UBUNTU 11.10 - Laptop HP czy MSI? Który wybrać pod linuksa?

Porady sprzętowo-handlowe
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: UBUNTU 11.10 - Laptop HP czy MSI? Który wybrać pod linuksa?

Post autor: e X t 7 3 »

EF pisze:Muszę powiedzieć, że problem jest z nVidia Optimus. Karty w zasadzie nie da się wyłączyć - praca na baterii ok 4x ktrótsza niż na Windowsie. Oprócz tego problemy z Touchpadem - nie da się w żaden sposób zmienić jego czułości. Ciężko się pracuje na Ubuntu niestety ;/
hmm jak się nie da optimusem sterować ? Przecież jest ironhide. Ma nawet GUI do łatwiejszego przełączania. Co do touchpada, to jak żonie pokazałem Twój tekst, to aż śmiechem wybuchła (aby nie było niedomówień, wynika to z komizmu sytuacji) ... dlaczego ? Bo Ona ma służbowego laptopa Firmy Dell, którego touchpad pod Windows 7 jest praktycznie nieużywalny - "robi co chce" w zasadzie albo zero czułości, albo "myszka szaleje" (nie jest to uszkodzenie - testowałem na innych identycznych maszynach) ;P. Próbowałem już 'cudów' pod win 7 (w tym zmiany na poziomie rejestru) i jedynie zmiany na poziomie kilku wpisów w rejestrze minimalnie pomogły. Natomiast pod Ubuntu, wręcz inny touchpad, da się prawie "normalnie" używać ;).

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
EF
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: EF »

Sprzęt sprzętowi nierówny ;) Dzięki za informację i Ironhide - na pewno przetestuje!

Pozdrawiam ;)
Kalten
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: Kalten »

Ja na swoim DELLU jade teraz na nowej wersji BUMBLEBEE i działa o 100% lepiej niż ironhide ( aczkolwiek żadko do pracy załączam optimusa). Windows niestety też gości na moim dysku i służy tylko do giercowania.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co kupić?”