4HDD pod RAID0 czy sdd + hdd ?

Porady sprzętowo-handlowe
Toshio1988
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Brak
Architektura: x86_64

Odp: 4HDD pod RAID0 czy sdd + hdd ?

Post autor: Toshio1988 »

Kupując nowy komputer zdecydowałem się kupić SSD bo sporo o nich czytałem i HDD na same dane.

To bylo jakiś rok temu. Mam 60GB SSD i HDD 1TB . Na SSD wlasnie chcialem miec system i tylko sam SYSTEM. Powiem szczerze SSD jak najbardziej polecam jako podstawkę na system ! ;) System dziala duzo szybciej krotko mowiac dostaje niezlego kopa. HDD jest dobry na trzymanie waznych danych ;).

Takze autorze nie zastanawiaj sie bo nie ma nad czym się tutaj zastanawiac... tylko BIERZ SSD + HDD i ciesz sie z szybkosci systemu !

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
teka321
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Post autor: teka321 »

Ja mam pytanie jak właściwie jest z tą szybkością macierzy bo niektórzy twierdzą że prędkości zapis/odczyt nie sumują się a według Wikipedii

"Trzy dyski po 500 GB zostały połączone w RAID 0. Powstała przestrzeń ma rozmiar 1,5 TB. Szybkość zapisu lub odczytu jest prawie trzykrotnie większa niż na pojedynczym dysku. Oczywiście sumaryczna szybkość jest 3-krotnością szybkości najwolniejszego z dysków, gdyż kontroler raid podczas zapisu/odczytu musi poczekać na najwolniejszy dysk. Stąd też sugeruje się dyski identyczne, o identycznej szybkości i pojemności."

O dziękuję Toshio1988 za rzeczową odpowiedz ;)
Awatar użytkownika
Tomahawk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Tomahawk »

Różnica w czasie dostępu. Jest on taki sam jak dla pojedynczego dysku, natomiast SSD ma go ZNACZNIE krótszy. Dlatego programy, system będą się odpalać dużo szybciej z SSD. Do kopiowania/przetwarzania potężnych ilości danych rzeczywiście RAID 0 będzie szybszy. No i dochodzi fakt jakiej jakości są kontrolery montowane w płytach głównych...

Są to tzw. "fake RAID", które dodatkowo obciążają CPU, a trzymanie na tym systemu operacyjnego jest dość ekstremalnym przeżyciem ;)

Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: zibiboniek1 »

bo oba dyski mam prawie pełne to raz bo mam 1x250Gb i 1x320Gb"to ten maxtor" i jak bym ustawił raid to zostało by mi 250Gb a co z resztą danych które mam na 320Gb?
wiem,wiem muszę kupić następny dysk np.1Tb no ale na co on mi dysk 1Tb skoro zostanie mi z niego 250Gb?(bo to jest najmniejszy dysk!)
intel q6600 2,4Ghz x4, 2GiB ram, GeForce 8500GT 512MiB
[img]http://yanosik24.pl/widget/18387.png[/img]
Awatar użytkownika
Tomahawk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Tomahawk »

Ale kto ciebie namawia na RAID? Z tego co przyuważyłem nie jesteś autorem tematu, a jemu pomagamy. Jego sytuacja wygląda inaczej. Nic nie mówił o istniejących danych itd.

Poza tym możesz sobie zrobić tak zwany Software RAID(nie będzie wiele wolniejszy od fake raid[o ile w ogóle...]) i możesz spokojnie raidować partycje. Dzięki temu można mieć HDD 1TB z partycją 250GB połączoną w RAID ileś-tam z dyskiem 250GB, a pozostałe 750GB dowolnie wykorzystać.

Istniejące dane to też nie jest problem. Szczególnie przy RAID 1. Radze poczytać o tym na necie.

Pozdrawiam
i5 2500k@4.4GHz|Ninja 2|AsRock Z68 Pro3-M|8GB Ram|R5850|Dell E228WFP|Arc Mini|M8000X|160GB SATA2
A300-14T|Ubuntu 11.04
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”