Czy poprawnie działa karta graficzna GT 540M

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Dibo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Re: Czy poprawnie działa karta graficzna GT 540M

Post autor: Dibo »

Zgadza się. Na bumblee 3.0 trochę długo uruchamia się optirun ale przynajmniej mam odczucie że coś się przygotowuje do działania :P . Mocniejszą kartę potrzebuję sporadycznie, właściwie na linuxie nie gram więc tutaj nie potrzebuję jej w ogóle. Brakuje mi tylko do szczęścia jakiś przełącznik aby całe środowisko chodziło na nvidi. Developerzy pytają się to po co w ogóle używać bumblee no to ja odpowiadam, że czasami mam ochotę zaszaleć - jestem podłączony do zasilania i mam gdzieś baterię, chce full reponsywność środowiska ;)
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

Wiesz to nie jest takie glupie, tez wiecej siedze na AC i mogla by mi chodzic Nvidia o ile nie wlaczaly by mi sie wentylatory, niz uruchamiac za kazdym razem program komenda.
Tu musialby sie wypowiedziec wiekszy spec, gdzie dac te 'optirun' do plikow startowych ale tylko na AC.
Awatar użytkownika
skandyn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: skandyn »

Nie wiem czemu, ale zaczął mi szwankować program ironhide, który chodził u mnie przez pewien czas poprawnie. Dokładniej chodzi o to, że gry raz chodzą dobrze, a raz wyświetlają się poziome, czarne paski lub inne artefakty. Wskutek czego kończy się to zawieszenie danej gry. Próbowałem już wszystkiego, czyli chodzi o konfigurowanie poleceniami: sudo ironhide-configuration; sudo ironhide-settings.

Tak więc prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

Jak mialem Ironhide nie bylo dla mojego lapka ustawien, trzeba bylo samemu poustawiac.
Moze cos z ustawieniami, a w tym czasie jak uzywasz nie bylo jakis aktualizacji, moze ktoras namieszala ??

Bumblebee 3.0 u mnie dziala OK, jedynie musze pamietac przed uspieniem wylaczyc, bo mam zwis i tylko hard wylaczenia przyciskiem Power mi zostaje, ale uzywam kernela kolegi e X t 7 3, na genericu nie sprawdzalem.
Awatar użytkownika
skandyn
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: skandyn »

Zainstalowałem sobie Bumblebee 3.0, ale także u mnie szwankuje, czyli jest tak samo, jak pisałem w poście powyżej.

Pozdrawiam.

-- 17 maja 2012 16:51 --

Chciałbym jeszcze wrócić do mojej hybrydowej karty graficznej (Intel + Nvidia). Ponieważ, tak jak pisałem w powyższych postach, że u mnie zaczęły szwankować programy Ironhide oraz Bumblebee 3.0. Dlatego dla testu zainstalowałem sobie na chwilę system Windows 7 i tam również miałem podobne artefakty, jak chciałem odpalić grę na karcie Nvidia. Wskutek czego mam pytanie czy to raczej nie szwankuje właśnie ta karta graficzna, a może to wina źle dobranego sterownika.

Bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

-- 09 cze 2012 11:20 --

Tak jeszcze w kwestii wyjaśnienia, to jednak była wina notebooka, ale usterka została naprawiona. Ponieważ oddałem notebooka do naprawy, bo oczywiście jest na gwarancji. A więc najnowsza wersja projektu - https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee spisuje się teraz u mnie bardzo dobrze.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”