Czy warto zainstalować Antywirusa?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64

Re: Czy warto zainstalować Antywirusa?

Post autor: brezniew »

Funnykris pisze:
rom pisze:To po prostu użycie polecenia rm do usuwania plików/folderów z pominięciem kosza. Z flagami -r (usuwa podkatalogi i ich zawartość) i -f (wymusza usunięcie bez konieczności potwierdzenia) i podaną ścieżką / (katalog główny) robi to, co robi.
Więcej sobie poczytaj w terminalu. Manual:

Kod: Zaznacz cały

man rm
Teraz ten zapis nabrał dla mnie logicznego sensu :P Myślę że to nie powinno się tu pojawić. Na tym forum siedzi wiele osób i kopiują jak leci wiele poleceń do terminala jak już wyżej pisałeś :(
To najlepsze lekarstwo na głupotę.
Żadne oprogramowanie nie uchroni systemu przed bezmyślnym użyszkodnikiem.
Awatar użytkownika
rom
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: rom »

brezniew pisze: To najlepsze lekarstwo na głupotę.
Ja uważam, że lepiej kogoś doedukować, niż żeby miał się zrazić do systemu. Ja miałem to szczęście na początku, że w razie wątpliwości łapałem za telefon i za chwilę moje wątpliwości zostały rozwiane lub zostałem nakierowany na rozwiązanie.
Offtopic związany z często zadawanymi pytaniami:
Prawdopodobnie powstanie przewodnik do Ubuntu 12.04 (niedawno był wpis na ubuntu-pomoc). Może będzie się dało dołączyć go do e-maila potwierdzającego rejestrację na forum? Wiadomo, że sporo nowych osób na forum nie zagląda do regulaminu, ale może zajrzą do tego przewodnika i unikniemy w ten sposób części powtarzających się wątków.
także = też
tak że = więc
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

wkoło jesteśmy przy temacie istnieje modyfikacja konsoli która karze użytkownika za błąd wykasowaniem całego systemu
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Shimmy
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: Shimmy »

linuxozaurus pisze:wkoło jesteśmy przy temacie istnieje modyfikacja konsoli która karze użytkownika za błąd wykasowaniem całego systemu
Fascynujące to co piszesz, ale lepszym zabezpieczeniem jest używanie mózgu przy wpisywaniu poleceń.
Awatar użytkownika
brezniew
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Fluxbox

Post autor: brezniew »

rom pisze:
brezniew pisze: To najlepsze lekarstwo na głupotę.
Ja uważam, że lepiej kogoś doedukować, niż żeby miał się zrazić do systemu. Ja miałem to szczęście na początku, że w razie wątpliwości łapałem za telefon i za chwilę moje wątpliwości zostały rozwiane lub zostałem nakierowany na rozwiązanie.
Chyba trochę źle mnie zrozumiałeś.
Miałem na myśli ten fragment:
Myślę że to nie powinno się tu pojawić. Na tym forum siedzi wiele osób i kopiują jak leci wiele poleceń do terminala
Przed takimi osobami systemu nie ochroni żadne oprogramowanie. A poza tym, żadną edukacją nie są oni zainteresowani.
Gdy ktoś ma coś takiego jak rozum, to w razie wątpliwości zapyta (co właśnie uczynił Funnykris w tym wątku).
Funnykris
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Funnykris »

Przed takimi osobami systemu nie ochroni żadne oprogramowanie. A poza tym, żadną edukacją nie są oni zainteresowani.
Niektórzy używają Linuxa po prostu jako systemy na deskopy ;) Po cóż im edukacja w tym kierunku. Aczkolwiek co racja to racja. Zanim się coś wklepie w konsolę pasuje przeczytać co to jest :D
Awatar użytkownika
tomulusss
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: tomulusss »

To fakt wiele osób i w tym ja kopiuje i wkleja żeby zobaczyć czy to u mnie zadziała.Kiedyś w notatniku wpisywałem START i potem kopiowałem tyle ile się dało na koniec zapisałem jako plik bat i uruchomiłem.Wyskoczyło tyle okienek że mi laptopa zamuliło.Na Ubuntu nie testowałem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”