Kernele testowe/stabilne wersja v21.x - atom oraz K8

Moderator: e X t 7 3

quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Re: Kernele testowe wersja v21.x - atom oraz K8

Post autor: quatrolibro »

e X t 7 3 pisze: hmm zatem tak ten błąd wygląda, jak by coś nie tak było na poziomie ACPI: "write protecting the kernel read only data: 8192k", coś mi się wydaje, ze to będzie dotyczyć AHCI i SATA - prawdopodobnie już wiem, gdzie jest błąd w źródłach Linux-3.6.2. Prawdopodobnie, gdybyś Pan zahaszował [#] wpisy dotyczące ACPI i zarządzania energią w Grubie + update-grub oczywiście, system by wystartował. Zrób proszę taki test.

Pozdrawiam
Po wywaleniu zmian w grubie (drm.vblankoffdelay=1) wystartował dwa razy bez problemu.

Kod: Zaznacz cały

write protecting the kernel read only data: 8192k
i pozostałe komunikaty z ładowania systemu na których się zatrzymało były w dmesg takie same też pod v20.3 tyle że wszystko tam odbywało się bez zatrzymania.
Bardzo przepraszam ale testów nie mogę teraz zrobić. Pokusiło mnie instalować stery do nvidii 310.14 i wszystko się popsuło. Pociągneło jakieś "złe" aktualizacje z ppa:xorg-edgers. System startuje ale wyskakuje tylko "System notification helper uległ awarii" hasełko do portfela i koniec. Jak się cokolwiek kliknie czy wywoła z klawiatury to nie działa, czasem się pokaże ale nie działa. Nie poradzę sobie z tym kłopotem w trybie tekstowym więc pewnie reinstalacja.
Zostać na 12.04 czy aktualizować do 12.10 ? (pytanie tylko w kontekście aktualnych i przyszłych kerneli K8-64).

luk1don pisze: Mam podobny sprzęt. Skontaktuj się ze mną na privat dam ci linki do mojego kernela.
Chętnie. Ale odłóżmy to na 2-3 dni, może naprawię albo przeinstaluję. Czy Twój kernel jest nastawiony na oszczędzanie energii bardziej niż te od eXt73 ? Właściwie na tym mi najbardziej zależy, szybkości mi wystarczy tylko żeby było ciszej i chłodniej. Jestem z tych co nie lubią takiego 100% power na kablu. Właśnie piszę z win7 na kablu i jest chłodniej, spokojniej i ciszej niż na Kubuntu. Na baterii win7 jednak przegrywa z kernelami eXt73.

Panowie, dziękuję i pozdrawiam.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86

Post autor: luk1don »

quatrolibro pisze:
luk1don pisze: Mam podobny sprzęt. Skontaktuj się ze mną na privat dam ci linki do mojego kernela.
Chętnie. Ale odłóżmy to na 2-3 dni, może naprawię albo przeinstaluję. Czy Twój kernel jest nastawiony na oszczędzanie energii bardziej niż te od eXt73 ? Właściwie na tym mi najbardziej zależy, szybkości mi wystarczy tylko żeby było ciszej i chłodniej. Jestem z tych co nie lubią takiego 100% power na kablu. Właśnie piszę z win7 na kablu i jest chłodniej, spokojniej i ciszej niż na Kubuntu. Na baterii win7 jednak przegrywa z kernelami eXt73.

He he Nie ma się czego baćtego komputera. Obchodzisz się z nim jak z jajkiem. To tylko oprogramowanie, nic nie zepsujesz.
Zapewniam cię, że w kernelach kolega ext73 co do energii nic takiego nie robi (znam konfig prawie na pamięć)... a w kodzie źródłowym nie grzebie. Nie wiem jak jest nastawiony kernel kolegi ext73 bo go nie instaluję (instalowałem może raz kiedyś). Oszczędzanie energii osiąga on dzięki cpufreq (oszczędność procesora) i APM (m.in. dysk twardy, przechodzenie w tryb powersave urządzeń tj. usb, ethernet, wifi, karta dźwiękowa)... oraz wpisom w grubie. Ja preferuję np. dobrze skonfigurowany pakiet laptop-mode i wyłączenie niepotrzebnych usług czy odinstalowanie aplikacji odwołujących się często do dysku i przerwań procesora.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

luk1don pisze:
quatrolibro pisze:

He he Nie ma się czego baćtego komputera. Obchodzisz się z nim jak z jajkiem. To tylko oprogramowanie, nic nie zepsujesz.
Zapewniam cię, że w kernelach kolega ext73 co do energii nic takiego nie robi (znam konfig prawie na pamięć)... a w kodzie źródłowym nie grzebie. Nie wiem jak jest nastawiony kernel kolegi ext73 bo go nie instaluję (instalowałem może raz kiedyś). Oszczędzanie energii osiąga on dzięki cpufreq (oszczędność procesora) i APM (m.in. dysk twardy, przechodzenie w tryb powersave urządzeń tj. usb, ethernet, wifi, karta dźwiękowa)... oraz wpisom w grubie. Ja preferuję np. dobrze skonfigurowany pakiet laptop-mode i wyłączenie niepotrzebnych usług czy odinstalowanie aplikacji odwołujących się często do dysku i przerwań procesora.
Muszę przyznać, że po przeczytaniu Twojego Panie komentarza pomimo czesnych godzin porannych ;P pojawił się uśmiech na mojej twarzy ;) ... pamiętam, jak Pan ostrzegałeś przed instalacją moich kerneli - choć tu głównie kwestia dodatków ;). Instalacja każdej aplikacji, systemu, etc. rodzi ryzyko - ważne aby było na akceptowalnym poziomie.

Mówisz, że zapewniasz, iż nic takiego nie robię w kwestii konfiguracji kernela odnośnie zarządzania energią ... widać wiesz Pan więcej ode mnie ;). Konfiguracja kernela jest tak dobrana, aby w bezpośredni lub pośredni sposób wpływać także na zarządzanie energią ... i tak owszem sam kernel bez APM i wpisów w GRUB niewiele zdziała. Tu porównam kernel do silnika samochodowego w nowych maszynach, otóż często kierowca ma możliwość ustawienia pracy silnika w 3 trybach - wydajność (moc/sport), normalny i ekono. Zatem bez tego sterownika silnik sam z siebie "nie będzie wiedział", czego od niego oczekujemy. W tym miejscu właśnie rola skryptu APM i wpisów umieszczanych w GRUB - wskazują systemowi z jakich możliwości kernela mogą korzystać. Kwestia cpufreqd nie odgrywa tu zasadniczej roli jedynie sterowanie mocą procesora pod AC - to główne zadanie tego skryptu.

Kwestia laptop-mode, jak już pisałem dla mnie to rozwiązanie nie zapewniające w pełni możliwości wykorzystania zasobów kernela - oczywiście można tu maksymalnie zmodyfikować jego ustawienia, ale nie dość że i tak będą pewne ograniczenia, to już tak naprawdę nie będzie laptop-mode. To jedna z przyczyn - oprócz małej skalowalności oraz dodatkowych narzutów na planistę w/w - stworzenia przeze mnie APM. Ja przyjmuje, że niezależnie od zainstalowanych i działających aplikacji system ma zapewnić odpowiedni poziom zarządzania energią. To właśnie mój cel złoty środek miedzy wydajnością, responsywnością, energooszczędnością oraz funkcjonalnością

Co do źródeł to fakt nie ma żadnych modyfikacji poza: zapewnieniem zgodności z Apparmor 2.4 - a zatem umożliwienie działania tego systemu bezpieczeństwa pod Ubuntu - bez dość mocnego modyfikowania źródeł, a w przypadku wykorzystania jedynie "czystych" rozwiązań vanilla - Ububntu nie "odpali "usługi apparmpor, co uwidoczni się w błędach przy staracie systemu, w demesg, czy też braku dziania profili tegoż, bądź też możliwości sterownia jego działaniem przez super użytkownika [root], ponadto patche dotyczące speechup`a, czy też modyfikacja tsc - usuniecie skutków błędnego rozpoznania fast tsc, co objawia się pod kernelem 3.6.x na niektórych maszynach nawet 10-15 sekundowym opóźnieniem startu ... i to główne zmiany ;).

Oczywiste oprócz kwestii źródeł oraz konfiguracji kernela, zarówno na wydajność, responsywność, jaki energooszczędność może mieć wpływ już sam proces kompilacji kernela, co uwidacznia się w moich wersjach i7 oraz Brazos.

Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia stosowanych rozwiązań np. BFQ i BFS - ale tu o "problemach", czy ryzykach już pisaliśmy ;). Tu m.in. te czynniki skutkowy i nadal skutkują nie włączaniem tych planistów do głównej linii kernela [oprócz elementów czysto "politycznych", czy też personalnych ;P]

Pozdrawiam

-- 25 paź 2012 08:26 --
quatrolibro pisze:
e X t 7 3 pisze: hmm zatem tak ten błąd wygląda, jak by coś nie tak było na poziomie ACPI: "write protecting the kernel read only data: 8192k", coś mi się wydaje, ze to będzie dotyczyć AHCI i SATA - prawdopodobnie już wiem, gdzie jest błąd w źródłach Linux-3.6.2. Prawdopodobnie, gdybyś Pan zahaszował [#] wpisy dotyczące ACPI i zarządzania energią w Grubie + update-grub oczywiście, system by wystartował. Zrób proszę taki test.

Pozdrawiam
Po wywaleniu zmian w grubie (drm.vblankoffdelay=1) wystartował dwa razy bez problemu.

write protecting the kernel read only data: 8192k
i pozostałe komunikaty z ładowania systemu na których się zatrzymało były w dmesg takie same też pod v20.3 tyle że wszystko tam odbywało się bez zatrzymania.
Bardzo przepraszam ale testów nie mogę teraz zrobić. Pokusiło mnie instalować stery do nvidii 310.14 i wszystko się popsuło. Pociągneło jakieś "złe" aktualizacje z ppa:xorg-edgers. System startuje ale wyskakuje tylko "System notification helper uległ awarii" hasełko do portfela i koniec. Jak się cokolwiek kliknie czy wywoła z klawiatury to nie działa, czasem się pokaże ale nie działa. Nie poradzę sobie z tym kłopotem w trybie tekstowym więc pewnie reinstalacja.
Zostać na 12.04 czy aktualizować do 12.10 ? (pytanie tylko w kontekście aktualnych i przyszłych kerneli K8-64).

W kwestii xorg-edgers, spróbuj Pan przywrócić funkcjonalność, przez przywrócenie poprzednich wersji pakietów:

sudo ppa-purge xorg-edgers
i jeśli się uda i zadziała prosiłbym Cię o wykonanie testu.

Co do wersji Ubuntu/Kubuntu myślę, że można spróbować, 12.10, ale trzeba się liczyć [w okresie jakiś 2 miesięcy Ubuntu i może 2 -3 tygodni w Kubuntu] - z pewnymi "niedogodnościami" wieku "dziecięcego" = niestabilność, błędy w funkcjonowaniu systemu.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Tak już wiem i postaram się szybko wypościć kolejny build - już z patchem.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Ok, czekam(y) ;-)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Laos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Laos »

Powertop wypluł co poniżej

> Bad           Wireless Power Saving for interface wlan0                      
   Bad           Enable SATA link power management for /dev/sda
   Bad           VM writeback timeout
   Bad           Enable Audio codec power management
   Bad           Autosuspend for USB device Biometric Coprocessor [STMicroelectr
   Bad           Autosuspend for USB device USB Receiver [Logitech]
   Bad           Autosuspend for USB device Integrated Smart Card Reader [Lenovo
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82566MM Gigabit Net
   Bad           Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Control
   Bad           Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controll
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801H (ICH8 Family
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801H (ICH8 Family
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Mobile PM965/GM965/
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Mobile GM965/GL960
   Bad           Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Mobile PM965/GM965

Package |            CPU 0
Tryb Turbo   0,0%   | Tryb Turbo   0,0%
2,40 GHz     0,0%   | 2,40 GHz     0,0%
2,00 GHz     0,0%   | 2,00 GHz     0,0%
1,60 GHz     0,0%   | 1,60 GHz     0,0%
1200 MHz     0,0%   | 1200 MHz     0,0%
 800 MHz     0,0%   |  800 MHz     0,0%
Idle         0,0%   | Idle         0,0%

|            CPU 1
                    | Tryb Turbo   0,0%
                    | 2,40 GHz     0,0%
                    | 2,00 GHz     0,0%
                    | 1,60 GHz     0,0%
                    | 1200 MHz     0,0%
                    |  800 MHz     0,0%
                    | Idle         0,0%

Package   |            CPU 0
POLL        0,0%    | POLL        0,0%    0,0 ms
C1          0,0%    | C1          0,0%    0,0 ms
C2          0,1%    | C2          0,1%    0,1 ms
C3         96,7%    | C3         96,7%    3,9 ms

|            CPU 1
                    | POLL        0,0%    0,0 ms
                    | C1          0,0%    0,2 ms
                    | C2          0,1%    0,1 ms
                    | C3         96,7%    3,6 ms

Mógłby ktoś dla mnie to zinterpretować?
Żeby nie było, że nie w temacie. Na kernelu v21.0.

/zmodyfikowałem `tagi` e X t 7 3
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jeśli to jest zrealizowane baterii - mój APM i/lub wpisy w grub nie działają. Jeśli na AC to tak powinno być ;)

Pozdrawiam

Laos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Tak, na AC. Czyli jestem osioł.

-- 25 paź 2012 14:43 --

To teraz na baterii
>> Bad Wireless Power Saving for interface wlan0
Bad Enable SATA link power management for /dev/sda
Bad VM writeback timeout
Bad Autosuspend for USB device Biometric Coprocessor [STMicroelectr
Bad Autosuspend for USB device USB Receiver [Logitech]
Bad Autosuspend for USB device Integrated Smart Card Reader [Lenovo
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801HEM (ICH8M-E)
Bad Runtime PM for PCI Device Ricoh Co Ltd RL5c476 II
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801HM/HEM (ICH8M/
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation 82801H (ICH8 Family
Bad Runtime PM for PCI Device Intel Corporation Mobile PM965/GM965
The battery reports a discharge rate of 19.2 W
The estimated remaining time is 1 hours, 51 minutes

Summary: -nan wakeups/second, -nan GPU ops/seconds, -nan VFS ops/sec and -0,0%

Usage Events/s Category Description
100,0% Device Audio codec hwC0D0: Analo
100,0% Device USB device: UHCI Host Con
100,0% Device PCI Device: Intel Corpora
100,0% Device Display backlight
100,0% Device USB device: USB Receiver
62,6 pkts/s Device Network interface: wlan0
Package | CPU 0
POLL 0,0% | POLL 0,0% 0,0 ms
C1 0,0% | C1 0,0% 0,1 ms
C2 0,1% | C2 0,1% 0,1 ms
C3 94,9% | C3 94,8% 1,5 ms

| CPU 1
| POLL 0,0% 0,0 ms
| C1 0,0% 0,0 ms
| C2 0,1% 0,1 ms
| C3 95,0% 1,4 ms
Package | CPU 0
Tryb Turbo 0,0% | Tryb Turbo 0,0%
2,40 GHz 0,0% | 2,40 GHz 0,0%
2,00 GHz 0,0% | 2,00 GHz 0,0%
1,60 GHz 0,0% | 1,60 GHz 0,0%
1200 MHz 0,0% | 1200 MHz 0,0%
800 MHz 0,0% | 800 MHz 0,0%
Idle 0,0% | Idle 0,0%

| CPU 1
| Tryb Turbo 0,0%
| 2,40 GHz 0,0%
| 2,00 GHz 0,0%
| 1,60 GHz 0,0%
| 1200 MHz 0,0%
| 800 MHz 0,0%
| Idle 0,0%
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem nie jest dobrze ... skrypt APM oraz wpisy w Grub zrobione [oraz updatowane: sudo update-grub] ?

Pozdrawiam

Laos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Niestety nie podał pana instrukcji dla lxde jeżeli chodzi o wpisy do gruba. Tylko dla kde i unity. Czy byłby Pan tak uprzejmy i podał wpisy dla lxde?
Nie mam apm, ale mam skrypty które są w repozytoriach specjalnie dla laptopów Thinkpad, a właśnie mam Thinkpada T61, m.in. ThinkFan. Klawisze funkcyjne do podświetlenia monitora czy głośności działają. Niestety nie rozumiem jak ThinkFana się konfiguruje i gdzie można znaleźć te konfiguracyjny plik.
Wykonałem Pana skrypt
http://dl.dropbox.com/u/14502404/instal ... 3-ondemand

To co teraz mam zrobić?
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: quatrolibro »

luk1don pisze: He he Nie ma się czego baćtego komputera. Obchodzisz się z nim jak z jajkiem. To tylko oprogramowanie, nic nie zepsujesz.
Zastanawiam się z czego taki wniosek że się boję. Co do komputera to może się nawet zjarać, bo jest jeszcze na gwarancji NBD do połowy 2014 roku i właściwie to go nie lubię, uznaje za lekko chybiony wybór z powodu kilku irytujących wad. Zepsuć to ja się boję system, bo trudno mi potem to naprawić z braku wiedzy i obeznania z Linuksem ale jak nie będę eksperymentował i psuł to się niczego nie nauczę. Reinstalacja to pikuś, każdy może i kiedy się tylko zachce, jedna z najlepszych cech wolnego oprogramowania.

Jak system zacznie działać to zgłoszę się po jajeczko, na pewno jeszcze przed "gwiazdką" ;-)

-- 25 paź 2012, o 16:36 --
e X t 7 3 pisze: W kwestii xorg-edgers, spróbuj Pan przywrócić funkcjonalność, przez przywrócenie poprzednich wersji pakietów:

i jeśli się uda i zadziała prosiłbym Cię o wykonanie testu.

Co do wersji Ubuntu/Kubuntu myślę, że można spróbować, 12.10, ale trzeba się liczyć [w okresie jakiś 2 miesięcy Ubuntu i może 2 -3 tygodni w Kubuntu] - z pewnymi "niedogodnościami" wieku "dziecięcego" = niestabilność, błędy w funkcjonowaniu systemu.

Pozdrawiam

Taki właśnie chcę zrobić. Jeżeli dobrze pamiętam, to usunie repo razem z zainstalowanymi z niego pakietami. W normalnej sesji raczej nie ma szans, nawet wyłączyć się nie dało. Zobaczę wieczorem, w trybie ratunkowym czy pójdzie.

Niestabilność wieku dziecięcego jest wliczona w koszta.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

^ Chodziło mi bardziej o to, że wersji kerneli można próbować mnóstwo, miliony, bez obawy, że "rozwalisz" system, pod warunkiem, że zostawisz sobie ten na którym system się uruchamia....

-- czwartek, 25 października 2012, 17:17 --
e X t 7 3 pisze: Muszę przyznać, że po przeczytaniu Twojego Panie komentarza pomimo czesnych godzin porannych ;P pojawił się uśmiech na mojej twarzy ;) ... pamiętam, jak Pan ostrzegałeś przed instalacją moich kerneli - choć tu głównie kwestia dodatków ;). Instalacja każdej aplikacji, systemu, etc. rodzi ryzyko - ważne aby było na akceptowalnym poziomie.

Mówisz, że zapewniasz, iż nic takiego nie robię w kwestii konfiguracji kernela odnośnie zarządzania energią ... widać wiesz Pan więcej ode mnie ;). Konfiguracja kernela jest tak dobrana, aby w bezpośredni lub pośredni sposób wpływać także na zarządzanie energią ... i tak owszem sam kernel bez APM i wpisów w GRUB niewiele zdziała. Tu porównam kernel do silnika samochodowego w nowych maszynach, otóż często kierowca ma możliwość ustawienia pracy silnika w 3 trybach - wydajność (moc/sport), normalny i ekono. Zatem bez tego sterownika silnik sam z siebie "nie będzie wiedział", czego od niego oczekujemy. W tym miejscu właśnie rola skryptu APM i wpisów umieszczanych w GRUB - wskazują systemowi z jakich możliwości kernela mogą korzystać. Kwestia cpufreqd nie odgrywa tu zasadniczej roli jedynie sterowanie mocą procesora pod AC - to główne zadanie tego skryptu.

Kwestia laptop-mode, jak już pisałem dla mnie to rozwiązanie nie zapewniające w pełni możliwości wykorzystania zasobów kernela - oczywiście można tu maksymalnie zmodyfikować jego ustawienia, ale nie dość że i tak będą pewne ograniczenia, to już tak naprawdę nie będzie laptop-mode. To jedna z przyczyn - oprócz małej skalowalności oraz dodatkowych narzutów na planistę w/w - stworzenia przeze mnie APM. Ja przyjmuje, że niezależnie od zainstalowanych i działających aplikacji system ma zapewnić odpowiedni poziom zarządzania energią. To właśnie mój cel złoty środek miedzy wydajnością, responsywnością, energooszczędnością oraz funkcjonalnością

Co do źródeł to fakt nie ma żadnych modyfikacji poza: zapewnieniem zgodności z Apparmor 2.4 - a zatem umożliwienie działania tego systemu bezpieczeństwa pod Ubuntu - bez dość mocnego modyfikowania źródeł, a w przypadku wykorzystania jedynie "czystych" rozwiązań vanilla - Ububntu nie "odpali "usługi apparmpor, co uwidoczni się w błędach przy staracie systemu, w demesg, czy też braku dziania profili tegoż, bądź też możliwości sterownia jego działaniem przez super użytkownika [root], ponadto patche dotyczące speechup`a, czy też modyfikacja tsc - usuniecie skutków błędnego rozpoznania fast tsc, co objawia się pod kernelem 3.6.x na niektórych maszynach nawet 10-15 sekundowym opóźnieniem startu ... i to główne zmiany ;).

Oczywiste oprócz kwestii źródeł oraz konfiguracji kernela, zarówno na wydajność, responsywność, jaki energooszczędność może mieć wpływ już sam proces kompilacji kernela, co uwidacznia się w moich wersjach i7 oraz Brazos.

Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia stosowanych rozwiązań np. BFQ i BFS - ale tu o "problemach", czy ryzykach już pisaliśmy ;). Tu m.in. te czynniki skutkowy i nadal skutkują nie włączaniem tych planistów do głównej linii kernela [oprócz elementów czysto "politycznych", czy też personalnych ;P]

Pozdrawiam
Pisałem o konfigu kernela. Jakież to tajne opcje konfiguracyjne odnośnie pożerania energii Pan stosujesz, których nie mają włączonych w kernelach Canonical bądź, których ja nie stosuję w moim kernelu bądź których nie wymyślił Linus? Reszta rzeczy nie była kierowana do Ciebie więc nie musiałeś się ustosunkowywać ;-)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Witaj, nie chodziło "tajne opcje" ;) tylko o odpowiednie wykorzystanie tego co dostajemy ;) ... a co w genericu jest niezbyt dobrze dobrane ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
luk1don
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

e X t 7 3 pisze:Witaj, nie chodziło "tajne opcje" ;) tylko o odpowiednie wykorzystanie tego co dostajemy ;) ... a co w genericu jest niezbyt dobrze dobrane ;).

Pozdrawiam
Tam nie ma nic innego ciekawego do wyboru odnośnie zarządzania energią co i tak musi być
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

luk1don pisze:
e X t 7 3 pisze:Witaj, nie chodziło "tajne opcje" ;) tylko o odpowiednie wykorzystanie tego co dostajemy ;) ... a co w genericu jest niezbyt dobrze dobrane ;).

Pozdrawiam
Tam nie ma nic innego ciekawego do wyboru odnośnie zarządzania energią co i tak musi być
Tu się nie zgodzę - włącznie, połączenie lub wyłączenie pewnych opcji sumarycznie ma poważne konsekwencje ;).

Podbarwiam

-- 25 paź 2012 19:33 --

Zatem kernele v21.1 nie tylko będą zwierały patch dotyczący błędu - EXT4 Data Corruption Bug, ale będą tez szybsze i odczuwalnie powinny poprawić płynność środowisk graficznych ... wydajność też będzie podniesiona [jak wskazywałem dolne granice wyżej]. Być może podniosę dodatkowo jeszcze wydajność kerneli atom ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

Tak informacyjnie, obok Kubuntu 12.04 i 12.10 mam postawione Opensuse12.2 64bit. Dzisiaj zainstalowałem z repo kernel 3.6.3 plus sterowniki 304.60 z strony Nvidia. Operacja udała się w 100%.
W związku z tym mam pytanie, czy problem braku możliwości instalacji na Kubuntu/Ubuntu sterowników 304.60 na kernelu 3.6.x dotyczy tylko paczek deb, czy to jakiś większy, głębszy problem w K/Ubuntu?
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

U mnie 32-bitowe sterowniki 304.60 ze strony nVidii działają bez niczego.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

witek pisze:Tak informacyjnie, obok Kubuntu 12.04 i 12.10 mam postawione Opensuse12.2 64bit. Dzisiaj zainstalowałem z repo kernel 3.6.3 plus sterowniki 304.60 z strony Nvidia. Operacja udała się w 100%.
W związku z tym mam pytanie, czy problem braku możliwości instalacji na Kubuntu/Ubuntu sterowników 304.60 na kernelu 3.6.x dotyczy tylko paczek deb, czy to jakiś większy, głębszy problem w K/Ubuntu?
To nie problem sterownika, tylko budowy paczki dla Ubuntu = paczka jest spaprana :P.

Pozdrawiam

-- 25 paź 2012 22:02 --
Galvatron pisze:U mnie 32-bitowe sterowniki 304.60 ze strony nVidii działają bez niczego.
Dokładnie, jak napisał Kolega Galvatron ;).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

Dziękuję za wyjaśnienie. Po ostatnich zawirowaniach z instalacją kerneli chciałem się upewnić, czy ja coś źle robię czy coś w systemie spaprane. Jak widać paczkujący dali ciała :(
Czy instalacja sterowników z strony Nvidia jest równie prosta co w openSuse, tzn. su, init 3, sh NVIDIA.....run, wyłączenie przez instalator otwartego sterownika nouveau, czy wymaga jakiś większych nakładów pracy?
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”