Kernele testowe/stabilne wersja v24.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Moderator: e X t 7 3
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Kernele testowe wersja v24.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Az sprawdzilem uruchamiajac Monitor systemu.
Wszystkie rdzenie 8 sztuk skacza sobie od 780 do 800 a czasami skoczy pod 1400 MHz siedze na zasilaczu.
Wszystkie rdzenie 8 sztuk skacza sobie od 780 do 800 a czasami skoczy pod 1400 MHz siedze na zasilaczu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Kontakt:
Oczywiście APM w trybie ondemand tak ?JerryG pisze:Az sprawdzilem uruchamiajac Monitor systemu.
Aha co do microcode .. macie Panie i panowie zainstalowane czasem linux-firmware lub linux-firmware-nonfree ?
Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Zakręcona Traszka
Tak ondemand.
Linux-firmware mam sprawdzilem w Synapticu a drugie nie zainstalowane.
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
linux-firmware - take X t 7 3 pisze: Aha co do microcode .. macie Panie i panowie zainstalowane czasem linux-firmware lub linux-firmware-nonfree ?
Pozdrawiam
linux-firmware-nonfree - nie. Zainstalować ?
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
No to już znamy przyczynę .. będzie prawdopodobnie przeróbka NeteXt'73 i muszę tu przetasować parę rzeczy ale własnie używam firmware z Ubuntu ... 13.10quatrolibro pisze:linux-firmware - take X t 7 3 pisze: Aha co do microcode .. macie Panie i panowie zainstalowane czasem linux-firmware lub linux-firmware-nonfree ?
Pozdrawiam
linux-firmware-nonfree - nie. Zainstalować ?

Pozdrawiam
-- 05 maja 2013 22:02 --
Zatem wszystko zrozumiałe jak wyżej. Co do zarządzania zasobami - tu procesorem. Jak pisałem intel wprowadza sporo zmian w procesie zarządzania energią. Na razie nie napisze tu wszystkiego, gdyż szukam potwierdzenia, ale wstępnie powiem, że być może Twoja maszyna już podlega undervoltingowi + obniżenie częstotliwości poniżej normalne trybyJerryG pisze:Tak ondemand.

Pozdrawiam

- witek
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 16.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Świeżo zainstalowane i zaktualizowane Kubuntu 13.04 64 bit i NeteXt wygląda tragicznie 

i oczywiście na tym moim heblu jak zwykle nie działa usypianie - chyba zaraz przez okno poleci. Wracam do 23.5, jedyny do tej pory gdzie usypianie działa w 100%.
Sprzęt Lenovo 3000 N200 C2D T8100 2 GB Ram GF7300go.

i oczywiście na tym moim heblu jak zwykle nie działa usypianie - chyba zaraz przez okno poleci. Wracam do 23.5, jedyny do tej pory gdzie usypianie działa w 100%.
-
- Zakręcona Traszka
Po wybudzeniu teraz rano lapka z uspienia juz nie ma tak niskich MHz, skacze od 2400 do 1020, chwile bylo 980 MHz na jednym rdzeniu jak tez w druga strone 2700e X t 7 3 pisze: Zatem wszystko zrozumiałe jak wyżej. Co do zarządzania zasobami - tu procesorem. Jak pisałem intel wprowadza sporo zmian w procesie zarządzania energią. Na razie nie napisze tu wszystkiego, gdyż szukam potwierdzenia, ale wstępnie powiem, że być może Twoja maszyna już podlega undervoltingowi + obniżenie częstotliwości poniżej normalne tryby.
Pozdrawiam

Moj GKrellM pokazuje 1980 do 2002 w tym czasie.
Problemow z wifi nie mam, siec jest zaladowana juz zaraz po wybudzeniu.
Lenovo G50
Lenovo G50
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Włącz oxygen-gtk - to w kwestii wyglądu NeteXt'73. Natomiast wybudzanie ... teraz zauważyłem ze masz Nvidię ... tu może leżeć problem. Przykładowy Asus 1201n w standardowych nieustawieniach "nie uśnie" [problem pojawił się gdzieś od czasu pojawienia sterowników 304.xx], trzeba tu zmodyfikować konfiguracje pm dla usypiania - wtedy działa. Zobaczę w domu i dam sygnał, co i jak. Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że używanie Nvidii na maszynach mobilnych to nieporozumienie. Wskazany 1201n nie ma wsparcia dla automatycznej regulacji podświetlania powyżej sterowników 304.51. Zatem o ile na maszynach stacjonarnych sprawdza się idealnie o tyle na mobilnych raczej nie zalecam. Od ponad roku w zasadzie jedynymi platformami [pod x86], które idealnie nadają się do pracy mobilnej są AMD APU - nawet z grafikami hybrydowymi [w przeciwieństwie do nvidii i jej totalnie moim zdaniem nieudanego optimusa] oraz "czyste" Intele sandy, albo lepiej ivy bridge.witek pisze:Świeżo zainstalowane i zaktualizowane Kubuntu 13.04 64 bit i NeteXt wygląda tragicznie
Pozdrawiam
-- 06 maja 2013 07:53 --
Zatem kernel dobiera prace procesora i jego rdzeni w zależności od "potrzeby chwili"JerryG pisze:Po wybudzeniu teraz rano lapka z uspienia juz nie ma tak niskich MHz, skacze od 2400 do 1020, chwile bylo 980 MHz na jednym rdzeniu jak tez w druga strone 2700e X t 7 3 pisze: Zatem wszystko zrozumiałe jak wyżej. Co do zarządzania zasobami - tu procesorem. Jak pisałem intel wprowadza sporo zmian w procesie zarządzania energią. Na razie nie napisze tu wszystkiego, gdyż szukam potwierdzenia, ale wstępnie powiem, że być może Twoja maszyna już podlega undervoltingowi + obniżenie częstotliwości poniżej normalne tryby.
Pozdrawiam![]()
Moj GKrellM pokazuje 1980 do 2002 w tym czasie.
Problemow z wifi nie mam, siec jest zaladowana juz zaraz po wybudzeniu.

Pozdrawiam

- witek
- Wytworny Kaczor
Oxygen-gtk włączone, tak myślę, przynajmniej w ustawieniach wyglądu jest ustawione na oxygen-gtk dla gtk2 i gtk3. Firefox wygląda ok, więc chyba działa, tylko NeteXt szalejeŚwieżo zainstalowane i zaktualizowane Kubuntu 13.04 64 bit i NeteXt wygląda tragicznie
Włącz oxygen-gtk - to w kwestii wyglądu NeteXt'73. Natomiast wybudzanie ... teraz zauważyłem ze masz Nvidię ... tu może leżeć problem. Przykładowy Asus 1201n w standardowych nieustawieniach "nie uśnie" [problem pojawił się gdzieś od czasu pojawienia sterowników 304.xx], trzeba tu zmodyfikować konfiguracje pm dla usypiania - wtedy działa. Zobaczę w domu i dam sygnał, co i jak. Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że używanie Nvidii na maszynach mobilnych to nieporozumienie. Wskazany 1201n nie ma wsparcia dla automatycznej regulacji podświetlania powyżej sterowników 304.51. Zatem o ile na maszynach stacjonarnych sprawdza się idealnie o tyle na mobilnych raczej nie zalecam. Od ponad roku w zasadzie jedynymi platformami [pod x86], które idealnie nadają się do pracy mobilnej są AMD APU - nawet z grafikami hybrydowymi [w przeciwieństwie do nvidii i jej totalnie moim zdaniem nieudanego optimusa] oraz "czyste" Intele sandy, albo lepiej ivy bridge.
Pozdrawiam

Co do kart nvidia, cóż jednym działają innym nie

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Tak u32u zacna maszyna. Bardzo fanjy jest też Samsung 535U3C 13.3", takiego z AMD Dual-Core A6-4455M i Radeonem HD 7500G już można kupić za ok. 1740 ... niestety ma win 8 ale cena jest oki. Bawiłem się ta maszyną i pod kernelem Brazos dostaje kopa, że hej
. Choć już E-450 działa bardzo ładnie ... nie wspominają o moim E-350
... tu połączenie np. ostatniego v24.0-brazos + catalysty 13.3 beta3 pozwalają na płynna grę z praktycznie maksymalnymi ustawieniami Counter Strike: Source [wyłączone Anizo - na niektórych mapach np. Militia już moc nie ta;)], czy tez ostatnio Portal lub Oil Rush [ten ostatni to wydatek ok 33 zł a warto] - tu co prawda aby było od 18-27 kl/s trzeba dać ustawienia low/medium, ale i przy takich ustawieniach grafika w tej grze jest obłędna. Na wyżej wymienionym Samsungu przy takich ustawieniach ma ok 25-40 fps [przy medium/max ma od 20 do 30 fps - na stacjonarce z Nvidią GF560 + Athlon X2 @3540 MHz + sterowniki 313.30 i v24.0-brazos ma z wszystkim na maksimum ok 80-100 fps ... wtedy gra wygląda po prostu oszałamiająco
], a CS:S i Portal działają z wszystkim na maksimum "bez zająknięcia" [podobnie Catlalysty 13.3 beta + v24.0-brazos
- robiłem sąsiadowi maszynę "na zamówienie"]. Oczywiście wszystkie gry przez Steam ... ponoć Left 4 Dead 2 które pojawiło się ze 2 dni temu działa genialnie ... na teraz tylko opieram się o twierdzenia posiadaczy tej gry ... jeszcze nie kupiłem ... i czekam na Counter Strike: GO [powinien się "na dniach pojawić"]... kolejny niezły tytuł do testowania wydajności i stabilności kerneli
. Oczyścicie takie wyniki na kernelu Brazos, na K8 będzie czasem odczuwalnie słabiej - w szczególności w bardziej obciążających momentach np. gry.
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Jakim poleceniem go odpaliłeś?witek pisze:Świeżo zainstalowane i zaktualizowane Kubuntu 13.04 64 bit i NeteXt wygląda tragicznie![]()
- witek
- Wytworny Kaczor
Klik-klik w ikonkęNetBit73 pisze:Jakim poleceniem go odpaliłeś?witek pisze:Świeżo zainstalowane i zaktualizowane Kubuntu 13.04 64 bit i NeteXt wygląda tragicznie![]()

Ostatnio zmieniony 06 maja 2013, 10:24 przez witek, łącznie zmieniany 1 raz.
A co Ci się dokładnie nie podoba? Było u Ciebie inaczej?witek pisze:Klik-klik w ikonkęNetBit73 pisze:Jakim poleceniem go odpaliłeś?witek pisze:Świeżo zainstalowane i zaktualizowane Kubuntu 13.04 64 bit i NeteXt wygląda tragicznie![]()
- witek
- Wytworny Kaczor
No chyba nie powiesz mi, że to co pokazałem na zrzucie z ekranu ma wygląd oxygena. Toż to jakiś styl gtk simple - ochyda. Na Kubuntu 12.10 NeteXt wyglądał normalnie, czyli natywnie w Oxygen jak całe KDE.A co Ci się dokładnie nie podoba? Było u Ciebie inaczej?
Na ustawieniach jak na screenie:witek pisze:No chyba nie powiesz mi, że to co pokazałem na zrzucie z ekranu ma wygląd oxygena. Toż to jakiś styl gtk simple - ochyda. Na Kubuntu 12.10 NeteXt wyglądał normalnie, czyli natywnie w Oxygen jak całe KDE.A co Ci się dokładnie nie podoba? Było u Ciebie inaczej?
http://naforum.zapodaj.net/79f1aac24a71.png.html
jest ok.
Jeżeli masz deafult itp to będzie brzydko.
- witek
- Wytworny Kaczor
I właśnie tak mam, przynajmniej tak mi się w tej chwili wydaje. Sprawdzę dokładnie w domu.NetBit73 pisze:Na ustawieniach jak na screenie:witek pisze:No chyba nie powiesz mi, że to co pokazałem na zrzucie z ekranu ma wygląd oxygena. Toż to jakiś styl gtk simple - ochyda. Na Kubuntu 12.10 NeteXt wyglądał normalnie, czyli natywnie w Oxygen jak całe KDE.A co Ci się dokładnie nie podoba? Było u Ciebie inaczej?
http://naforum.zapodaj.net/79f1aac24a71.png.html
jest ok.
Jeżeli masz deafult itp to będzie brzydko.
Z innej beczki, na twoim zrzucie ekranu fonty w NeteXt masz paskudne. Jak masz ustawione fonty w KDE? Dla mnie takie ustawienie jest najlepsze

daje ładne fonty w systemie jak i w Firefox.
Ewentualnie można jeszcze zmienić z hintingu Delikatnego na Pełny by fonty miały ostrzejsze brzegi.
tam nie mam nic ustawione, bo specjelnie dla Ciebie postawiłem KDE w wirtualnej maszynie żeby sprawdzić co masz nie takwitek pisze: Z innej beczki, na twoim zrzucie ekranu fonty w NeteXt masz paskudne. Jak masz ustawione fonty w KDE? Dla mnie takie ustawienie jest najlepsze
Ewentualnie można jeszcze zmienić z hintingu Delikatnego na Pełny by fonty miały ostrzejsze brzegi.

- witek
- Wytworny Kaczor
No to się czuję wyróżnionyNetBit73 pisze:tam nie mam nic ustawione, bo specjelnie dla Ciebie postawiłem KDE w wirtualnej maszynie żeby sprawdzić co masz nie takwitek pisze: Z innej beczki, na twoim zrzucie ekranu fonty w NeteXt masz paskudne. Jak masz ustawione fonty w KDE? Dla mnie takie ustawienie jest najlepsze

Czekam na info o eXt'73 co do zmian w pm - może wtedy ruszy usypianie

- Miras1990
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.10
- Kontakt:
Witaj,witek pisze:No to się czuję wyróżnionyNetBit73 pisze:tam nie mam nic ustawione, bo specjelnie dla Ciebie postawiłem KDE w wirtualnej maszynie żeby sprawdzić co masz nie takwitek pisze: Z innej beczki, na twoim zrzucie ekranu fonty w NeteXt masz paskudne. Jak masz ustawione fonty w KDE? Dla mnie takie ustawienie jest najlepsze
Ewentualnie można jeszcze zmienić z hintingu Delikatnego na Pełny by fonty miały ostrzejsze brzegi.a z drugiej strony zasmucony - co jest nie tak z moim Kubuntu
. W sumie już samo działanie systemu po instalacji było dziwne - tzn. system mimo ustawienia języka polskiego w instalatorze nie pozwalał na jego instalację w opcjach językowych - był tylko angielski bez listy pozostałych języków. Muon nie potrafił/nie pokazywał wyników wyszukiwania np. kde-l10n-pl lub nvidia-304 itp (w konsoli przez apt-cache search wynik oczywiście był widoczny). Może się coś źle zainstalowało. Co ciekawe na stacjonarce z tej samej płytki wszytko było ok - aż muszę sprawdzić czy tam NeteXt ma prawidłowy wygląd.
Czekam na info o eXt'73 co do zmian w pm - może wtedy ruszy usypianie
Ja miałem ten sam problem jak tylko zainstalowałem Kubuntu 13.04. Pobawiłem się z ustawieniami GTK a nawet ściągnąłem parę nowych i teraz wygląda super. Tutaj masz zrzut moich ustawień dla GTK:
http://ubuntuone.com/5RJFtRBNA5KVtyUlgfth4k
Spróbuj też pobrać jakiś motyw GTK2 i GTK3 jeśli nie będzie działać i ustaw go no i restart systemu, potem sprawdź NeteXt73 i ustaw tak jak ja mam i bez restartu zobacz czy za działa. U mnie to pomogło.
Pozdrawiam;)
PC: CPU: Intel Core i5-3570 RAM: Patriot 8GB 2133MHz GPU: NVIDIA GTX 770 4GB DYSK: OCZ Vertex 4 128GB + WD RED 1TB
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
Laptop: HP Probook 450 G2 (CPU: i5-4210u, RAM: 8GB, GPU: Intel HD 4400, DYSK: Samsung 840 EVO 250GB)
Telefon: Nokia Lumia 930
-
- Zakręcona Traszka
Wrocilem z pracy i odpalilem lapka, waty moga byc i tak wiecej na zasilaczu siedze tylko te godziny mikre
Zobaczymy po uspieniu czy znowu bedzie podwyzka w MHz 
EDIT: Na zasilaczu powertop pokazuje MHz takie same.

Kod: Zaznacz cały
The battery reports a discharge rate of 12.6 W
The estimated remaining time is 3 hours, 32 minutes
Package | Core | CPU 0 CPU 4
| | Actual 811 MHz 851 MHz
Idle 0.0% | Idle 0.0% | Idle 0.0% 0.0%
| Core | CPU 1 CPU 5
| | Actual 813 MHz 852 MHz
| Idle 0.0% | Idle 0.0% 0.0%
| Core | CPU 2 CPU 6
| | Actual 825 MHz 829 MHz
| Core | CPU 3 CPU 7
| | Actual 825 MHz 806 MHz

EDIT: Na zasilaczu powertop pokazuje MHz takie same.
Lenovo G50
Lenovo G50