Kilka pytań nt. openSUSE.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
tex_ass
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Kilka pytań nt. openSUSE.

Post autor: tex_ass »

OpenSUSE nie jest bardziej zautomatyzowany od Ubuntu, ale rzeczywiście jest wygodny - YaST ma swoje zalety. Jeśli miałbym polecać jakiegoś linuksa do sieci heterogenicznych z M$ to właśnie OpenSUSE. Tyle że Gnome by Novell mi nie podchodzi, a KDE choć jest tu bardzo dopracowane to i trochę przyciężkie. Kolejnym problemem jest pewna niekompatybilność repozytoriów: główne jest dość małe w porównaniu do Ubuntu, a repozytoria społeczności czasem się z nim gryzą, i robi się problem.
Natomiast jeśli chodzi o stabilność, nie ma do czego się przyczepić.
Dla informacji: OpenSUSE używam różnych wersji od 6.2, natomiast Ubuntu od 5.04, więc miałem okazję sobie opinię wyrobić(materiału porównawczego sporo). Oczywiście każda opinia będzie subiektywna :).
Awatar użytkownika
kris55
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86

Post autor: kris55 »

W pełni podzielam zdanie Jusko.
Od Suse zaczynałem przygodę z Linuxem, jednak obecnie jest to Ubuntu (może jednak kiedys wróce do openSuse :smile: ). Używałem środowiska kde, póżniej gnome, jednak nie podoba mi się na siłę naciąganie do Windowsa, a właśnie obserwując rozwój Suse - openSuse (i nie tylko, bo dotyczy to większości dystrybucji) istnieje taka tendencja, w taką stronę idzie rozwój. Czyli wszystko ma być takie jak w MS Windows ? i to właśnie mi się nie podoba. Fakt, openSuse jest bardzo stabilne, ale Debian też. Każdy musi sam podjąć decyzję. Ja lubię "grzebać" w systemie i na razie mam Ubuntu dostarczające mi okresowo zastrzyku adrenaliny w większej porcji niż miało to miejsce w openSuse.
Linux Puppy 5.20 ROX + OpenBox & Ubuntu 10.04 GNOME
Linux Registered User #308993 ---> http://www.counter.li.org
Linux Counter is not an exclusive club. Any Linux user can join and it's free.
Awatar użytkownika
Vonnemiz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Vonnemiz »

Zamontowałem openSuse na virtualBox i rzeczywiście macie racje ... dąży do Windowsa
Ja na Ubuntu jestem od miesiąca ale chyba się już przyzwyczaiłem :)
Choć w jakiś sposób "suseł" mnie kusi tzn - łatwiejsza obsługa, ale z drugiej strony ... nie lubię kameleonów :P

Ps
Pytanie z innej beczki :
Jak się stać "zarejestrowanym" użytkownikiem Ubuntu ?
"Nella mia vita ci sono solo due cose che devo fare: mangiare e morire"
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Vonnemiz pisze: Ps
Pytanie z innej beczki :
Jak się stać "zarejestrowanym" użytkownikiem Ubuntu ?
Pro ba ...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Vonnemiz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Kilka pytań nt. openSUSE.

Od jakiegoś czasu jestem na OpenSuse 11.4 z KDE i muszę powiedzieć szczerze że wg mnie Ubuntu jest lepsze :)
tommer
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: tommer »

Vonnemiz pisze:Od jakiegoś czasu jestem na OpenSuse 11.4 z KDE i muszę powiedzieć szczerze że wg mnie Ubuntu jest lepsze :)
No to teraz może jakiś konkret?
A ja skoro wymagam konkretu to sam uważam, że zbyt wielkiej różnicy w normalnym użytkowaniu nie ma. Co prawda nie wiem, jakbym sobie poradził mając OpenSUSE jako pierwszego Linuxa, ale teraz problemów z obsługą nie mam. Na Ubuntu miałem pewne problemy, ale na OpenSUSE wystąpiły dokładnie takie same, tylko już umiałem sobie z nimi poradzić :D. Dla mnie podstawową wadę Ubuntu jest środowisko graficzne. KDE uważam za dużo lepsze od GNOME głównie ze względu na szybkość obsługi, niezależnie czy korzystam z touchpada (czyli staram się jak najwięcej z klawiatury), czy z myszki.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Yast można porównać do Active Directory w Windows Serwer.

Inna sprawa, że takie konfiguratory narzucają sposób postępowania, i mocno ograniczają użycie elementów i funkcji, których dany program nie uwzględnia.
Tak jest z każdym graficznym konfiguratorem, ogranicza człowieka do schematu uwzględnionego w konfiguratorze.
Np nie znam nakładki na iptables, która umożliwia klikanie reguł dla modułów xtables-addons, takich jak TARPIT, STEAL, DELUDE, CHAOS czy lscan.

Nawiasem piszac, YAST mocno przegrywa z Webminem, jeśli chodzi o częsć serwerową, a do Gnome czy KDE są narzędzia konfiguracyjne tych środowisk, np gnome-system-tools.

Także YAST nie jest ani najlepszy, ani niezastąpiony, choć w w Suse się dobrze sprawdza.
A temu projektowi nie wrózyłbym wielkiego sukcesu.

To by było na tyle
;-)
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Savpether »

Nawiasem piszac, YAST mocno przegrywa z Webminem, jeśli chodzi o częsć serwerową, a do Gnome czy KDE są narzędzia konfiguracyjne tych środowisk, np gnome-system-tools.

Także YAST nie jest ani najlepszy, ani niezastąpiony, choć w w Suse się dobrze sprawdza.

To by było na tyle
Zależy o jakim yast mówisz i o jakich zainstalowanych modułach, bo jeśli o domyślnym, z domyślnymi modułami to tak, ale kto używa webmina na desktopowej wersji? Podczas instalacji wystarczy zaznaczyć pozycję webyast oraz doinstalować odpowiednie moduły, których mało nie jest i masz to, czego chcesz :) Aczkolwiek zaznaczę, że to tylko mój domysł bo z webmina nigdy nie korzystałem, jednak moduły w yast doinstalowywałem.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Savpether pisze:

To by było na tyle
Zależy o jakim yast mówisz i o jakich zainstalowanych modułach, bo jeśli o domyślnym, z domyślnymi modułami to tak, ale kto używa webmina na desktopowej wersji? Podczas instalacji wystarczy zaznaczyć pozycję webyast oraz doinstalować odpowiednie moduły, których mało nie jest i masz to, czego chcesz :) Aczkolwiek zaznaczę, że to tylko mój domysł bo z webmina nigdy nie korzystałem, jednak moduły w yast doinstalowywałem.

A np takim Yast, że Yast jest tylko w Suse.
Jeśli np byłby jakikowiek problem z Suse, jakiś niewspierany w danej chwili przez Suse program, który nie chce na Suse działać skompilowany na miejscu, potrzebny na moim kompie/serwerze, to przenosząc się na Archa, CentOS, Debiana, Fedorę, Freebsd, Gentoo, Slackware czy Ubuntu - Webmina mogę używać w każdym z tych systemów, a Yasta tylko w Suse.

Poza tym moduły Webmina mogę sobie sam tłumaczyć, (jest moduł do tłumaczeń), i w dodatku, ponieważ Webmin jest napisany głównie w perlu, mogę też bez większego kłopotu wprowadzać modyfikacje w modułach Webmina, dodatkowo mogę równoczaśnie używac 2 wersji, oryginalnej i zmodyfikowanej, na jednym komputerze.
Wystarczy ustawić każdą wersję na innym porcie, i zainstalować je w różnych folderach. Z tym też nie ma żadnego problemu.

Pomijając fakt, że moduły Webmina pisza programiści z całego świata, a nie jeden koncern w sile 3 programistów oddelegowanych do tego zadania.

Dlatego Yast w mojej opinii nie wygrywa z Webminem funkcjonalnością.

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
Vonnemiz
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Skoro temat jest o "Suse" to chciałbym Was się zapytać o "głupią" rzecz.
A mianowicie - czy można zmienić "tapetę" i wygląd strony logowania? Jak na razie udało mi się tylko zmienić tę "tapetę" która pojawia się już po zalogowaniu.
Szukałem trochę u wujka Google ale nic specialnego i łatwo przyswajalnego nie znalazłem :)
Z chęcią poczytam Wasze propozycje:)

Wytworny Kaczor

W przeciwieństwie do ubuntu w openSUSE możesz zmienić znacznie więcej niż tylko tapetę ekranu logowania. Ściągasz interesujący Cię motyw, wchodzisz w Ustawienia systemowe, wybierasz "Ekran Logowania", tam wchodzisz w zakładkę Moty i wybierasz Instaluj motyw, po zainstalowaniu, wchodzisz w Yast->System->Edytor /etc/sysconfig Rozwijasz menu "Desktop"->"Display manager"->DISPLAYMANAGER_KDM_THEME tam wpisujesz dokładną naszwę nowego motywu, akceptujesz wszystko i reboot :) Tak po za tym to oczekuję Cię od dłuższego czasu na gtalk ;)
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

A w OpenSUSE nie ma Ustawień Systemowych KDE? Tam jest przecież opcja zmiany motywu kdm. Jeśli to akurat o KDM chodziło.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Napisałem przecież.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

Wiec po co do tego jeszcze yast uruchamiać?
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Bo tą rzecz zmienia się w YaST bodajrze w suse w Ekranie logowania w centrum sterowania nawet takiej opcji nie ma.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

Czyli Centrum sterowania w OpenSUSE jest "wykastrowane"?
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

brezniew pisze:Czyli Centrum sterowania w OpenSUSE jest "wykastrowane"?
ja ostatnim razem jak korzystałam z kameleona 10.2 to można było zmienić cały motyw wybierając w opcjach kde lub gmome (od tamtego czasu używam ubuntu
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

@linuxozaurus

I co to wnosi? Mamy wersję 11.4

@brezeniew

Aby niepowielać funkcji, ponad to, centrum sterowania KDE składa się modułów, wystarczy któregoś nie zainstalować/odinstalować i już go tam nie ma, ale co to zmienia? I ogólnie co to ma do rzeczy?
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel

@brezeniew
Aby niepowielać funkcji, ponad to, centrum sterowania KDE składa się modułów, wystarczy któregoś nie zainstalować/odinstalować i już go tam nie ma, ale co to zmienia? I ogólnie co to ma do rzeczy?
Nic nie ma do rzeczy. Pytałem tylko z ciekawości bo zdziwiło mnie że we "flagowej dystrybucji z kde" brakuje pewnych funkcji z tego środowiska, a do tego nie do końca do mnie przemawia wyższość tej metody:
po zainstalowaniu, wchodzisz w Yast->System->Edytor /etc/sysconfig Rozwijasz menu "Desktop"->"Display manager"->DISPLAYMANAGER_KDM_THEME tam wpisujesz dokładną naszwę nowego motywu, akceptujesz wszystko i reboot :)
nad kilkoma kliknięciami w Ustawieniach systemowych KDE. Szczególnie że to niby łatwe distro dla "klikaczy". Mi to przypomina jakieś zabawy z Rejestrem w Windowsie.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

nad kilkoma kliknięciami w Ustawieniach systemowych KDE. Szczególnie że to niby łatwe distro dla "klikaczy". Mi to przypomina jakieś zabawy z Rejestrem w Windowsie.
Mi też nie :/ i też tego nie popieram.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”