Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Skrypty, porady, usprawnienia - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: e X t 7 3 »

garnus pisze:Użycie Twojego skryptu spowodowało, że zaraz po odłączeniu kabla nie mam myszki, tzn nie działa, podłączenie kabla powoduje, że myszka wraca ale dopiero teraz tak jak pisałeś, usypia się po 2s nierobienia nic. Z kablem sieciowym dalej to samo, po odłączeniu go na baterii nie łapie ponownie sieci
Zatem tak, już przetestowałem mój skrypt i poruszaną kwestie eth pod 5 komputerami - 3 linie mojego kernela: v17.1-atom, v17.1-K8 i v17.1-Brazos. Na każdej z maszyn eth zawsze i w każdej z opisanych przez Ciebie sytuacji działa poprawie. Najprawdopodobniej wynika to z trzech przesłanek: mój kernel jest zoptymalizowany nie tylko do maksymalnie wydajnej i responsywnej, ale także maksymalnie oszczędnej pracy. Zwracam tu uwagę na każdą opcje pozwalającą na oszczędność energii, drugą przesłanką są poprawki, jakie pojawiły się w kernelu z linii 3.1.x, a tu w szczególności z patchami 3.1.3 i 3.1.4. Ponadto mój kernel ma patche ASPM (6 sztuk), z których 4 dotyczą właśnie zarządzania energią przez chipy-kontrolery Ethernet. Zatem w tym momencie zmuszony jestem cofnąć rekomendacje skryptu dla innych niż mój kreneli, ze względu na opisane problemy oraz ze względu na fakt, iż w przypadku kerneli nie zbudowanych z założeniem oszczędności energii (w tym bez patchy ASPM), skrypt ten nie będzie skutkował poważnymi i pozytywnymi zmianami.

Pozdarwaim

-- 09 gru 2011 20:13 --
123er pisze:a ja mam problem po restarcie na baterii nie chce się ustawić najniższe taktowanie i obraz się nie ściemnia, pomaga włożenie i wyjecie kabla sieciowego. help
____________________________________________________________________________________________
poza tym wielkich zmian raczej nie mam , połączenie z netem za pomocą exCard i otwarte chrom , zużycie 11W

-- 09 gru 2011 19:57 --

hmm, jak mozna odinstalować advanced_power_management_by_ext73
bo to włącznie i wyłączanie do sieci mnie dobija?

Witaj, z tego co pamietam nie używasz mojego kernela, zatem rzeczywiscie nie mogę zaręczyć, że wyniki działania skryptu będa prawidłowe i zgodne z założonymi. Przykro mi, ale widać aby uzyskać zakładane cele - widać wymaganym jest mój kernel z linii v17.1. Co do deinstalacji, wystarczy, że wykonasz w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

sudo rm -fr /etc/pm/power.d/advanced_power_management_by_ext73
Poniżej natomiast pokazuje przykład, jak współdziała mój skrypt z kernelem w wersji v17.1 tu z linii Brazos na MSi X370.

Poniższy wynik zużyciu energii na poziomie 3.8 Watta ! udało się uzyskać po 15 minutowej bezczynności komputera ... zatem widać już muszę przesunąć założoną granice 4 Wattów ... na 3 Watty i sądzę, ze będzie to możliwe ;). Jak możecie zauważyć mamy tu włączone i połączone wifi.

MSi X370 + kernel v17.1-Brazos + skrypt advanced_power_management_by_ext73 =3.8 Watta ;)

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 15.10
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: 123er »

Skrypt usuwający usługę ondemand, instalujący cpufreqd i moje (e X t 7 3) ustawienia cpufreqd.
a jak odwrócić działanie tego?
bo niestety usunięcie poprzedniego nie pomogło
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

w tym przypadku wystarczy:

sudo dpkg -P cpufreqd
Jednak nie sądzę, aby to była przyczyna ... jakieś wpisy odnośnie ACPI w grub ?

Pozdrawiam ?

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

Witam.

Właśnie zainstalowałem skrypty od cpufreq , reached , i advanced power managment , jednym słowem wszystko co moglem .

PowerTop pokazuje jedynie 2 bad , wszystko ekstra ! Z kernelem 17.1 gra i buczy.

Ale mam pewien problem . Mianowicie przy myszce bezprzewodowej autosuspend usb, włacza się za szybko, a na ruch myszką reaguje za wolno co skutkuje wielkim freezem kursora obsługiwanego myszką, po chociażby zostawieniu go w bez ruchu na ok 1s. Wybudzenie potrafi zając ok 6sec.

Już widzę że bedzie to dla mnie dość mocno uciążliwe. Da się jakoś suspend tego usb wyłaczyć? Przeżyje jakoś skok pobieranej energii, trudno.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

patrykos91 pisze:Witam.

Właśnie zainstalowałem skrypty od cpufreq , reached , i advanced power managment , jednym słowem wszystko co moglem .

PowerTop pokazuje jedynie 2 bad , wszystko ekstra ! Z kernelem 17.1 gra i buczy.

Ale mam pewien problem . Mianowicie przy myszce bezprzewodowej autosuspend usb, włacza się za szybko, a na ruch myszką reaguje za wolno co skutkuje wielkim freezem kursora obsługiwanego myszką, po chociażby zostawieniu go w bez ruchu na ok 1s. Wybudzenie potrafi zając ok 6sec.

Już widzę że bedzie to dla mnie dość mocno uciążliwe. Da się jakoś suspend tego usb wyłaczyć? Przeżyje jakoś skok pobieranej energii, trudno.
Zatem tak, z tych dwóch "Bad`ów" tylko jedne jest "prawdziwy" ... ten dotyczący VM writeback timeout zostawiłem celowo, gdyż nie uważam standardowych ustawień za "Bad", za takie uważam sugerowane przez PowerTop. Pozostaje kwestia Wireless Power Saving for interface, nad która pracuje. Zresztą pracuje także nad wydłużeniem opóźnienia startu usypiania USB na jakieś 5 do 10 sekund, a także kwestia wyłączania - całkowitego zasilania dla dysków, obniżeniem poboru energii przez eth = spowolnienie ich działania do 100 MBitów, etc.

Natomiast na teraz zakładam, że używasz myszki podczas pracy na baterii, tak ? Jeśli tak zmiany skryptu mogą być realizowane przynajmniej na 2, 3 sposoby. W pierwszej kolejności sprawdźmy, jak się będzie spisywała taka zmiana, jak poniżej. Wchodzisz do /etc/pm/power.d/ i modyfikujesz znajdujący się tam advanced_power_management_by_ext73, poprzez zmianę:

# Włączenie trybu oszczędzania energii dla układów pracujących na szynie USB.
        for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/autosuspend; do
            echo 1 > $i
        done
na:

# Wyłączenie trybu oszczędzania energii dla układów pracujących na szynie USB.
        for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/autosuspend; do
            echo 2 > $i
        done
Pozdrawiam

patrykos91
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Xfce
Kontakt:

Post autor: patrykos91 »

No cóż.. szczerze mówiąc , to nie zauważyłem większej różnicy. Generalnie myślę że problemem nie jest tu, samo przejscie do "uspienia" usb , ale wybudzenie. Macham myszką jakieś 5sec żeby zaczęła reagować.
A usypia się srednio po ~2sec bezruchu.

Edit:

@down
Okomentowałem ten kawałek i jest dobrze, rozumiem że teraz zużycie energii skoczy?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2011, 00:36 przez patrykos91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

patrykos91 pisze:No cóż.. szczerze mówiąc , to nie zauważyłem większej różnicy. Generalnie myślę że problemem nie jest tu, samo przejscie do "uspienia" usb , ale wybudzenie. Macham myszką jakieś 5sec żeby zaczęła reagować.
A usypia się srednio po ~2sec bezruchu.
Oki zatem zmień, jak było poprzednio i usuń:

for i in /sys/bus/usb/devices/*/power/level; do
            echo auto > $i
        done
Co do wybudzani dziwne ...mi pod X370 i 1201n wybudza mysz po najwyżej sekundzie.

Pozdrawiam

-- 11 gru 2011 12:35 --

Nowa wersja skryptu już prawdopodobnie zawierała będzie zmiany w opóźnieniu zarówno usypiania, jak i "wstawania" na USB, tak aby osoby pracujące z myszką na baterii nie miały problemów ;).

Pozdrawiam

123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

zainstalowałem 10.10 + kernel 17.1 + skrypty, wszystko gra, przy wi fi i przeglądarce jest jakieś 2W mniej, więc Super.
Na twoim kernelu nie ma już problemu z ustawianiem częstotliwości, ale pojawiła sie inna drobna niedogodność
aplet powiadomiania nie pokazuje szacowanego czasu rozładowania - czy da się coś z tym zrobić?
power top daje takie podpowiedzi:

Podpowiedź: włącz opcję CONFIG_NOTIFY w konfiguracji jądra.
Ta opcja umożliwia programom bierne śledzenie zmian w wybranych
plikach i katalogach bez konieczności ciągłego sprawdzania ich
Suggestion: Enable the CONFIG_PM_ADVANCED_DEBUG kernel configuration option.
This option will allow PowerTOP to collect runtime power management statistics.

olać, czy coś można poprawić??
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Wskazana przez Ciebie różnica - jeśli korzystasz z Ubuntu 10.10 - 2 Watty jest bardzo duża ... dlaczego ? ... ano dlatego, że miedzy stockowym kernelem opartym o 2.6.35, a np. 3.1 różnice sięgają nawet 8 Watt. Zatem prawdopodobnie gdybyś miał Ubuntu 11.10 różnica byłaby wyższa. Co do kwestii CONFIG_NOTIFY, to tu wszystko jest włączone - nowe wersje PowerTOP nie wskazują na błąd. Te elementy systemu są włączone:

│ Symbol: INOTIFY_USER [=y]                                                                     │   
  │ Type  : boolean                                                                               │   
  │ Prompt: Inotify support for userspace                                                         │   
  │   Defined at fs/notify/inotify/Kconfig:1

│ Symbol: FSNOTIFY [=y]                                                                         │   
  │ Type  : boolean    

│ Symbol: DNOTIFY [=y]                                                                          │   
  │ Type  : boolean                                                                               │   
  │ Prompt: Dnotify support                                                                       │   
  │   Defined at fs/notify/dnotify/Kconfig:1                                                      │   
  │   Location:                                                                                   │   
  │     -> File systems

│ Symbol: FANOTIFY [=y]                                                                         │   
  │ Prompt: Filesystem wide access notification                                                   │   
  │   Defined at fs/notify/fanotify/Kconfig:1                                                     │   
  │   Location:                                                                                   │   
  │     -> File systems  

│ Symbol: I2O_LCT_NOTIFY_ON_CHANGES [=y]                                                        │   
  │ Prompt: Enable LCT notification                                                               │   
  │   Defined at drivers/message/i2o/Kconfig:27                                                   │   
  │   Depends on: I2O [=m]                                                                        │   
  │     -> Device Drivers 

│ Symbol: FANOTIFY_ACCESS_PERMISSIONS [=y]                                                      │   
  │ Prompt: fanotify permissions checking                                                         │   
  │   Defined at fs/notify/fanotify/Kconfig:14                                                    │   
  │   Depends on: FANOTIFY [=y] && SECURITY [=y]                                                  │   
  │     -> File systems 
Prawda jest kwestia wyłączonego CONFIG_PM_DEBUG, a tym samym CONFIG_PM_ADVANCED_DEBUG. W kolejnym kernelu raczej będzie włączony - pisze to z X370, gdzie właśnie testuje v17.2, opartym o Linux-3.1.5 i tu te moduły już mam włączone.

Pozdrawiam

123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

spadek z ~10-11W do ~8-9W to całkiem nieźle, jak czytam że na atomach ludzie tyle mają :). A możesz mi coś pomóc z wyświetlaniem stanu baterii na aplecie? j.w.
pojawiła sie inna drobna niedogodność
aplet powiadomiania nie pokazuje szacowanego czasu rozładowania - czy da się coś z tym zrobić?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Udostępniłem nowa wersje skryptu advanced_power_management_by_ext73_v1.1. Modyfikacja dotyczy włączenia autosuspend, a dokładnie sterowania zasilaniem w przypadku przejścia z baterii na zasilanie sieciowe i ewentualnego nie wyłączenia autosuspendu dla myszki, a inaczej nadal włączony tryb uśpienia w przypadku przejścia w tryb praca na zasilaniu sieciowym. Pod nowa wersją już nie powinno być takiego problemu. Nowy skrypt odinstalowuje stary i zainstaluje nowy.

Pozdrawiam

-- 13 gru 2011 10:09 --
123er pisze:spadek z ~10-11W do ~8-9W to całkiem nieźle, jak czytam że na atomach ludzie tyle mają :). A możesz mi coś pomóc z wyświetlaniem stanu baterii na aplecie? j.w.
pojawiła sie inna drobna niedogodność
Na teraz nie wiem, gdzie może być problem.

Pozdrawiam

123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

no to dodam tylko swoje obserwacje :
- po zainstalowaniu skryptów na oryginalnym kernelu 10.10 jest kłopot z ustawianiem częstotliwości proca, działa wskaźnik baterii
- na kernalach 2.6.36mfat i ext73 16.4, 17.0 i 17.1 - nie ma problemu z częstotliwością , za to wskaźnik baterii nie działa
- na kernelu 17.1 obsługa modemu gsm ma mała wadę, wyskakują powiadomienia o znalezieniu modemu i cd ( z zaszytymi sterownikami do win)
i tak kilka razy , trochę to irytujące .
- zużycie pradu spadło , wydajność mn.w. taka sama dla oka
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

123er pisze:no to dodam tylko swoje obserwacje :
- po zainstalowaniu skryptów na oryginalnym kernelu 10.10 jest kłopot z ustawianiem częstotliwości proca, działa wskaźnik baterii
- na kernalach 2.6.36mfat i ext73 16.4, 17.0 i 17.1 - nie ma problemu z częstotliwością , za to wskaźnik baterii nie działa
- na kernelu 17.1 obsługa modemu gsm ma mała wadę, wyskakują powiadomienia o znalezieniu modemu i cd ( z zaszytymi sterownikami do win)
i tak kilka razy , trochę to irytujące .
- zużycie pradu spadło , wydajność mn.w. taka sama dla oka
Wskazane błędy z modemami to błędy w Ubuntu 10.10.

Pozdrawiam

-- 13 gru 2011 10:48 --

PS. a co dokładnie oznacza, że nie działa wskaźnik baterii ?

Pozdrawiam

123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

w aplecie powiadamiania wskaźnik baterii nie pokazuje szacowanego czasu do rozładowania lub naladowania ( zamiast czasu jest napis szacowanie) - laptop thinkpad
dodałem aplet batery status i ten też tylko pokazuje procent.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Wydaje mi się, ze jeśli systemowi dajemy uprawnienia do dynamicznego zarządzania energia ... środowiska graficzne nie są w stanie wystarczająco szybko przeliczyć zużycia i dlatego pisze szacowanie ;). Przykładowo PowerTOP realizuje ten proces prawidłowo. Zrób tak usuń skrypt (skopiuj go gdzieś wcześniej) z katalogu /etc/pm/power.d/advanced_power_management_by_ext73_v1.1 i zobacz, czy daje rade szacować ... a następnie skopiuj go z powrotem do w/w katalogu. Przeanalizuje tę kwestię w wolnej chwili.

Pozdrawiam

123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

usunięcie skryptu (restart) nic nie dało w tym temacie
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

123er pisze:usunięcie skryptu (restart) nic nie dało w tym temacie
Działasz pod GNOME 2.x.x tak ?

123er
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

tak 2.32.0
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Pomyśle nad tym.

Pozdrawiam

bpawelczyk
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: bpawelczyk »

123er pisze:w aplecie powiadamiania wskaźnik baterii nie pokazuje szacowanego czasu do rozładowania lub naladowania ( zamiast czasu jest napis szacowanie) - laptop thinkpad
dodałem aplet batery status i ten też tylko pokazuje procent.
Kolego ten problem nie dotyczy skryptu kolegi eXt73, problem tkwi w samym Ubuntu i aplecie. Moja propozycja, która u mnie się sprawdziła to instalacja apletu Battery Status, proszę wykonaj krok po kroku jak w opisie http://live.gnome.org/BatteryStatus#Installation. Później w Preferencjach zarządzania zasilaniem wybierz opcję Obszar powiadomień -> Bez wyświetlania ikony, tym samym wyłączysz systemową ikonkę baterii na pasku.

Daj znać jak poszło, jeśli będziesz miał jakieś problemy daj znać, pomogę krok po kroku.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”