net/notebooki - konfiguracja, optymalizacja i wybór najlepszych narzędzi dla tych maszyn
Moderator: e X t 7 3
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
wydaje mi się, że nie...
tak wygląda ekran, po wyłączeniu systemu : http://dl.dropbox.com/u/17741865/20110124_004.jpg i tak zostaje dopóki go ręcznie nie wyłączę
btw. z miłą chęcią przetestowałbym kernel o którym pisałeś, tj. 12.1 (jeśli to oczywiście możliwe), ciekaw jestem jak na nim miałaby się sprawa wyłączania netbooka
tak wygląda ekran, po wyłączeniu systemu : http://dl.dropbox.com/u/17741865/20110124_004.jpg i tak zostaje dopóki go ręcznie nie wyłączę
btw. z miłą chęcią przetestowałbym kernel o którym pisałeś, tj. 12.1 (jeśli to oczywiście możliwe), ciekaw jestem jak na nim miałaby się sprawa wyłączania netbooka
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Odp: netbooki - konfiguracja, optymalizacjia i wybór najlepszych narzędzi dla tych ma
A w kwestii mojego migotania podświetlenia jakieś pomysły? Da się jakoś wyłączyć automatyczne sterowanie podświetleniem?
Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
- elmer
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
Dzieki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy moge zostawic aktualna portycje /home - nie formatowac ja tylko podpiac pod minta jako nowy /home? Bedzie dzialac?e X t 7 3 pisze:
Nie testowałem, ale jestem pewien, że tak ... w zasadzie na każdej w miarę nowej dystrybucji opartej na Debianie.
Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
teoretycznie tak ... ale konfiguracja, tematy, etc. może być na tyle różna ze powstanie "bajzel" 
Pozdrawiam
EDIT:
- zresetuj bios do ustawień standardowych,
- wykonaj w konsoli: sudo update-grub2
i ... zobaczymy, powinno sie "poprawić".
Pozdrawiam
EDIT:
Pozdrawiam

Pozdrawiam
EDIT:
Wykonaj proszę poniższe działania:pingwin114 pisze:wydaje mi się, że nie...
Pozdrawiam
EDIT:
hmm, modyfikowałeś może wpisy w Grubie ?Ivn pisze:A w kwestii mojego migotania podświetlenia jakieś pomysły? Da się jakoś wyłączyć automatyczne sterowanie podświetleniem?
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
niestety, ten zabieg nic nie zmieniae X t 7 3 pisze: Wykonaj proszę poniższe działania:
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
hmm a słyszysz jak sie dysk wyłącza ?

- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
tak, słyszęe X t 7 3 pisze:hmm a słyszysz jak sie dysk wyłącza ?
na kernelu 11.1 netbook bez problemu się wyłącza
-
- Sędziwy Jeż
A coś szerzej na ten temat? W którym pliku jest wpis włączający autoregulację? Nie jestem poweruserem jeżeli chodzi o linuxa a wolałbym nic nie zepsuć, bo nie mam specjalnie czasu w tym tygodniu na bawienie się ze stawianiem systemu od nowae X t 7 3 pisze: EDIT:
hmm, modyfikowałeś może wpisy w Grubie ?
Pozdrawiam

Samsung N210: kernel-2.6.37.2-ext73-f1-12.6-atom-ags-bfq-cfs+grub-acpi+cpufreqd+Xorg.conf-Intel+compiz-ext73-ubu-10.04-Intel+emerald-ext73-2010
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
ewidentnie problem z ACPI ... hmm, jeśli wykonałeś skrypt grub-acpi to dziwne ... spróbuj jeszcze raz załadować standardowe ustawienia biosu ... wyjąc baterie i ponownie standardowe ustawienia, potem sudo update-grub ... jeśli to nie pomoże to może jeszcze sudo update-initramfs -u -k all ... zobaczymy.pingwin114 pisze:tak, słyszę
na kernelu 11.1 netbook bez problemu się wyłącza
Pozdrawiam
EDIT:
powinieneś mieć tam wpis:Ivn pisze:A coś szerzej na ten temat? W którym pliku jest wpis włączający autoregulację? Nie jestem poweruserem jeżeli chodzi o linuxa a wolałbym nic nie zepsuć, bo nie mam specjalnie czasu w tym tygodniu na bawienie się ze stawianiem systemu od nowa
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M" ... a najlepiej zmień go na (to właśnie muszę zmienić):
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=256M"
Pozdrawiam
PS. właśnie zbudowałem wydaje sie w pełni sprawy i bardzo wydajny kernel oparty o patch zen ... tu wersja testową kernela 12.3-zen0

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
Witam,
EXT mam pytanko do ciebie jako do użytkownika asusa 1201n otóż przy ściąganiu wiekszej ilości danych poprzez port ETH (po wifi śmiga fajnie) wiesza mi się system po prostu zamarza i tyle działo się tak i na 10.04 i na 10.10 i z twoimi kernelami i bez nich a nawet powiem że po instalacji ostatniego kernela z twojej rodzinki nawet się to uwydatniło możesz coś podpowiedzieć bo troszke denerwujące to jest.
Pozdrawiam.
EXT mam pytanko do ciebie jako do użytkownika asusa 1201n otóż przy ściąganiu wiekszej ilości danych poprzez port ETH (po wifi śmiga fajnie) wiesza mi się system po prostu zamarza i tyle działo się tak i na 10.04 i na 10.10 i z twoimi kernelami i bez nich a nawet powiem że po instalacji ostatniego kernela z twojej rodzinki nawet się to uwydatniło możesz coś podpowiedzieć bo troszke denerwujące to jest.
Pozdrawiam.
- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
niestety nadal to samoe X t 7 3 pisze:ewidentnie problem z ACPI ... hmm, jeśli wykonałeś skrypt grub-acpi to dziwne ... spróbuj jeszcze raz załadować standardowe ustawienia biosu ... wyjąc baterie i ponownie standardowe ustawienia, potem sudo update-grub ... jeśli to nie pomoże to może jeszcze sudo update-initramfs -u -k all ... zobaczymy.
Pozdrawiam
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Cześć ext, dałbyś radę zerknąć na moje poprzednie pytanie? W jaki sposób mogę uzyskać komunikaty kernela podczas ładowania? Na chwilę obecną nic się nie wyświetla i system nie rusza. Maszyna asus 1201nl.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Uruchom Pan maszynę w trybie naprawy ... zobaczymy.dragusny pisze:Cześć ext, dałbyś radę zerknąć na moje poprzednie pytanie? W jaki sposób mogę uzyskać komunikaty kernela podczas ładowania? Na chwilę obecną nic się nie wyświetla i system nie rusza. Maszyna asus 1201nl.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- pingwin114
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
wynalazłem w Synapticu taki pakiet : eeepc-acpi-scripts
z tym, że przy próbie instalacji chce on usunąć pakiet acpi-support
moje pytanie do Ciebie e X t 7 3, czy przyglądałeś się temu pakietowi, może sprawdzałeś ? zmienia on coś w obsłudze ACPI w Ubuntu ?
z tym, że przy próbie instalacji chce on usunąć pakiet acpi-support
moje pytanie do Ciebie e X t 7 3, czy przyglądałeś się temu pakietowi, może sprawdzałeś ? zmienia on coś w obsłudze ACPI w Ubuntu ?
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Tak przyglądałem sie i radze go nie ruszać ! .... to już zabytek 
Co do kernela ... ostatnio ZEN mnie zawodzi ... zbudowałem natomiast kernel 12.2 oparty o własnoręcznie dobierane patche (jak wskazane powyżej) i udało mi się uzyskać np. takie rezultaty ... skoki wydajności są naprawdę spore
. Poniżej zrzutu z glxgears ... oczywiście nie traktujemy tego, jako benchmark, ale wskazówkę na co stać dane środowisko
. Proszę wziąć pod uwagę, że mamy tu compiza działającego w trybie best, plus dodatkowe aplety i gkrellm`a, bez compiza i w/w dochodzi do 12550 ramek (to ekstremum, standardowo do 12480-12500).
Kernel v.12.2 na Asusie 1201n

Co do kernela ... ostatnio ZEN mnie zawodzi ... zbudowałem natomiast kernel 12.2 oparty o własnoręcznie dobierane patche (jak wskazane powyżej) i udało mi się uzyskać np. takie rezultaty ... skoki wydajności są naprawdę spore

Kernel v.12.2 na Asusie 1201n

- d3v4
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
Czy od wersji 10.1 bylo cos nowego tutaj pod k8? Przeszukalem temat dosc dokladnie ale nie natrafilem, same atomy... : P
PS: Naprawde swietna robota eXt73, na tym 10.1 lapek szaleje w porownaniu do generica, az nie wierze, ze moze byc jeszcze lepiej. ; )
PS: Naprawde swietna robota eXt73, na tym 10.1 lapek szaleje w porownaniu do generica, az nie wierze, ze moze byc jeszcze lepiej. ; )
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
... nie, nie było (co znaczy nie udostępniłem). Udostępnię wersje 12.1 ... oficjalne oznaczenie, bo nieoficjalnie to 12.2
... wydajność, na maksymalnym poziomie - w stosunku do niezłej responsywności ... przynajmniej na razie doszedłem do granicy. Na tym kernelu, np. F.E.A.R 2 działa na Athlonie X4 i GF8800GTS 512 ram, ze wszystkimi elementami na maksimum - rozdzielczość 1280x1024 (w tym anizo x16 i x8 anty-aliasing) wręcz z zawrotną prędkością ... porównywałem do win XP i prosiłem o opinie "postronnych obserwatorów", pokazując grę dopiero, gdy działała i 4/7 osób stwierdziło, że pod wine działa lepiej - do chwili przedstawienia opinii nie widzieli, co to za środowisko !!!! 
Co do oszczędności baterii ... przyjąłem, ze wolę zaoferować o 7-15 % lepszą wydajność, kosztem od 6-10 % czasu pracy na baterii ... niestety oszczędność musi się odbić na obniżeniu wydajności ... przynajmniej na chwile obecną nie widzie innego rozwiązania.
Pozdrawiam

Co do oszczędności baterii ... przyjąłem, ze wolę zaoferować o 7-15 % lepszą wydajność, kosztem od 6-10 % czasu pracy na baterii ... niestety oszczędność musi się odbić na obniżeniu wydajności ... przynajmniej na chwile obecną nie widzie innego rozwiązania.
Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
Kolego mam to samo dokładnie na tym sprzęcie co ty (konkretnie z dyskiem 320GB). Pocieszę cię z tym, że próbnie zainstalowałem W7 i działo się niestety to samo. Wypada, że to wina biosu ewentualnie kontrolera Ethernet.Brambor3 pisze:Witam,
Pozdrawiam.
A co do wydajności w glxgears na 1201n to pamiętam, że zaczynałem z wynikiem 6300 (compiz on), a teraz przeszło 8000 więc ile to samym systemem można zdziałać, jedna trzecia lepsza wydajność. Naprawdę gratulacje dla autora modyfikacji jestem pod ogromnym wrażeniem wykonanej pracy.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
Witam.
Ostrzegam jestem very zielony w tych sprawach
Mam laptopa eee pc 1001HA i mam problem z wifi w ogóle nie chodzi.
Troszkę już poczytałem i moduł rt3090sta nie ładuje się lub poprostu nie ma sterowników do tej karty wifi i tego nie wiem jak stwierdzić.
Oto czego dokonałem :
This file lists those modules which we don't want to be loaded by
# alias expansion, usually so some other driver will be loaded for the
# device instead.
# evbug is a debug tool that should be loaded explicitly
blacklist evbug
# these drivers are very simple, the HID drivers are usually preferred
blacklist usbmouse
blacklist usbkbd
# replaced by e100
blacklist eepro100
# replaced by tulip
blacklist de4x5
# causes no end of confusion by creating unexpected network interfaces
blacklist eth1394
# snd_intel8x0m can interfere with snd_intel8x0, doesn't seem to support much
# hardware on its own (Ubuntu bug #2011, #6810)
blacklist snd_intel8x0m
# Conflicts with dvb driver (which is better for handling this device)
blacklist snd_aw2
# causes failure to suspend on HP compaq nc6000 (Ubuntu: #10306)
blacklist i2c_i801
# replaced by p54pci
blacklist prism54
# replaced by b43 and ssb.
blacklist bcm43xx
# most apps now use garmin usb driver directly (Ubuntu: #114565)
blacklist garmin_gps
# replaced by asus-laptop (Ubuntu: #184721)
blacklist asus_acpi
# low-quality, just noise when being used for sound playback, causes
# hangs at desktop session start (Ubuntu: #246969)
blacklist snd_pcsp
# ugly and loud noise, getting on everyone's nerves; this should be done by a
# nice pulseaudio bing (Ubuntu: #77010)
blacklist pcspkr
# EDAC driver for amd76x clashes with the agp driver preventing the aperture
# from being initialised (Ubuntu: #297750). Blacklist so that the driver
# continues to build and is installable for the few cases where its
# really needed.
blacklist amd76x_edac
no i komendą sudo lsmod przy kolumnie size jest liczba 674216 a przy used by jest 0
Czytając ten wątek wyczytałem że najlepiej było by zainstalować nowego kernela(jądro) ale jak to zrobić nie mam zielonego pojęcia ;/
Dodam że pierwszy raz mam styczność z linuxem.
Za zdublowanie wątku przepraszam.
Pomóżcie nie chce znowu wracać do billa ;/
Ostrzegam jestem very zielony w tych sprawach

Mam laptopa eee pc 1001HA i mam problem z wifi w ogóle nie chodzi.
Troszkę już poczytałem i moduł rt3090sta nie ładuje się lub poprostu nie ma sterowników do tej karty wifi i tego nie wiem jak stwierdzić.
Oto czego dokonałem :
This file lists those modules which we don't want to be loaded by
# alias expansion, usually so some other driver will be loaded for the
# device instead.
# evbug is a debug tool that should be loaded explicitly
blacklist evbug
# these drivers are very simple, the HID drivers are usually preferred
blacklist usbmouse
blacklist usbkbd
# replaced by e100
blacklist eepro100
# replaced by tulip
blacklist de4x5
# causes no end of confusion by creating unexpected network interfaces
blacklist eth1394
# snd_intel8x0m can interfere with snd_intel8x0, doesn't seem to support much
# hardware on its own (Ubuntu bug #2011, #6810)
blacklist snd_intel8x0m
# Conflicts with dvb driver (which is better for handling this device)
blacklist snd_aw2
# causes failure to suspend on HP compaq nc6000 (Ubuntu: #10306)
blacklist i2c_i801
# replaced by p54pci
blacklist prism54
# replaced by b43 and ssb.
blacklist bcm43xx
# most apps now use garmin usb driver directly (Ubuntu: #114565)
blacklist garmin_gps
# replaced by asus-laptop (Ubuntu: #184721)
blacklist asus_acpi
# low-quality, just noise when being used for sound playback, causes
# hangs at desktop session start (Ubuntu: #246969)
blacklist snd_pcsp
# ugly and loud noise, getting on everyone's nerves; this should be done by a
# nice pulseaudio bing (Ubuntu: #77010)
blacklist pcspkr
# EDAC driver for amd76x clashes with the agp driver preventing the aperture
# from being initialised (Ubuntu: #297750). Blacklist so that the driver
# continues to build and is installable for the few cases where its
# really needed.
blacklist amd76x_edac
no i komendą sudo lsmod przy kolumnie size jest liczba 674216 a przy used by jest 0
Czytając ten wątek wyczytałem że najlepiej było by zainstalować nowego kernela(jądro) ale jak to zrobić nie mam zielonego pojęcia ;/
Dodam że pierwszy raz mam styczność z linuxem.
Za zdublowanie wątku przepraszam.
Pomóżcie nie chce znowu wracać do billa ;/
-
- Sędziwy Jeż
Jedyny efekt jest taki, że podświetlenie miga szybciej. Kombinować dalej z wartościami czy może... usunąć ten wpis całkowicie, i czy system po takiej operacji wstanie?e X t 7 3 pisze: powinieneś mieć tam wpis:
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=192M" ... a najlepiej zmień go na (to właśnie muszę zmienić):
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor acpi_enforce_resources=lax vmalloc=256M"
Pozdrawiam