luk1don pisze:quatrolibro pisze:
luk1don pisze:
Mam podobny sprzęt. Skontaktuj się ze mną na privat dam ci linki do mojego kernela.
Chętnie. Ale odłóżmy to na 2-3 dni, może naprawię albo przeinstaluję. Czy Twój kernel jest nastawiony na oszczędzanie energii bardziej niż te od eXt73 ? Właściwie na tym mi najbardziej zależy, szybkości mi wystarczy tylko żeby było ciszej i chłodniej. Jestem z tych co nie lubią takiego 100% power na kablu. Właśnie piszę z win7 na kablu i jest chłodniej, spokojniej i ciszej niż na Kubuntu. Na baterii win7 jednak przegrywa z kernelami eXt73.
Panowie, dziękuję i pozdrawiam.
He he Nie ma się czego baćtego komputera. Obchodzisz się z nim jak z jajkiem. To tylko oprogramowanie, nic nie zepsujesz.
Zapewniam cię, że w kernelach kolega ext73 co do energii nic takiego nie robi (znam konfig prawie na pamięć)... a w kodzie źródłowym nie grzebie. Nie wiem jak jest nastawiony kernel kolegi ext73 bo go nie instaluję (instalowałem może raz kiedyś). Oszczędzanie energii osiąga on dzięki cpufreq (oszczędność procesora) i APM (m.in. dysk twardy, przechodzenie w tryb powersave urządzeń tj. usb, ethernet, wifi, karta dźwiękowa)... oraz wpisom w grubie. Ja preferuję np. dobrze skonfigurowany pakiet laptop-mode i wyłączenie niepotrzebnych usług czy odinstalowanie aplikacji odwołujących się często do dysku i przerwań procesora.
Muszę przyznać, że po przeczytaniu Twojego Panie komentarza pomimo czesnych godzin porannych

pojawił się uśmiech na mojej twarzy

... pamiętam, jak Pan ostrzegałeś przed instalacją moich kerneli - choć tu głównie kwestia dodatków

. Instalacja każdej aplikacji, systemu, etc. rodzi ryzyko - ważne aby było na akceptowalnym poziomie.
Mówisz, że zapewniasz, iż nic takiego nie robię w kwestii konfiguracji kernela odnośnie zarządzania energią ... widać wiesz Pan więcej ode mnie

. Konfiguracja kernela jest tak dobrana, aby w bezpośredni lub pośredni sposób wpływać także na zarządzanie energią ... i tak owszem sam kernel bez APM i wpisów w GRUB niewiele zdziała. Tu porównam kernel do silnika samochodowego w nowych maszynach, otóż często kierowca ma możliwość ustawienia pracy silnika w 3 trybach - wydajność (moc/sport), normalny i ekono. Zatem bez tego sterownika silnik sam z siebie "nie będzie wiedział", czego od niego oczekujemy. W tym miejscu właśnie rola skryptu APM i wpisów umieszczanych w GRUB - wskazują systemowi z jakich możliwości kernela mogą korzystać. Kwestia cpufreqd nie odgrywa tu zasadniczej roli jedynie sterowanie mocą procesora pod AC - to główne zadanie tego skryptu.
Kwestia laptop-mode, jak już pisałem dla mnie to rozwiązanie nie zapewniające w pełni możliwości wykorzystania zasobów kernela - oczywiście można tu maksymalnie zmodyfikować jego ustawienia, ale nie dość że i tak będą pewne ograniczenia, to już tak naprawdę nie będzie laptop-mode. To jedna z przyczyn - oprócz małej skalowalności oraz dodatkowych narzutów na planistę w/w - stworzenia przeze mnie APM. Ja przyjmuje, że niezależnie od zainstalowanych i działających aplikacji system ma zapewnić odpowiedni poziom zarządzania energią. To właśnie mój cel złoty środek miedzy wydajnością, responsywnością, energooszczędnością oraz funkcjonalnością
Co do źródeł to fakt nie ma żadnych modyfikacji poza: zapewnieniem zgodności z Apparmor 2.4 - a zatem umożliwienie działania tego systemu bezpieczeństwa pod Ubuntu - bez dość mocnego modyfikowania źródeł, a w przypadku wykorzystania jedynie "czystych" rozwiązań vanilla - Ububntu nie "odpali "usługi apparmpor, co uwidoczni się w błędach przy staracie systemu, w demesg, czy też braku dziania profili tegoż, bądź też możliwości sterownia jego działaniem przez super użytkownika [root], ponadto patche dotyczące speechup`a, czy też modyfikacja tsc - usuniecie skutków błędnego rozpoznania fast tsc, co objawia się pod kernelem 3.6.x na niektórych maszynach nawet 10-15 sekundowym opóźnieniem startu ... i to główne zmiany

.
Oczywiste oprócz kwestii źródeł oraz konfiguracji kernela, zarówno na wydajność, responsywność, jaki energooszczędność może mieć wpływ już sam proces kompilacji kernela, co uwidacznia się w moich wersjach i7 oraz Brazos.
Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia stosowanych rozwiązań np. BFQ i BFS - ale tu o "problemach", czy ryzykach już pisaliśmy

. Tu m.in. te czynniki skutkowy i nadal skutkują nie włączaniem tych planistów do głównej linii kernela [oprócz elementów czysto "politycznych", czy też personalnych

]
Pozdrawiam
-- 25 paź 2012 08:26 --
quatrolibro pisze:e X t 7 3 pisze:
hmm zatem tak ten błąd wygląda, jak by coś nie tak było na poziomie ACPI: "write protecting the kernel read only data: 8192k", coś mi się wydaje, ze to będzie dotyczyć AHCI i SATA - prawdopodobnie już wiem, gdzie jest błąd w źródłach Linux-3.6.2. Prawdopodobnie, gdybyś Pan zahaszował [#] wpisy dotyczące ACPI i zarządzania energią w Grubie + update-grub oczywiście, system by wystartował. Zrób proszę taki test.
Pozdrawiam
Po wywaleniu zmian w grubie (drm.vblankoffdelay=1) wystartował dwa razy bez problemu.
Kod: Zaznacz cały
write protecting the kernel read only data: 8192k
i pozostałe komunikaty z ładowania systemu na których się zatrzymało były w dmesg takie same też pod v20.3 tyle że wszystko tam odbywało się bez zatrzymania.
Bardzo przepraszam ale testów nie mogę teraz zrobić. Pokusiło mnie instalować stery do nvidii 310.14 i wszystko się popsuło. Pociągneło jakieś "złe" aktualizacje z ppa:xorg-edgers. System startuje ale wyskakuje tylko "System notification helper uległ awarii" hasełko do portfela i koniec. Jak się cokolwiek kliknie czy wywoła z klawiatury to nie działa, czasem się pokaże ale nie działa. Nie poradzę sobie z tym kłopotem w trybie tekstowym więc pewnie reinstalacja.
Zostać na 12.04 czy aktualizować do 12.10 ? (pytanie tylko w kontekście aktualnych i przyszłych kerneli K8-64).
luk1don pisze:
Mam podobny sprzęt. Skontaktuj się ze mną na privat dam ci linki do mojego kernela.
Chętnie. Ale odłóżmy to na 2-3 dni, może naprawię albo przeinstaluję. Czy Twój kernel jest nastawiony na oszczędzanie energii bardziej niż te od eXt73 ? Właściwie na tym mi najbardziej zależy, szybkości mi wystarczy tylko żeby było ciszej i chłodniej. Jestem z tych co nie lubią takiego 100% power na kablu. Właśnie piszę z win7 na kablu i jest chłodniej, spokojniej i ciszej niż na Kubuntu. Na baterii win7 jednak przegrywa z kernelami eXt73.
Panowie, dziękuję i pozdrawiam.
W kwestii xorg-edgers, spróbuj Pan przywrócić funkcjonalność, przez przywrócenie poprzednich wersji pakietów:
i jeśli się uda i zadziała prosiłbym Cię o wykonanie testu.
Co do wersji Ubuntu/Kubuntu myślę, że można spróbować, 12.10, ale trzeba się liczyć [w okresie jakiś 2 miesięcy Ubuntu i może 2 -3 tygodni w Kubuntu] - z pewnymi "niedogodnościami" wieku "dziecięcego" = niestabilność, błędy w funkcjonowaniu systemu.
Pozdrawiam