Testujemy 11.04 natty
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Testujemy 11.04 natty
Czy znajduje Wam sterowniki wlasnosciowe do kart nvidia?
- Echinos
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Tak, znajduje.
-
- Piegowaty Guziec
Ja otrzymuje caly czas komunikat:"Downloading package indexes failed, please check your network status. Most drivers will not be available." Z siecia wszystko w porzadku, to nie wiem czego za bardzo to dotyczy.
Edit: Ech, nie dodalem repozytoriow, a placze. Teraz wszystko ladnie smiga i w koncu moge zobaczyc te slynne unity:)
Edit: Ech, nie dodalem repozytoriow, a placze. Teraz wszystko ladnie smiga i w koncu moge zobaczyc te slynne unity:)
-
- Piegowaty Guziec
Czy beta posiada już wsparcie dla nvidia-96?
- mati75
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Cały czas miało.
- karmelek
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Kontakt:
A jak jest z możliwością używania/skonfigurowania GNOME, tak żeby to w miarę standardowo wyglądało?
- Echinos
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
W GDM możesz wybrać sesję Ubuntu Classic i GNOME uruchomi się bez Unity z normalnym gnome-panel.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Noo nie tak całkiem normalnym, w moim panelu mam całe menu otwartego i aktywnego programu podobnie jak w unity.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: Unity
Wystarczy wywalić z panelu ten aplet (menu-aplet? nie pamiętam nazwy) i wszystko wróci na swoje miejsce. Ale uwaga - to dotyczy również unity - tam również menu będzie wyświetlane na belce okna, a nie na panelu (co notabene w bardzo dobitny sposób obnaża marnowanie miejsca w unity na desktopie, w porównaniu do zwykłego gnome w układzie z jednym panelem - w końcu nie każdy komputer to netbook).
-
- Piegowaty Guziec
Ale z Ciebie znaFcamati75 pisze:Cały czas miało.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... bug/741930
- cierzniak
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Ale pomysłu na wyłączenie IONa2 albo włączenie OPTIMUSa ciągle nie ma na 11.04, a szkoda, bo w standardzie już działa mi WiFi, LAN i BT oraz pełne wsparcie ACPI (Asus 1215n). Teraz jest "moment wyboru": lepsze zarządzanie komputerem czy 2 godziny pracy dłużej.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 11.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Hmm na moim minilapku beta chodzi całkiem sprawnie po pobraniu aktualizacji. Jedyna rzecz to standardowo brak możliwości zmiany podświetlenia i niedziałające niektóre przyciski funkcyjne, poza tym drobnostki. No i nie wiedzieć czemu nie sprawdza pisowni w Firefox, może po restarcie "chwyci".
Pozdro dla testerów
Pozdro dla testerów

-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Na phoronixie plotkują, że Unity jest w tak słabym stanie, że rozważają zmianę domyślnego środowiska (na ostatnią chwilę) z powrotem na Gnome Clasic 2.32.
- oscarr
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Inne
I bardzo dobrze by było.
Jak ktoś chce unity może sobie zainstalować jakieś netbook-edition.
Ja oczywiście jestem za wprowadzaniem kolejnych możliwości i ulepszeń, ale zmian rewolucyjnych nie chcę instalowałem ubuntu desktop (a nie netbook) właśnie dlatego, że działa i wygląda tak jak mi pasuje, a teraz chcąc być "na bieżąco" mam zmienić upodobania, albo kombinować i grzebać w składnikach systemu - to jakieś nieporozumienie. Unity to może i nowoczesny wygląd, ale pod względem możliwości to jest 100lat za murzynami i tyle.
Poza tym aby zwiększyć funkcjonalność ubuntu, nie trzeba było kombinować z unity, tylko poprawić konfiguratory systemu, dodać brakujące opcje tak aby nie trzeba było grzebać w plikach, tweakach i innych dodatkowych narzędziach. Unity to jakiś chory kaprys, małpowanie gnome shell tylko po to aby było.
Jak ktoś chce unity może sobie zainstalować jakieś netbook-edition.
Ja oczywiście jestem za wprowadzaniem kolejnych możliwości i ulepszeń, ale zmian rewolucyjnych nie chcę instalowałem ubuntu desktop (a nie netbook) właśnie dlatego, że działa i wygląda tak jak mi pasuje, a teraz chcąc być "na bieżąco" mam zmienić upodobania, albo kombinować i grzebać w składnikach systemu - to jakieś nieporozumienie. Unity to może i nowoczesny wygląd, ale pod względem możliwości to jest 100lat za murzynami i tyle.
Poza tym aby zwiększyć funkcjonalność ubuntu, nie trzeba było kombinować z unity, tylko poprawić konfiguratory systemu, dodać brakujące opcje tak aby nie trzeba było grzebać w plikach, tweakach i innych dodatkowych narzędziach. Unity to jakiś chory kaprys, małpowanie gnome shell tylko po to aby było.
-
- Piegowaty Guziec
Mi się notorycznie zawiesza...
Mam laptopa + monitor w TwinView.
I ciągle, nagle nie wiadomo czemu łapie zwiechę i tylko capslock miga i tyle.. i koniec...
Mam laptopa + monitor w TwinView.
I ciągle, nagle nie wiadomo czemu łapie zwiechę i tylko capslock miga i tyle.. i koniec...
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Casplock miga -> kernel-panic -> znaczy się zazwyczaj problemy ze sterownikami lub sprzętem
---edit-line---
PS: Swoją drogą nawet jeśli Unity pozostanie domyślne głosuję za polskim remixem w wersji Classic.
---edit-line---
PS: Swoją drogą nawet jeśli Unity pozostanie domyślne głosuję za polskim remixem w wersji Classic.
-
- Piegowaty Guziec
grafika ? tylko jak to sprawdzić .. na 10.10 nie było takiego problemu, na windowsie też jest wszystko okej.Cieniek pisze:Casplock miga -> kernel-panic -> znaczy się zazwyczaj problemy ze sterownikami lub sprzętem
-
- Serdeczny Borsuk
- Kontakt:
Ne pewno na początek sprawdź, czy nie zostało coś w logach.
- mody
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 11.10
Jak wyłączyć antialiasing?? chcę uzywac dalej verdany monochromatycznej i w okanch jest tak jak miałem w 10.10, ale np. jak klikne w menu unity na ikone programy i dalej wybiorę menu Wszystkie programy - jest tam czcionka ubuntu i do tego wygładzona
.
W Firefox i Chrome/Chromium też włączone jest wygładzanie niepotrzebnie.. jak to wyłączyć... i gdzie wyłączyć antialiasing dla aplikacji QT (skype, tlen)...
Jedyną opcją jest ustawianie czcionek systemowych... ale tam juz jest ustawione od lat...
Poproszę o jakąś wskazówkę, pomoc...

W Firefox i Chrome/Chromium też włączone jest wygładzanie niepotrzebnie.. jak to wyłączyć... i gdzie wyłączyć antialiasing dla aplikacji QT (skype, tlen)...
Jedyną opcją jest ustawianie czcionek systemowych... ale tam juz jest ustawione od lat...
Poproszę o jakąś wskazówkę, pomoc...
-
- Piegowaty Guziec
które logi ? wkleić tutaj jakoś?Cieniek pisze:Ne pewno na początek sprawdź, czy nie zostało coś w logach.