Firefox 4.0 już jest!
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Re: Firefox 4.0 już jest!
Chyba unstable a nie stable, bo jak wladujesz wtyczke 32BIT Java i wejdziesz na strone z javą, to FF sie zamyka.
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: Openbox
To coś musi być u Ciebie, bo ja normalnie wszedłem sobie na czata przed chwilą i działa bez zarzutu...Toshio1988 pisze:Chyba unstable a nie stable, bo jak wladujesz wtyczke 32BIT Java i wejdziesz na strone z javą, to FF sie zamyka.
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Brak
@ Hwiparam
Twoja wtyczka Javy to plik libnpjp2.so ? Bo wlasnie mi sie wydaje, ze jest problem z tym plikiem... A skad pobierales Firefoxa 4 ?
Twoja wtyczka Javy to plik libnpjp2.so ? Bo wlasnie mi sie wydaje, ze jest problem z tym plikiem... A skad pobierales Firefoxa 4 ?
- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
No jest.makson pisze:Najnowszy Firefox 4.0 w wersji stabilnej jest już w ppa, do którego podałem wcześniej linka.
Pozdrawiam
I teraz chce mi zaktualizować Namoroka 3.6.xxx do wersji 4.0.
Mam też dodatkowo wrzucony 4.0 do osobnego katalogu (osobny aktywator) ze stronki mozilli ale na nim nie uruchamia się np. filmik na
you tube.
Czy jak zaktualizuje z twojego repo tego 3.6 do 4.0 do sam dociągnie odpowiednie wtyczki.
Z tego co się orientuję, to 4 nie jest 64 bitowa (ma być później ) i ciągnie wtyczki,które w systemie 86-64 nie działają.
A więc tak.
Zostawiłem sobie to repo podesłane przez Maksona
ppa:mozillateam/firefox-stable
Zaktualizowałem Namoroke 3.6.xx do wersji 4 i praktycznie wszystko działa.
You tube i TVP też.
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
Tak, to jest ten plugin. Firefoksa pobrałem ze strony Mozilli, Javę ze strony Suna/Oracle.Toshio1988 pisze:@ Hwiparam
EDIT: Ty masz pewnie 64-bitowy system i stąd ta cała kaszana, bo ja jadę na standardowym x86. Spróbuj może zaciągnąć FF z tego PPA co Makson podał (o ile masz Ubuntu) i Javę 64-bitową, może zatrybi.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Xfce
Firefox z Firefox Stable Channel Packages jest zarówno w wersji 32, jak i 64 bitowej (odpowiednia wersja instaluje się w zależności od architektury systemu). Zastępuje on Firefox 3.6, więc w ten sposób nie można mieć obu na raz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- miscoala
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
tez tak zrobiłem i mam inna ikonę FF ale FF 3.6.15 zmienił się na FF 3.6.17 i nazywa się teraz Namoroka wiec coś jest chyba nie tak ?Hwiparam pisze:@ majsza, tu idzie o standardowe repo Ubuntu, a nie jakieś tam PPA Mozillowskie czy inne. Nowy FF pewnie będzie domyślnie w Natty, bo w starszych raczej się już nie pojawi.
@ Foka0111, Kroczek po kroczku:
1. Odinstaluj FF
2. Wywal te repo PPA co żeś dodał
3. Zrób apt-get update
4. Wgraj FF4 z linka co podałem, ewentualnie zaciągnij starszą wersję z oficjalnego repo.
- makson
- Przebojowy Jelonek
Albo nie usunąłeś testowych repozytoriów Firefoxa (najprawdopodobniejsze) z sources.list, albo niekompletnie odinstalowałeś Firefoxa i zostały jakieś pozostałości z testowego repo.miscoala pisze:tez tak zrobiłem i mam inna ikonę FF ale FF 3.6.15 zmienił się na FF 3.6.17 i nazywa się teraz Namoroka wiec coś jest chyba nie tak ?
Firefox 4.0 pobierany 3x częściej niż Internet Explorer 9

- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
Czy aby na pewno wykasowałeś "systemową" wersję FF (czyt. tą instalowaną przez apt-get/synaptic)?miscoala pisze:tez tak zrobiłem i mam inna ikonę FF ale FF 3.6.15 zmienił się na FF 3.6.17 i nazywa się teraz Namoroka wiec coś jest chyba nie tak ?
Czy aby na pewno wywaliłeś z sources.list wszystkie PPA z testowymi wydaniami FF?
Czy aby na pewno pobrałeś FF z podanego przeze mnie linku (Download w pierwszym poście)?
- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Hwiparam pisze:No na upartego można i tak. Ale też nie rozumiem, czemu posiadacze starszych wersji systemu są niby skazani na korzystanie z tychże wersji i dodawanie sobie PPA? Nie lepiej zaktualizować cały system? No chyba, że ktoś ma jakiś egzotyczny sprzęt, na którym nowsze wersje nie działają, ale to się chyba rzadko zdarza.
No niestety taki urok Ubuntu. Czwórka jest tylko na lucid i maverick. Posiadam dosyć stary sprzęt, nowsze wersje mulą. Najnowszej z Lxde nie chcę, bo lubię GNOME. A 9.10 na tym sprzęcie dobrze się sprawuje. A karta graficzna działa bez zakłóceń (co nie zawsze się zdarza przy nowszych wersjach dystrybucji, które jakby mniej wspierają moją starą kartę).
Jedyną główną przeglądarką, której zawsze jest najnowsza wersja, niezależnie od dystrybucji, to Chrome. Nie ważne, czy ma się 9.10, czy 10.10 - zaktualizuje się zawsze o najnowszej dostępnej wesji.
- miscoala
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
wcale nic nie odinstalowałem bo myślałem ze gdy zrobię update to wywali stara wersje i zainstaluje nowa .No i jest problem bo nie wiem co dalej czy mam wywalić te stara teraz ? sam nie jestem mocny w Linuxie i nie grzebie w repo bez potrzeby 

- majsza
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Kontakt:
@miscoala na to wygląda, że nie wywaliłeś tego repo z wersjami testowymi. Namoroka i Minefield - Te nazwy wsakują, że masz te testowe repozytoria na liście
Wywal to z listy. A w reszcie zastosuj się do propozycji Hwiparam
Kod: Zaznacz cały
http://ppa.launchpad.net/ubuntu-mozilla-daily/ppa/ubuntu lucid main
- miscoala
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
no i wywaliłem ten kod ale nie wiem czy z tego miejsca co powinienem,a mianowicie otwarłem aktualizacje i wszedłem do ustawień i taki zapis miałem w "software od innych (trzecich)" to go wykasowałem .zrobiłem aktualizacje przyszły 4 pozycje w sumie 1,1 MB i zrobiłem restart.Dalej nie wiem co i jak bo ten plik z FF4 jest z końcówką tar.bz2 a tego nie umiem.Musze jeszcze dodać ze mam Linuxa po niemiecku co jeszcze bardziej cala operacje utrudni dlatego prosiłbym o wyrozumiałość
.

- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
Teraz daj w konsoli co następuje:
Instalacja paczki tar.bz2:
Czyli, tłumacząc na ludzki język, wypakowujesz zawartość archiwum i uruchamiasz plik wykonywalny firefox znajdujący się w katalogu firefox. Możesz sobie do niego zrobić aktywator na pulpicie czy tam w menu, ustawić ikonkę i takie tam
Ja tak robię od dość dawna i zawsze mi działa.
P.S. Bariera językowa akurat w tym przypadku nie powinna stanowić dużego problemu
Nawet jeśli, to zawsze można doinstalować spolszczenie do systemu 
sudo apt-get remove --purge firefox
tar -xvjf firefox-4.0.tar.bz2
cd firefox
./firefox

P.S. Bariera językowa akurat w tym przypadku nie powinna stanowić dużego problemu

- Foka0111
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Kontakt:
Ja tak zrobiłem,żeby mieć równolegle dwa FF (3.6.xx i 4.0) i dwa aktywatory do nichHwiparam pisze:, wypakowujesz zawartość archiwum i uruchamiasz plik wykonywalny firefox znajdujący się w katalogu firefox. Możesz sobie do niego zrobić aktywator na pulpicie czy tam w menu, ustawić ikonkę i takie tam![]()
FF 3.6 jako Namoroka działał OK ale w FF 4.0 nie działały filmy na you tube, niektóre wtyczki (rozszerzenia).
Poza tym jak miałem włączonego FF 4 i odpaliłem 3.6 z aktywatora ładowała się się kolejna strona FF 4 w osobnym oknie.
Więc wywaliłem to repo testowe i zaktualizowałem 3.6 do 4.0 więc mam teraz tylko 4.Ręcznie musiałem ustawić język na PL.
Jednak po paru dniach używania zauważyłem (raz) ,że zamknięcie nie zabiło procesu firefox.bin i ponowne uruchomienie odbyło się na świeżo,bez otwartych zakładek (mam ich ok. 20 na raz).Sporo pracy kosztuje odtworzenie tego.Jednak na windzie wersje 3.6 też miały takie napady.Natomiast nurtuje mnie jedno
Ta stronka:
http://www.covervil.pl/index.html
tak wygląda u mnie na Chromium: http://dl.dropbox.com/u/18287771/zrzut_ekranu_jest.png
a tak na FF 4 : http://dl.dropbox.com/u/18287771/zrzut_ ... nie_ma.png
FF nie wyświetla drobnego szczegółu bez którego stronka jest bezużyteczna.Mianowicie brakuje "zaloguj" "zarejestruj".
Test na stronie suna informuje mnie,że java zainstalowana jest i działa.
- Hwiparam
- Zakręcona Traszka
Masz system 64-bitowy? Bo na 99% tu jest pies pogrzebany. Binarka mozillowska jest 32-bitowa i wymaga 32-bitowych pluginów. Tak więc albo zaopatrz się w wersję 64-bitową przeglądarki (z repo) albo 32-bitowe pluginy.Foka0111 pisze: FF 3.6 jako Namoroka działał OK ale w FF 4.0 nie działały filmy na you tube, niektóre wtyczki (rozszerzenia).
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Ale kombinujecie...
Najpierw czyszczenie systemu, żeby pozbyć się wszystkiego, co niepotrzebne:
Teraz, gdy w systemie nie ma ani zbędnych repozytoriów, ani zbędnych paczek, instalujemy Firefoksa (bo ktoś tu zaproponował jego usunięcie...).
Na koniec dodajemy repozytorium z finalną wersję Firefoksa 4.0 i aktualizujemy:
Gotowe. Działa dla 32-bit i 64-bit.
Firefox na wstępie będzie po angielsku. Spolszczenie:
32-bit: http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... xpi/pl.xpi
64-bit: http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... xpi/pl.xpi
Najpierw czyszczenie systemu, żeby pozbyć się wszystkiego, co niepotrzebne:
sudo ppa-purge ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa
sudo ppa-purge ppa:mozillateam/firefox-stable
sudo ppa-purge ppa:mozillateam/firefox-next
sudo apt-get install firefox
sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
Firefox na wstępie będzie po angielsku. Spolszczenie:
32-bit: http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... xpi/pl.xpi
64-bit: http://releases.mozilla.org/pub/mozilla ... xpi/pl.xpi
- miscoala
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
michael@michael-desktop:~$ sudo ppa-purge ppa:ubuntu-mozilla-daily/ppa
sudo: ppa-purge: command not found
michael@michael-desktop:~$

- makson
- Przebojowy Jelonek
sudo apt-get install ppa-purge
- miscoala
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
u mnie nie ma takiego pakietu...."ppa-purge" ( tak wyszlo w terminalu), dodam ze uzywam Xubuntu 10.04 i srodowiska Xfce a jezeli chodzi o lucid-backports to jest okolo 50 roznych mozliwosci wiec prosilbym o sprecyzowanie.