Brak mozliwosci wpisania hasla administratora
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Brak mozliwosci wpisania hasla administratora
Może wyłącz caps lock, bo piszesz wielkie litery
-
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
To nie jest zagadka, gdyż nie masz uprawnień do użycia polecenia su. Żeby móc użyć su, najpierw musisz sobie podnieść uprawnienia za pomocą sudo, czyli wydajesz polecenie:PaulinaSuwałki pisze:OK.
Wpisuje komende SU
potem pojawia sie napis haslo: wtedy je wpisuje i klikam enter.
Po chwili pojawia sie su:uwierzytelnienie nie powiodlo sie.
I to jest wlasnie cala zagadka bo haslo jest prawidlowe.
Kod: Zaznacz cały
sudo su
Napisz co masz zamiar z poziomu roota zrobić, bo jak zrobisz coś źle, to Cie system o tym nie poinformuje, ani nie będzie się zastanawiał, czy Ty na pewno chcesz to zrobić

- mistrz1
- Zakręcona Traszka
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska
Trudna ta komunikacja. Ręce opadają. Czy tylko ja mam wrażenie, że wątek coraz szybciej zbliża się do czarnej dziury kosmosu? I za chwilę zniknie z otchłaniach ciemności? 

"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji!

Chwała Rosji!

-
- Przyjaciel
Norvoles, edytując swój post ująłeś to, co miałem napisać. Właściwie woolf już o tym wcześniej napisał. Problemem zapewne jest tutaj to:
Coś mi się wydaje, że koleżanka próbuje tutaj wklepać samo su. Tak na szybko. Korzystanie z konta root jest złą praktyką. Jeżeli jakieś polecenie wymaga większych uprawnień - uprawnień administratora - takie polecenie należy poprzedzić poleceniem sudo. Zastosuj się do porady norvoles-a:PaulinaSuwałki pisze:Wspolpracuje z Linuksem ale by go zainstalowac trzeba byc zalogowanym jako root. I tu pojawil sie problem. Nie moge tego zrbic.
Podaj proszę, jakie kroki chcesz poczynić. Nieumiejętne posługiwanie się poleceniami w terminalu może się źle skończyć.norvoles pisze: Jednakże najpierw napisz co w ogóle chcesz zrobić, żebym nie miał wyrzutów sumienia jak coś się popsuje
Są problemy z komunikacją... No ale jesteśmy w przedszkolu. Czasami takie wątki się zdarzają...mistrz1 pisze:Trudna ta komunikacja. Ręce opadają. Czy tylko ja mam wrażenie, że wątek coraz szybciej zbliża się do czarnej dziury kosmosu? I za chwilę zniknie z otchłaniach ciemności?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
Jeszcze raz dziekuje. Moze pisze niezbyt jasno dla was ale gdybym wiedziala wszystko co chce nie pytalabym. Wpisywalam samo su bo gdzies kiedys na pewnej stronce znalazlam informacje ze to wystarczy i komenda sudo jest niepotrzebna.
Tak wiem, ze root moze sporo napsuc ale tylko z tego poziomu moge zainstalowac internet na moim laptopie.
Tak wiem, ze root moze sporo napsuc ale tylko z tego poziomu moge zainstalowac internet na moim laptopie.
-
- Przebojowy Jelonek
Rada na przyszłość: sudo powstało m.in. po to, żeby nie musieć logować się na konto roota. Zatem jeśli musisz coś wykonać jako root, lepiej jest wykorzystać do tego sudo np.Tak wiem, ze root moze sporo napsuc ale tylko z tego poziomu moge zainstalowac internet na moim laptopie.
sudo komenda
-
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
To nie trudna komunikacja jest problemem tylko płeć !mistrz1 pisze:Trudna ta komunikacja. Ręce opadają. Czy tylko ja mam wrażenie, że wątek coraz szybciej zbliża się do czarnej dziury kosmosu? I za chwilę zniknie z otchłaniach ciemności?
My jesteśmy TYLKO facetami a jak wiadomo facet to istota niższa rzędu pasożyta ( szczególnie w małżeńskim życiu ...

Odnośnie tematu może Droga Piękność nam jeszcze raz opisać krok po kroku co i jak robi ??? Bo ja czytając ten zawiły wątek się pogubiłem

Aby uzyskać uprawnienia ROOT są dwa sposoby :
1) wpisujesz w terminalu
su
Hasło
2) wpisujesz w terminalu
sudo su
[sudo] password for użytkownik :
Sprzęt : Netbook MSI U123 ( Atom 1,6 GHz / 2GB DDR-2 RAM / 120 GB SATA / Intel GMA / OS: Mint 13 MATE 32Bit - Bazuje na Ubuntu 12.04 LTS )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
- Router Wi-Fi : ZTE MF60 ( Aero2 ) , Nokia N82 + JoikuSpot ( Play Online ) , Zyxel P-320W ( Kablówka )
-
- Przebojowy Jelonek
Jakbyś nie zauważył, Droga Piękność rozwiązała swój problem ponad tydzień temu.Odnośnie tematu może Droga Piękność nam jeszcze raz opisać krok po kroku co i jak robi ??? Bo ja czytając ten zawiły wątek się pogubiłem![]()
-
- Przyjaciel
Niestety, ale nie przejdzie:neo86 pisze: Aby uzyskać uprawnienia ROOT (...) wpisujesz w terminalunastępnie klikasz ENTER potem terminal zwraca Ci tekstKod: Zaznacz cały
su
zatem wpisujesz swoje hasło i klikasz ENTER i jesteś ROOT'em .Kod: Zaznacz cały
Hasło
bear7@ubuntu:~$ su
Hasło:
su: Uwierzytelnienie nie powiodło się

I też raczej powinno być:neo86 pisze: Aby uzyskać uprawnienia ROOT (...) wpisujesz w terminalunastępnie klikasz ENTER potem terminal zwraca Ci tekstKod: Zaznacz cały
sudo su
( gdzie w miejsce użytkownik jest Twoja nazwa Użytkownika w Systemie ) następnie wpisujesz swoje hasło i klikasz ENTER i jesteś ROOT'em .Kod: Zaznacz cały
[sudo] password for użytkownik :
sudo su -

Zgadza się i z mistrz1 również wypadało by się zgodzić...norvoles pisze: Jakbyś nie zauważył, Droga Piękność rozwiązała swój problem ponad tydzień temu.
Myślę, że zamknięcie wątku wystarczy...mistrz1 pisze: Czy tylko ja mam wrażenie, że wątek coraz szybciej zbliża się do czarnej dziury kosmosu? I za chwilę zniknie z otchłaniach ciemności?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.