nokia e52 wasze opinie

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86_64

Odp: nokia e52 wasze opinie

Post autor: Hwiparam »

- nietypowa ładowarka
Chodzi Ci może o coś takiego?
http://allegro.pl/nokia-100-oryg-ladowa ... 20696.html
AFAIK tego typu wtyki (micro usb) za jakiś czas pewnie będą w większości telefonów - jest to od niedawna oficjalny standard ładowarek do telefonów.

Co do samej Nokii: Mam E75 i powiem, że istnieje problem opisany przez john_clock - długi czas reakcji. Szczególnie to widać przy instalacji niestandardowych aplikacij/motywów. U mnie wystarczyło zmienić motyw na niestandardowy i telefonu nie dało się normalnie używać:craz:Nie wiem, jak tam z E52, ale czytałem, że w Symbianach to normalne. Poza tym konfiguracja Wifi w telefonie jest dość... kłopotliwa ;) - po kilku godzinach kombinowania dałem sobie spokój.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Ivn
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: Ivn »

Miałem do czynienia z tym telefonem i trafiłem akurat na ten z wadliwej serii (nieprawidłowo wlutowany SoC), drugi padł przy flashowaniu (telefon jest dość delikatny w tej kwestii), więc się trochę zraziłem i pozbyłem się problemu. Z wad to obudowa potrafi delikatnie zatrzeszczeć, ale tragedii nie ma, ogólna jakość wykonania nie jest zła. Telefon długo łapie fixa GPS i potrafi się zawiesić przy tym. Responsywność jest w porządku, system działa płynnie i nie przycina się często, bateria trzyma 7-12 dni więc jest lepiej niż dobrze. SymbianOS w klasycznych telefonach klasy E uważam za zaletę, zawsze to większe możliwości niż w całkowicie zamkniętym systemie, wadą jest w dotykowcach, dla nich jest po prostu przestarzały, chociaż Nokia bardzo się stara przedłużyć jego życie...
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

Polecam, bardzo dobra bateria Li-Po 1500mAh, dobrze wykonana i symbian. Silny procek, i symbian 9.3FP2
Nie nadaje się do słuchania muzyki(super słuchawki niewiele tu dadzą), aparat również nie zachwyca. To telefon typowo biznesowy
Nowe Nokie z serii E mają bardzo podobne parametry dźwiękowe (jak nie takie same) HW jak nowe telefony z serii N. Jedyne to że nie posiada DAC. Spokjojnie da się słuchać. Ciężko bez pomiarów zauważyć żeby E52 grała inaczej czy gorzej niż nowe z serii N.

Duze możliwości telefonu jak np;
nawigacja głosowa,
możliwość podłączenia klawiatury, odbiornika DVB-H
wszelkie możliwości przez wifi jak gg, poczta sprawdzana o konkretnych godzinach, dniach itd... (można ustawić priorytety punktów dostępu i np, jeżeli jesteś poza domem i nie ma wifi telefon może automatycznie połączyć się np. przez 3G itd..)
po włączeniu, nawet jak złodziej przełoży sim telefon na podstawie GPS lub BTS podaje swoją lokalizacje którą można sprawdzić na stronie www
zmiana zachowań telefonu w różnych sytuacjach określana na podstawie GPS, BTS, godzin-dni, urządzeń bluetooth itd... np. wchodzisz do domu telefon ustawia się na profil Dom, wchodzisz do szkoły na profil Szkoła a po 23:30 w celu oszczędzania energii włącza Offline. Gdy ktoś próbuje się dodzwonić a telefon w trybie cisza może automatycznie wysłać wcześniej przygotowanego SMS np. telefon ustawiony na milczy nie słysze go. itd...
pdf, office, skype przez wifi czy 3G
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

zauważyłem tendencje do bojkotowania Nokii
ka ostatnio bojkotuję nokię ale nie dlatego ze telefony tej marki są złe tylko dlatego ze mi zależało na Androidzie a nokie nie spełniają tego kryterium

nokie są solidne zwłaszcza te w metalowych obudowach. ja miałam stara nokię 6020 bi był tak solidny ze mi nic się nie stało poza rozwaloną obudową
Awatar użytkownika
vidar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

Post autor: vidar »

LG GT 540 SWIFT a co o tym myślicie ??

Wiedza o tym, gdzie znaleźć informacje i jak ich używać – to tajemnica sukcesu
Awatar użytkownika
Hwiparam
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Openbox

Post autor: Hwiparam »

vidar pisze:LG GT 540 SWIFT a co o tym myślicie ??

To jużlepiej E52... Jakoś nie mam zaufania do LG , zwłaszcza do wszelkich dotykowych wynalazków.
Ubuntu: "Nie możesz używać tej samej wersji OS przez 12 lat i cały czas otrzymywać do niej aktualizacje oraz wsparcie!"
Arch Linux: "Hahahahaha Rolling Release robi brrrrrr!!!"

Miej wygooglane, a będzie ci dane ;)
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: Admc »

@Hwiparam
Jesteś w tyle, czasy nieporęcznych rysików mamy już za sobą, teraz są ekrany pojemnościowe, które obsługuje się palcami i są bardzo wygodne. Powiem, że od kiedy kupiłem telefon z dotykowym ekranem to już nie wyobrażam sobie używania telefonu z tradycyjną klawiaturą. Kiedyś musiałem napisać smsa z telefonu mamy, to była katorga. Brak QWERTY i małe przyciski które trzeba wciskać paznokciem.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
║═╣║║║╔╣╔╣╚╝║Toshiba Satellite A110-293 - Lubuntu 13.10 x86
║╔╣╚╝║║║║╚╗╔╝HTC Hero - Tegro 2.6 (Android 2.1)
╚╝╚══╩╝╚╝♥╚╝ Liczniki: Linux - 496087, Ubuntu - 28751.
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Post autor: empitt »

nokie są solidne zwłaszcza te w metalowych obudowach.
Owszem bo sam mam metalową Nokię, ale mimo tego (moim zdaniem) ta firma robi gorsze telefony niż kiedyś. Klienta też traktują różnie, ponieważ wypuszczają przyzwoity telefon i potrafią, np.: wcisnąć malutką baterię. W mojej 6300 była BL-4C, która trzymała 2 dni przy normalnym użytkowaniu, ale po tuningu (nie mówię o żadnym "wieś tuning") na baterii BL-5C działa około 4 dni. Jak widać można poprawiać ich telefony dla lepszego komfortu (choć zdaje sobie z tego sprawę, że inni producenci postępują podobnie).
Jakoś nie mam zaufania do LG
W LG wkurzają mnie baterie. Dla przykładu jest Samsung Corby, w którym bateria trzyma tydzień przy normalnym używaniu, a w LG Cookie (podobna cena, zbliżone parametry) działa już znacznie krócej.
zwłaszcza do wszelkich dotykowych wynalazków.
To już zależy od półki i ceny. To normalne, że są lepsze i gorsze telefony z dotykowymi ekranami.
Jesteś w tyle
Bo nie lubi dotykowców? Bez przesady, ja też ich nie lubię i nie czuję się wstecz. Jest coraz lepiej, ale dla mnie jeszcze nie to.
Brak QWERTY i małe przyciski które trzeba wciskać paznokciem.
A ja piszę normalnie palcami, więc ten telefon Twojej mamy widocznie ma niewygodną klawiaturę.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

empitt pisze:Bo nie lubi dotykowców? Bez przesady, ja też ich nie lubię i nie czuję się wstecz. Jest coraz lepiej, ale dla mnie jeszcze nie to.
Chodziło mi o to, że większość ludzi myśli o dotykowych ekranach, że są nieporęczne i obsługuje się je rysikami. M. in. dlatego, że dano gówniany LG Cookie za 1 zł w mixie. Ekran w LG Cookie rzeczywiście jest fatalny i nie ma multidotyku. Tak to jest jak kupuje się telefon przeznaczony dla mas.

Zawsze śmieszy mnie kiedy znajomi szukają rysika jak daje im napisać smsa z mojego telefonu oraz kiedy próbują pisać w tradycyjny sposób na klawiaturze swype. To świadczy o ich niewiedzy i znaniu tylko stereotypów.
╔═╦╗╔╦═╦═╦╗╔╗Blaszak (Phenom II x4 955BE, 4 GB RAM, GF GTX 550Ti) - Kubuntu 13.10 amd64
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

No w sumie racja, ludzie często myślą. Nie wiem jak mają się Cookie bo nigdy ich nie miałem, ale Corby w dotyku nie jest taki zły (biorąc pod uwagę proste zadania, 300zł samo za siebie mówi).
Dominbik
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 10.04

Post autor: Dominbik »

Ja bym nie mógł używać dotykowego, ale ten ma w miarę baterie, gps, wifi i te wszystkie bajery + Android więc jest ok. (tego LG da się używać poprzez palce). Jako telefon wybrałbym E52 ale teraz kiedy już tak obeznałem się z symbianem i miałbym przy sobie swoją nokie to chętnie wziąłbym takiego LG dla samego Androida. wydaje się że Symbian się powoli kończy. tym bardziej 9.3. Pod względem technologicznym umieściłbym go na równi z E52 pod względem komunikacji E52 to wyższa klasa. lepsze HSDPA, gprs, edge, videotelefon
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: EF »

Z LG to jest tak: jak jedna firma robi wszystko, to nie robi nic dobrze. Widać to po jakości sprzętu. A dotykowe telefony w wykonaniu LG to w ogóle strzał w stopę. Nokia E52 jest szybciutka, bardzo responsywna, taki biznesowy telefon. Nie ma się do czego przyczepić. We wszystkich telefonach z serii E, bateria trzyma bardzo długo - w E63 nawet do 2 tygodni! :craz: Przy standardowym używaniu (kilka sms, kilka minut połączeń i ok 30min muzyki) starcza na około tydzień. Marzenie :) W mojej N95 8GiB 2 dni uważam za dobry wynik. O tygodniu to pomarzyć mogę :)
Czyli podsumowując - polecam Nokię E52
Chakra Linux user.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

EF pisze:jak jedna firma robi wszystko, to nie robi nic dobrze.
Niby czemu? Samsung robi dobre telefony (zwłaszcza seria Galaxy z Androidem), a oprócz tego robi jeszcze inne sprzęty, jak np. telewizory czy monitory.

Dla mnie Nokia się już nie liczy, dlaczego? Bo nie robią telefonów z Androidem, wciskają na siłę przestarzałego i ograniczonego Symbiana.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Admc pisze:Niby czemu? Samsung robi dobre telefony (zwłaszcza seria Galaxy z Androidem), a oprócz tego robi jeszcze inne sprzęty, jak np. telewizory czy monitory.
TERAZ robi. A co było rok, dwa temu? Seria jednakowych telefonów o różnej nazwie. Monitory? Telewizory? Uwierz, że to, co robi Samsung to średnia półka. Za to popularna, bo ceny ich produktów nie są wygórowane. A Galaxy nadal wykonany jest z kiepskiego plastiku, który rysuje się po pierwszym włożeniu do kieszeni (nie, nie nosiłem go z kluczami).
Dla mnie Nokia się już nie liczy, dlaczego? Bo nie robią telefonów z Androidem, wciskają na siłę przestarzałego i ograniczonego Symbiana.
Albo Maemo. :)
Jednak z Symbianem trochę racji jest. Nowy model (N98) zapowiedziany na wakacje 2011 też ma być z Symbianem:D
Chakra Linux user.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Maemo? Wypuścili jeden model, żeby ludzie mogli potestować. Potem stwierdzili, że nie opłaca im się i zaczęli rozwijać MeeGo. Początkowo N900 miała dostać aktualizację, ale Nokia wyliczyła, że lepiej będzie zmusić ludzi do kupna nowych telefonów i zostawić użytkowników N900 na lodzie. Po za tym na Maemo jest bardzo mało aplikacji. Jak dobrze, że istnieje port Androida na N900 i można mieć dual boota. Większość osób które znam i mają N900 mają wgrane Androida i Maemo na dual boocie.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Admc: Wierz mi, znam historię z Maemo :) Jak również dobrze znam N900. Czekam aż ceny spadną i może się skuszę. Chociaż w tej cenie można mieć lepszy telefon... Coś z HTC :)
Chakra Linux user.
Awatar użytkownika
Admc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

N900 po woli robi się przestarzała. Obecnie wg mnie najlepszym telefonem dostępnym dla zwykłego człowieka jest HTC Desire HD. Chociaż dwa i pół kafla to astronomiczna suma to może dla bogaczy nie stanowi problemu. Osobiście jestem zadowolony z mojego Hero, którego kupiłem w sierpniu za 900 zł na allegro. Po wgraniu customowego romu, flykernela i podkręceniu procka do 748 MHz (oryginalnie 520) telefon chodzi jak burza. Szkoda tylko, że ma rozdziałkę 320x480 a nie 480x800, przez to nie można grać w gry HD.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

O tak, Desire HD! :) Może za rok ceny spadną. Po tym jak w ciągu niespełna roku cena Galaxy S spadła o prawie 1000zł, mam nadzieję, że to samo spotka Desire HD
Chakra Linux user.
Awatar użytkownika
empitt
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Monitory?
Monitory Samsunga, szczególnie kineskopowe uchodziły za jedne z najlepszych.
Telewizory?
Robią dobre telewizory i dla przeciętnego domownika w zupełności wystarczą.
A Galaxy nadal wykonany jest z kiepskiego plastiku
Teraz już wszystko robią z gorszego plastiku, nawet laptopy. Nawet produkty Apple i Sony nie są to samo co kiedyś.

Telefony Samsunga moim zdaniem prezentują się dobrze gdy są w miarę nowe, ponieważ nie są trwałe.
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

empitt: jednym słowem potwierdziłeś to co napisałem, że Samsung to średnia półka.
Chakra Linux user.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”