Jaki był Twój pierwszy Linux? inny OS też może być.

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
ngp
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Odp: Jaki był Twój pierwszy Linux? inny OS też może być.

Post autor: ngp »

Red Hat 7
LINUXnOWY
Awatar użytkownika
mucha090
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: mucha090 »

mój to windows 95 -> windows 98 -> windows me -> windows 2000 -> windows xp -> windows vista (kupiona była z lapkiem ale potem jak spalił się dysk :P to win xp został zainstalowany) -> ubuntu 7.10 -> ubuntu 8.04 -> OpenGEU 7.10 -> gOS -> ubuntu 9.04 -> ubuntu 9.10 -> ubuntu 10.04 :D:D
adrikux

Post autor: adrikux »

Nie będę chronologicznie wymieniał używanych przeze mnie dystrybucji GNU/Linuksa ponieważ było ich mnóstwo. Generalnie przygodę z tym systemem rozpocząłem od Knoppiksa uruchamianego z LiveCD, ale to były czasu dzieciństwa w których uruchamiałem go jedynie w celu badania pakietu kdegames. Pierwszą dystrybucją zainstalowaną na dysku twardym była Mandriva 2005 PP. Z czasem zakupiłem Linux Magazine w którym znalazłem OpenSuSE 10.1 i FC 4. Używałem wówczas na przemian Mandrivę z OpenSuSE którego gdyby nie podpisanie umowy między Novellem, a firmą z redmond używałbym nadal. Dzięki temu jednak zainstalowałem Ubuntu z którego przeniosłem się na Debiana. Korzystałem także ze Slackware, Fedory i wielu innych dystrybucji. Bardzo cenię sobie Slackware, jednak oficjalne mirrory zawarte w Slapt-get zapewniają bardzo niski transfer, ale planuję powrócić do tego systemu i zobaczyć czy na alternatywnych repozytoriach uzyskam lepszy transfer. Pierwszym OS natomiast był windows 95.
Phil
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Post autor: Phil »

Słowo "Linux" usłyszałem kiedy znajomy informatyk wgrał mi Mandrake'a którego miał skonfigurować do internetu, gdyż XP ciągle padał od wirusów. Ale do tej konfiguracji nigdy nie doszło przez kartę sieciową.
Natomiast później dostałem od niego płytkę ze Slackware'em 10.2 którego wgrałem na swój zapasowy dysk. Wiecie co się stało, kiedy 12 letni laik dorwał się do takiego systemu? Otóż nic! Po prostu nie potrafiłem go skonfigurować :) Chociaż poznałem podstawy funkcjonowania KDE :)

A takim "prawdziwym" Linem był Mint 3.0 którego zainstalowałem w ciekawych okolicznościach. Kiedy setny raz zepsuł się XP, mój tata (mało wie o komputerach, ale nic dziwnego) mi zaproponował żeby może spróbować Linuxa. Potem był Mint 4, potem Ubuntu 7.10 i kolejne wersje, a w między czasie sprawdziłem wszystkie możliwe distra (Mepis, Mandriva, Debian, SUSE itd.) ale Ubuntu zostało.

A pierwszym systemem "w ogóle" był Windows 95 :) Długo używałem, a następnie wgrałem XP. A potem już Linuchy które wspomniałem wyżej.
AsRock N68C-S, AMD Athlon II X2 240 2800MHz, 4GB DDR3 DC RAM, GeForce 9600GS 768MB, Nvidia HDA, WD SATA 500GB, Tracer Highlander 550W
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: kabanek »

mój pierwszy os to był windows 3.1 na jakimś laptopie :D potem win 95, 98, xp, przez dwa tygodnie vista i teraz win 7 :)
pierwszy linux to był knoppix na livecd ho ho ho lat temu :)
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak

Post autor: Toshio1988 »

Moim pierwszym OS był Windows 98 na ktorym smigalem w wiele starych gierek i korzystalem z plyt optimusa pascala z encyklopediami . Pozniej XP no i obecnie Windows 7. Visty nie kupilem bo slyszalem zbyt duzo zlych ocen i krytyki na jej temat.

Pierwszym linuxem byl Kubuntu w 2005 roku czy 2006 nie pamietam dokladnie. Poznalem go w szkole na fakultetach z informatyki . Nauczyciel to zapalony linuksowy geek ;). Uczyl nas konkretnych rzeczy z programowania , projektowania stron www , grafiki no i czesto o linuxach :). Prawie zawsze na linuxach siedzielismy na windows bardzo rzadko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”