzie została zainstalowana gra np.

Kod: Zaznacz cały

$ export SETUP_CDROM=/home/leszek/.wine/drive_c/Program\ Files/Unreal\ Antologia/
$ ut-setup.sh
I tak robimy przed instalacją każdej gry.

Można również stworzyć samemu kopię gier na 3 płytkach dvd (4,7 GB) lub jednej (kompresując gry) i nie będzie już potrzeby używania wine do instalacji.

Część zysku ze sprzedaży zostanie przekazana na rzecz projektu oldUnreal, który rozwija i zapewnia wsparcie techniczne dla Unreala, UT99 i częściowo dla U2 który może kiedyś będzie posiadał wersję natywną.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie które eliminuje wine. Zgodnie z Polskim prawem każdy klient na prawo wykonać kopię zapasową zakupionego nośnika optycznego z muzyką/oprogramowaniem. Teoretycznie klient podczas zakupu może udzielić mi pełnomocnictwo (do opisu gry zostanie dodany odpowiednie zapis) na wykonanie dla niego kopi gry która zostanie wykonana w taki sposób aby instalacja gry pod Linuksem nie wymagała by wine. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: makson »

mat pisze:To znaczy jest pewien mały problem. Potrzebujemy dobrego newsa na temat Shadowgrounds Survivor oraz Shadowgrounds, we wszystkich serwisach poświeconych systemowi Linux. To troszkę poprawiłoby obecną sytuację.
Odpowiedni news już się pojawił na WikiGames
wupra pisze:Jest jeszcze jedno rozwiązanie które eliminuje wine. Zgodnie z Polskim prawem każdy klient na prawo wykonać kopię zapasową zakupionego nośnika optycznego z muzyką/oprogramowaniem. Teoretycznie klient podczas zakupu może udzielić mi pełnomocnictwo (do opisu gry zostanie dodany odpowiednie zapis) na wykonanie dla niego kopi gry która zostanie wykonana w taki sposób aby instalacja gry pod Linuksem nie wymagała by wine. Co o tym myślicie?
Myślę, że wszystko co eliminuje WINE będzie dobrym pomysłem. Poza tym nie wydaje mi się, żebyś jeszcze (póki sklep się nie rozrośnie) musiał się aż tak przejmować szczegółami prawnymi. Chyba nikt nie bedzie szukał kruczków prawnych, żeby ci zaszkodzić.

P.S. Ja już prawie uzbierałem kase na zakup gry (lada dzień zakupię).
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: pendejo »

Ja chciałbym poinformować, że Cenega wypuszcza w swojej pomarańczowej kolekcje Enemy Territory Quake Wars może warto się tym zainteresować, bo w sklepie chyba nie ma ET, a jak wiadomo quake wars ma natywny instalator i natywne demo.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

pendejo - tylko jest tu mały problem. Swoją listę życzeń można mieć, ale pomyśl tak: interes trzyma się na chwilę obecną mało ciekawie. Quake Wars u dystrybutorów nie jest za darmo, a jak kupować od nich nowe gry, skoro może i nie ma na to gotówki, bo użytkownicy olewają sklep?

Awatar użytkownika
pendejo
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Post autor: pendejo »

To nie jest moja lista życzeń po prostu zauważyłem, że nie ma tej świetnej pozycji w asortymencie.
Linux user number 485555
Ubuntu user number 26314
marcinsud
Awatar użytkownika
Jusko
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Kontakt:

Wiem, ale to co się pojawi, zależy tylko od nas. Jeśli użytkownicy nie będą kupowali gier - nie pojawią się nowe pozycje (nie dziwię się). A jeśli tym bardziej mało osób będzie kupować gry...zakończenie historii znane.

Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Właśnie dotarła do mnie paczka z grami.
Wszystko bardzo ładnie przygotowane, zapakowane i jestem bardzo zadowolony z zakupu. Gier jeszcze nie testowałem, ale niedługo się tym zajmę. Życzę wszystkim innym także udanych zakupów!
Pozdrawiam
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

pendejo pisze:To nie jest moja lista życzeń po prostu zauważyłem, że nie ma tej świetnej pozycji w asortymencie.
Poważnie traktowane są tylko propozycje znajdujące się na liście życzeń lub przesłane pocztą elektroniczną.

Obecnie nie ma przesłanek ekonomicznych, na powiększenie się asortymentu.

Jest wręcz przeciwnie, zastanawiam się nad redukcją kosztów i wypada na serwer. Zmiana serwera na tańszy będzie oznaczać usuniecie wszystkich gier demo oraz definitywne porzucenie (nie wprowadzenie usługi) ściągania/wypożyczania gier.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

wupra pisze:Obecnie nie ma przesłanek ekonomicznych, na powiększenie się asortymentu.

Jest wręcz przeciwnie, zastanawiam się nad redukcją kosztów i wypada na serwer. Zmiana serwera na tańszy będzie oznaczać usuniecie wszystkich gier demo oraz definitywne porzucenie (nie wprowadzenie usługi) ściągania/wypożyczania gier.
Fatalna wiadomość. W tej sytuacji nie dostrzegam większego sensu udostępniania wersji demo - nie licząc wersji demo na płycie DVD. Można by było wstawić link odsyłający do wersji demo na stronie producenta.
W przypadku pełnych wersji gier dostępnych do pobrania cena spadłaby o jakieś 15 zł . Więc raczej nie ,byłoby to satysfakcjonującym rozwiązaniem zdaniem wielu osób. Jednak rezygnacja z możliwości wypożyczania gier w przyszłości to zła decyzja. Wypożyczanie gier kosztuje groszowe sumy i być może poprawiłoby to wyniki sprzedaży. Jednak to też pociąga za sobą dodatkowe koszty wprowadzenia tej usługi. Z drugiej jednak strony klienci otrzymaliby możliwość wypożyczenia gier za 5 zł na tydzień lub jakieś 20 zł na miesiąc. Ciekawe jak sytuacja wyglądała gdyby wypożyczanie gier zostało wprowadzone, przed sprzedażą wersji pudełkowych gier dla Linuksa?
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

mat pisze:Fatalna wiadomość. W tej sytuacji nie dostrzegam większego sensu udostępniania wersji demo - nie licząc wersji demo na płycie DVD. Można by było wstawić link odsyłający do wersji demo na stronie producenta.
W przypadku pełnych wersji gier dostępnych do pobrania cena spadłaby o jakieś 15 zł . Więc raczej nie ,byłoby to satysfakcjonującym rozwiązaniem zdaniem wielu osób. Jednak rezygnacja z możliwości wypożyczania gier w przyszłości to zła decyzja. Wypożyczanie gier kosztuje groszowe sumy i być może poprawiłoby to wyniki sprzedaży. Jednak to też pociąga za sobą dodatkowe koszty wprowadzenia tej usługi. Z drugiej jednak strony klienci otrzymaliby możliwość wypożyczenia gier za 5 zł na tydzień lub jakieś 20 zł na miesiąc. Ciekawe jak sytuacja wyglądała gdyby wypożyczanie gier zostało wprowadzone, przed sprzedażą wersji pudełkowych gier dla Linuksa?
Ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła.

Wprowadzenie udostępniania gier do ściągnięcia/wypożyczenia wiąże się z nakładem finansowym wynoszącym 15 000 - 20 000 zł, przy mniejszych środkach cena końcowa będzie duża wyższa od tej w TuxGames, niestety VATu nie da się obejść.
Poza tym obecnie ta usługa jest dostępna tylko w TuxGames, więc nie tylko dla mnie jest ona kosztowna.

Zresztą zawsze można pomóc, wystarczy kliknąć w pewne miejsce na stronie głównej sklepu.
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Przy takich kosztach wprowadzenie wypożyczania gier nie ma sensu - zwłaszcza, że w Polsce nie jest to popularne.
Zmiana serwisu na tańszy to bardzo dobry pomysł. Dema można przecież zamieścić na Rapidshare i na stronie zamieścić tylko linka do dema. Filmiki można zamieścić na YouTube, a na stronie tylko ich miniaturki. Pozdrawiam.
mat
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Środowisko graficzne: Blackbox

Post autor: mat »

wupra pisze:Wprowadzenie udostępniania gier do ściągnięcia/wypożyczenia wiąże się z nakładem finansowym wynoszącym 15 000 - 20 000 zł, przy mniejszych środkach cena końcowa będzie duża wyższa od tej w TuxGames, niestety VATu nie da się obejść.
To znaczy rozumiem ,że są to koszty wprowadzenia pełnej oferty wypożyczenia/ściągnięcia gier. Zastanawiałem się czy jest możliwe wprowadzenie tej usługi tylko dla wybranych gier LGP.
wupra pisze:Poza tym obecnie ta usługa jest dostępna tylko w TuxGames, więc nie tylko dla mnie jest ona kosztowna..
Z tego co pamiętam ixsoft miał wprowadzić tą usługę.
wupra pisze:Zresztą zawsze można pomóc, wystarczy kliknąć w pewne miejsce na stronie głównej sklepu.
Heh. To znaczy staram się pomagać. Zamówiłem kilka gier w twoim sklepie i prawdopodobnie kupię jeszcze kilka innych. Zastanawia mnie tylko czy myślałeś nad jakąś poważną reklamą tego sklepu?

EDIT:
makson pisze:Przy takich kosztach wprowadzenie wypożyczania gier nie ma sensu - zwłaszcza, że w Polsce nie jest to popularne.
To znaczy dla polskich użytkowników Linuksa ta usługa jest całkowicie nieznana.
BUY LINUX GAMES
Support Game Companies who Support Linux Gaming.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

mat pisze:To znaczy rozumiem ,że są to koszty wprowadzenia pełnej oferty wypożyczenia/ściągnięcia gier. Zastanawiałem się czy jest możliwe wprowadzenie tej usługi tylko dla wybranych gier LGP.
Nie jest to możliwe, ma się dostęp do wszystkich gier i udostępnia się te które się chcę. Obecnie mogę pobrać te gry i przygotować odpowiednie archiwum .run jednak nie posiadam dostępu do kluczy.

EDIT:
mat pisze:Z tego co pamiętam ixsoft miał wprowadzić tą usługę.
Ale jeszcze jej nie wprowadzili, ciekawe dlaczego?
mat pisze:Heh. To znaczy staram się pomagać. Zamówiłem kilka gier w twoim sklepie i prawdopodobnie kupię jeszcze kilka innych. Zastanawia mnie tylko czy myślałeś nad jakąś poważną reklamą tego sklepu?
Cały czas zastanawiam się nad sensowną reklamą, będę miał reklamę (recenzja gry oraz wzmianka o sklepie) w pewnym magazynie ale dopiero w numerze lutowym. Jednak do lutego pozostało sporo czasu.
mat pisze:To znaczy dla polskich użytkowników Linuksa ta usługa jest całkowicie nieznana.
Wypożyczanie w ten sposób w Polsce jest chyba całkowicie nie znane nawet dla użytkowników Windows, więc byłaby to całkowita nowość. Wprowadzenie tej usługi mogło by spowodować pewien rozgłos w polskim internecie.
Awatar użytkownika
ryniek
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Post autor: ryniek »

Ale dobrze, żeby na razie ludziska zaczęli kupować gry.
Dropbox invite: http://tinyurl.com/dropbox-invite
Stop złym praktykom sprzedaży oprogramowania wraz z sprzętem - http://uwolnijlaptopa.pl/
Awatar użytkownika
makson
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Myślę, że warto przed świętami zrobić też sporą akcję reklamową. W czasie świątecznych zakupów często kupuje się gry.
wupra
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

makson pisze:Myślę, że warto przed świętami zrobić też sporą akcję reklamową. W czasie świątecznych zakupów często kupuje się gry.
Obecnie nie mogę sobie pozwolić na rozbudowane kampanie reklamowe, ale niedługo coś się w tej sprawie zmieni i może ktoś nawet ........... grę.

Poza tym zastanawiam się nad wprowadzeniem płatności przez DotPay.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”