Jak zabezpieczyć konto użytkownika?

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
Szaztag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86

Re: Jak zabezpieczyć konto użytkownika?

Post autor: Szaztag »

IMO dobre rozwiązanie. Są w linuksie gdzieś ustawienia domyślne? tak żeby właśnie crona ze startem systemu ustawić zeby czyścił historie przeglądarki, strone główna, tapetke. wydaje mi sie ze pliki moga zostac...
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

Post autor: ethanak »

Niespecjalnie - bo ów automagiczny usuwaczoprzywracacz mógłby przywrócić ustawienia użytkownika w trakcie sesji, a to może być przykre w skutkach (zarówno dla użytkownika, jak i dla aktualnie otwartych aplikacji).
Praktycznie po wylogowaniu studenta powinna być usuwana cała zawartość konta, a przy zalogowaniu odtwarzana z /etc/skel (lub lepiej z /etc/skel_student). Tak było dotychczas - widocznie Marusiowi się to nie podobało ;)

Sprawdzę jeszcze (ale jak będę miał czas, czyli nie wiadomo kiedy bo potężnego babola mam w robocie do poprawienia, na szczęście nie mój) czy przypadkiem nie jest to radosna przypadłość lightdm-a, i czy wywalenie go i zastąpienie gdm-em nie rozwiąże sprawy.

Chyba że ktoś to zrobi wcześniej?

Temat zaczyna być interesujący, proponowałbym zmianę tematu na "Jak przywrócić normalne działanie konta gościa w Ubuntu 12.04+" :)
zakwas
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: zakwas »

ethanak pisze:Niespecjalnie - bo ów automagiczny usuwaczoprzywracacz mógłby przywrócić ustawienia użytkownika w trakcie sesji, a to może być przykre w skutkach (zarówno dla użytkownika, jak i dla aktualnie otwartych aplikacji).
Można wpisać w skrypt odsunięcie zadania w czasie w przypadku aktywnej sesji... ;)
Moje wypociny: http://www.youtube.com/user/zakwasny
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

Można, ale to proteza.
Przy okazji ja bym po zamknięciu sesji skrzętnie wytłukł wszystkie genialne pozostałości po forkach i nohupach ;)

-- 07 lut 2013 11:21 --

http://ubuntuforums.org/showthread.php? ... &t=1566078 - tu coś jest na ten temat
Szaztag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dałem sobie spokój ze zmianą tapety ekranu itd . Oczywiście da się to zrobić ale szkoda mi czasu na takie dłubanie, inne rzeczy czekają. Już wiem przynajmniej jakiego distro w sieci brak ;-) tylko z firefoxem sobie poradziłem. W home/user name/.mozilla/firefox/dziwna_nazwa.default/prefs.js można w łatwy sposób zablokować wybrane ustawienia FF które potem w about:config nie można zmienić. Nazwę ustawień można znaleźć właśnie w about:config i potem w prefs.js w banalny sposób zablokować.
Przykład dla windowsa ale w analogiczny sposób robi się w Ubuntu z tą różnicą że ja tylko edytuje prefs.js i po tym daje uprawnienia tylko do odczytu.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Post autor: Dwimenor »

Przykład dla windowsa ale w analogiczny sposób robi się w Ubuntu z tą różnicą że ja tylko edytuje prefs.js i po tym daje uprawnienia tylko do odczytu.
No dobrze, a kto jest właścicielem pliku? Właściciel pliku może sobie zmienić prawa dostępu.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Szaztag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wiem ;-) ale wydaje mi się że to już zniechęci wystarczająco ;-) ewentualnie jak zrobić żeby FF miał dostęp a user nie?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

się nie da.
zmień założenia np. na takie: student może sobie zmieniać co chce, ale po wylogowaniu zmiany są zapominane. nie lepiej?
Szaztag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

czyli konto gościa? a mozna taki mix zrobić? zwykłe konto i konto gościa?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

coś w tym rodzaju. przepraszam teraz nie pomogę ale przez najbliższe dni nie mam netu ani kompa i mogę sobie co najwyżej poczytać na komórce
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Ok, postawiłem quantala na maszynie wirtualnej, doczytałem co i jak i oto rezultaty.

Po pierwsze: nie wymyślaj koła na nowo.
Po drugie i najważniejsze - to wszystko jest bardzo łatwo zrobić.

Sesja gościa w Ubuntu Quantal (zapewne w nadchodzącym Raring też) jest tworzona w katalogu tymczasowym (/tmp) więc dobrze wyznaczyć podczas instalacji kilka gigabajtów więcej na partycję root (/). Skoro ludzie będą kompilować u ciebie programy, to dobrze mieć jakiś zapas.

Sesję gościa tworzy prosty skrypt: /usr/sbin/guest-account
Ale raczej nie będziesz potrzebować go zmieniać.
Podczas logowania do konta gościa tworzony jest mu katalog domowy. Podczas wylogowania jest w całości kasowany, oraz ubijane są wszystkie programy gościa.

I teraz najlepsza magia:
Podczas tworzenia konta gościa dane pobierane są z katalogu /etc/skel lub z /etc/guest-session/skel
Drugiego domyślnie nie ma, ale jeżeli go utworzysz, to cała jego zawartość zostanie skopiowana do katalogu domowego użytkownika-gościa.
Możesz tam wrzucić przygotowany katalog .mozilla, z ustawionymi domyślnymi opcjami i stroną domową. Podczas logowania gościa zostanie to skopiowane. Użytkownik-gość w czasie swojej sesji będzie mógł dowolnie modyfikować swoją sesję i ustawienia, ale kolejny student, który się zaloguje będzie miał ustawienia domyślne.
Tapeta przechowywana jest w pliku .config/dconf/user To baza danych zawierająca ustawienia pulpitu. Najlepiej sobie skonfigurować na osobnym użytkowniku (normalnym) co jak ma być ustawione a potem pokopiować odpowiednie pliki do katalogu szkieletu.
Szaztag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wow! Dzięki ! Dobry pomysł z tym ;-) Jeszcze jedno pytanko. Da się zmienić styl logowania tak żeby zamiast wyboru profilu było okienko najpierw login potem hasło?
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Szczerze, nie wiem czy na LightDM da się to zrobić. Nigdy się nie bawiłem. Kiedy Ubuntu korzystało z GDM można było sobie takie bajery ustawić w programie "Ekran Logowania". Na Mincie to działa (Mint Używa MDM) Może z LightDM jest podobnie? Albo to kwestia wgrania odpowiedniego motywu?
Wieczorem, jak będę w domu to sprawdzę.
Szaztag
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Już sobie poradziłem ;-) nie wiedziałem właśnie co odpowiada za logowanie, teraz już wiem ;-)
na stronie https://wiki.ubuntu.com/LightDM znalazłem takie coś:

Kod: Zaznacz cały

Hiding the User List

If you don’t want a user list to be displayed, you can enable this option. This should also be used with the enabling manual login (below) or logging in may be a challenge.

sudo /usr/lib/lightdm/lightdm-set-defaults --hide-users true

Or, you can manually add the following line in the [SeatDefaults] section:

greeter-hide-users=true

The default for this option is false, so if unset, you will get a user list in the greeter. 
i

Show Manual Login Box

If you previously hid your user list and would like a box where you can manually type in a user name you can enable it with:

sudo /usr/lib/lightdm/lightdm-set-defaults --show-manual-login true

Or, you can manually add the following line in the [SeatDefaults] section:

greeter-show-manual-login=true

The default for this option is false, so if unset, you won’t get a manual login box. 
zastosowałem obydwa i dopiero po ponownym uruchomieniu działa...
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Dopisz w pliku /etc/lightdm/lightdm.conf:

greeter-show-manual-login=true
greeter-hide-users=true
allow-guest=false
EDIT:
eh... zakładka za długo wisiała otwarta ;-)
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”