linuks wirusuje pendrive

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: linuks wirusuje pendrive

Post autor: norvoles »

Kolega się upierał że wkładał wcześniej u siebie i wszystko grało a później podpinał u mnie i następnie jak nigdzie nie podpinał tylko u siebie i miał wszystkie foldery na penie ukryte i przy ich ikonkach pojawiły się znaczki jak przy skrótach a po kliknięciu na nie nie chciały się otwierać.
Tak czułem. Żaden wirus, tylko pewnie jakiś bajzel w uprawnieniach :P
Awatar użytkownika
petitefleur
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: Inna

Post autor: petitefleur »

Jak można wprowadzać w taki bład innych. ? Akurat wszystkie wirusy to zapewne od kochanego windowsa . Sama złapałam 32 trojany na windowsie XP stąd moje problemu teraz z nim .
:arrow: Aliena vitia in oculis habemus, a tergo nostra
Awatar użytkownika
andres88pl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: andres88pl »

Z tego co napisałeś folder posiadał robaka ale przynajmniej w moim przypadku kilka razy Avira się myliła i pokazywała wirusa w czystym piku choć Avira to jeden z najlepszych antywirusów polecam jak pisałem Virus Total i będzie wszystko jasne. Robak nieźle potrafi namieszać w systemie Windows to proponuje usunąć ten plik.
Neater
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: Neater »

Ja mam coś takiego, że jak nagram coś na Pendrive i podłączę go pod TV, to razem z całą resztą pojawia się folder " .Trash-1000 ". Nigdy nie wiedziałem po co on tam jest i dlaczego. Na Linuxie go nie widzę, tylko TV go widzi. Dziwna sprawa :P
Awatar użytkownika
rob006
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 12.04
Kontakt:

Post autor: rob006 »

Neater pisze:Ja mam coś takiego, że jak nagram coś na Pendrive i podłączę go pod TV, to razem z całą resztą pojawia się folder " .Trash-1000 ". Nigdy nie wiedziałem po co on tam jest i dlaczego. Na Linuxie go nie widzę, tylko TV go widzi. Dziwna sprawa :P
To folder kosza - siedzą tam pliki wrzucone do kosza ale nieusunięte fizycznie z dysku. Domyślnie pliki zaczynające się od kropki nie są widoczne w systemie, wystarczy Ctrl+H i magicznie się pojawią.
Neater
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: Neater »

rob006 pisze:
Neater pisze:Ja mam coś takiego, że jak nagram coś na Pendrive i podłączę go pod TV, to razem z całą resztą pojawia się folder " .Trash-1000 ". Nigdy nie wiedziałem po co on tam jest i dlaczego. Na Linuxie go nie widzę, tylko TV go widzi. Dziwna sprawa :P
To folder kosza - siedzą tam pliki wrzucone do kosza ale nieusunięte fizycznie z dysku. Domyślnie pliki zaczynające się od kropki nie są widoczne w systemie, wystarczy Ctrl+H i magicznie się pojawią.
Rzeczywiście zrobiłem tak jak mówisz, ręcznie go usunąłem i nie ma. Dziękuje za wyjaśnienie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”