Nie mogę zainstalować Catalyst 12.08
- luk1don
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86
Re: Nie mogę zainstalować Catalyst 12.08
Headersy = nagłówki wystarczą. Sterowniki są w repozytoriach. I tylko ta wersja pasuje do Xserwera 1.13. Przy instalacji nowego kernela dkms automatycznie zbuduje moduł do nowego kernela.
edyta:
Pasuje też wersja Catalyst 12.11 beta.
edyta:
Pasuje też wersja Catalyst 12.11 beta.
- brezniew
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Fluxbox
- Architektura: x86_64
A cóż to za "źródła"?orsonik pisze:Wiele źródeł podaje informację że problemy ze sterownikami spowodowane są tym że twórcy Ubuntu umieścili przestarzałą już wersję sterownika, która jest niekompatybilna z Xorg 1.13.
Często najwięcej do powiedzenia mają osoby, które najmniej na dany temat wiedzą.
- orsonik
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
ja zainstalowałem jedynie
Jak do tej pory niektóre gry, programy działają inne nie działają. Generalnie coś tu jest schrzanione i to konkretnie a miało być najlepsze wydanie.
-- 26 paź 2012 07:10 --
Kod: Zaznacz cały
linux-headers-generic
-- 26 paź 2012 07:10 --
orsonik pisze:ja zainstalowałem jedynie
Jak do tej pory niektóre gry, programy działają inne nie działają. Generalnie coś tu jest schrzanione i to konkretnie a miało być najlepsze wydanie.Kod: Zaznacz cały
linux-headers-generic
http://www.ubuntuvibes.com/2012/10/amd- ... oesnt.htmlbrezniew pisze:A cóż to za "źródła"?orsonik pisze:Wiele źródeł podaje informację że problemy ze sterownikami spowodowane są tym że twórcy Ubuntu umieścili przestarzałą już wersję sterownika, która jest niekompatybilna z Xorg 1.13.
Często najwięcej do powiedzenia mają osoby, które najmniej na dany temat wiedzą.
- makson
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Xfce
linux-source chyba nie jest potrzebnyKolos28 pisze:wiele poradników pokazuje że żeby zainstalować sterowniki własnościowe to wystarczy dociągnąć tylko ten pakietwięc zastanawiam się czy dobrym rozwiązaniem jest instalowanie dodatkowo tego pakietuKod: Zaznacz cały
linux-headers-generic
linux-source
Raczej mesa-utils (nie dodałeś myślnika). Sam korzystam z tego pakietu do pobierania informacji o sterownikach. Dziwne jest natomiast, że graficzne narzędzia Ubuntu też z niego korzystają, a nie jest on domyślnie zainstalowany.Kolos28 pisze:dodatkowo zauważyłem że nawet po zainstalowaniu sterowników własnościowych to żeby w informacjach o systemie był ten sterownik wyświetlany jako np. nvidia to trzeba doinstalować ten pakietco o tym sądzicie?Kod: Zaznacz cały
mesa utils
Z komputera też trzeba umieć korzystać. To zainstalowałeś same linux-headers-generic tak jak piszesz, czy może też sterowniki? Jeżeli zainstalowałeś sterowniki to w jaki sposób? Jaki jest wynik polecenia "glxinfo"?orsonik pisze:ja zainstalowałem jedynie
Jak do tej pory niektóre gry, programy działają inne nie działają. Generalnie coś tu jest schrzanione i to konkretnie a miało być najlepsze wydanie.Kod: Zaznacz cały
linux-headers-generic
No i potem takie twierdzenia na forum się pisze, jak się czyta bez zrozumienia:orsonik pisze:http://www.ubuntuvibes.com/2012/10/amd- ... oesnt.htmlbrezniew pisze:A cóż to za "źródła"?orsonik pisze:Wiele źródeł podaje informację że problemy ze sterownikami spowodowane są tym że twórcy Ubuntu umieścili przestarzałą już wersję sterownika, która jest niekompatybilna z Xorg 1.13.
However, this release seems to be a complete joke. Catalyst 12.10 doesn't support xorg 1.13 while a special build of catalyst 12.9 that AMD provided to Ubuntu has support for xorg 1.13.
Miałem Linuksa, zanim stało się to modne.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
@makson
a możesz powiedzieć mi za co odpowiedzialny jest ten . Pytam bo na niektórych zagranicznych forach zalecają jego instalację w raz z
a możesz powiedzieć mi za co odpowiedzialny jest ten
linux-source
linux-headers-generic
- orsonik
- Serdeczny Borsuk
- Środowisko graficzne: GNOME
Chciałbym dodać że również miałem spore problemy z instalacja sterowników na laptopie. Problem rozwiązałem następujacymi komendami:
W prawym dolnym rogu pojawiła mi sie jakaś informacja AMD Unsupported Hardware jak to wyłączyć??sudo add-apt-repository ppa:makson96/fglrx
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install fglrx-legacy