Partycja dysku wyświetlona jako "nieużyteczna"
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Partycja dysku wyświetlona jako "nieużyteczna"
O łączeniu partycji nie słyszałem i jeśli nawet jest to możliwe, to źle się może skończyć. Nie wiem co to jest ta partycja HP Tools. Mogę się tylko domyślać, że masz laptopa m-ki HP i tam (na tej partycji) są jakieś programy do optymalizacji, naprawy sytemu itp. Trzeba poszukać w necie co to jest i czy jest niezbędne na dysku. Gdyby było można pozbyć się tej partycji HP Tools, to sprawa byłaby prosta, bo miałbyś wtedy 3 partycje. Nie spiesz się z mieszaniem na dysku. Poczekaj aż ktoś bardziej oblatany coś podpowie. W międzyczasie szukaj w necie informacji czy można się pozbyć partycji HP Tools. Przecież programy tam się znajdujące można zastąpić innymi.
Moim zdaniem masz tu jeden wielki bałagan. Widzę że masz 3 Windows'y, jeżeli te wszystkie są one potrzebne to ok a jeśli nie to przeinstaluj jeden lub max dwa. Przede wszystkim musi być jakiś porządek. Pamiętaj że partycje podstawowe mogą być TYLKO 4 (sda1 sda2 sda3 sda4). Windows zainstalujesz tylko na partycji podstawowej natomiast Linux zadowoli się rozszerzoną. Ja bym z tym wszystkim zrobił porządek w ten sposób, że na nowo ustawić wszystkie partycje, Pierwsza partycja sda1 Windows, druga też dla WIndows jeśli chcesz mieć tyle, potem partycja dla Linuksa (może być osobno / oraz /home). Nie ma sensu przydzielać pól dysku dla jednego systemu bo potem już nie ma miejsca na inne partycje
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Nie ja mam jednego windowsa. A netbook to hp mini 210. Nie chcialbym ustawiac od nowa partycji bo wtedy chyba wysypie mi sie ta partycja recovery, z tego co czytalem.
- Rafcio
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
Cześć !macios4x pisze:Moim zdaniem masz tu jeden wielki bałagan. Widzę że masz 3 Windows'y, jeżeli te wszystkie są one potrzebne to ok a jeśli nie to przeinstaluj jeden lub max dwa. Przede wszystkim musi być jakiś porządek. Pamiętaj że partycje podstawowe mogą być TYLKO 4 (sda1 sda2 sda3 sda4). Windows zainstalujesz tylko na partycji podstawowej natomiast Linux zadowoli się rozszerzoną. Ja bym z tym wszystkim zrobił porządek w ten sposób, że na nowo ustawić wszystkie partycje, Pierwsza partycja sda1 Windows, druga też dla WIndows jeśli chcesz mieć tyle, potem partycja dla Linuksa (może być osobno / oraz /home). Nie ma sensu przydzielać pól dysku dla jednego systemu bo potem już nie ma miejsca na inne partycje
To nie jest bałagan , tylko fabryczny układ partycji z narzędziami Lapa HP.
Po małej partycji Boot , wnioskuję że to Win.7 ( która zabrała możliwość utworzenia kolejnej partycji )
Utworzyłeś dyski do odzyskiwania systemu Recovery jak pisałem wcześniej ( wystarczą 2 płyty DVD DL ) , możesz również w Win.7 utworzyć dysk naprawy systemu i utworzyć obraz partycji systemowej Win.7 posiada do tego narzędzia.
Jak już zabezpieczysz system , z Ubu... livecd w programie Gparted ( Twoja fotka ) usuwasz sda3 (recovery oczywiście zabezpieczone na płytkach ) Tworzysz z powstałego nie przydzielonego miejsca partycję extended-rozszerzona , następnie w jej wnętrzu :
1.Partycja logical-logiczna format ext4 punkt montowania "/" rozmiar 6-7 GB.
2.Partycja swap-wymiany rozmiar około 1GB ( tyle co Ramu , przy chęci hibernacji systemu daj więcej )
3. partycja logiczna format ext4 punkt montowania "/home" reszta miejsca z rozszerzonej.
Grunt przygotowany , możesz startować z instalacją , po załadowaniu Ubu...live jak dojdziesz do momentu wyboru miejsca do zainstalowania , wybierasz inne rozwiązanie i wskazujesz instalatorowi partycje z punktami montowania które sobie wcześniej sobie utworzyłeś , ze spokojem przypilnuj , żeby program rozruchowy Grub zainstalował się na sda , po restarcie powinien Cię przywitać ,
Livecd chodzi dobrze to nie powinno być problemów sprzętowych z uruchomieniem się Ubu..
Edit:
Teraz napisałeś , że posiadasz HP-mini , masz tam napęd , jak nie to trzeba ogarniać tematy z USB...
Debian Jessie
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
@macios4x chyba pomyliłeś tematy. @rowerek0000 ma na dysku tylko jedną instalację Windows 7 - na partycji /dev/sda2. Ta mała partycja /dev/sda1 jest tworzona przez instalator Windowsa i jest potrzebna. Jest tworzona tylko wtedy, gdy istnieje wolne miejsce na dodatkową partycję - jeżeli takiego miejsca nie ma, to instalator Windowsa tej partycji nie utworzy. Trzecia partycja /dev/sda3 to RECOVERY i jej ruszać nie radzę. Czwarta partycja to HP_Tools. Jeżeli @rowerek0000 zdecyduje się utracić możliwość przywrócenia systemu z partycji RECOVERY, to może te wszystkie partycje pousuwać i utworzyć na nowo według swoich upodobań. Może istnieje możliwość utworzenia kopii systemu na płytach DVD. Ja mam laptop ASUS i w nim fabrycznie był układ partycji, którego zaakceptować nie mogę - 40% dysku na C:\ i 60% dysku na D:\. Utworzyłem "recovery" na płytach DVD i podzieliłem dysk tak, jak chciałem.
-- 13 paź 2012, o 09:24 --
QRafcio ujął to wszystko "krótko i na temat". Trzeba tylko dodać, że jeśli podzielisz od nowa dysk na partycje i będziesz chciał mieć Windows 7, to musisz go zdobyć w "inny" sposób.
-- 13 paź 2012, o 09:24 --
QRafcio ujął to wszystko "krótko i na temat". Trzeba tylko dodać, że jeśli podzielisz od nowa dysk na partycje i będziesz chciał mieć Windows 7, to musisz go zdobyć w "inny" sposób.
- arthulus
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Kontakt:
macios4x, on nie ma 3 windowsów tylko HP tak sobie wymyśliło
Zanim zaczniesz zmieniać partycje zrób kopie najważniejszych danych i zrób dysk naprawy systemu panel sterowania/system i zabezpieczenia/kopia zapasowa/przywracanie tworzenie dysku naprawy systemu.
Zdefragmentuj dysk windy i usuń partycjie HP_TOOLS http://windows7forum.pl/jak-wykonac-dzi ... je-11040-t zmniejsz partycje sda2 i wolnym miejscu utwórz rozszerzoną.
Zanim zaczniesz zmieniać partycje zrób kopie najważniejszych danych i zrób dysk naprawy systemu panel sterowania/system i zabezpieczenia/kopia zapasowa/przywracanie tworzenie dysku naprawy systemu.
Zdefragmentuj dysk windy i usuń partycjie HP_TOOLS http://windows7forum.pl/jak-wykonac-dzi ... je-11040-t zmniejsz partycje sda2 i wolnym miejscu utwórz rozszerzoną.
- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Mam laptopa HP i też taki sam podział. Usunąłem RECOVERY i HP_Tools. Windows działa, a na usuniętych partycjach zainstalowałem Kubuntu. Gdybyś chciał naprawiać albo instalować na nowo Windowsa, to będziesz potrzebował płyt. Zadzwoniłem do HP, że potrzebuję płyty z systemem, bo RECOVERY nie można uruchomić, podałem model laptopa i w ciągu kilku dni przysłali mi pocztą płyty z systemem, sterownikami i dodatkowym oprogramowaniem, wszystko bezpłatnie. Było to dwa lata temu. Zadzwoń do HP i zapytaj, czy wyślą Ci płyty? 

"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.10
Dobra płytki już idą do mnie 
Teraz takie pytanko: Czy w takiej sytuacji mogę po prostu sformatować partycję RECOVERY (12gb) i zmienić ją na ext4 i wydzielić z niej (1024) partycję swap? I wtedy zainstalować ubuntu
-- 16 paź 2012, o 20:15 --
A i czy muszę usuwać tą partycje HP_tools

Teraz takie pytanko: Czy w takiej sytuacji mogę po prostu sformatować partycję RECOVERY (12gb) i zmienić ją na ext4 i wydzielić z niej (1024) partycję swap? I wtedy zainstalować ubuntu
-- 16 paź 2012, o 20:15 --
A i czy muszę usuwać tą partycje HP_tools