Windows 7 i Ubuntu 11.04 - brak ekranu wyboru systemu.
Re: Windows 7 i Ubuntu 11.04 - brak ekranu wyboru systemu.
Może wystarczy sama kopia zapasowa Windowsa? To tylko 30GB.
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Sda2 ma ok 200GB, nie wiem w jakim stopniu jest zajęta. Zawsze warto mieć kopię systemu bo przywracanie systemu trwa krócej niż instalowanie.
Jeśli boisz sie nadpisywać MBR grubem możesz ściągnąć płytę SuperGrubDisk i za jej pomocą wystartować ubuntu. Ta płyta to 1,2MB danych a wystartuje zarówno linuksy jak i windows.
Jeśli boisz sie nadpisywać MBR grubem możesz ściągnąć płytę SuperGrubDisk i za jej pomocą wystartować ubuntu. Ta płyta to 1,2MB danych a wystartuje zarówno linuksy jak i windows.
Czyli działałoby to tak, że normalnie włącza się Windows, ale mogę przy uruchamianiu komputera zbootować tę płytę i z niej uruchomić ubuntu?
-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Dokładnie tak jak piszesz.
No to myślę, że to rozwiązanie będzie najlepsze 
Dzięki wielkie za pomoc, aktualnie czekam na dokończenie tworzenia kopii zapasowej, jak tylko skończy, wezmę się za partycjonowanie dysku i instalację Ubuntu jeszcze raz.
Pozdrawiam!
Jak jeszcze coś mi wyskoczy, napiszę, ale myślę, że wiem wszystko, czego potrzebowałem.

Dzięki wielkie za pomoc, aktualnie czekam na dokończenie tworzenia kopii zapasowej, jak tylko skończy, wezmę się za partycjonowanie dysku i instalację Ubuntu jeszcze raz.
Pozdrawiam!
Jak jeszcze coś mi wyskoczy, napiszę, ale myślę, że wiem wszystko, czego potrzebowałem.

-
- Przebojowy Jelonek
- Kontakt:
Dodam tylko że uwagi kolegów o partycjonowaniu były słuszne ale najpierw popracuj na systemie, sprawdź czy Ci się podoba, zapoznaj się z narzędziami.
Tak, ten system, który był zainstalowany do tej pory działa aż miło, uruchamiam go przy pomocy SGB, ale planuję w najbliższym czasie go usunąć i porządnie spartycjonować dysk. Jednak tak jak mówisz, na razie chcę się bliżej z nim zapoznać, nauczyć się obsługiwać, bo w gruncie rzeczy od Windowsa się nieco różni
Podoba mi się szybkość uruchamiania i działania, ale może to dlatego, że na razie nic nie jest w nim poinstalowane i nic go nie spowalnia.
Dzięki za pomoc jeszcze raz, myślę, że w tym temacie to wszystko.
Pozdrawiam!

Dzięki za pomoc jeszcze raz, myślę, że w tym temacie to wszystko.
Pozdrawiam!