Odchudzanie lubuntu 11.10 na potrzeby 13 letniego laptopa
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Re: Odchudzanie lubuntu 11.10 na potrzeby 13 letniego laptopa
przez youtube-dl + mplayer klatkować nie będzie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
ściągnąłem filmik flashowy na dysk, gnome mplayer odpalił, nawet przez moment były odpalone dwa i się nie zawiesił
.
Chyba, że mówiłes o P II. PIII to przyjemna architektura, z niej bezpośrednio wywodza się Pentiumy M, z których to wywodza się core 2
.
Jak mówiłem - wiem jak wygląda slackware, wiem że jest fajny, bo stosunkowo łatwo go skroić na miarę, ale jednak to krojenie na miarę jest dość pracochłonne, a sam z siebie jest systemem powolnym niestety. Chyba się zdecyduję na debiana, co prawda na lubuntu +fluxbox nie jest źle, ale przy dwóch okienkach już nie jest fajnie, przewiduję, że gdybym dysponował 256 mb ramu, albo chociaż 196 to już sprawy miałyby się lepiej...
Btw. instalowanie nakładek (tint2) i używanie ich może obniżyć wydajność? Bo wodotrysków, ładnych okienek itp nie potrzebuję, naprawdę nie tędy droga. Chcę osiągnąć komfortowe przeglądanie 2 kart w przeglądarce i jeśli cokolwiek może temu przeszkodzić to jest złe i niepotrzebne
. To jak - którą wersję debiana mam ściągnąć, skoro netinst nie będzie działał poprawnie? Dodam, że u mnie jest taki patent, że przed kartą sieciową jest jeszcze HUB USB na pcmcia (dzięki temu zamiast 1 portu USB 1.1 mam 4x USB2.0).

Chyba, że mówiłes o P II. PIII to przyjemna architektura, z niej bezpośrednio wywodza się Pentiumy M, z których to wywodza się core 2

Jak mówiłem - wiem jak wygląda slackware, wiem że jest fajny, bo stosunkowo łatwo go skroić na miarę, ale jednak to krojenie na miarę jest dość pracochłonne, a sam z siebie jest systemem powolnym niestety. Chyba się zdecyduję na debiana, co prawda na lubuntu +fluxbox nie jest źle, ale przy dwóch okienkach już nie jest fajnie, przewiduję, że gdybym dysponował 256 mb ramu, albo chociaż 196 to już sprawy miałyby się lepiej...
Btw. instalowanie nakładek (tint2) i używanie ich może obniżyć wydajność? Bo wodotrysków, ładnych okienek itp nie potrzebuję, naprawdę nie tędy droga. Chcę osiągnąć komfortowe przeglądanie 2 kart w przeglądarce i jeśli cokolwiek może temu przeszkodzić to jest złe i niepotrzebne

- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
tint2 to tylko lekki, ładny i wygodny panel, który nie powinien powodować różnicy w obciążeniu. Domyślny jest (moim zdaniem) paskudny.
Jeśli to starszy sprzęt to wybierz Squeeze (wer. stabilna) i instaluj tak jak radził Dominbik.
Jeśli to starszy sprzęt to wybierz Squeeze (wer. stabilna) i instaluj tak jak radził Dominbik.
-
- Wytworny Kaczor
yubex pisze:ściągnąłem filmik flashowy na dysk, gnome mplayer odpalił, nawet przez moment były odpalone dwa i się nie zawiesił.
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/sh
COOKIE_FILE=/var/tmp/youtube-dl-cookies.txt
mplayer -cookies -cookies-file ${COOKIE_FILE} $(youtube-dl --format="5" -g --cookies ${COOKIE_FILE} $*)
i od razu leci Ci filmik z youtube. trzeba tylko doinstalować youtube-dl; przy format="x" ustawiasz sobie jakość te liczby dostępne są bodajże poleceniem youtube-dl --list-formats
ja na pentium2 333MHz, właśnie tak oglądałem youtube. wchodziłem na dillo (diabelnie szybka przeglądarka, genialna na starszy sprzęt), w jednej karcie coś tam sobie czytałem, w drugiej na youtube.com wyszukiwałem filmik potem link kopiowałem do skryptu i jazda. w tle ekg2 a działało to mega szybko. Ale dillo nie wyświetla większości stron poprawnie, tym bardziej ty już masz wyższą klase czytaj. Petnium3 więc nie musisz się męczyć. (jako ciekawostka powiem, że strony pojawiały się od razu - chyba przez niepełną obsługę CSS - szybciej niż Chrome na Core 2 Duo) kart to to do 20 wytrzymywało lecz gorzej gdy pojawiało się dużo obrazków
oczywiście. tutaj dlatego lepszy będzie fluxbox z tym swoim paskiem. tint2 to już dość luksusowy dock (używam na Pentium4 i C2D) obsługujący różne bajery, jakieś przezroczystości itd..Btw. instalowanie nakładek (tint2) i używanie ich może obniżyć wydajność?
jeszcze IceWM (to pierwsze środowisko które używałem na takich słabych kompach, diabelnie szybkie i wydajne, dość konfigurowalne i fajnie zarządzające oknami). wygląd trochę spartański ale mi ujdzie. wystarczy dostęp do konsoli tam sobie uruchamiam ekg2 te różne bajery haxi0rsko to wygląda

widzę, że wydajność Cię nie satysfakcjonuje na obecnym rozwiązaniu więc dlatego by miało to jakiś sens na Debianie uderz i trzymaj się właśnie Fluxboxa/IceWM.
http://www.debian.org/index.pl.htmlBo wodotrysków, ładnych okienek itp nie potrzebuję, naprawdę nie tędy droga. Chcę osiągnąć komfortowe przeglądanie 2 kart w przeglądarce i jeśli cokolwiek może temu przeszkodzić to jest złe i niepotrzebne. To jak - którą wersję debiana mam ściągnąć, skoro netinst nie będzie działał poprawnie? Dodam, że u mnie jest taki patent, że przed kartą sieciową jest jeszcze HUB USB na pcmcia (dzięki temu zamiast 1 portu USB 1.1 mam 4x USB2.0).
http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0 ... etinst.iso
netinstall na i386 Stable - powinno być ok. daj jeszcze wynik lspci | grep VGA i zainstaluj tylko system podstawowy/czysty goły debian. - będzie takie okno do wyboru zdefiniowanych grup oprogramowania to tam się wszystko odznacza by zainstalował się tylko ten goły system. potem tylko konfig aptitude i doinstalowanie Xów i z górki wszystkich potrzebnych programów. napisz jak coś zaczniesz robić. Ważne byś zainstalował sam goły system, bez środowiska - tak by po uruchomieniu przywitała konsola. tam resztę zrobi się dopasowując do komptuera jednym poleceniem.
-
- Piegowaty Guziec
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX Host bridge (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 440BX/ZX/DX - 82443BX/ZX/DX AGP bridge (rev 03)
00:02.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1450 (rev 03)
00:02.1 CardBus bridge: Texas Instruments PCI1450 (rev 03)
00:03.0 Communication controller: Agere Systems L56xM+S [Mars-2] WinModem 56k (rev 01)
00:06.0 Multimedia audio controller: Cirrus Logic CS 4614/22/24/30 [CrystalClear SoundFusion Audio Accelerator] (rev 01)
00:07.0 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ISA (rev 02)
00:07.1 IDE interface: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 IDE (rev 01)
00:07.2 USB Controller: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 USB (rev 01)
00:07.3 Bridge: Intel Corporation 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: Neomagic Corporation NM2360 [MagicMedia 256ZX]
02:00.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 62)
02:00.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 62)
02:00.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 65)
Co masz na myśli "konfig ampitude"? Myślę, że zacznę jutro, skończę pojutrze/też jutro...
-
- Wytworny Kaczor
sudo lspci | grep VGA
nie działa tzn?
konfig aptitude mam na myśli konfigurację w pliku /etc/apt/apt.conf;
taki np. instaluje bez pakietów polecanych i rekomendowanych. za to przy deinstalacji usuwa prawie dokładnie to samo co zainstalował. by usuwał dokładnie wszystko to samo co instalował wcześniej;
mv /etc/apt/apt.conf.d/01autoremove /root/
(wtedy nawet jak czegoś nie usunie, usunie to przy aptitude install).
to takie myki, ludzie rzucają się na synapticy, dodaj/usuń programy, nie wiadomo co po prostu z niewiedzy i braku umiejętności zarządzania tymi pakietami. najwygodniej zacząć używać konsolowego skonfigurowanego aptitude od początku. domyślnie aptitude, menadżery graficzne typu synaptic nie wspominając o apt nie działają tak schludnie.
nie działa tzn?
konfig aptitude mam na myśli konfigurację w pliku /etc/apt/apt.conf;
APT::Install-Recommends "false";
APT::Install-Suggests "false";
APT::AutoRemove::RecommendsImportant "false";
APT::AutoRemove::SuggestsImportant "false";
mv /etc/apt/apt.conf.d/01autoremove /root/
(wtedy nawet jak czegoś nie usunie, usunie to przy aptitude install).
to takie myki, ludzie rzucają się na synapticy, dodaj/usuń programy, nie wiadomo co po prostu z niewiedzy i braku umiejętności zarządzania tymi pakietami. najwygodniej zacząć używać konsolowego skonfigurowanego aptitude od początku. domyślnie aptitude, menadżery graficzne typu synaptic nie wspominając o apt nie działają tak schludnie.
-
- Piegowaty Guziec
Toż synaptic to tylko nakładka graficzna na apt... Dodaj usuń pewnie zresztą też.
A synaptic mi się długo włączał na starym PC, więc zawsze leciałem z apt-get/aptitude.
Właśnie sudo lspci | grep VGA nie działa, tj nic sie nie dzieje po wklepaniu komendy.
Grep VGA dodaje informacje o sterowniku?
@e
tym razem śmignęło, ale nie pokazuje więcej informacji na temat grafiki niż zwykłe lspci.
A synaptic mi się długo włączał na starym PC, więc zawsze leciałem z apt-get/aptitude.
Właśnie sudo lspci | grep VGA nie działa, tj nic sie nie dzieje po wklepaniu komendy.
Grep VGA dodaje informacje o sterowniku?
@e
tym razem śmignęło, ale nie pokazuje więcej informacji na temat grafiki niż zwykłe lspci.
-
- Wytworny Kaczor
wiem to już ciągnałem z ciekawości. powinno to zadziałać zawsze. dałeś pełny wynik lspci więc ok. napisz jak pobierzesz to iso i będziesz przymierzać się do instalacji.
(kurcze nie wiem co to za karta graficzna)
(kurcze nie wiem co to za karta graficzna)
-
- Piegowaty Guziec
Iso mam pobrane, natomiast chyba się nie będę do instalacji dzis przymierzał ani jutro - trochę mi brakuje czasu w ten weekend, może coś urodzę w tygodniu, jak nie to dopiero następny weekend.
Ta grafa była używana chyba tylko w IBMach z serii 600. O ile dobrze pamiętam nie ma akceleratora 3D i ma 2 MB pamięci. Chyba drivery znajdowały się domyślnie w kernelu bądź działa na jakimś zbiorowym sterowniku, niej estem pewny.
Kurde - jak odpalam film w divx rozjeżdża mi się dźwięk z obrazem. Zmiana systemu (a co za tym idzie zwolnienie części pamięci ram) pomoże coś na tą bolączkę, czy tu po prostu winna jest grafa,a raczej sterowniki do niej, na win2k i MPC działało.
Ta grafa była używana chyba tylko w IBMach z serii 600. O ile dobrze pamiętam nie ma akceleratora 3D i ma 2 MB pamięci. Chyba drivery znajdowały się domyślnie w kernelu bądź działa na jakimś zbiorowym sterowniku, niej estem pewny.
Kurde - jak odpalam film w divx rozjeżdża mi się dźwięk z obrazem. Zmiana systemu (a co za tym idzie zwolnienie części pamięci ram) pomoże coś na tą bolączkę, czy tu po prostu winna jest grafa,a raczej sterowniki do niej, na win2k i MPC działało.
-
- Wytworny Kaczor
w divx. to zainstaluj mplayer i odpal to przez mplayer w konsoli. czyli otwierasz konsolę; i wpisujesz
mplayer /home/nazwa_usera/sciezka/do/pliku.divx
(możesz pomagać sobie klawiszem TAB przy ścieżce by uzupełniać)
i na końcu ENTER
mplayer ma chyba własne silniki w assamblerze więc powinien maksymalnie wykorzystać ten sprzęt (tyle ile sterowniki dadzą) a w konsoli wypluć ewentalne niuanse/ wykryć jeżeli komputer nie daje rady.
jak używałem tego odtwarzacza pod pentium2 tak robił.
mplayer /home/nazwa_usera/sciezka/do/pliku.divx
(możesz pomagać sobie klawiszem TAB przy ścieżce by uzupełniać)
i na końcu ENTER
mplayer ma chyba własne silniki w assamblerze więc powinien maksymalnie wykorzystać ten sprzęt (tyle ile sterowniki dadzą) a w konsoli wypluć ewentalne niuanse/ wykryć jeżeli komputer nie daje rady.
jak używałem tego odtwarzacza pod pentium2 tak robił.