Zatem tak, już przetestowałem mój skrypt i poruszaną kwestie eth pod 5 komputerami - 3 linie mojego kernela: v17.1-atom, v17.1-K8 i v17.1-Brazos. Na każdej z maszyn eth zawsze i w każdej z opisanych przez Ciebie sytuacji działa poprawie. Najprawdopodobniej wynika to z trzech przesłanek: mój kernel jest zoptymalizowany nie tylko do maksymalnie wydajnej i responsywnej, ale także maksymalnie oszczędnej pracy. Zwracam tu uwagę na każdą opcje pozwalającą na oszczędność energii, drugą przesłanką są poprawki, jakie pojawiły się w kernelu z linii 3.1.x, a tu w szczególności z patchami 3.1.3 i 3.1.4. Ponadto mój kernel ma patche ASPM (6 sztuk), z których 4 dotyczą właśnie zarządzania energią przez chipy-kontrolery Ethernet. Zatem w tym momencie zmuszony jestem cofnąć rekomendacje skryptu dla innych niż mój kreneli, ze względu na opisane problemy oraz ze względu na fakt, iż w przypadku kerneli nie zbudowanych z założeniem oszczędności energii (w tym bez patchy ASPM), skrypt ten nie będzie skutkował poważnymi i pozytywnymi zmianami.garnus pisze:Użycie Twojego skryptu spowodowało, że zaraz po odłączeniu kabla nie mam myszki, tzn nie działa, podłączenie kabla powoduje, że myszka wraca ale dopiero teraz tak jak pisałeś, usypia się po 2s nierobienia nic. Z kablem sieciowym dalej to samo, po odłączeniu go na baterii nie łapie ponownie sieci
Pozdarwaim
-- 09 gru 2011 20:13 --
123er pisze:a ja mam problem po restarcie na baterii nie chce się ustawić najniższe taktowanie i obraz się nie ściemnia, pomaga włożenie i wyjecie kabla sieciowego. help
____________________________________________________________________________________________
poza tym wielkich zmian raczej nie mam , połączenie z netem za pomocą exCard i otwarte chrom , zużycie 11W
-- 09 gru 2011 19:57 --
hmm, jak mozna odinstalować advanced_power_management_by_ext73
bo to włącznie i wyłączanie do sieci mnie dobija?
Witaj, z tego co pamietam nie używasz mojego kernela, zatem rzeczywiscie nie mogę zaręczyć, że wyniki działania skryptu będa prawidłowe i zgodne z założonymi. Przykro mi, ale widać aby uzyskać zakładane cele - widać wymaganym jest mój kernel z linii v17.1. Co do deinstalacji, wystarczy, że wykonasz w konsoli:
Kod: Zaznacz cały
sudo rm -fr /etc/pm/power.d/advanced_power_management_by_ext73
Poniższy wynik zużyciu energii na poziomie 3.8 Watta ! udało się uzyskać po 15 minutowej bezczynności komputera ... zatem widać już muszę przesunąć założoną granice 4 Wattów ... na 3 Watty i sądzę, ze będzie to możliwe

MSi X370 + kernel v17.1-Brazos + skrypt advanced_power_management_by_ext73 =3.8 Watta

Pozdrawiam