Kernele testowe/stabilne wersja v25.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v25.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: Shevchenko1987 »

Wiem, mój wybór był świadomy. Znajdź tylko coś lepszego z wyższej półki bez drugiej karty graficznej. Były ale z Radeon, którego miałem serdecznie dosyć. Ja nie mam przekonania do Della. Nie lubię go i tyle. Nie uważam, że dokonałem złego wyboru, bo jak wspomniałem wcześniej jak się chce naprawdę sprzęt z wysokiej półki to trzeba sięgnąć po Maca, a te które mam ja czy wy to jedno i to samo. Tylko jednemu wytrzyma dłużej, innemu krócej... Życie :)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

hmm zatem Optimus ... może już nie długo nie będzie tak wielkiego problemu z nim ... ale jest to dość "problematyczne" rozwiązanie ;). Na każdym systemie potrafi "kwiatki pokazać". Co do UEFI - postaw Pan tam Kubuntu 13.10 i zainstaluj pakiet nvidia-prime - już dawałem link do opisu. Co do samej maszyny, bardzo wydajna powinna być. Jeśli chodzi o same marki Ja już miałem w swoich rękach MSi, Lenovo [w tym Ideapad], ASusy, Acery, Hp i Delle ... i moim zdaniem nie ma [największego] znaczenia firma, a dany model i "szczęście" do egzemplarza.Na pewno raczej bym nie brał dla siebie Della - tu często "porażka goni porażkę" np. "niestandardowe" ustawienia ACPI - ostatnio "goni" go w tym Asus. Cóż bardzo jestem zadowolony z MSI = niska cena i jakość wykonania, ale u nas trudno z tym sprzętem.

Zatem sprzęt fajny, ale Ja raczej nie brałbym nic na Optimusie - raczej AMD APU - myślę o Jaguarze, albo Kaveri - to będzie niezłe, ale i Haswell z HD4400 albo z coś z Haswell + Intel Iris Pro 5200 to ma moc już miałem w rękach taką maszynę ;).

Zatem jeśli masz możliwość wyłączenia Secure Boot to nie ma problemu - niektóre sony nie mają np. Sony Vaio Pro 13 i tu jest zabawy "co niemiara". Poza tym maja tam nowy Chip intela [WiFi] iwlwifi [Intel 802.11ac 7260 card] i tu dopiero kernel 3.11.x to prawidłowo obsługuje + najnowszy Linux-firmware.

Przy okazji nie polecam maszyn na których nie da się wyłączyć secure-boot ... coś wróble ćwierkają, że niedługo nowe "prezenty" dla userów Win 8 będą, które nadpiszą UEFI w określonym obszarze i jeśli nie zostanie dokonana zapłata, już maszyny dany delikwent NIGDY nie uruchomi = w wielu przypadkach [np. ten w/w sony] eepromy wlutowane są w płytę = 3000 - 10000 zł do kosza :P

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Shevchenko1987
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Kontakt:

Post autor: Shevchenko1987 »

Mi to nawet nie chodzi o Nvidię pod Linuksem, bo jeżeli wszystko by działało pod Intelem to nie problemu. W gry praktycznie nie gram to mi 3D jakoś super nie jest potrzebne. Jest możliwość wyłączenia "Secure Boot" w opcjach. Dzisiaj może spróbuje zainstalować i podzielę się wrażeniami. :)
Jeśli wybierasz Ubuntu to tylko LTS!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Powinno wszystko pójść dobrze ;). Co do testów sprawdzam różne gry - obok natywnych, jak np Left 4 Dead 2, Half-Life 2 Episode Two, Dot 2, Serious Sam 3 BFE, Oil Rusch, Portal, Counter-Strike Source, etc. testuje też windowsowe takie jak Call of Duty 4, CoD:MW, Medal of Honor [z 2010], BurnOut Paradise, czy też właśnie Dead Space ... i pod dobrze zoptymalizowanym systemem [szybki kernel, odpowiednio dobrane inne parametry np. APM 2.8] + Wine 1.6, mamy takie rezultaty - wszystkie detale na maksimum ;)

Dead Space pod Wine 1.6

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
witek
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 16.04

Post autor: witek »

Tak trochę z innej beczki, czy samo Wine jest jakoś "specjalnie" skonfigurowane, np. dograne jakieś dodatkowe biblioteki przez winetricks, zainstalowany directx, itp., czy po prostu zainstalowane wine z repo i już?
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

e X t 7 3 pisze:Taki był mój zamiar- APM > starałem się aby poprawić tu wszelkie parametry + w większym stopniu ustandaryzować te procesy i uniezależnić się jeszcze głębiej od rozwiązań Canonical ... testuje jeszcze jedno rozwiązanie i jeśli przejdzie testy pozytywnie niedługo może być APM v2.8 ;)

Kwestia Radeon DPM, tu mamy 3 zależności: odpowiedni kernel, odpowiedni firmware [udostępniany przez NeteXt'73 v1.113 już spełnia te założenia] oraz odpowiedni wpis w Grub ;).

Pozdrawiam
Przebudowałem instalator APM, teraz APM będzie pobierał się jako spakowana paczka. Przyspieszy to proces pobierania, a co za tym idzie instalacji:). Dziś wieczorem wdrożę. Testy instalatora przechodzą na ten moment pozytywnie.
Jak nie podniesiecie wersji NeteXta będziecie widzieć APM w wersji 2.7, po aktualizacji, będziecie mogli pobrać wersję 2.8.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do APM to jak napisał już Kolega NetBit - wieczorem aktualizacja ;). Kwestia Wine - tak doinstalowałem DX 9.0c przez winitrics + vcrun 2008. W sumie nie było to konieczne, ale ze względu na ciągłe zmiany w Wine chciałem mieć środowisko porównawcze. Najważniejsze są zmienne i ich wartości - jakie wprowadzałem:

Kod: Zaznacz cały

[Software\\Wine\\Direct3D]
"AlwaysOffscreen"="enabled"
"DirectDrawRenderer"="opengl"
"Multisampling"="enabled"
"OffscreenRenderingMode"="fbo"
"PixelShaderMode"="enabled"
"RenderTargetLockMode"="readdraw"
"StrictDrawOrdering"="enabled"
"UseGLSL"="enabled"
"VideoMemorySize"="1024"
Ogólnie podnoszą wydajność i zapewniają kompatybilność ... w szczególności opcja:

Kod: Zaznacz cały

StrictDrawOrdering=enable
Decyduje nie o wydajności, a o kompatybilności ... i wręcz zwalania Wine ! Jednak najnowsze wine + odpowiednia konfiguracja systemu powodują, że jest to absolutnie obecnie nieodczuwalne i do tego mamy prawie 100 % zgodność z Windows [kwestia grafiki 3D - shadery, etc ;). Oczywiście wpisy co do pamieć są odpowiednie dla danej maszyny.

Pozdrawiam

NetBit73

NetBit73 pisze:
e X t 7 3 pisze:Taki był mój zamiar- APM > starałem się aby poprawić tu wszelkie parametry + w większym stopniu ustandaryzować te procesy i uniezależnić się jeszcze głębiej od rozwiązań Canonical ... testuje jeszcze jedno rozwiązanie i jeśli przejdzie testy pozytywnie niedługo może być APM v2.8 ;)

Kwestia Radeon DPM, tu mamy 3 zależności: odpowiedni kernel, odpowiedni firmware [udostępniany przez NeteXt'73 v1.113 już spełnia te założenia] oraz odpowiedni wpis w Grub ;).

Pozdrawiam
Przebudowałem instalator APM, teraz APM będzie pobierał się jako spakowana paczka. Przyspieszy to proces pobierania, a co za tym idzie instalacji:). Dziś wieczorem wdrożę. Testy instalatora przechodzą na ten moment pozytywnie.
Jak nie podniesiecie wersji NeteXta będziecie widzieć APM w wersji 2.7, po aktualizacji, będziecie mogli pobrać wersję 2.8.
G O T O W E
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Teraz zatem do testów zapraszam ;). W omawianej kwestii Mesy [odnośnie Radeona] ... widać w niektórych aspektach spory, albo wręcz olbrzymi skok miedzy stosowaną Mesą 9.1.x, a 9.2-rc2, czy właśnie budowaną 9.3 - AMD Gallium3D Performance Is Much Better Than Two Years Ago.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: kowand »

Czy coś zyskuję na tych modernizacjach mając wszystkie wnętrzności na intelu? Jak najkorzystniej ustawić sktypt APM, obecnie mam ustawione conservative-conservative.
Maszyna: Dell D620; Intel Core 2 Duo T7200;Intel Graphics Media(GMA) 950; 2048MB, DDR2.
System podstawowy: DEBIAN TESTING

Jestem ZIELONY w temacie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

kowand pisze:Czy coś zyskuję na tych modernizacjach mając wszystkie wnętrzności na intelu? Jak najkorzystniej ustawić sktypt APM, obecnie mam ustawione conservative-conservative.
Doprecyzuj o jakie modernizacje Ci chodzi i czego oczekujesz.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

kowand pisze:Czy coś zyskuję na tych modernizacjach mając wszystkie wnętrzności na intelu? Jak najkorzystniej ustawić sktypt APM, obecnie mam ustawione conservative-conservative.
Jaki masz procesor, kartę graficzną?
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zmiany w APM 2.8:

1. Uniezależnienie od kolejnego komponentu pm-utils - tym razem pcie_aspm - teraz działania te realizuje APM. Na pewno szybciej [APM przełącza tryby w milisekundach, a pm-utils w 1-2 sekundy], a dodatkowo są dwa tryby pracy:
- performance [AC]/powersave [Bat.] - wszystkie profile performance dla APM oraz
- default [AC]/powersave [Bat.] - wszystkie profile "oszczędnościowe" dla APM
- różnica miedzy performance a default polega na tym, że w trybie performance szyna PCIe i jej urządzenia dostają pełną moc niezależnie od ustawień biosu, a w trybie default decyduje właśnie o tym BIOS. Oczywiście decyduje to m.in. o przepustowości szyny na połączeniu karta graficzna <> szyna PCIe <> pamieć <> procesor, co pozwala na większą wydajnosc w np. grach.

2. Wprowadzenie trybu maksymalnej mocy dla urządzeń sieciowych w trybie pracy na AC. W tym przypadku zarówno karty Ethernet, jak i WiFi będą działać z pełną mocą cały czas, co znacznie zmniejsza opóźniania i np. przyspiesza wczytywanie stron www. W przypadku pracy na baterii oczywiście urządzenia wchodzą w tryby znacznie bardziej oszczędzające energię.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Mam dość starego laptopa Dell D620. Procesor Intel core duo 2.0 T-7200, ram-2GB, Grafika Intel 945GM.
Większość opisów nowych aktualizacji odnosi się do nowszych procesorów i kart graficznych Nvidi i Radeona. Stąd moje pytanie, co zyskuje mój staruszek przez zainstalowanie wszystkich aktualizacji proponowanych przez eXt 73?
Maszyna: Dell D620; Intel Core 2 Duo T7200;Intel Graphics Media(GMA) 950; 2048MB, DDR2.

NetBit73

kowand pisze:Mam dość starego laptopa Dell D620. Procesor Intel core duo 2.0 T-7200, ram-2GB, Grafika Intel 945GM.
Większość opisów nowych aktualizacji odnosi się do nowszych procesorów i kart graficznych Nvidi i Radeona. Stąd moje pytanie, co zyskuje mój staruszek przez zainstalowanie wszystkich aktualizacji proponowanych przez eXt 73?
sprawdź :) mam podobną konfigurację i daje radę.
Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jakie dla mojej konfiguracji jest najkorzystniejsze ustawienie ustawienie APM?

Awatar użytkownika
enedil
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: i3
Kontakt:

Post autor: enedil »

Wydajność: performance-ondemand
Czas na baterii: conservative-conservative
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!

~moderatorzy
Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Jak laptop jestem już nie pierwszej młodości i interesuje mnie by było chłodno, cicho i żeby komputer czasem nie usnął, co zaczyna się mnie zdarzać. Z baterii korzystam raczej rzadko.

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

kowand pisze:Jak laptop jestem już nie pierwszej młodości i interesuje mnie by było chłodno, cicho i żeby komputer czasem nie usnął, co zaczyna się mnie zdarzać. Z baterii korzystam raczej rzadko.
Zatem dla Ciebie najlepsze będą tryby, albo: conservative-conservative, albo ondemand-ondemand. Tu wybór zależy od preferencji, może po prostu przetestuj oba.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Ok przetestuję, a do której opcji byś mnie bardziej namawiał. Zapomniałem dodać, że gry w które gram to: pasjans.

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”